Piftia sau răcitura de porc este una din mâncărurile pe care mama mea o face exemplar, este întotdeauna delicioasă, limpede, frumoasă și foarte bine echilibrată la gust. Am "furat" de la ea toate micile secrete și trucurile, chiar vă recomand să încercați o piftie ca la carte.
Aparent, răcitura este o mâncare simplă, dar asta numai dacă vreți să faceți o fiertură gelatinoasă cu miros puternic de usturoi. La noi acasă, fiertul răciturilor reprezintă un proces foarte bine structurat, bine planificat, cu pași și câteva reguli obligatorii de respectat. Să obținem maxim de gust și culoare, o capodoperă, doar din ceva carne cu oase fierte.
Nu recomand să o faceți la oala cu presiune, da, carnea fierbe repede, dar zeama nu apucă să extragă în ea toate aromele și nu se "coace", așa cum se prepară în procesul lent de fierbere. Răcitura ca la mama fierbe de obicei 5-6 ore la foc foarte mic și efectiv se macerează carnea cu restul ingredientelor.