Calamari prajiti, reteta italiana

Calamari prajiti, reteta italiana

Vacantele trec dar ramanem cu multe amintiri frumoase, inclusiv culinare, mancaruri cu aroma si gust de mare, dar pe care oricand le puteti prepara acasa si in timpul anului. Calamarii prajiti sau calamari fritti sunt preferatii nostri in vacantele la mare, ne place sa-i mancam anume in acest mod, prajiti proaspeti, nu decongelati, sau doar inele in pane dubios.

Va arat mai jos nu doar metoda de prajire, dar si cum sa curatati calamarii proaspeti cumparati din surse sigure. Nu este nimic complicat, doar sa aveti grija cand cumparati calamari sa miroase frumos a mare, nu a peste stricat.

Calamarii prajiti aici le fac dupa reteta italiana, mi se pare cea mai simpla si corecta, dar care scoate in evidenta gustul minunat al fructelor de mare. Puteti praji in acest mod si alte fructe de mare preferate - creveti, carne de scoici, pestisori mici, etc. Serviti simpli cu sare si cativa stropi de zeama de lamaie, va asigur ca sunt absolut deliciosi, la noi intotdeauna sunt prea putini...

Ingrediente

Calamari proaspeti
1 kg
sa luati anume calamari intregi, de marime medie/mare, cu tentacule
Faina alba
300 g
eu prefer sa folosesc faina din grau dur de tip gris, italiana, pentru un crocant mai evident
Ulei de arahide
1 l
sau alegeti orice alt ulei preferati pentru prajire cu punct mare de ardere
Sare
0.5 lingurite
Lamaie
0.5 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Eu am gasit calamari de marime medie, asa arata unul intreg inainte de curatare.

Are corpul din fata in forma de tub cu 2 mici aripioare si tentacule scurte in spate.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 1
Pas 2

Trageti usor de zona cu tentacule si o rupeti de corp, tubul calamarului il tineti cu cealalta mana.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 2
Pas 3

Lasati deocamdata tentaculele la o parte, iar din tub scoateti cu degetele cat mai bine toate maruntaiele si un fel de pai sticlos.

Puteti sa taiati corpul tubular pe lung, ca sa scoateti mai usor interiorul, dar asa nu veti mai avea la final acele inele de calamari clasice. E chestie vizuala, deci faceti cum va descurcati mai bine.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 3
Pas 4

Apoi curatati corpul calamarului, cu un cutit, de acea pielita subtire rosie-maronie.

Am vazut variante in care aceasta nu se curata, dar probabil la calamarii mai mici, unde inca nu este prea groasa.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 4
Pas 5

Acum luam partea cu tentacule, taiati capatul cu acel ochi evident pe el.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 5
Pas 6

Intoarceti si observati ca mai ramas un mic inel osos chiar in mijlocul tentaculelor, apasati usor cu degetul si va iesi singur, il aruncati.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 6
Pas 7

Apoi puteti taia portiunea aceasta in bucati a cate 2-3 tentacule, daca nu sunt prea mici si subtiri.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 7
Pas 8

Cand terminati de curatat toti calamarii, spalati-le bine tuburile si tentaculele, pe exterior si interior, sub jet de apa rece.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 8
Pas 9

Lasati sa se scurga intr-o sita.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 9
Pas 10

Apoi fiecare tub il taiati in inele de aproximativ 1cm latime.

Ce vedeti in poza este un calamar curatat, spalat si portionat, gata de prajit.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 10
Pas 11

Neaparat tamponati bine toate bucatile de calamar cu un prosop de hartie sau servetele. Astfel vom elimina excesul de apa si vom obtine calamari prajiti mai crocanti.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 11
Pas 12

Turnati uleiul intr-o cratita cu fund gros de tip ceaun, tuci sau chiar o tigaie cu borduri mai inalte.

Il incalziti cat mai bine, daca aveti termometru ar trebui sa arate peste 190 de grade Celsius, anume cu aceasta temperatura uleiul va rumeni repede fructele de mare, fara sa schimbe gustul si textura. Din aceasta cauza recomand pentru prajiri de acest tip ulei cu punct cat mai mare de ardere.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 12
Pas 13

Apoi repede treceti o portie de calmari(cat incape intr-o tura din cratita) prin faina.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 13
Pas 14

Pentru a scapa de excesul de faina puneti calamarii intr-o sita si scuturati bine.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 14
Pas 15

Le aruncati repede in uleiul incins, usor amestecati si lasati 2-3 minute.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 15
Pas 16

Apoi le scoateti pe un prosop de hartie/servetele sa absoarba excesul de ulei.

Puneti la prajit o alta tura de calamari cu faina, astfel continuati pana-i terminati pe toti.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 16
Pas 17

Nu uiati sa le presarati cu sare deasupra.

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 17
Pas 18

Apoi le serviti calzi, stropiti cu zeama de lamaie si savurati.

Pofta Buna!

Calamari prajiti, reteta italiana - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !