Castraveți în oțet Rețetă VIDEO

Castraveți în oțet

Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut să pun o rețetă pe care am planificat-o mult - dar se rezolvă mâine-poimâine. Deocamdată am zis să pun această rețetă de castraveți în oțet (să o am și pentru anul viitor - vedeți că și eu mă folosesc de site, nu mai scriu demult rețetele în caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare că sunt chiar reușiți, crocanți, acrișori - doar după mine pe viitor le mai pun încă puțin zahăr - îmi place să fie chestiile cu oțet mai dulci. Am insistat neapărat să fac așa castraveți pentru a pregăti la iarnă salata de boeuf, acum urmează să mai fac niște gogonele murate și poate niște gogoșari în oțet.

Vă aștept neapărat la comentarii sau pe forum cu rețetele voastre de castraveți în oțet (rețete verificate, apreciate și cu vechime), sunt sigură că le faceți și aș vrea pe viitor să mai încerc câteva variante.

În orice rețetă recomand să aveți grijă ce apă folosiți dar mai ales acest lucru e foarte important la rețetele de murături. Apa trebuie să fie curată, fără impurități și clor - acum am folosit cana Brita pentru a filtra apa, foarte comodă, încăpătoare și simplu de folosit. Toată gama de căni o găsiți pe site-ul pentrugatit.ro.

Așa, am uitat să menționez că am luat rețeta de pe site-ul bucătarasilor, am ochit-o de când apăruse.

Ingrediente

Castraveți
5 kg
   
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 căpățâni, cam câte 2-3 căței la borcan - Mai puteți pune și câte 1-2 bucăți de ceapă sferturi.
Rădăcină de hrean
5 buc
   
Oțet
1 l
   
Apă
3 l
   
Sare
4 linguri
   
Zahăr
8 linguri
Frunză de dafin
10 buc
   
Piper negru(boabe)
2 linguri
   
Muștar boabe
12 lingurite
câte 1 linguriță la fiecare borcan
Mărar întreg uscat
1 buc
adică 1-2 legături

Pași de urmat

Pas 1

Castraveții și borcanele se spală. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat. Perfect este să-l tăiați cu foarfeca în bucăți mai mici.

Castraveți în oțet - Pas 1
Pas 2

Apoi aranjați cât mai eficient castraveții, puneți usturoiul, scuturați bine să se așeze.

Castraveți în oțet - Pas 2
Pas 3

După ce ați completat borcanele cu castraveți, puneți hreanul - fiecare rădăcină o curățați și tăiați în 4-5 bucăți pe lung. La fiecare borcan puneți câte 2-3 bucăți de hrean din cele pregătite.

Castraveți în oțet - Pas 3
Pas 4

Umpleți bine borcanele, cât mai eficient - recomand castraveții mai mari să-i puneți la fund, cei mai mici îi lăsați pentru a completa spațiile mai mici rămase.

Castraveți în oțet - Pas 4
Pas 5

Deasupra puneți câte 1 linguriță de muștar boabe, 1 frunză de dafin și câteva boabe de piper negru.

Castraveți în oțet - Pas 5
Pas 6

Într-o oală turnați apă filtrată și curată.

Aici am folosit apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop.

Castraveți în oțet - Pas 6
Pas 7

Adăugați în apă oțetul, sarea și zahărul, amestecați bine și puneți saramura pe foc până începe să fiarbă bine.

Castraveți în oțet - Pas 7
Pas 8

Turnați saramura fierbinte peste castraveții din borcane.

Castraveți în oțet - Pas 8
Pas 9

Închideți strâns cu capace, aveți grijă borcanele să fie pline cu saramură.

Castraveți în oțet - Pas 9
Pas 10

Luăm o oală mare de 15 litri - recomand să alegeți una cât mai largă și nu foarte înaltă. Eu o țin doar pentru sterilizat turele cu borcane.

Dacă nu aveți o oală mare faceți 2-3 ture în una mai mică.

Așterneți neapărat la fund un prosop.

Castraveți în oțet - Pas 10
Pas 11

Puneți borcanele în ea, turnați apă ca să nu ajungă cam 2 cm până la capace și puneți pe foc.

Când începe să fiarbă faceți focul mai mic și lăsați 15 minute.

Castraveți în oțet - Pas 11
Pas 12

Veți observa că după acest timp castraveții își schimbă culoarea.

Acum închideți focul și lăsați borcanele în apă până se răcesc complet.

Castraveți în oțet - Pas 12
Pas 13

Pe urmă le scoateți din apă, verificați încă o dată să fie închise bine și depozitați în cămară.

Castraveți în oțet - Pas 13
Pas 14

Sunt perfecți, crocanți, dulci-acrișori, cam într-o lună puteți deja să-i deschideți și consumați.

Neapărat puneți borcanul la frigider înainte de servire, așa vor fi și mai crocanți și răcoritori.

Poftă Bună!

Castraveți în oțet - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (12 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Emma
Emma 25 Oct 2010, 12:29

Foarte interesant! Nu am pus niciodata usturoi dar voi mai pune cateva borcane sa incerc si aceasta aroma.

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 25 Oct 2010, 13:49

lena, poti sa-mi spui daca se va simti foarte tare otetul?

mie imi plac cei mai dulcegi cu o aroma usoara de otet!

lena
Elena (lena) Lavi 25 Oct 2010, 15:17

Se simte, dar este destul de bine, adica nu sunt asa de otetosi ca cei din comert. Mie imi plac, si eu nu sunt amatoare de muraturi foarte acrite cu otet, de fapt din cauza asta si le fac in casa - nu le suport pe cele cumparate. SI mie imi plac dulcegi, daca ai vreo reteta poate o pui pe forum, mai sunt castraveti in piata, as mai incerca o tura

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 Oct 2010, 22:19

insfarsit   o reteta simpla de castraveti  o deja atatea am incercat ca numa si in anul acesta am pus in 2 feluri asa  ca trebuie fierti mult timp si si asa ca am turnat apa fiarta pe ei dar nu iam mai pus la fiert si cu borcanele si asa nu imi plac ca au inceput sa fermenteze si  mijlocul la castraveti au devenit goi asa ca ma bucur pt reteta aceasta

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 25 Oct 2010, 23:09

Eu intorc borcanele si inainte de ai pune la fiert.

Lavi
Lavi 26 Oct 2010, 08:04

lena, eu la 1l de otet puneam 4l de apa, e mai diluat otetul, si pun mai multe tulpini de marar uscat...........dau un gust dulceag

lena
Elena (lena) 26 Oct 2010, 08:05

Si cat zahar si sare?

lyly
liliana (lyly) 26 Oct 2010, 08:16

Daca vrei poti adauga cate 1 ligurita zahar la borcan de 800gr ,2-3 feliute morcovi, o jumatate ceapa taiata si ti-au iesit castravetii bulgaresti.Minunati.

O zi buna!!!

lena
Elena (lena) 26 Oct 2010, 08:20

Am facut anul trecut asa cum spui Lyly, din pacate nu aveau nici un gust - doar de otet - nu erau nici dulci, nici sarati. Cred ca este vorba si de preferinte

Lavi
Lavi 27 Oct 2010, 07:56

la reteta lui lyly am mai adaugat boabe de mustar, boabe de piper si marar

fara condimente nu au gust

Nota mea pentru rețetă:
Rely
Rely 27 Oct 2010, 19:15

Sunt sigura ca sunt foarte gustosi,la fel ca toate retetele tale....Multumim mult!Asteptam si retete de post...

maya28
maya28 29 Oct 2010, 12:03

Multumesc !

Veronika
Veronika 15 Apr 2011, 09:44

Se poate pune otet de mere sau struguri, in loc de otetul simplu?

amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:14

Poza mea pentru rețetă:
mariana370
mariana370 16 Aug 2012, 22:33

Asi vrea si eu reteta de varza murata pentru iarna daca sti...

lena
Elena (lena) 17 Aug 2012, 08:10

Mariana, o sa pun neaparat reteta, am pregatit pozele si rezultatele de anul trecut, vroiam sa fiu sigura ca merge bine si este buna varza.

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 Sep 2012, 08:46

Buna, Lena. Sunt foarte multumita ca am gasit acest sait, de mult  caut o reteta de castraveti in otet reusita si in sfr am gasit-o, sunt foarte gustosi. Crocanti, dulci-acrisori, foarte buni. Numai ca eu am mai diluat otetul, apa 4 l, otet 1l. MERSI MULT!

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 Sep 2012, 08:56

SI O POZA! 

Poza mea pentru rețetă:
anet.alexx
anet.alexx 11 Sep 2012, 19:15

lena dar borcanele inainte de a le pune in cratita la fiert le inchidem iermetic?

lena
Elena (lena) anet.alexx 11 Sep 2012, 20:18

Da si le mai verifici o data dupa sterilizare.

hanna
hanna 15 Sep 2013, 15:39

Poza mea pentru rețetă:
natinati
natinati 29 Jun 2014, 13:47

Lena, as vrea sa incerc aceasta reteta, dar eu nu am borcane din astea ci de alea care se "zacatuiesc". Sint ok?

lena
Elena (lena) natinati 29 Jun 2014, 19:54

Merge si in ele, sigur.

