Frigarui de porc, sau Shashlyk rusesc

Frigarui de porc, sau Shashlyk rusesc

Din cate retete la gratar am incercat eu pana acum, tot frigaruii de porc in stil rusesc, sau caucazian, sunt preferatii mei. Poate, pentru ca asa i-am mancat toata copilaria mea, la noi acasa carnea la gratar altfel nu se facea, dar si pentru ca au un gust cu totul deosebit si special. Tata marina carnea de porc cu vin de casa(eu acum folosesc bere), iar daca ieseam undeva la un picnic se improviza gratarul direct in pamant - doar sapam o mica groapa, se puneau cateva pietre ca suport si ne apucam de treaba.

Este interesant ca si fetele mele prefera anume asa carnea la gratar, este marea bucurie cand aud de shashlyk. Si nu se mai pune problema ca nu au gustat alte feluri de gratar! Deci acesti frigarui de porc chiar sunt deosebit de gustosi si fragezi  - urmati cu incerdere pasii si recomandarile pentru un rezultat cat mai bun.

Este un intreg capitol in bucataria ruseasca si caucaziana despre diverse marinade pentru shashlyk, dar dupa multe incercari si retete eu am ramas la aceasta varianta - optima ca gust si foarte simpla.

Ingrediente

Ceafa de porc
2 kg
puteti combina cu fleica de porc
Ceapa alba
5 buc
alegeti ceapa de dimensiune medie
Bere
350 ml
neagra, alba, chiar si fara alcool, se poate folosi si vin alb sec
Sare
2 linguri
Piper negru macinat
1 lingurita
puteti combina aici vreun amestec de piperuri, daca aveti
Frunza de dafin
2 buc
Castraveti murati
5 buc

Pasi de urmat

1

Pentru reteta aveti nevoie de asa tepuse de metal, ale mele sunt din inox si mostenite de la tata.

Se gasesc in Romania tepuse simple de inox, subtiri, merg si ele.

Daca aveti cunostinte in Rep.Moldova, rugati sa va cumpere din piata niste tepuse bune de inox, putin plate(se mai numesc shampururi). Se lucreaza foarte bine cu ele la gratar si forma lor are sens la rotirea in timpul coptului.

2

Pentru aceasta reteta cumpar intotdeana o bucata intreaga de ceafa, aproximativ de 2kg.

Am incercat si cu alte tipuri de carne, dar optim si cele mai fragede sunt frigaruii de porc sunt anume din ceafa. Se poate combina cu bucati mai grase de fleica, dar nu prea multa.

3

Taiati carnea in cuburi mari de aproximativ 3-4cm.

4

O puneti intr-un bol sau lighean mai mare.

5

Ceapa se taie rondele mari, de aproximativ 1.5cm grosime.

6

O puneti peste carne, adaugati tot aici sarea, piperul negru macinat si frunza de dafin rupta bucatele cat mai mici.

7

Turnati berea, sau vinul alb.

8

Amestecati bine cu mainile toate ingredientele.

Acum este foarte important sa lasati carnea la marinat 8-10 ore in frigider, sau chiar mai mult. Eu de obicei o fac seara, pentru a 2-a zi.

9

Asa arata dupa marinare, a 2-a zi. Am mutat-o in niste casolete pentru ca ligheanul nu-mi incapea prea bine in frigider.

Veti observa aici ca se schimba si mirosul, este foarte bun si specific anume pentru shashlyk.

10

Castravetii murati se taie si ei rondele. In aceasta reteta este important sa folositi anume castraveti murati in saramura, nu in otet!

11

Cam in timpul cand se porneste focul pentru gratar, ar trebui sa va apucati de aranjat carnea pe tepuse.

Eu alternez bucatile de carne cu ceapa si castraveti murati, incercati sa va ghidati dupa dimensiunea gratarului la cat de multa carne puneti pe tepi. Incercati sa nu aglomerati si presati carnea prea mult, dar si sa lasati spatiu pe margini pentru a lucra cu frigaruii.

12

Din aceste cantitati ies aproximativ 8-10 frigarui pe tepi mari.

Puteti ajusta cantitatile la nevoile dvs.

13

Focul pentru frigarui trebuie sa fie mediu, chiar mai domol, pentru ca sa-i coaceti incet si sa nu-i ardeti prea repede. Rotiti tepusele cat mai des si aveti grija sa mai stropiti putin frigaruii cu apa sau marinada in care au stat, daca focul e prea puternic si face flacari.

Altfel carnea se poate usca repede, sau se arde si ramane cruda in mijloc.

Observati ca folosim aici gratar fara grill, tepii se sprijina de peretii gratarului. Dar se pot pune si pe grill daca nu aveti gratar potrivit.

14

Serviti shashlyk-ul cald, cu orice salata preferata pe langa.

Mama intotdeauna combina aici Salata de mazare din conserva, fara ciuperci chiar, doar cu ceapa, ulei, sare si putin otet.

Este delicios si chiar va recomand sa incercati.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 tepuse mari)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 480 min
Data publicarii:

Comentarii

GavrilosArhanghelos778
Gavrilos Arhanghelos (GavrilosArhanghelos778) 13 mai 2021, 16:43

Ce lungime si ce latime au tepusele de inox din rep.Moldova de la piata !? Ai niste poze pe care sa mi-le trimiti pe mail ?! gabrielromeochereches@gmail.com

lena
Elena (lena) Gavrilos Arhanghelos (GavrilosArhanghelos778) 13 mai 2021, 18:05

Lungimea este intre 50-70cm si latimea de 1cm aproximativ. Au lama plata, ca de sabie, nu sunt tepuse tip ace. Le-am vazut pe aici ca tepuse pentru kebab pe unele site-uri online. Poza lor o vedeti chiar la primul pas din reteta.😉