Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii

Una din mancarurile care m-a impresionat mult in ultima noastra vacanta din Grecia a fost aceasta mancarica deosebit de gustoasa si completa. Se pronunta "youvetsi" - cand am facut atunci comanda la restaurant nu aveam idee ce voi primi, dar am avut noroc sa descopar aceasta minunata si delicioasa mancare greceasca.

Deja am repetat de vreo 3 ori in conditii de casa reteta de giouvetsi si de fiecare data cu mare succes, dar cu minim efort din partea mea. Ideal ar fi sa-l faceti cu carne de vita, insa eu am ales pulpa de curcan si mi se pare cea mai potrivita si rapida, la fel ca si pulpa sau pieptul de pui. Este diferit mult timpul de fierbere, dar daca aveti timp si va pricepeti sa gatiti corect carnea de vita, neaparat sa incercati si cu ea.

Ingrediente

Carne
1 kg
pulpa de curcan, pui, vita sau oaie
Rosii cubulete din conserva
600 g
2 conserve
Paste orzo
500 g
Ceapa
1 buc
Usturoi (catei)
7 buc
Ulei de masline
100 ml
Baton de scotisoara
1 buc
optional
Branza feta
200 g
Mozzarella
100 g
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti toate ingredientele pentru reteta.

Tocati marunt ceapa si usturoiul, carnea o taiati cubulete medii.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 1
Pas 2

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie adanca, adaugati usturoiul tocat marunt si il caliti repede jumatate de minut.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 2
Pas 3

Puneti cuburile de carne si caliti la foc rapid timp de 10 minute, pana isi schimba culoarea, dar nu trebuie sa se rumeneasca.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 3
Pas 4

Adaugati ceapa tocata, amestecati si mai caliti 10 minute.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 4
Pas 5

Apoi turnati rosiile cuburi din conserva, potriviti de sare si piper, optional si pentru un gust cat mai autentic recomand sa puneti 1 baton de scortisoara in acest sos.

Daca folositi carne de curcan sau pui, mai fierbeti 5 minute sosul cu toate ingredientele impreuna.

Dar daca puneti carne de vita, mai adaugati 2 pahare de apa si il fierbeti la foc lent mai mult timp, pana carnea este moale si frageda.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 5
Pas 6

Intre timp puneti pastele orzo intr-o tava adanca de cuptor.

Pentru cantitatile din reteta mea, ideala ar fi o tava de 20x30. Aici este de sticla, foarte utila si o am de la Ikea la un pret decent.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 6
Pas 7

Turnati sosul fierbinte in tava cu paste. Nu amestecati, doar distribuiti deasupra uniform.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 7
Pas 8

Adaugati 1-2 pahare de apa rece, cat sa fie acoperita carnea.

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp scoateti tava din cuptor, distribuiti deasupra mozzarella rasa (sau alt cascaval preferati) si branza feta rupta bucatele.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 9
Pas 10

Mai puneti tava in cuptor pentru 10 minute.

Apoi o scoateti si lasati inca 10-15 minute pe masa sa se patrunda putin.

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 10
Pas 11

In acest timp pregatiti o salata, ideala ar fi Salata Greceasca adevarata, apoi serviti cu Giouvetsi cald si savurati.

Este o mancare deosebit de gustoasa, sunt sigura ca veti fi surprinsi de gustul ei minutat.

Pofta Buna!

Giouvetsi Grecesc - carne la cuptor cu paste orzo si sos de rosii - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii (o tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 18:55

foarte interesantă rețeta și fără complicații. Dacă nu se mănâncă toată cantitatea la o masă poate fi încălzită a doua zi? (de regulă pastele lăsate de pe o zi pe alta absorb lichidul, se umflă și se transformă într-o masă nu prea apetisantă, dar poate pastele orzo, fiind în special pentru supă, nu se umflă ca pastele obișnuite).

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 19:13

Noi le-am apreciat si reincalzite, nu au fost prea uscate, dar poate depinde si de gusturile fiecaruia.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 18 Oct 2022, 20:44

mulțumesc de răspuns, și noi le-am aprecia dacă rămân puțin uscate, mie îmi era teamă să nu se terciuiască.

susulina
simona andreea (susulina) 26 Nov 2022, 09:21

Se pot folosi alte paste? De care? Multumesc!

lena
Elena (lena) simona andreea (susulina) 26 Nov 2022, 09:23

Cred ca puteti pune orice alte paste de calibru mic.😉

Lilia c
Lilia c 06 Jan 2023, 18:38

Foarte gustoasă aceasta reteta grecească. Se simte gustul de paste cu brânză și mozarela, plus rosii si carne cu piper negru iar scorțișoara care ma temeam să o adaug nu se simte foarte mult doar ii da putina aromă si indulceste gustul acru al rosiilor. Eu am avut carne de vită, carne de curcan nu o găsisem nicăieri. A iesit foarte buna. Multumesc draga Lena.