Daniela B.
Daniela B. 09 Jul 2014, 15:59

pare ca sunt gustosi, am sa incerc anul acesta sa pun, doar ca eu pun in brocan de 1 litru,ma intreb oare bobitele de mustar sa maresc cantitatea sau tot o lingurita sa pun? mersi

lena
Elena (lena) Daniela B. 10 Jul 2014, 21:49

Puneti la fel, daca si de marit, foarte putin.

mariamaria
mariamaria 13 Jul 2014, 00:19

Lena,daca nu  dispun de o cratita mare in  care  sa  fierb borcanele, de cate  ori  ar  trebui sa ii oparesc? O data ar  fi suficient sau de 2 ori? Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) mariamaria 13 Jul 2014, 12:22

De vreo 3 ori Maria, sa se opareasca bine.

natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:48

Nu a mers in borcane de alea care se "zacatuiesc", caci la fierbere au sarit capacele. Le-am mai capsat o data, la sfirsit, si acum tot le verific sa vad daca stau. Am avut insa si doua borcane ca la tine si alea n-au patit nimic, caci, probabil, in timpul fierberii ele lasa sa iasa lichidul in surplus. 

tectonica
tectonica 02 Aug 2014, 09:34

eu nu fierb borcanele. Le las deschise, dar cu capacele puse,  pana ziua urmatoare, cand le scurg de saramura, o mai fierb o data saramura, umplu iar borcanele si abia acum pun capacele. Si gata. E adevarat, folosesc si conservant. Nu se moaie, nu fermenteaza.

roxana12
roxana12 25 Aug 2014, 09:13

maine fac si eu sa vad cum ies..si iti scriu!

Catiushor
Ecaterina (Catiushor) 04 Sep 2014, 19:57

Lena, pot sa le sterilizez la cuptor? Nu am asa oala smechera ca a ta 

lena
Elena (lena) Ecaterina (Catiushor) 04 Sep 2014, 20:32

La cuptor nu merge, oala mea este oala banala emailata - deloc smekera. Pui la fund un prosop si cam asta-i smekeria.

adriana.b
adriana.b 19 Oct 2014, 21:57

Trebuie obligatoriu sa fie sterilizate borcanele? Daca pun saramura clocotita peste castraveti si apoi inchid borcanele ermetic, nu este ok?

lena
Elena (lena) adriana.b 20 Oct 2014, 12:25

Da, trebuie, anul trecut nu le-am sterilizat si s-au stricat toate.

StefaniaSara
StefaniaSara 16 Sep 2015, 14:32

Ieri am facut reteta, abia astept sa treaca o luna si sa gust. Pun prima oara castraveti la murat , sunt novice, novice :P.

Intrebare: care e logica sa pun borcanele cu capacul in jos dupa ce le iau din cratita, de pe foc? Ca eu numai aici m-am abatut de la reteta..le-am lasat cu capacele in sus (imi era frica sa nu curga din ele apa cu otet).

Merci!

lena
Elena (lena) StefaniaSara 17 Sep 2015, 11:35

Din aceasta cauza si se intorc - sa verificati daca nu curge lichidul pe sub capac si sunt bine inchise.

Daca va curge apa din borcane verificati capacele si le schimbati.

StefaniaSara
StefaniaSara 18 Sep 2015, 19:34

Ok, dar le pot  tine 30 de secunde cu capul in jos sa le verific, daca acesta e motivul, fara le si las asa pana se racesc...

lena
Elena (lena) 18 Sep 2015, 20:26

Puteti si asa...

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 03:49

Multumesc ptr. reteta, astazi ma apuc sa fac si eu (se poate face fara marar?) nu am gasit aici marar uscat :( Multumesc

lena
Elena (lena) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 09:40

Da, merge si fara marara daca nu aveti.

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:20

Multumesc mult Lena, am terminat si eu de facut Castravetii in Otet :) sint tare mindra si deabia astept sa ii gust, iubesc muraturile :) 

Poza mea pentru rețetă:
Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

Am mai adaugat si putin morcov ca i-mi place :) 

lena
Elena (lena) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

O, bravo! Noi deja am mancat 2 borcane :)

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Elena (lena) 17 Oct 2016, 21:28

De acum urmeaza sa incerc gem si zacusca :) i-mi place ca explici simplu ptr. toti cei incepatori ca mine :) Multumesc din suflet :)

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 17:12

Buna , daca nu am gasit marar uscat ,dar am pus verde , oare va fi ceva?

lena
Elena (lena) Sabinuta 07 Jul 2020, 17:29

Cred ca nu e problema.😉

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 23:23

Anul trecut am facut foarte gustosi fix ca in reteta , dar anul asta marar uscat nu am gasit, oarecum va multumesc o reteta foarte, foarte buna

ElenaGheorghitaKogalniceanu802
Elena Gheorghita-Kogalniceanu (ElenaGheorghitaKogalniceanu802) 03 Jul 2024, 19:55

Buna Lena. Te rog foarte mult daca imi poti specifica cate grame înseamnă 1 lingura. Am in casa linguri de mai multe marimi. Mulțumesc si scuze de deranj

lena
Elena (lena) Elena Gheorghita-Kogalniceanu (ElenaGheorghitaKogalniceanu802) 05 Jul 2024, 00:09

Aproximativ 10 grame.