Ingrediente
●
Ardei gras galben
10 buc
●
Bulion de roșii
500 ml
sau roșii date prin mașina de tocat sau roșii pasate
●
Ciuperci albe proaspete
1.5 kg
sau 1 kg de ciuperci din conservă
●
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
eu am pus mai puțin, vreo 200ml
●
Ardei iute
1 buc
puneți dacă vă place mai iute, eu nu am pus pentru că nu suntem amatori de mâncare picantă
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Ciupercile le spălați și le puneți la fiert, când încep să fiarbă le lăsați 10 min și apoi le scurgeți bine de apă.
Pas 2
Apoi le căliți un pic în ulei, să scadă apa și să se rumenească. Le puneți într-o sită și le lăsați să se scurgă de ulei.
Pas 3
Și în final, le dați prin mașina de tocat.
Pas 4
Gogoșarii îi spălați, curățați și la fel îi dați prin mașina de tocat, apoi îi puneți într-o sită să se scurgă bine de suc.
Pas 5
Urmează ardeii, la fel, spălați, curățați și dați prin mașina de tocat. I-am pus și pe ei la scurs în sită.
Pas 6
Și ultima este ceapa. O curățați, spălați și dați prin mașina de tocat.
Pas 7
Și acum avem toate legumele pregătite și începem să preparăm zacusca efectiv.
Se toarnă uleiul într-un ceaun, cratiță sau tigaie adâncă. Când se încălzește, adăugați ceapa și sarea, amestecați periodic și lăsați până se rumenește, se înmoaie și se evapora lichidul din ea.
Pas 8
Apoi adăugați la ceapă gogoșarii și ardeii dați prin mașina de tocat și scurși de suc. Sucul îl păstrați până la un alt pas.
Pas 9
Și acum puțină răbdare - va trebui să lăsați să se călească bine toate astea, cam 1 oră, până vedeți că se ridică uleiul la suprafață, se vede că se schimbă culoarea și se face mai moale, mai apetisantă. Amestecați periodic și lăsați să fiarbă la foc mediu.
Pas 10
Când vedeți că este cam gata compoziția de mai sus, pregătiți bulionul de roșii. Se fierbe într-o cratiță bulionul și sucul lăsat de gogoșari și ardei. Asta pentru că atunci când le adăugați în tigaie să nu-și schimbe zacusca temperatura.
Pas 11
Turnați bulionul și sucul de gogoșari, amestecați bine și lăsați să mai fiarbă totul încă 20-30 de min la foc mediu.
Pas 12
După acest timp adăugați ciupercile tocate, amestecați bine și lăsați să fiarbă domol toată compoziția. Eu am lăsat să fiarbă cam 1.5 ore, pentru că îmi place zacusca mai groasă, nu prea lichidă, să pot s-o mănânc ușor pe pâine. Lăsați un pic de zacuscă la răcit, și vedeți dacă mai trebuie adăugată sare. Potriviți după gustul vostru.
Pas 13
Pregătiți borcanele, le spălați și le puneți pentru 15-20 de min la cuptor să se usuce bine și să se sterilizeze.
Pas 14
Umpleți borcanele cu zacuscă, puneți la urmă aspirina, ca să fie sigur fără probleme la iarnă. Eu pun cam 1/4 de pastilă la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastilă la 1 litru de lichid. Deci în funcție de ce fel de borcane folosiți, calculați proporția.
Pas 15
Capsați borcanele bine, să nu lase aer și le lăsați să se răcească complet. Aici vedeți toate cele 10 borcane pe care le-am făcut.
Pas 16
Este delicioasă rece, pe pâine - eu am mâncat-o lângă un pate de linte - super gustos!
Mulțumesc mult Ioana pentru această rețetă superbă.
Poftă Bună!
Cantitate:
10 buc
(10 borcane de 300 ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (11 voturi)