Pilaf "a la tata"

Pilaf "a la tata"

Stiti ca exista vorba aia "barbatii gatesc putin dar cu inspiratie", este foarte corecta si la noi in familie - tatal meu gateste putin, dar cand o face.... este totul absolut delicios si deosebit. Una din retetele lui este si Pestele la cuptor, cei care ati incercat-o stiti cat de bun si simplu este.

Asa, pilaful de la o vreme a devenit una din mancarurile preferate a familiei, se face acum cu prima ocazie cand femeile casei nu au chef de stat la bucatarie si aici intervine tata :) Eu am "furat" metoda, de fapt nu este deloc complicata, chiar banal de simpla - toate ingredientele vin la jumatate de kg - asta o sa tineti minte si fara reteta in fata. Aveti grija ca din aceste ingrediente iese cam 3 litri de pilaf, daca vreti mai putin micsorati cantitatile proportional.

Despre gustul pilafului - absolut delicios, aromat, dulce de la legume multe, mananci si nu te mai poti opri. Copilul meu pentru prima data nu a vrut sa plece de la masa si a cerut a 2-a portie :)

Este o adevarata mancare barbateasca, simpla, rapida si gustoasa - incercati neaparat.

Ingrediente

Orez prefiert - bob lung
500 g
puteti lua si alt orez, dar cu acesta iese perfect
Morcovi
500 g
Ceapa alba
500 g
Piept de pui
500 g
Bulion de rosii
2 linguri
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
1 lingurite
optional
Piper negru
0.5 lingurite
Frunza de dafin
3 buc
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Apa
1.5 l

Pasi de urmat

1

Observatie: Folositi pentru pilaf sau o tigaie adanca, gen wok, sau un ceaun mai mare, sau o oala teflonata adanca.

Deci pregatim ingredientele pt pilaf, legumele se curata, se spala, la fel si carnea.

Eu am fost corecta si am cantarit totul perfect :)

2

Carnea se taie bucatele mici si se pune la calit in putin ulei.

3

O lasati pana scade apa si incepe sa se rumeneasca usor.

Daca aveti alta carne, trebuie s-o gatiti la foc mic pana devine aproape gata.

4

Inca un element important: morcovii nu se dau prin razatoare, se taie cubulete - dau alt gust si alta textura la pilaf.

5

Ceapa se taie si ea cubulete medii.

6

In tigaia wok (asta am folosit eu la prepararea pilafului) se calesc putin morcovii cu ceapa, nu trebuie sa-i rumeniti, doar sa scada si sa se inmoaie.

7

Adaugati carnea calita, amestecati bine.

8

Urmeaza bulonul de rosii - amestecati.

9

Si acum orezul - iar amestecati.

10

Adaugati apa, sarea, mirodeniile,putina boia de ardei dulce daca va place mai rosu pilaful. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare - recomand sa o faceti la acest pas ca sa nu amestecati prea mult orezul dupa ce a fiert, sa nu-l faceti terci.

11

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic, acoperiti cu un capac sau sita pt tigaie (nu am capac asa mare pt wok si am pus o sita de tigaie).

12

Peste un timp observati ca orezul se umfla bine, atunci amestecati usor, dar nu exagerati, putin de tot - cu miscari de sus in jos. Lasati la foc foarte mic sa se coaca bine orezul. Este gata cand vedeti ca nu mai este apa si orezul cu legumele s-au facut.

13

Se serveste cald cu salata sau muraturi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Karen
Karen 21 ian 2011, 12:02

azi am papat,delicios!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
corinutza
corinutza 21 ian 2011, 12:13

este delicios asa cum facea mama mea dar fara morcovi

am sa va spun cum fac eu orezul acum

eu fierb orezul cu cat mai multe condimente impreuna iar carnea separat o fierb o tai o calesc si o amestec cu orezul si un pic de unt, eu servesc acest orez cu peste sau friptura si am numai laude

si iti mai spun lena ca ai dreptate barbatii da gatesc  si asta ff bine, tatal meu d-zeu sa-l ierte, gatea fff bine, iar acum va spun ca prietenul meu gateste mai bine decat mine

pupici si astept o noua reteta

gabriela29sv
gabriela29sv 21 ian 2011, 14:39

Mi-a lasat gura apa  ...arata demential iar la gust imi inchipui ca e super bun...felicitari tie si tatalui tau pt reteta.Tatal meu e si el un bun bucatar dar e expert la ciorba de burta si saramura de peste.  

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 21 ian 2011, 16:29

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 21 ian 2011, 23:43

Ce bunatate de pilaf , e ceva timp de cand nu am mai gatit, va trebui sa fac pe jumatate din cantitate ca pentru fam. mea e prea mult :)

Va anunt cum mi-a iesit!

crisan
alexandra crisan (crisan) 22 ian 2011, 13:39

pare delicios

Nota mea pentru reteta:
ica
burlacu ica (ica) 22 ian 2011, 23:21

delicios si usor de preparat

anneyxx
anneyxx 23 ian 2011, 17:13

pt a nu se lipi pune-ti cratita la cuptor,nu e nevoie sa amestecati prea des.

stiuca
stiuca 24 ian 2011, 21:29

Super tare. Azi am facut ciorba ruseasca de varza .A esit o minunatie ..Prin popor este o vorba : din nimica nu are ce sa iasa .Am tradus ca era o expresie cam ne ortodoxa .

lena
Elena (lena) 24 ian 2011, 21:32

Nu am inteles stiuca, ti-a iesit ciorba sau nu? Minunatie este de bine sau de rau?

stiuca
stiuca 26 ian 2011, 18:15

Lena draga ,sa si terminat..Nu stiu cum sa zic ,: iao ca pe o gluma .vrei sa divortezi .Doar cei m-ai buni bucatarii sunt BARBATII ,sic.

janin
janin 18 feb 2011, 18:58

am facut azi pilaful acesta si pot spune ca in sfarsit mi-a reusit...pana acum n-am fost multumita de cum imi iesea, ori prea uscat, ori fara gust...offf...dar de acum voi sti cum sa-l fac...noroc de lena :)

tocmai a mancat pe saturate si sotul :) si am avut succes total :P Multumesc Lena!

stiuca
stiuca 18 feb 2011, 19:25

Lena ,minunatia nu poate fi ,decit de bine .Deci este nemaipomenita ..Si dupa cum zicio ,in functie de cum se consuma de repede iti dai seama de cit de bine a fost apreciata .

TatianaD
TatianaD 18 feb 2011, 23:00

Delicios! Multumesc Lena pentru sfaturi si multumim taticului tau! Sanatate si Spor ambilor!!! Un gust foarte bun, o mancare simpla dar de efect si de pofta buna. Mi-a amintit de pilaful facut de bunica-mea la tara, amintiri nepretuite. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Dutsa
Dutsa 12 apr 2011, 08:32

arata minunat shi kiar o sa incerc kiar azi sa fac aceasta reteta....MULTUMIM LENA!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 11 ian 2012, 21:15

Da, bun pilaful. Eu il bag la cuptor sa nu-i mai duc grija, nu am taiat puiul bucatele si nici nu arata asa bine ca al tau, dar merge. Datorita sfaturilor tale o sa iasa  mai gustos si mai frumos.

Poza mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 12 ian 2012, 18:20

? Sa omis de la ingrediente mentiunea ca se face si cu carne .,in rest totui ok .

AMV
Adriana (AMV) 18 ian 2012, 15:48

Uraaa, am reusit sa fac si eu un pilaf reusit ! Am mai adaugat ce am gasit prin frigier - un ardei gras si un dovlecel -, am folosit zeama in care a fiert un cocos, am pus totul intr-un tuci si nu a mai trebuit sa tot mestec in el. Nu a iesit asa de umflat pt ca am avut orez Basmati, dar la gust e excelent.

Poza mea pentru reteta:
mihaelaishtar
mihaelaishtar 20 ian 2012, 02:03

Vorba aia cu barbatii nu e chiar adevarata. Gatind rar, ei gatesc nu mai mancaruri in care sunt specializati, numai feluri de mancare pe care ei stiu ca le gatesc foarte bine. Inchipuieti sa faca femeia in fiecare zi numai orez si peste la cuptor. Ti s-ar apleca. Eu sint fata si situatia mea in familie e cam ca a barbatilor din zicala. Gatesc rar si numai lucruri pe care stiu sa le fac foarte bine si toata lumea admira ce bine gatesc eu, in timp ce mama duce greul. E cam ingrata situatia femeilor.

lena
Elena (lena) 20 ian 2012, 07:44

Ai dreptate Mihaela! Exact asa este, greul o duc femeile de obicei, si pare o sarbatoare cand gateste si altcineva :)

Nina-Andreea
Nina-Andreea 25 feb 2012, 17:17

Deliciooos!!!!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 27 mar 2012, 11:10

Asa fac si eu pilaful, doar ca bulionul sau rosiile decojite le adaug mai spre sfarsit. Si fac, de la un timp,numai cu orez integral,iese mai bun si mai sanatos. Orezul integral,  de preferat, sa fie inmuiat in apa inainte, in rest se prepara la fel,poate un pic mai indelungat.

Poza mea pentru reteta:
Codreanu Dan
Codreanu Dan 21 mar 2015, 20:38

Acum am pregatit acest pilaf.

A iesit fff bun.

Mersi Lena

Codreanu Dan
Codreanu Dan 21 mar 2015, 20:39

Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 21 mar 2015, 21:41

 Mihaela Laishtar .Esti rausacioasa ,cu .... Barbatii au fost si voe RAMINE cei m-ai ....si sa iti spun de ce .NU pun la gramj ,ca femeile .ei pun pina iasa bun .PUNCT .Iti doresc un sot care gateste .