Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post

Suntem fani bucatarie greceasca si bineinteles mi-a atras atentia aceasta reteta minunata. Biscuitii sunt deliciosi, aromati, fragezi, deosebiti si de POST! Neaparat sa incercati reteta de milopitakia, sunt ca niste mini placinte cu mere, dar mult mai usor de servit.

Apropo, cred ca ar merge cu acest aluat si umplutura sa improvizati chiar o placinta cu mere,  mai de inspiratie greceasca.

Ingrediente

Mere
500 g
Zahar
160 g
100g in umplutura de mere si 60g in aluat
Stafide
40 g
Nuci
40 g
Portocale
2 buc
Faina alba
350 g
Ulei
100 ml
Scortisoara macinata
1 lingurita
Esenta de vanilie
1 lingura
Praf de copt
10 g
Sare
0.25 lingurite
Zahar pudra
1 lingura
optional, pentru ornat

Pasi de urmat

Pas 1

Turnati 1 pahar de apa clocotita fierbinte peste stafide, lasati asa 5-10 minute apoi le scurgeti.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 1
Pas 2

Intr-o tigaie puneti aproximativ 500g de mere curatate si taiate cubulete, adaugati peste ele 100g de zahar si lasati pe foc mediu la gatit pentru 15-20 de minute.

Amestecati periodic.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 2
Pas 3

Spalati bine portocalele, le uscati cu un prosop apoi radeti coaja lor, atentie doar partea cea mai de sus, portocalie!

Dupa aceasta stoarceti bine zeama din ele - ne trebuie pentru aluat aproximativ 100ml de suc.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 3
Pas 4

Tocati marunt 40g de nuci.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 4
Pas 5

Intre timp merele s-au gatit, sunt moi si nu mai au zeama.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 5
Pas 6

Adaugati aici stafidele scurse bine de apa, nucile tocate, 1 lingurita coaja rasa de portocale si 0.5 lingurita de scortisoara. Amestecati foarte bine toata compozitia.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 6
Pas 7

Intr-un bol mare turnati 100ml suc de portocale, 100ml de ulei si esenta de vanilie.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 7
Pas 8

Adaugati 60g de zahar, 1 lingurita coaja rasa de portocale, 0.5 lingurita de scortisoara, 350g de faina, 10g praf de copt si un varf de lingurita de sare.

Amestecati bine mai intai cu o spatula sau lingura.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 8
Pas 9

Apoi framantati aluatul pe masa, pana devine uniform, moale si deloc lipicios.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 9
Pas 10

Il taiati in 2 bucati si formati 2 bile de aluat.

Lasati-le la odihnit 10-15 minute.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 10
Pas 11

Dupa acest timp intindeti pe rand, cu facaletul, fiecare bila intr-o foaie de aproximativ 2-3mm grosime.

Decupati cu un pahar sau cana mare cercuri, ale mele au fost de 7-8cm in diametru.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 11
Pas 12

Puneti cate 1 lingurita de umplutura de mere peste fiecare cerc.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 12
Pas 13

Lipiti capetele opuse.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 13
Pas 14

Apoi in continuare lipiti marginile, ca sa obtineti un fel de coltunas.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 14
Pas 15

Apropo, resturile de aluat ramase dupa decuparea cercurilor le formati din nou intr-o bila, lasati 5 minute sa se odihneasca apoi iarasi intindeti si decupati.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 15
Pas 16

Aranjati biscuitii cu mere milopitakia in tava de copt.

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 16
Pas 17

Le coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, pana se rumenesc usor.

Lasati sa se raceasca complet, apoi optional puteti sa-i ornati cu zahar pudra inainte de servire.

Pofta Buna!

Milopitakia - biscuiti grecesti umpluti cu mere, de post - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 4 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 13 Apr 2022, 19:45

Foarte interesantă rețeta, parcă și simt gustul plăcințelelor. Dar va trebui să căutăm portocale  cu coaja netratată. Sunt ceva mai scumpe, de regulă vin din Franța dar putem folosi coaja (cele obișnuite au coaja tratată contra mucegaiului și văd că peste tot scrie să nu folosim coaja citricelor)

Ruslana Cazacliu
Ruslana Cazacliu 01 May 2022, 19:55

se topesc efectiv in gura😋

Nota mea pentru reteta: