Mucenici Moldovenesti umpluti cu nuca
M-am gandit anul acesta sa fac Mucenici Moldovenesti pufosi, dar cu o surpriza delicioasa inauntru - dupa modelul covrigilor cu umplutura de ciocolata, nuca, mere, cele din comert. Foarte buni au iesit, cred ca altfel nici nu as mai vrea sa-i pregatesc - pe langa faptul ca sunt facuti din acelasi aluat pufos ca Mucenicii Moldovenesti traditionali, umplutura de nuca le da in plus si un gust de cozonac, deci cel mai greu este sa te opresti la timp din mancat!
Din cantitatile de mai jos am facut 12 Mucenici Moldovenesti mari, ne-au ajuns la toti. Dar usor puteti sa-i improvizati mai mici si mai multi, sau dublati cantitatile.
Dar daca nu vreti sa va complicati prea mult va recomand reteta de Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara.
Ingrediente
●
Zahar
350 g
plus inca 75g pentru sirop, daca-i preferati mai lipiciosi
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
●
Galbenusuri de ou
2 buc
pentru uns deasupra
●
Faina alba calitate superioara
600 g
●
Nuci macinate
500 g
de oricare aveti si preferati
●
Scortisoara macinata
1 lingurita
●
Esenta de vanilie
1 lingura
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol turnati 125ml de lapte cald si 125ml de apa calda. Adaugati 1 lingura de zahar si 25g drojdie proaspata, amestecati bine si lasati pana incepe sa apara spuma la suprafata.
Apropo, puteti prepara aluatul si la masina de paine - aveti toate detaliile in reteta de Mucenici Moldovenesti traditionali.
Pas 2
Apoi adaugati aici 1 ou, 80g de unt topit si racorit, 150g de zahar, esenta de vanilie, 1 lingurita de sare si amestecati bine.
Pas 3
Puneti in compozitie 500g de faina, amestecati bine cu o spatula. Daca observati ca aluatul este inca ceva mai moale si lipicios, mai adaugati treptat cate putina faina in el.
Pas 4
Recomand sa continuati framantarea pe masa, asa veti observa cel mai bine textura aluatului si veti avea mai mult spatiu de lucru.
Aluatul trebuie sa fie ceva mai ferm si deloc lipicios, daca nu este asa, mai adaugati putina faina si framantati-l cat e nevoie.
Pas 5
Cand este gata, puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.
Pas 6
Cat se odihneste aluatul, aveti timp sa pregatiti umplutura de nuca.
Puneti intr-un bol nucile macinate(la robot sau blender), adaugati peste ele 200g de zahar, 1 lingura de cacao, 1 lingurita de scortisoara, 0.5 lingurita de sare si amestecati bine.
Pas 7
Turnati 100ml de lapte rece si amestecati totul bine cu o lingura.
Compozitia trebuie sa fie usor umeda, putin lipicioasa, dar nici intr-un caz prea lichida!
Pas 8
Aluatul crescut si odihnit se imparte in 2 bucatie egale si se formeaza din ele 2 bile de aluat.
Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca.
Pas 9
Apoi luati fiecare bila pe rand si o intindeti cu facaletul intr-o foaie mare de 36cm latime si 50cm lungime.
Nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa cat intindeti si lucrati foaia, sa fie cat mai uniforma si neteda.
Pas 10
Apoi taiati 6 felii lungi de 6cm latime si 50cm lungime.
Adica vom imparti acea latime de 36cm in 6 bucati uniforme. Va ajutati cu o rigla sau un metru pentru precizie mai buna. Astfel veti obtine la final mucenici uniformi si frumosi, unul ca unul.
Pas 11
Pe fiecare banda de aluat puneti umplutura de nuca pregatita anterior, va ajutati cu 1-2 lingurite si incercati sa nu o imprastiati pe toata banda, doar in mijloc si fara sa atingeti marginile.
Pas 12
Dupa ce ati terminat de pus umplutura, ciupiti si lipiti bine cu degetele marginile benzilor.
Pas 13
Apoi intoarceti fiecare rulou cu lipitura in jos, modelati putin sa fie mai rotund si uniform ca grosime.
Pas 14
Formati opt-uri, adica forma clasica de Mucenici. Recomand capetele sa le ascundeti la intersectia cercurilor, dedesubt.
Pas 15
Astfel formati toti mucenicii, le mutati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si lasati sa creasca timp de 20-30 de minute.
Apoi le ungeti cu galbenusurile crude(pot fi amestecate cu 1-2 linguri de lapte) si puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Pas 16
Imediat cand se scot din cuptor si sunt foarte fierbinti, se pot unge cu sirop de zahar. Acesta la racire partial se cristalizeaza deasupra si formeaza un fel de glazura, dar tot e posibil sa ramana putin lipiciosi mucenicii. Deci vedeti cum preferati.
Pentru sirop fierbeti 1-2 minute intr-o cratita mica - 100ml de apa cu 75g de zahar, in plus puteti adauga arome de vanilie si rom.
Pas 17
In plus, cat siropul nu s-a intarit, puteti presara deasupra putina nuca macinata.
Ca sa se lipeasca mai bine trebuie s-o macinati ceva mai fin.
Pas 18
Inainte de servire lasati-i sa se raceasca putin, sa se mai intareasca si glazura - macar 1-2 ore.
Sunt deliciosi calzi si reci, minunati!
Pofta Buna!
Cantitate:
12 buc
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)