Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii

Una din mâncărurile care m-a impresionat mult în ultima noastră vacanță din Grecia a fost această mâncărică deosebit de gustoasă și completă. Se pronunță "youvetsi" - când am făcut atunci comanda la restaurant nu aveam idee ce voi primi, dar am avut noroc să descopăr această minunată și delicioasă mâncare grecească.

Deja am repetat de vreo 3 ori în condiții de casă rețeta de giouvetsi și de fiecare dată cu mare succes, dar cu minim efort din partea mea. Ideal ar fi să-l faceți cu carne de vită, însă eu am ales pulpă de curcan și mi se pare cea mai potrivită și rapidă, la fel ca și pulpa sau pieptul de pui. Este diferit mult timpul de fierbere, dar dacă aveți timp și vă pricepeți să gătiți corect carnea de vită, neapărat să încercați și cu ea.

Ingrediente

Carne
1 kg
pulpă de curcan, pui, vită sau oaie
Roșii cubulețe din conservă
600 g
2 conserve
Paste orzo
500 g
   
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
7 buc
   
Ulei de măsline
100 ml
   
Baton de scorțișoară
1 buc
opțional
Brânză feta
200 g
   
Mozzarella
100 g
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă.

Tocați mărunt ceapa și usturoiul, carnea o tăiați cubulețe medii.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 1
Pas 2

Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie adâncă, adăugați usturoiul tocat mărunt și îl căliți repede jumătate de minut.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 2
Pas 3

Puneți cuburile de carne și căliți la foc rapid timp de 10 minute, până își schimbă culoarea, dar nu trebuie să se rumenească.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 3
Pas 4

Adăugați ceapa tocată, amestecați și mai căliți 10 minute.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 4
Pas 5

Apoi turnați roșiile cuburi din conservă, potriviți de sare și piper, opțional și pentru un gust cât mai autentic recomand să puneți 1 baton de scorțișoară în acest sos.

Dacă folosiți carne de curcan sau pui, mai fierbeți 5 minute sosul cu toate ingredientele împreună.

Dar dacă puneți carne de vită, mai adăugați 2 pahare de apă și îl fierbeți la foc lent mai mult timp, până carnea este moale și fragedă.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 5
Pas 6

Între timp puneți pastele orzo într-o tavă adâncă de cuptor.

Pentru cantitățile din rețeta mea, ideală ar fi o tavă de 20x30. Aici este de sticlă, foarte utilă și o am de la Ikea la un preț decent.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 6
Pas 7

Turnați sosul fierbinte în tavă cu paste. Nu amestecați, doar distribuiți deasupra uniform.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 7
Pas 8

Adăugați 1-2 pahare de apă rece, cât să fie acoperită carnea.

Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 8
Pas 9

După acest timp scoateți tava din cuptor, distribuiți deasupra mozzarella rasă (sau alt cașcaval preferați) și brânza feta ruptă bucățele.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 9
Pas 10

Mai puneți tava în cuptor pentru 10 minute.

Apoi o scoateți și lăsați încă 10-15 minute pe masă să se pătrundă puțin.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 10
Pas 11

În acest timp pregătiți o salată, ideală ar fi Salata Grecească adevărată, apoi serviți cu Giouvetsi cald și savurați.

Este o mâncare deosebit de gustoasă, sunt sigură că veți fi surprinși de gustul ei minunat.

Poftă Bună!

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo și sos de roșii - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii (o tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 18:55

foarte interesantă rețeta și fără complicații. Dacă nu se mănâncă toată cantitatea la o masă poate fi încălzită a doua zi? (de regulă pastele lăsate de pe o zi pe alta absorb lichidul, se umflă și se transformă într-o masă nu prea apetisantă, dar poate pastele orzo, fiind în special pentru supă, nu se umflă ca pastele obișnuite).

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 19:13

Noi le-am apreciat si reincalzite, nu au fost prea uscate, dar poate depinde si de gusturile fiecaruia.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 20:44

mulțumesc de răspuns, și noi le-am aprecia dacă rămân puțin uscate, mie îmi era teamă să nu se terciuiască.

susulina
simona andreea (susulina) 26 Nov 2022, 09:21

Se pot folosi alte paste? De care? Multumesc!

lena
Elena (lena) simona andreea (susulina) 26 Nov 2022, 09:23

Cred ca puteti pune orice alte paste de calibru mic.😉

Lilia c
Lilia c 06 Jan 2023, 18:38

Foarte gustoasă aceasta reteta grecească. Se simte gustul de paste cu brânză și mozarela, plus rosii si carne cu piper negru iar scorțișoara care ma temeam să o adaug nu se simte foarte mult doar ii da putina aromă si indulceste gustul acru al rosiilor. Eu am avut carne de vită, carne de curcan nu o găsisem nicăieri. A iesit foarte buna. Multumesc draga Lena.