Tort Diplomat cu fructe de padure

Tort Diplomat cu fructe de padure

Este minunat tortul Diplomat - simplu, rapid, usor, delicios si foarte frumos! Bineinteles ca puteti improviza reteta de tort Diplomat cu orice fructe - portocale, visine, piersici, capsuni, etc. Oricare varianta este intotdeauna de efect si foarte apreciata de toata lumea.

Varianta cu fructe de padure este una din cele mai fresh, contrastul de culori este foarte frumos, iar in combinatie cu frisca si crema de vanilie devine un adevarat deliciu rafinat. Si apropo, este un tort bun de montat impreuna cu copiii, eu chiar am fost surprinsa cat de bine s-a descurcat Sofia mea in aranjatul piscoturilor, insiropare si ornare.

In bucataria internationala acest tort se mai numeste Tort Charlotte, se poate prepara cu piscoturi cumparate sau preparare in casa, dar oricum s-ar numi, este delicios si frumos!

Ingrediente

Lapte
750 ml
Oua
3 buc
Zahar
275 g
Amidon alimentar
50 g
sau faina
Biscuiti savoiardi(piscoturi)
500 g
Gelatina
20 g
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
500 g
sa fie rece, de la frigider
Fructe de padure
300 g
oricare preferati, proaspete sau congelate

Pasi de urmat

1

Cu cateva ore inainte sa va apucati de montarea tortului, pregatiti crema de vanilie astfel:

- turnati intr-o cratita cu fund gros 750ml de lapte si puneti pe foc pana incepe sa fiarba;

 

2

- cat se incalzeste laptele, intr-un bol amestecati cu telul 3 oua, 125g de zahar si 50g de amidon;

3

- adaugati incet laptele fierbinte peste compozitia de oua, amestecati repede cu telul;

4

- puneti inapoi compozitia in oala si aprindeti focul sub ea. Amestecati continuu cu telul pana crema incepe sa fiarba si devine densa.

5

- luati de pe foc, mutati crema intr-un bol mare si acoperiti cu folie alimentara de plastic, sa nu formeza crusta deasupra cat se raceste.

Crema astfel pregatita o lasati sa se racoreasca complet si neaparat la temperatura camerei, nu la rece!

6

Montarea Tortului

Inainte sa va apucati efectiv de montarea tortului Diplomat, pregatiti mai intai putin sirop - doar amestecati aproximativ 0.5 cana de apa calda cu putina miere sau zahar. Puteti inlocui apa cu orice suc de fructe preferati sau compot, ca la mine.

7

Apoi turnati aproximativ 200ml de apa rece peste gelatina uscata si lasati 10-15 minute la inmuiat.

8

Dupa acest timp puneti oala cu gelatina pe foc mic, amestecati continuu pana se dizolva toate cristalele si imediat luati de pe aragaz. Lasati putin pe masa sa se mai racoreasca.

Aveti grija sa nu o fierbeti, doar sa fie fierbinte bine - gelatina la fierbere isi pierde proprietatile de gelifiere.

9

Acum luati bordura detasabila de la tava de cuptor rotunda, a mea este de 26-28cm in diametru.

Puneti aceasta pe o tava sau farfurie plata pe care veti forma tortul.

10

Taiati putin varful fiecarui piscot, eventual masurati cu el inaltimea bordurii si taiati cat sa arate bine.

11

Mai intai aranjati piscoturile pe langa marginea bordurii, in "picioare", cu sectiunea in jos si partea zaharisita spre exterior.

12

Apoi puneti piscoturi si la baza tortului, sa acopere cat mai bine toata suprafata.

Insiropati putin piscoturile de la baza tortului(cele de la borduri nu trebuie!). Pentru insiropare folositi o lingura, dar mult mai bine o puteti face cu orice pensula de bucatarie.

13

Revenim la crema, intre timp cea de vanilie pregatita la primii pasi trebuie sa fie racorita si neaparat la temperatura camerei, nu de la frigider!

Intr-un bol mare turnati 500ml de smantana rece pentru frisca, mixati bine timp de 5 minute la viteza maxima, apoi adaugati cate putin 150g de zahar si continuati pana frisca devine ferma si nu curge.

14

Apoi mixati bine crema de vanilie racorita(de la primii pasi), incorporati in ea treptat gelatina dizolvata calda.

15

Tot aici adaugati jumatate din frisca batuta, amestecati atent cu un tel sau spatula toata compozitia - crema pentru tortul Diplomat este gata!

Cealalta jumatate de frisca o pastrati la frigider, pentru ornarea tortului la final.

16

Turnati jumatate din crema pentru tort peste piscoturile din tava.

17

Puneti un strat de fructe de padure.

 

18

Aranjati inca un strat de piscoturi si le insiropati.

19

Turnati restul de crema in tava si nivelati atent cu lingura.

20

Ornati atent deasupra cu frisca, cea ramasa la frigider.

Puneti apoi tortul la frigider pentru minim 4-5 ore, sa se prinda gelatina.

21

Dupa racire, scoateti bordura de la tort, ornati deasupra cu fructe proaspete si serviti.

22

Si o sectiune delicioasa - un tort fantastic de bun, fin si gustos!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:

Comentarii

GabrielaHottinga-Manzu162
Gabriela Hottinga-Manzu (GabrielaHottinga-Manzu162) 22 mar 2021, 22:38

Buna seara, pot inlocui gelatina cu agar agar? Va multumesc

lena
Elena (lena) Gabriela Hottinga-Manzu (GabrielaHottinga-Manzu162) 23 mar 2021, 08:10

Nu prea cred, agarul se intareste imediat cand intra in contact cu ceva rece. Veti obtine o crema cu cocoloase, dar lichida. Pentru agar trebuie regandita complet crema.😉