Mucenici Moldovenesti umpluti cu nuca

Mucenici Moldovenesti umpluti cu nuca

M-am gandit anul acesta sa fac Mucenici Moldovenesti pufosi, dar cu o surpriza delicioasa inauntru - dupa modelul covrigilor cu umplutura de ciocolata, nuca, mere, cele din comert. Foarte buni au iesit, cred ca altfel nici nu as mai vrea sa-i pregatesc - pe langa faptul ca sunt facuti din acelasi aluat pufos ca Mucenicii Moldovenesti traditionali, umplutura de nuca le da in plus si un gust de cozonac, deci cel mai greu este sa te opresti la timp din mancat!

Din cantitatile de mai jos am facut 12 Mucenici Moldovenesti mari, ne-au ajuns la toti. Dar usor puteti sa-i improvizati mai mici si mai multi, sau dublati cantitatile.

Dar daca nu vreti sa va complicati prea mult va recomand reteta de Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara.

Ingrediente

Lapte
225 ml
Zahar
350 g
plus inca 75g pentru sirop, daca-i preferati mai lipiciosi
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Ou
1 buc
Galbenusuri de ou
2 buc
pentru uns deasupra
Unt topit
80 g
Sare
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
600 g
Nuci macinate
500 g
de oricare aveti si preferati
Cacao
1 lingura
Scortisoara macinata
1 lingurita
Esenta de vanilie
1 lingura

Pasi de urmat

1

Intr-un bol turnati 125ml de lapte cald si 125ml de apa calda. Adaugati 1 lingura de zahar si 25g drojdie proaspata, amestecati bine si lasati pana incepe sa apara spuma la suprafata.

Apropo, puteti prepara aluatul si la masina de paine - aveti toate detaliile in reteta de Mucenici Moldovenesti traditionali.

2

Apoi adaugati aici 1 ou, 80g de unt topit si racorit, 150g de zahar, esenta de vanilie, 1 lingurita de sare si amestecati bine.

3

Puneti in compozitie 500g de faina, amestecati bine cu o spatula. Daca observati ca aluatul este inca ceva mai moale si lipicios, mai adaugati treptat cate putina faina in el.

4

Recomand sa continuati framantarea pe masa, asa veti observa cel mai bine textura aluatului si veti avea mai mult spatiu de lucru.

Aluatul trebuie sa fie ceva mai ferm si deloc lipicios, daca nu este asa, mai adaugati putina faina si framantati-l cat e nevoie.

5

Cand este gata, puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.

6

Cat se odihneste aluatul, aveti timp sa pregatiti umplutura de nuca.

Puneti intr-un bol nucile macinate(la robot sau blender), adaugati peste ele 200g de zahar, 1 lingura de cacao, 1 lingurita de scortisoara, 0.5 lingurita de sare si amestecati bine.

7

Turnati 100ml de lapte rece si amestecati totul bine cu o lingura.

Compozitia trebuie sa fie usor umeda, putin lipicioasa, dar nici intr-un caz prea lichida!

8

Aluatul crescut si odihnit se imparte in 2 bucatie egale si se formeaza din ele 2 bile de aluat.

Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca.

9

Apoi luati fiecare bila pe rand si o intindeti cu facaletul intr-o foaie mare de 36cm latime  si 50cm lungime.
Nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa cat intindeti si lucrati foaia, sa fie cat mai uniforma si neteda.

10

Apoi taiati 6 felii lungi de 6cm latime si 50cm lungime.

Adica vom imparti acea latime de 36cm in 6 bucati uniforme. Va ajutati cu o rigla sau un metru pentru precizie mai buna. Astfel veti obtine la final mucenici uniformi si frumosi, unul ca unul.

11

Pe fiecare banda de aluat puneti umplutura de nuca pregatita anterior, va ajutati cu 1-2 lingurite si incercati sa nu o imprastiati pe toata banda, doar in mijloc si fara sa atingeti marginile.

12

Dupa ce ati terminat de pus umplutura, ciupiti si lipiti bine cu degetele marginile benzilor.

13

Apoi intoarceti fiecare rulou cu lipitura in jos, modelati putin sa fie mai rotund si uniform ca grosime.

14

Formati opt-uri, adica forma clasica de Mucenici. Recomand capetele sa le ascundeti la intersectia cercurilor, dedesubt.

15

Astfel formati toti mucenicii, le mutati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si lasati sa creasca timp de 20-30 de minute.

Apoi le ungeti cu galbenusurile crude(pot fi amestecate cu 1-2 linguri de lapte) si puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.

16

Imediat cand se scot din cuptor si sunt foarte fierbinti, se pot unge cu sirop de zahar. Acesta la racire partial se cristalizeaza deasupra si formeaza un fel de glazura, dar tot e posibil sa ramana putin lipiciosi mucenicii. Deci vedeti cum preferati.

Pentru sirop fierbeti 1-2 minute intr-o cratita mica - 100ml de apa cu 75g de zahar, in plus puteti adauga arome de vanilie si rom.

17

In plus, cat siropul nu s-a intarit, puteti presara deasupra putina nuca macinata.

Ca sa se lipeasca mai bine trebuie s-o macinati ceva mai fin.

18

Inainte de servire lasati-i sa se raceasca putin, sa se mai intareasca si glazura - macar 1-2 ore.

Sunt deliciosi calzi si reci, minunati!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

carmelada
carmelada 09 mar 2021, 14:26

Absolut delicioși ,m-am intors in copilărie numai ca la bunica nu aveau umplutura.Multumesc frumos 😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) carmelada 09 mar 2021, 14:30

Ma bucur mult, arata foarte bine! 🤗

Mihaela.Bogdan
Mihaela (Mihaela.Bogdan) 10 mar 2021, 09:22

Minunati mucenicii Lena. Eu sunt din sud si in fiecare an fac mucenici muntenesti, fierti. Anul asta nu am rezistat tentatiei si am incercat reteta asta irezistibila! Au iesit super buni si au fost foaaarte apreciati de familie, prieteni, colegi! Pentru mine site-ul tau culinar este in top, am incercat multe retete pentru ca sunt foarte bine explicate - toate mi-au reusit! Esti o sursa de inspiratie, multumesc ca existi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihaela (Mihaela.Bogdan) 10 mar 2021, 09:30

Multumesc mult pentru mesaj Mihaela! Sa va fie de bine si ma bucur mult ca v-au placut!🤗

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 19 mai 2021, 09:07

Fte gustoși ,eu i-am umplut cu miez de nucă +gem de gutui.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: