Castraveti in otet Reteta VIDEO

Castraveti in otet

Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut sa pun o reteta pe care am planificat-o mult - dar se rezolva maine poimaine. Deocamdata am zis sa pun aceasta reteta de castraveti in otet (sa o am si pt anul viitor - vedeti ca si eu ma folosesc de site, nu mai scriu demult retetele in caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare ca sunt chiar reusiti, crocanti, acrisori - doar dupa mine pe viitor le mai pun inca putin zahar - imi place sa fie chestiile cu otet mai dulci. Am insistat neaparat sa fac asa castraveti pentru a pregati la iarna salata de boeuf, acum urmeaza sa mai fac niste gogonele murate si poate niste gogosari in otet.

Va astept neaparat la comentarii sau pe forum cu retetele voastre de castraveti in otet (retete verificate,apreciate si cu vechime), sunt sigura ca le faceti si as vrea pe viitor sa mai incerc cateva variante.

In orice reteta recomand sa aveti grija ce apa folositi dar mai ales acest lucru e foarte important la retetele de muraturi. Apa trebuie sa fie curata, fara impuritati si clor - acum am folosit cana Brita pentru a filtra apa, foarte comoda incapatoare si simplu de folosit. Toata gama de cani o gasiti pe site-ul pentrugatit.ro.

Asa, am uitat sa mentionez ca am luat reteta de pe site-ul bucatarasilor, am ochit-o de cand aparuse.

Ingrediente

Castraveti
5 kg
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 capatani, cam cate 2-3 catei la borcan - Mai puteti pune si cate 1-2 bucati de ceapa sferturi.
Radacina de hrean
5 buc
Otet
1 l
Apa
3 l
Sare
4 linguri
Zahar
8 linguri
Frunza de dafin
10 buc
Piper negru(boabe)
2 linguri
Mustar boabe
12 lingurite
cate 1 lingurita la fiecare borcan
Marar intreg uscat
1 buc
adica 1-2 legaturi

Pasi de urmat

Pas 1

Castravetii si borcanele se spala. In fiecare borcan se pun cateva fire de marar uscat. Perfect este sa-l taiati cu foarfeca in bucati mai mici.

Castraveti in otet - Pas 1
Pas 2

Apoi aranjati cat mai eficient castravetii, puneti usturoiul , scuturati bine sa se aseze.

Castraveti in otet - Pas 2
Pas 3

Dupa ce ati completat borcanele cu castraveti, puneti hreanul - fiecare radacina o curatati si taiati in 4-5 bucati pe lung. La fiecare borcan puneti cate 2-3 bucati de hrean din cele pregatite.

Castraveti in otet - Pas 3
Pas 4

Umpleti bine borcanele, cat mai eficient - recomand castravetii mai mari sa-i puneti la fund, cei mai mici ii lasati pt a completa spatiile mai mici ramase.

Castraveti in otet - Pas 4
Pas 5

Deasupra puneti cate 1 lingurita de mustar boabe, 1 frunza de dafin si cateva boabe de piper negru.

Castraveti in otet - Pas 5
Pas 6

Intr-o oala turnati apa filtrata si curata.

Aici am folosit apa filtrata cu cana Brita de la Kitchenshop.

Castraveti in otet - Pas 6
Pas 7

Adaugati in apa otetul, sarea si zaharul, amestecati bine si puneti saramura pe foc pana incepe sa fiarba bine.

Castraveti in otet - Pas 7
Pas 8

Turnati saramura fierbinte peste castravetii din borcane.

Castraveti in otet - Pas 8
Pas 9

Inchideti strans cu capace, aveti grija borcanele sa fie pline cu saramura.

Castraveti in otet - Pas 9
Pas 10

Luam o oala mare de 15 litri - recomand sa alegeti una cat mai larga si nu foarte inalta. Eu o tin doare pentru sterilizat turele cu borcane.

Daca nu aveti o oala mare faceti 2-3 ture in una mai mica.

Asterneti neaparat la fund un prosop.

Castraveti in otet - Pas 10
Pas 11

Puneti borcanele in ea, turnati apa ca sa nu ajunga cam 2 cm pana la capace si puneti pe foc.

Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mic si lasati 15 minute.

Castraveti in otet - Pas 11
Pas 12

Veti observa ca dupa acest tmp castravetii isi schimba culoarea.

Acum inchideti focul si lasati borcanele in apa pana se racesc complet.

Castraveti in otet - Pas 12
Pas 13

Pe urma le scoateti din apa, verificati inca o data sa fie inchise bine si depozitati in camara.

Castraveti in otet - Pas 13
Pas 14

Sunt perfecti, crocanti, dulci-acrisori, cam intr-o luna puteti deja sa-i deschideti si consumati.

Neaparat puneti borcanul la frigider inainte de servire, asa vor fi si mai crocanti si racoritori.

Pofta Buna!

Castraveti in otet - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (12 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Emma
Emma 25 Oct 2010, 12:29

Foarte interesant! Nu am pus niciodata usturoi dar voi mai pune cateva borcane sa incerc si aceasta aroma.

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 25 Oct 2010, 13:49

lena, poti sa-mi spui daca se va simti foarte tare otetul?

mie imi plac cei mai dulcegi cu o aroma usoara de otet!

lena
Elena (lena) Lavi 25 Oct 2010, 15:17

Se simte, dar este destul de bine, adica nu sunt asa de otetosi ca cei din comert. Mie imi plac, si eu nu sunt amatoare de muraturi foarte acrite cu otet, de fapt din cauza asta si le fac in casa - nu le suport pe cele cumparate. SI mie imi plac dulcegi, daca ai vreo reteta poate o pui pe forum, mai sunt castraveti in piata, as mai incerca o tura

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 Oct 2010, 22:19

insfarsit   o reteta simpla de castraveti  o deja atatea am incercat ca numa si in anul acesta am pus in 2 feluri asa  ca trebuie fierti mult timp si si asa ca am turnat apa fiarta pe ei dar nu iam mai pus la fiert si cu borcanele si asa nu imi plac ca au inceput sa fermenteze si  mijlocul la castraveti au devenit goi asa ca ma bucur pt reteta aceasta

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 25 Oct 2010, 23:09

Eu intorc borcanele si inainte de ai pune la fiert.

Lavi
Lavi 26 Oct 2010, 08:04

lena, eu la 1l de otet puneam 4l de apa, e mai diluat otetul, si pun mai multe tulpini de marar uscat...........dau un gust dulceag

lena
Elena (lena) 26 Oct 2010, 08:05

Si cat zahar si sare?

lyly
liliana (lyly) 26 Oct 2010, 08:16

Daca vrei poti adauga cate 1 ligurita zahar la borcan de 800gr ,2-3 feliute morcovi, o jumatate ceapa taiata si ti-au iesit castravetii bulgaresti.Minunati.

O zi buna!!!

lena
Elena (lena) 26 Oct 2010, 08:20

Am facut anul trecut asa cum spui Lyly, din pacate nu aveau nici un gust - doar de otet - nu erau nici dulci, nici sarati. Cred ca este vorba si de preferinte

Lavi
Lavi 27 Oct 2010, 07:56

la reteta lui lyly am mai adaugat boabe de mustar, boabe de piper si marar

fara condimente nu au gust

Nota mea pentru reteta:
Rely
Rely 27 Oct 2010, 19:15

Sunt sigura ca sunt foarte gustosi,la fel ca toate retetele tale....Multumim mult!Asteptam si retete de post...

maya28
maya28 29 Oct 2010, 12:03

Multumesc !

Veronika
Veronika 15 Apr 2011, 09:44

Se poate pune otet de mere sau struguri, in loc de otetul simplu?

amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:14

Poza mea pentru reteta:
mariana370
mariana370 16 Aug 2012, 22:33

Asi vrea si eu reteta de varza murata pentru iarna daca sti...

lena
Elena (lena) 17 Aug 2012, 08:10

Mariana, o sa pun neaparat reteta, am pregatit pozele si rezultatele de anul trecut, vroiam sa fiu sigura ca merge bine si este buna varza.

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 Sep 2012, 08:46

Buna, Lena. Sunt foarte multumita ca am gasit acest sait, de mult  caut o reteta de castraveti in otet reusita si in sfr am gasit-o, sunt foarte gustosi. Crocanti, dulci-acrisori, foarte buni. Numai ca eu am mai diluat otetul, apa 4 l, otet 1l. MERSI MULT!

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 Sep 2012, 08:56

SI O POZA! 

Poza mea pentru reteta:
anet.alexx
anet.alexx 11 Sep 2012, 19:15

lena dar borcanele inainte de a le pune in cratita la fiert le inchidem iermetic?

lena
Elena (lena) anet.alexx 11 Sep 2012, 20:18

Da si le mai verifici o data dupa sterilizare.

hanna
hanna 15 Sep 2013, 15:39

Poza mea pentru reteta:
natinati
natinati 29 Jun 2014, 13:47

Lena, as vrea sa incerc aceasta reteta, dar eu nu am borcane din astea ci de alea care se "zacatuiesc". Sint ok?

lena
Elena (lena) natinati 29 Jun 2014, 19:54

Merge si in ele, sigur.

Daniela B.
Daniela B. 09 Jul 2014, 15:59

pare ca sunt gustosi, am sa incerc anul acesta sa pun, doar ca eu pun in brocan de 1 litru,ma intreb oare bobitele de mustar sa maresc cantitatea sau tot o lingurita sa pun? mersi

lena
Elena (lena) Daniela B. 10 Jul 2014, 21:49

Puneti la fel, daca si de marit, foarte putin.

mariamaria
mariamaria 13 Jul 2014, 00:19

Lena,daca nu  dispun de o cratita mare in  care  sa  fierb borcanele, de cate  ori  ar  trebui sa ii oparesc? O data ar  fi suficient sau de 2 ori? Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) mariamaria 13 Jul 2014, 12:22

De vreo 3 ori Maria, sa se opareasca bine.

natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:48

Nu a mers in borcane de alea care se "zacatuiesc", caci la fierbere au sarit capacele. Le-am mai capsat o data, la sfirsit, si acum tot le verific sa vad daca stau. Am avut insa si doua borcane ca la tine si alea n-au patit nimic, caci, probabil, in timpul fierberii ele lasa sa iasa lichidul in surplus. 

tectonica
tectonica 02 Aug 2014, 09:34

eu nu fierb borcanele. Le las deschise, dar cu capacele puse,  pana ziua urmatoare, cand le scurg de saramura, o mai fierb o data saramura, umplu iar borcanele si abia acum pun capacele. Si gata. E adevarat, folosesc si conservant. Nu se moaie, nu fermenteaza.

roxana12
roxana12 25 Aug 2014, 09:13

maine fac si eu sa vad cum ies..si iti scriu!

Catiushor
Ecaterina (Catiushor) 04 Sep 2014, 19:57

Lena, pot sa le sterilizez la cuptor? Nu am asa oala smechera ca a ta 

lena
Elena (lena) Ecaterina (Catiushor) 04 Sep 2014, 20:32

La cuptor nu merge, oala mea este oala banala emailata - deloc smekera. Pui la fund un prosop si cam asta-i smekeria.

adriana.b
adriana.b 19 Oct 2014, 21:57

Trebuie obligatoriu sa fie sterilizate borcanele? Daca pun saramura clocotita peste castraveti si apoi inchid borcanele ermetic, nu este ok?

lena
Elena (lena) adriana.b 20 Oct 2014, 12:25

Da, trebuie, anul trecut nu le-am sterilizat si s-au stricat toate.

StefaniaSara
StefaniaSara 16 Sep 2015, 14:32

Ieri am facut reteta, abia astept sa treaca o luna si sa gust. Pun prima oara castraveti la murat , sunt novice, novice :P.

Intrebare: care e logica sa pun borcanele cu capacul in jos dupa ce le iau din cratita, de pe foc? Ca eu numai aici m-am abatut de la reteta..le-am lasat cu capacele in sus (imi era frica sa nu curga din ele apa cu otet).

Merci!

lena
Elena (lena) StefaniaSara 17 Sep 2015, 11:35

Din aceasta cauza si se intorc - sa verificati daca nu curge lichidul pe sub capac si sunt bine inchise.

Daca va curge apa din borcane verificati capacele si le schimbati.

StefaniaSara
StefaniaSara 18 Sep 2015, 19:34

Ok, dar le pot  tine 30 de secunde cu capul in jos sa le verific, daca acesta e motivul, fara le si las asa pana se racesc...

lena
Elena (lena) 18 Sep 2015, 20:26

Puteti si asa...

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 03:49

Multumesc ptr. reteta, astazi ma apuc sa fac si eu (se poate face fara marar?) nu am gasit aici marar uscat :( Multumesc

lena
Elena (lena) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 09:40

Da, merge si fara marara daca nu aveti.

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:20

Multumesc mult Lena, am terminat si eu de facut Castravetii in Otet :) sint tare mindra si deabia astept sa ii gust, iubesc muraturile :) 

Poza mea pentru reteta:
Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

Am mai adaugat si putin morcov ca i-mi place :) 

lena
Elena (lena) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

O, bravo! Noi deja am mancat 2 borcane :)

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Elena (lena) 17 Oct 2016, 21:28

De acum urmeaza sa incerc gem si zacusca :) i-mi place ca explici simplu ptr. toti cei incepatori ca mine :) Multumesc din suflet :)

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 17:12

Buna , daca nu am gasit marar uscat ,dar am pus verde , oare va fi ceva?

lena
Elena (lena) Sabinuta 07 Jul 2020, 17:29

Cred ca nu e problema.😉

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 23:23

Anul trecut am facut foarte gustosi fix ca in reteta , dar anul asta marar uscat nu am gasit, oarecum va multumesc o reteta foarte, foarte buna