Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese

Din ultima noastra calatorie in sudul Italiei(Bari, zona Puglia) am venit cu multe idei culinare, dar in primul rand am vrut sa va arat probabil cea mai gustoasa si populara focaccia din Italia - Focaccia Barese. Este extrem de buna, pufoasa, frageda, crocanta, aromata, mai pe scurt delicioasa, cu toata familia am apreciat-o, chiar si copiii. Si initial cand am vazut-o cu asa ingrediente simple n-am avut mari asteptari, doar rosii si masline, am zis ok, o fi ca un fel de paine cu rosii....

Fiindca am gustat Focaccia Barese chiar la ea acasa, vreau neaparat sa va arat reteta autentica, traditionala, inspirata de la renumita Panificio Fiore din Bari, unde este o coada enorma de turisti in fiecare zi si anume pentru aceasta focaccia cu rosii si masline.

Deci, Focaccia Barese obligatoriu nu este foarte groasa, cum v-ati obisnuit la traditionala focaccia cu alte umpluturi. Fetele mele mi-au spus ca anume asa le place mai mult, cand este mai subtire se simt foarte bine toate aromele de la umplutura, deci blatul nu domina gustul. Dar nici nu este subtire ca o pizza, as zice un echilibru perfect intre blat si umplutura, daca vreti sa gustati o focaccia excelenta, exact ca la ea acasa.

Ingrediente

Apa
300 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
15 g
Zahar
10 g
Rosii
1 kg
si optional 6-7 rosii cherry
Masline verzi fara samburi
200 g
Oregano uscat
2 lingurite
Ulei de masline extravirgin
50 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cana amestecati 10g drojdie uscata cu 300ml de apa calduta, lasati 5 minute.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol mare amestecati 500g de faina alba cu 15g de sare.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 2
Pas 3

Adaugati aici apa cu drojdie, amestecati compozitia cu o lingura sau spatula.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 3
Pas 4

Puneti 10g de zahar (aproximativ 1 lingura) si incepeti sa framantati aluatul cu mainile.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 4
Pas 5

Eu prefer sa-l lucrez pe masa, initial este usor lipicios dar in cateva minute devine uniform, moale si deloc lipicios.

Faina nu mai adaugati deloc pe masa in tot acest proces.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 5
Pas 6

Ungeti cu putin ulei de masline bolul, mutati inapoi in el bila de aluat, acoperiti cu prosop si lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 6
Pas 7

Pana creste aluatul pregatiti umplutura de rosii.

Spalati rosiile, scoateti cotorul, le taiati sferturi sau felii mai mari si le puneti intr-un bol.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 7
Pas 8

Apoi cu mainile le rupeti bucati mai mici si le faceti franjuri, dar nu prea marunte.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 8
Pas 9

In plus si opitonal, puteti sa puneti si cateva rosii cherry, ele vor face foccacia cu rosii sa fie ceva mai frumoasa la final.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 9
Pas 10

Aluatul a crescut, il taiati in 2 bucati aproximativ egale.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 10
Pas 11

Ungeti bine cu ulei de masline 2 tavi rotunde de pizza, ale mele sunt de 28-30cm in diametru.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 11
Pas 12

Luati o bucata de aluat si modelati prima focaccia, il puneti in tava si apasand cu degetele il intindeti pe toata suprafata.

Al 2-lea aluat(vom avea 2 focaccia) il faceti aproximativ dupa 15-20 minute de cand ati modelat primul.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 12
Pas 13

Stropiti cu ulei de masline deasupra.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 13
Pas 14

Aranjati mai intai un rand din jumatati de rosii cherry, daca nu le folositi omiteti acest pas.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 14
Pas 15

Apoi intindeti pe toata suprafata blatului de focaccia jumatate din rosiile franjuri pregatite anterior in pasi.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 15
Pas 16

Printre rosii puneti masline verzi, de preferat fara samburi.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 16
Pas 17

Presarati toata suprafata cu sare grunjoasa.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 17
Pas 18

Si neaparat cu oregano uscat.

Lasati acum focaccia sa creasca in tava aproximativ 1 ora. Spre finalul acestui timp nu uitati sa dati drumul la cuptor si sa-l preincalziti la 250 de grade.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 18
Pas 19

Peste 15-20 de minute de cand ati montat prima focaccia nu uitati sa o faceti si pe a 2-a.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 19
Pas 20

Dupa ce creste bine timp de 1 ora, coaceti foaccia in cuptorul preincalzit la 250 de grade timp de 15-20 de minute, sau pana se rumeneste uniform.

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 20
Pas 21

Dupa coacere o scoateti din tava si lasati putin sa se raceasca pe un grilaj sau prosop de bucatarie. Daca o lasati in tava se va aburi si inmuia crusta delicioasa si crocanta.

Este delicioasa calda si rece, noi o adoram.

Pofta Buna!

Focaccia cu rosii si masline, sau Foccacia Barese - Pas 21

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 focaccia de 30cm)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Dia.Si.
Dia.Si. 17 Jun 2022, 22:48

Bună Lena! Am eșuat răsunător cu reteta asta. Am facut câteva greșeli, pe care le scriu aici, sa nu le faca si altii: am facut în tava mare, ca să nu coc de doua ori. Roșiile nu au fost coapte bine. Ingredientele nu sunt de calitate. Asa ca nu a ieșit nimic gustos, rosiile nu s-au contopit cu aluatul, zeama lăsată a fost prea multa si a stricat textura aluatului (dedesubt s-a lipit de tava, deasupra a rămas crud). Evident, nu am respectat indicațiile, insa nu o mai încerc din nou. Am aruncat-o la gunoi. Din fericite sunt alte rețete de focaccia pe site cu care nu dau greș. Spor în toate!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 17 Jun 2022, 23:12

Ok, am inteles, dar nota pe care ai dat-o retetei mele nu are nimic de-a face cu improvizatiile facute de tine. Ar fi frumos sa nu o dai, pt ca nu ai respectat reteta, deci si rezultatul nu este obiectiv.

Dia.Si.
Dia.Si. 17 Jun 2022, 23:24

Ok, good point! Uite o sa fac jumătate din cantitate, în tava mica, iau altfel de roșii, măsline mai bune și ii dau din nou nota. Urc și poza data viitoare.

lena
Elena (lena) Dia.Si. 18 Jun 2022, 06:58

Bun, daca ai rosiile prea zemoase, pe focaccia sa pui doar franjurile din ele, zeama o lasi in bolul unde le strivesti, nu o folosi.

Dia.Si.
Dia.Si. 18 Jun 2022, 13:38

Bună Lena,

Mai am o ora și o bag la cuptor. Asa arata acum, am lăsat roșiile la scurs în sita. Îți scriu din nou după, am dat nota si acum sa compensez.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 18 Jun 2022, 13:54

Arata bine👍

Dia.Si.
Dia.Si. 18 Jun 2022, 15:20

Rezultatul final: Soțul meu a spus ca în combinație cu mujdei de usturoi și sucul lăsat de roșiile crude ii da 6 stele. Simpla, părerea noastră e ca ii lipsește o aroma dominanta, de aceea o prefaram pe cea cu mozzarella și sos pesto. Media celor trei note e acum cea corecta. Mulțumim pentru reteta!

Poza mea pentru reteta: