Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară

Super, super rețetă - am găsit-o pe netul rusesc și am zis s-o încerc pentru că mi-a sugerat cineva în comentarii să pun o rețetă de sărățele dietetice pe site. Am fost sceptică până le-am gustat, nu-mi venea să cred cât de simplu se fac și cât de bune și sănătoase pot fi. Semințele sunt foarte sănătoase și digestive, la fel și făina de secară - o găsiți la hypermarket sau plafar.

Deci recomand cu încredere, pot fi și în varianta de post/vegetariană sau nu, la fel pot fi dulci sau sărate, depinde cu ce le presărați deasupra.

Ingrediente

Seminte de floarea soarelui
43 g
sau 1/4 de pahar
Seminte de dovleac
43 g
sau 1/4 de pahar
Seminte de in
29 g
sau 3 linguri
Seminte de susan
57 g
sau 6 linguri
Faina de secara
227 g
sau 1 + 3/4 pahare
Sare
0.25 lingurite
   
Ulei de floarea soarelui
29 g
sau 2 linguri
Miere
21 g
sau 1 lingură, puteți pune miere sau sirop de agave
Apa
170 g
3/4 de pahar
Oua
1 buc
se folosește doar albușul, dar este opțional să-l folosiți - puteți să ungeți crackerii doar cu puțin ulei

Pasi de urmat

Pas 1

Cântăriți semințele de floarea-soarelui, de in și de dovleac. Apoi le mărunțiți bine în blender sau într-un aparat de măcinat cafeaua.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 1
Pas 2

La această făină de semințe adăugați semințele de susan (acestea nu se mărunțesc) și sarea. Amestecați bine toate componentele.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați făina și uleiul.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 3
Pas 4

În apă călduță dizolvați mierea sau siropul de agave.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 4
Pas 5

Adăugați apa peste restul ingredientelor și amestecați bine cu o lingură totul, până se încorporează ingredientele. O altă variantă ar fi să-l puneți în mașina de făcut pâine și să-l lăsați să se frământe acolo 5-10 min.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 5
Pas 6

Puneți mai multă făină de secară pe masă și scoateți aluatul de mai sus aici. Este un aluat mai lipicios de asta folosiți făină să nu se lipească de mâini și masă. Îl mai frământați așa cu făină 2-3 min pe masă.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 6
Pas 7

Îl împărțiți în 4 bile.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 7
Pas 8

Cu făcălețul întindeți o bilă de aluat, dar aveți grijă să presărați făină ca să nu se lipească de masă aluatul și să se întindă mai ușor. Grosimea foii ar trebui să fie de 1 - 1,5 mm. Dacă este prea lipicios și nu puteți să-l lucrați îl lăsați 10-15 min să se odihnească. Dar din propria experiență vă spun că se lucrează foarte ușor aluatul, doar aveți grijă să puneți făină.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 8
Pas 9

Cu un cuțit sau tăietor de pizza tăiați romburi, triunghiuri din aluatul întins pe masă.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 9
Pas 10

Într-o tavă de cuptor puneți hârtie de copt, și aranjați pe ea romburile de aluat, cu un pic distanță între ele.

Înainte să le puneți la cuptor le ungeți astfel:

1. Pentru sărățele cu sare - ungeți cu albuș de ou amestecat cu 2 linguri de apă, presărați sare și susan/mac.

2. Pentru glazură dulce - amestecați albușul cu 1 lingură de miere, ungeți romburile și presărați zahăr.

3. În varianta de post/vegetariană - ungeți cu puțin ulei simplu sau de măsline și presărați sare, semințe sau zahăr.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 10
Pas 11

Puneți la cuptor la foc mediu, și lăsați până se rumenesc ușor - dar aveți mare grijă să nu se facă maronii, că nu mai sunt buni. Se fac foarte repede deci să fiți atenți la ele, nu lăsați pe mult timp nesupravegheate.

Perfect ar fi să le faceți în 2 tăvi de cuptor o dată, este mai repede, și le coaceți un pic sus și un pic jos pe nivelul cuptorului. Eu nu am tăvile de cuptor bune, mi se arde totul în ele și nu le folosesc - am copt în tăvi teflonate, un pic mai mult a durat dar nu le-am ars.

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 11
Pas 12

Le scoateți din tavă și lăsați să se răcorească puțin, atunci devin și mai crocante.

Se mănâncă foarte repede și nu prea te poți lăsa de ele :)

Poftă Bună!

Sărățele (Crackers) din semințe și făină de secară - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (o farfurie plină de sărățele)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

anais18anais
anais18anais 11 Jan 2017, 14:23

Super bune, eu am mai adaugat chimen pt ca imi place foarte mult gustul :)

Nota mea pentru reteta:
serafima
tcaci (serafima) 22 Sep 2012, 02:31

Buna, daca inlocuiesc faina de secara cu cea alba, va iesi ceva?Nu stiu unde pot gasi faina de secara (la Chisinau} si nici integrala. Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 22 Sep 2012, 08:19

Da, poti incerca si cu faina alba, adauga si ceva tarate, ca asta sigur se gaseste la orice piata.

Zapacita
Zapacita 06 Mar 2012, 10:24

Buna,am o intrebare daca nu te superi,pot sa fac cu faina slabesti mancand ? Pentru ca eu numai din aceea folosesc,astept raspuns multumesc !

lena
Elena (lena) Zapacita 06 Mar 2012, 14:12

Nu stiu ce fel de faina este, nu am folosit niciodata. Dar vezi compozitia si incearca.

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 Jan 2012, 16:45

Inca o poza, de aproape....

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 Jan 2012, 16:42

Ies destul de multi..sa tot rontai....

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 Jan 2012, 16:41

Crackers reloaded..i-am refacut, au iesit la fel de buni si deliciosi....de data asta nu am macinat deloc semintele, le-am pus toate intregi...a iesit de minune si asa, mi-a placut textura mai "crocantoasa". Am incercat de data asta alte forme....ca le papa si piticul.

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 Dec 2011, 21:48

Si ultima! Scuze!!!!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 Dec 2011, 21:47

Nu mi-au intrat primele 2 poze, mai incerc acum!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 Dec 2011, 21:45

Hotarat lucru! Se vor reface!

Poza mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 22 Sep 2010, 22:09

De cand am vazut reteta mi-a ramas gandul la ea... pacat ca n-am gasit toate ingredientele, dar nu renunt eu asa usor, am sa le mai caut.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile