Pilaf "a la tata"

Pilaf "a la tata"

Știți că există vorba aia "bărbații gătesc puțin dar cu inspirație", este foarte corectă și la noi în familie - tatăl meu gătește puțin, dar când o face.... este totul absolut delicios și deosebit. Una din rețetele lui este și Peștele la cuptor, cei care ați încercat-o știți cât de bun și simplu este.

Așa, pilaful de la o vreme a devenit una din mâncărurile preferate a familiei, se face acum cu prima ocazie când femeile casei nu au chef de stat la bucătărie și aici intervine tata :) Eu am "furat" metoda, de fapt nu este deloc complicată, chiar banal de simplă - toate ingredientele vin la jumătate de kg - asta o să țineți minte și fără rețeta în față. Aveți grijă că din aceste ingrediente iese cam 3 litri de pilaf, dacă vreți mai puțin micșorați cantitățile proporțional.

Despre gustul pilafului - absolut delicios, aromat, dulce de la legume multe, mănânci și nu te mai poți opri. Copilul meu pentru prima dată nu a vrut să plece de la masă și a cerut a 2-a porție :)

Este o adevărată mâncare bărbătească, simplă, rapidă și gustoasă - încercați neapărat.

Ingrediente

Orez prefiert - bob lung
500 g
puteți lua și alt orez, dar cu acesta iese perfect
Morcovi
500 g
   
Ceapă albă
500 g
   
Piept de pui
500 g
   
Bulion de roșii
2 linguri
   
Ierburi uscate(busuioc, pătrunjel,etc)
1 lingurita
optional
Piper negru
0.5 lingurite
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Sare
1 lingura
puneți după gust
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Apă
1.5 l
   

Pași de urmat

Pas 1

Observație: Folosiți pentru pilaf sau o tigaie adâncă, gen wok, sau un ceaun mai mare, sau o oală teflonată adâncă.

Deci pregătim ingredientele pt pilaf, legumele se curăță, se spală, la fel și carnea.

Eu am fost corectă și am cântărit totul perfect :)

Pilaf "a la tata" - Pas 1
Pas 2

Carnea se taie bucătele mici și se pune la călit în puțin ulei.

Pilaf "a la tata" - Pas 2
Pas 3

O lăsați până scade apa și începe să se rumenească ușor.

Dacă aveți altă carne, trebuie s-o gătiți la foc mic până devine aproape gata.

Pilaf "a la tata" - Pas 3
Pas 4

Încă un element important: morcovii nu se dau prin răzătoare, se taie cubulețe - dau alt gust și altă textură la pilaf.

Pilaf "a la tata" - Pas 4
Pas 5

Ceapa se taie și ea cubulețe medii.

Pilaf "a la tata" - Pas 5
Pas 6

În tigaia wok (asta am folosit eu la prepararea pilafului) se călesc puțin morcovii cu ceapa, nu trebuie să-i rumeniți, doar să scadă și să se înmoaie.

Pilaf "a la tata" - Pas 6
Pas 7

Adăugați carnea călită, amestecați bine.

Pilaf "a la tata" - Pas 7
Pas 8

Urmează bulionul de roșii - amestecați.

Pilaf "a la tata" - Pas 8
Pas 9

Și acum orezul - iar amestecați.

Pilaf "a la tata" - Pas 9
Pas 10

Adăugați apa, sarea, mirodeniile, puțină boia de ardei dulce dacă vă place mai roșu pilaful. Gustați și vedeți dacă mai trebuie sare - recomand să o faceți la acest pas ca să nu amestecați prea mult orezul după ce a fiert, să nu-l faceți terci.

Pilaf "a la tata" - Pas 10
Pas 11

Când începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți cu un capac sau sită pentru tigaie (nu am capac așa mare pentru wok și am pus o sită de tigaie).

Pilaf "a la tata" - Pas 11
Pas 12

Peste un timp observați că orezul se umflă bine, atunci amestecați ușor, dar nu exagerați, puțin de tot - cu mișcări de sus în jos. Lăsați la foc foarte mic să se coacă bine orezul. Este gata când vedeți că nu mai este apă și orezul cu legumele s-au făcut.

Pilaf "a la tata" - Pas 12
Pas 13

Se servește cald cu salată sau murături.

Poftă Bună!

Pilaf "a la tata" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Karen
Karen 21 Jan 2011, 12:02

azi am papat,delicios!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
corinutza
corinutza 21 Jan 2011, 12:13

este delicios asa cum facea mama mea dar fara morcovi

am sa va spun cum fac eu orezul acum

eu fierb orezul cu cat mai multe condimente impreuna iar carnea separat o fierb o tai o calesc si o amestec cu orezul si un pic de unt, eu servesc acest orez cu peste sau friptura si am numai laude

si iti mai spun lena ca ai dreptate barbatii da gatesc  si asta ff bine, tatal meu d-zeu sa-l ierte, gatea fff bine, iar acum va spun ca prietenul meu gateste mai bine decat mine

pupici si astept o noua reteta

gabriela29sv
gabriela29sv 21 Jan 2011, 14:39

Mi-a lasat gura apa  ...arata demential iar la gust imi inchipui ca e super bun...felicitari tie si tatalui tau pt reteta.Tatal meu e si el un bun bucatar dar e expert la ciorba de burta si saramura de peste.  

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 21 Jan 2011, 16:29

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 21 Jan 2011, 23:43

Ce bunatate de pilaf , e ceva timp de cand nu am mai gatit, va trebui sa fac pe jumatate din cantitate ca pentru fam. mea e prea mult :)

Va anunt cum mi-a iesit!

crisan
alexandra crisan (crisan) 22 Jan 2011, 13:39

pare delicios

Nota mea pentru rețetă:
ica
burlacu ica (ica) 22 Jan 2011, 23:21

delicios si usor de preparat

anneyxx
anneyxx 23 Jan 2011, 17:13

pt a nu se lipi pune-ti cratita la cuptor,nu e nevoie sa amestecati prea des.

stiuca
stiuca 24 Jan 2011, 21:29

Super tare. Azi am facut ciorba ruseasca de varza .A esit o minunatie ..Prin popor este o vorba : din nimica nu are ce sa iasa .Am tradus ca era o expresie cam ne ortodoxa .

lena
Elena (lena) 24 Jan 2011, 21:32

Nu am inteles stiuca, ti-a iesit ciorba sau nu? Minunatie este de bine sau de rau?

stiuca
stiuca 26 Jan 2011, 18:15

Lena draga ,sa si terminat..Nu stiu cum sa zic ,: iao ca pe o gluma .vrei sa divortezi .Doar cei m-ai buni bucatarii sunt BARBATII ,sic.

janin
janin 18 Feb 2011, 18:58

am facut azi pilaful acesta si pot spune ca in sfarsit mi-a reusit...pana acum n-am fost multumita de cum imi iesea, ori prea uscat, ori fara gust...offf...dar de acum voi sti cum sa-l fac...noroc de lena :)

tocmai a mancat pe saturate si sotul :) si am avut succes total :P Multumesc Lena!

stiuca
stiuca 18 Feb 2011, 19:25

Lena ,minunatia nu poate fi ,decit de bine .Deci este nemaipomenita ..Si dupa cum zicio ,in functie de cum se consuma de repede iti dai seama de cit de bine a fost apreciata .

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 18 Feb 2011, 23:00

Delicios! Multumesc Lena pentru sfaturi si multumim taticului tau! Sanatate si Spor ambilor!!! Un gust foarte bun, o mancare simpla dar de efect si de pofta buna. Mi-a amintit de pilaful facut de bunica-mea la tara, amintiri nepretuite. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
Dutsa
Dutsa 12 Apr 2011, 08:32

arata minunat shi kiar o sa incerc kiar azi sa fac aceasta reteta....MULTUMIM LENA!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 11 Jan 2012, 21:15

Da, bun pilaful. Eu il bag la cuptor sa nu-i mai duc grija, nu am taiat puiul bucatele si nici nu arata asa bine ca al tau, dar merge. Datorita sfaturilor tale o sa iasa  mai gustos si mai frumos.

Poza mea pentru rețetă:
stiuca
stiuca 12 Jan 2012, 18:20

? Sa omis de la ingrediente mentiunea ca se face si cu carne .,in rest totui ok .

AMV
Adriana (AMV) 18 Jan 2012, 15:48

Uraaa, am reusit sa fac si eu un pilaf reusit ! Am mai adaugat ce am gasit prin frigier - un ardei gras si un dovlecel -, am folosit zeama in care a fiert un cocos, am pus totul intr-un tuci si nu a mai trebuit sa tot mestec in el. Nu a iesit asa de umflat pt ca am avut orez Basmati, dar la gust e excelent.

Poza mea pentru rețetă:
mihaelaishtar
mihaelaishtar 20 Jan 2012, 02:03

Vorba aia cu barbatii nu e chiar adevarata. Gatind rar, ei gatesc nu mai mancaruri in care sunt specializati, numai feluri de mancare pe care ei stiu ca le gatesc foarte bine. Inchipuieti sa faca femeia in fiecare zi numai orez si peste la cuptor. Ti s-ar apleca. Eu sint fata si situatia mea in familie e cam ca a barbatilor din zicala. Gatesc rar si numai lucruri pe care stiu sa le fac foarte bine si toata lumea admira ce bine gatesc eu, in timp ce mama duce greul. E cam ingrata situatia femeilor.

lena
Elena (lena) 20 Jan 2012, 07:44

Ai dreptate Mihaela! Exact asa este, greul o duc femeile de obicei, si pare o sarbatoare cand gateste si altcineva :)

Nina-Andreea
Nina-Andreea 25 Feb 2012, 17:17

Deliciooos!!!!

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 27 Mar 2012, 11:10

Asa fac si eu pilaful, doar ca bulionul sau rosiile decojite le adaug mai spre sfarsit. Si fac, de la un timp,numai cu orez integral,iese mai bun si mai sanatos. Orezul integral,  de preferat, sa fie inmuiat in apa inainte, in rest se prepara la fel,poate un pic mai indelungat.

Poza mea pentru rețetă:
Codreanu Dan
Codreanu Dan 21 Mar 2015, 20:38

Acum am pregatit acest pilaf.

A iesit fff bun.

Mersi Lena

Codreanu Dan
Codreanu Dan 21 Mar 2015, 20:39

Nota mea pentru rețetă:
stiuca
stiuca 21 Mar 2015, 21:41

 Mihaela Laishtar .Esti rausacioasa ,cu .... Barbatii au fost si voe RAMINE cei m-ai ....si sa iti spun de ce .NU pun la gramj ,ca femeile .ei pun pina iasa bun .PUNCT .Iti doresc un sot care gateste .