Piftie de porc Rețetă VIDEO

Piftie de porc

Piftia sau răcitura de porc este una din mâncărurile pe care mama mea o face exemplar, este întotdeauna delicioasă, limpede, frumoasă și foarte bine echilibrată la gust. Am "furat" de la ea toate micile secrete și trucurile, chiar vă recomand să încercați o piftie ca la carte.

Aparent, răcitura este o mâncare simplă, dar asta numai dacă vreți să faceți o fiertură gelatinoasă cu miros puternic de usturoi. La noi acasă, fiertul răciturilor reprezintă un proces foarte bine structurat, bine planificat, cu pași și câteva reguli obligatorii de respectat. Să obținem maxim de gust și culoare, o capodoperă, doar din ceva carne cu oase fierte.

Nu recomand să o faceți la oala cu presiune, da, carnea fierbe repede, dar zeama nu apucă să extragă în ea toate aromele și nu se "coace", așa cum se prepară în procesul lent de fierbere. Răcitura ca la mama fierbe de obicei 5-6 ore la foc foarte mic și efectiv se macerează carnea cu restul ingredientelor.

Ingrediente

Rasol de porc
1 buc
sau ciolan de porc
Picior de porc
1 buc
sau 2 bucăți, dacă sunt mai mici
Sare
2 linguri
   
Ceapa
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Usturoi (catei)
10 buc
   
Foaie de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
15 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol (sau cratiță) puneți ciolanul și piciorul de porc. De obicei se recomandă să tăiați piciorul în jumătate pe lung, să fiarbă mai repede, dar nu este obligatoriu.

Piftie de porc - Pas 1
Pas 2

Turnați apă rece să le acopere bine și puneți la rece pentru 8-10 ore.

Mama de obicei o face seara dinaintea zilei când planifică să fiarbă piftia.

Piftie de porc - Pas 2
Pas 3

A 2-a zi dimineața se scurge apa, se spală și se curăță foarte bine șoricul (cu un cuțit) și carnea.

Dacă cumva ați luat picioare prost pârlite, le mai treceți prin flacăra aragazului înainte să le înmuiați seara.

Piftie de porc - Pas 3
Pas 4

Mutați rasolul și piciorul într-o cratiță mare și adâncă. Turnați apă rece cât să le acopere complet.

Piftie de porc - Pas 4
Pas 5

Puneți oala pe plită, iar când începe să fiarbă adăugați 1 lingură de sare în apă, amestecați bine.

Aceasta va ajuta să se separe și mai bine spuma care se formează deasupra.

Piftie de porc - Pas 5
Pas 6

Strângeți cu lingura, atent și foarte bine, toată spuma care apare la suprafața apei.

Piftie de porc - Pas 6
Pas 7

Apoi faceți focul foarte mic, acoperiți oala cu capac dar nu complet, lăsați-o puțin pe o parte și fierbeți carnea timp de 2 ore.

Deci o regulă foarte importantă - piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic, abia-abia să bolborosească pe plită.

 

Piftie de porc - Pas 7
Pas 8

Ciolanul la fierbere se mai strânge și iese din supă, recomand periodic să-l mai întoarceți pe cealaltă parte.

Ideal ar fi să folosiți o cratiță cât mai înaltă și atunci nu vă faceți griji.

Piftie de porc - Pas 8
Pas 9

După 2-3 ore de fiert încet adăugați ceapa și morcovul (va da o culoare galbenă frumoasă supei și gust în plus) tăiate jumătăți, 5 căței de usturoi, 2 frunze de dafin și 15 boabe de piper negru.

Piftie de porc - Pas 9
Pas 10

Acoperiți oala parțial cu capac, și din nou lăsați să fiarbă foarte încet 2 ore.

Piftie de porc - Pas 10
Pas 11

Timpul de fierbere poate varia, trebuie să vă orientați după cum arată carnea, dacă o lăsați să mai fiarbă puțin sau nu.

De obicei carnea pentru piftie efectiv cade singură de pe os, este foarte moale și fragedă, zeama este limpede și aromată.

Piftie de porc - Pas 11
Pas 12

Mama întotdeauna recomandă să nu lucrezi piftia imediat ce am închis focul sub ea. Așa și fac, de obicei închid focul, acopăr oala cu capac și mai las 1-2 ore să se pătrundă și macereze toate ingredientele.

După acest timp scot carnea și legumele din supă, las să se răcorească toate puțin, să nu fie nici rece complet, dar nici fierbinte.

Piftie de porc - Pas 12
Pas 13

Potriviți supa de sare și usturoi pisat, după gust.

Ca și recomandări - niciodată nu puneți usturoiul în supa fierbinte, se va opări și își pierde din arome. Apoi piftia de porc e bine să fie ceva mai aromată cu usturoi și sărată un pic mai mult decât preferați. După gelifiere se vor regla perfect toate gusturile.

Piftie de porc - Pas 13
Pas 14

Amestecați bine apoi o treceți prin sită cu tifon (am luat din farmacie și îl pun în câteva straturi).

Piftie de porc - Pas 14
Pas 15

Grăsimea care se adună deasupra, recomand s-o strângeți cu o lingură pe cât posibil. Eu torn totul într-o cană mare, las 5 minute să se ridice și îmi este mai ușor s-o strâng, suprafața fiind mai mică.

Piftie de porc - Pas 15
Pas 16

Alegeți carnea de toate oasele și o rupeți bucăți mai mici. Le aranjați în farfurii mai adânci, caserole, cutii, orice vă place să folosiți la piftie.

Piftie de porc - Pas 16
Pas 17

Turnați zeama peste carne, s-o acopere complet.

Piftie de porc - Pas 17
Pas 18

Puneți piftia la frigider și lăsați până se gelifiază complet. Abia după gelifiere recomand s-o acoperiți cu folie sau capac, ca să nu-i stricați suprafața frumoasă de oglindă cât este lichidă.

Dacă vreți s-o răsturnați din forme după gelifiere, doar scufundați ușor farfuria într-un bol cu apă fierbinte pentru 2-3 secunde, apoi întoarceți atent.

Piftie de porc - Pas 18
Pas 19

Serviți și savurați, este o delicatesă, elegantă, limpede, delicioasă și merită toată atenția și efortul dvs.

Poftă Bună!

Piftie de porc - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (4-5 farfurii medii de piftie)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AugustinaBalanClipa424
Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) 12 Dec 2022, 15:37

Buna ziua! Credeți că mi-ar ieși piftia,daca as incerca sa o fac la Tefal One Pot?

Va mulțumesc frumos!

AugustinaBalanClipa424
Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) 12 Dec 2022, 15:51

Nu am fost explicită,scuze, mă refer la Tefal One Pot la funcția slow cook.

lena
Elena (lena) Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) 12 Dec 2022, 16:58

Se poate, sigur.😉

Catalin388
Catalin (Catalin388) 03 May 2024, 22:44

Dacă se pune ceapa și morcov pifita devine ciorba de porc. (închegată) Nu mai e piftie.

ArsenieCrinaDumitrita897
Arsenie Dumitrita (ArsenieCrinaDumitrita897) 21 Dec 2024, 06:16

La cantitatile date 2 linguri de sare ii ocna, poate 2 lingurițe!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Arsenie Dumitrita (ArsenieCrinaDumitrita897) 21 Dec 2024, 09:28

Apa este chiar foarte multa, iar piftia si carnea se sareaza un pic peste ca dupa gelifiere sa fie gustul bun.

Dar oricum se gusta si potriveste dupa preferinte, ocna sigur nu-i…