Gogoșari și vinete marinate la borcan
Dar nu puteam să nu v-o prezint pe asta, doar după replica soțului meu, când m-a văzut că o fac - "O, gogoșarii mei preferați!" - vă dați seama că sunt ceva deosebit. Rețeta o știu de foarte mult timp, o făcea mama și multe rude, la orice sărbătoare iarnă, acești gogoșari erau aperitivul cel mai frumos și delicios din legume de pe masă. Sunt dulcișori, aromați, acrișori, un pic crocanți, și vinetele se combină perfect cu gogoșarii, au la fel textura și gustul foarte bun.
Din păcate eu nu prea pot mânca gogoșarii în oțet, cei clasici preparați aici în România, îi pun doar la salata boef sau la o salată de murături pentru gust - dacă cineva din voi are o rețetă verificată, bună și nu acră să iasă ochii :) vă rog să o postați la comentarii. Promit că voi testa și din acestea - am făcut într-un an și a fost un eșec total, s-au oțetit, înăcrit rău de tot......
Ingrediente
●
Ulei de floarea-soarelui
1.5 pahare
●
Sare
2.5 linguri
sare fără iod, pt murături
●
Piper negru(boabe)
10 buc
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Gogoșarii se spală, se curăță și se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.
Pas 2
Vinetele le spălați și tăiați felii de 1 cm grosime.
Pas 3
Apoi preparați marinada din cantitățile scrise la ingrediente - apă, zahăr, sare, ulei, oțet și mirodenii.
Pas 4
Când începe să fiarbă marinada puneți în cantități proporționale gogoșari și vinete, până umpleți cratița. Eu am o cratiță de 5 litri, și am pus gogoșarii în 3 runde. După ce fierbe prima rundă, gogoșarii îi scoateți, puneți în borcane, apoi puneți următoarea partidă.
Când încep să fiarbă gogoșarii, faceți focul mic și lăsați 5-7 min, nu uitați să mai amestecați.
Pas 5
Pregătiți borcanele, le lăsați să se scurgă bine de apă. Când au fiert gogoșarii luați câte 2-3 bucăți gogoșari, 1 bucată de vinete și așa alternând umpleți borcanele.
Pas 6
După ce ați umplut borcanul, turnați puțină marinadă ca să acopere gogoșarii, puneți capacele și înfiletați bine să nu lase aer.
Pas 7
Apoi umpleți următoarele borcane, când nu mai sunt gogoșari în cratiță puneți o altă partidă să fiarbă și tot așa continuați până terminați toți gogoșarii și vinetele.
Mi-au ieșit din aceste cantități, exact 11 borcane de 780 ml.
Borcanele le întoarceți cu fundul în sus și lăsați să se răcească bine.
Pas 8
Sunt gata cam într-o lună, delicioși ca și garnitură la orice mâncare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar și la un sandwich sunt delicioase, când eram studenți și nu prea mai aveam de mâncare, făceam sandwich-uri calde din pâine și gogoșari din ăștia :)
Poftă Bună!
Cantitate:
11 buc
(11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (10 voturi)