Castraveți în oțet Rețetă VIDEO

Castraveți în oțet

Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut să pun o rețetă pe care am planificat-o mult - dar se rezolvă mâine-poimâine. Deocamdată am zis să pun această rețetă de castraveți în oțet (să o am și pentru anul viitor - vedeți că și eu mă folosesc de site, nu mai scriu demult rețetele în caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare că sunt chiar reușiți, crocanți, acrișori - doar după mine pe viitor le mai pun încă puțin zahăr - îmi place să fie chestiile cu oțet mai dulci. Am insistat neapărat să fac așa castraveți pentru a pregăti la iarnă salata de boeuf, acum urmează să mai fac niște gogonele murate și poate niște gogoșari în oțet.

Vă aștept neapărat la comentarii sau pe forum cu rețetele voastre de castraveți în oțet (rețete verificate, apreciate și cu vechime), sunt sigură că le faceți și aș vrea pe viitor să mai încerc câteva variante.

În orice rețetă recomand să aveți grijă ce apă folosiți dar mai ales acest lucru e foarte important la rețetele de murături. Apa trebuie să fie curată, fără impurități și clor - acum am folosit cana Brita pentru a filtra apa, foarte comodă, încăpătoare și simplu de folosit. Toată gama de căni o găsiți pe site-ul pentrugatit.ro.

Așa, am uitat să menționez că am luat rețeta de pe site-ul bucătarasilor, am ochit-o de când apăruse.

Ingrediente

Castraveți
5 kg
   
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 căpățâni, cam câte 2-3 căței la borcan - Mai puteți pune și câte 1-2 bucăți de ceapă sferturi.
Rădăcină de hrean
5 buc
   
Oțet
1 l
   
Apă
3 l
   
Sare
4 linguri
   
Zahăr
8 linguri
Frunză de dafin
10 buc
   
Piper negru(boabe)
2 linguri
   
Muștar boabe
12 lingurite
câte 1 linguriță la fiecare borcan
Mărar întreg uscat
1 buc
adică 1-2 legături

Pași de urmat

Pas 1

Castraveții și borcanele se spală. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat. Perfect este să-l tăiați cu foarfeca în bucăți mai mici.

Castraveți în oțet - Pas 1
Pas 2

Apoi aranjați cât mai eficient castraveții, puneți usturoiul, scuturați bine să se așeze.

Castraveți în oțet - Pas 2
Pas 3

După ce ați completat borcanele cu castraveți, puneți hreanul - fiecare rădăcină o curățați și tăiați în 4-5 bucăți pe lung. La fiecare borcan puneți câte 2-3 bucăți de hrean din cele pregătite.

Castraveți în oțet - Pas 3
Pas 4

Umpleți bine borcanele, cât mai eficient - recomand castraveții mai mari să-i puneți la fund, cei mai mici îi lăsați pentru a completa spațiile mai mici rămase.

Castraveți în oțet - Pas 4
Pas 5

Deasupra puneți câte 1 linguriță de muștar boabe, 1 frunză de dafin și câteva boabe de piper negru.

Castraveți în oțet - Pas 5
Pas 6

Într-o oală turnați apă filtrată și curată.

Aici am folosit apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop.

Castraveți în oțet - Pas 6
Pas 7

Adăugați în apă oțetul, sarea și zahărul, amestecați bine și puneți saramura pe foc până începe să fiarbă bine.

Castraveți în oțet - Pas 7
Pas 8

Turnați saramura fierbinte peste castraveții din borcane.

Castraveți în oțet - Pas 8
Pas 9

Închideți strâns cu capace, aveți grijă borcanele să fie pline cu saramură.

Castraveți în oțet - Pas 9
Pas 10

Luăm o oală mare de 15 litri - recomand să alegeți una cât mai largă și nu foarte înaltă. Eu o țin doar pentru sterilizat turele cu borcane.

Dacă nu aveți o oală mare faceți 2-3 ture în una mai mică.

Așterneți neapărat la fund un prosop.

Castraveți în oțet - Pas 10
Pas 11

Puneți borcanele în ea, turnați apă ca să nu ajungă cam 2 cm până la capace și puneți pe foc.

Când începe să fiarbă faceți focul mai mic și lăsați 15 minute.

Castraveți în oțet - Pas 11
Pas 12

Veți observa că după acest timp castraveții își schimbă culoarea.

Acum închideți focul și lăsați borcanele în apă până se răcesc complet.

Castraveți în oțet - Pas 12
Pas 13

Pe urmă le scoateți din apă, verificați încă o dată să fie închise bine și depozitați în cămară.

Castraveți în oțet - Pas 13
Pas 14

Sunt perfecți, crocanți, dulci-acrișori, cam într-o lună puteți deja să-i deschideți și consumați.

Neapărat puneți borcanul la frigider înainte de servire, așa vor fi și mai crocanți și răcoritori.

Poftă Bună!

Castraveți în oțet - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (12 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 49

ElenaGheorghitaKogalniceanu802
Elena Gheorghita-Kogalniceanu (ElenaGheorghitaKogalniceanu802) 03 Jul 2024, 19:55

Buna Lena. Te rog foarte mult daca imi poti specifica cate grame înseamnă 1 lingura. Am in casa linguri de mai multe marimi. Mulțumesc si scuze de deranj

lena
Elena (lena) Elena Gheorghita-Kogalniceanu (ElenaGheorghitaKogalniceanu802) 05 Jul 2024, 00:09

Aproximativ 10 grame.

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 23:23

Anul trecut am facut foarte gustosi fix ca in reteta , dar anul asta marar uscat nu am gasit, oarecum va multumesc o reteta foarte, foarte buna

Sabinuta
Sabinuta 07 Jul 2020, 17:12

Buna , daca nu am gasit marar uscat ,dar am pus verde , oare va fi ceva?

lena
Elena (lena) Sabinuta 07 Jul 2020, 17:29

Cred ca nu e problema.😉

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:20

Multumesc mult Lena, am terminat si eu de facut Castravetii in Otet :) sint tare mindra si deabia astept sa ii gust, iubesc muraturile :) 

Poza mea pentru rețetă:
Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

Am mai adaugat si putin morcov ca i-mi place :) 

lena
Elena (lena) Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 21:21

O, bravo! Noi deja am mancat 2 borcane :)

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) Elena (lena) 17 Oct 2016, 21:28

De acum urmeaza sa incerc gem si zacusca :) i-mi place ca explici simplu ptr. toti cei incepatori ca mine :) Multumesc din suflet :)

hanna
hanna 15 Sep 2013, 15:39

Poza mea pentru rețetă:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 Sep 2012, 08:56

SI O POZA! 

Poza mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:14

Poza mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 27 Oct 2010, 07:56

la reteta lui lyly am mai adaugat boabe de mustar, boabe de piper si marar

fara condimente nu au gust

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 Oct 2010, 22:19

insfarsit   o reteta simpla de castraveti  o deja atatea am incercat ca numa si in anul acesta am pus in 2 feluri asa  ca trebuie fierti mult timp si si asa ca am turnat apa fiarta pe ei dar nu iam mai pus la fiert si cu borcanele si asa nu imi plac ca au inceput sa fermenteze si  mijlocul la castraveti au devenit goi asa ca ma bucur pt reteta aceasta

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 25 Oct 2010, 12:29

Foarte interesant! Nu am pus niciodata usturoi dar voi mai pune cateva borcane sa incerc si aceasta aroma.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile