Papricaș de pui cu smântână și găluște

Papricaș de pui cu smântână și găluște

Mâncarea care l-a făcut pe soțul meu să șteargă farfuria cu pâine, și asta după ce a cerut și o porție suplimentară :)

Demult mă uitam pe rețeta de papricaș în diverse variante, asta mi-a părut mai interesantă și mai completă - și chiar a fost extraordinară. Recomand să încercați neapărat, sosul, găluștele, toate sunt perfecte și la locul lor.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
eu am pus pulpe dezosate și fără piele
Ceapa alba
3 buc
   
Ardei gras rosu
1 buc
dacă sunt ardei mai mici puneți 2 bucăți
Usturoi (catei)
5 buc
   
Boia ardei dulce
1 lingura
puteți pune și iute dacă vă place
Foaie de dafin
2 buc
   
Ulei de floarea soarelui
50 ml
   
Oua
2 buc
pentru găluște
Faina alba
3 linguri
+făină pentru găluște, vedeți pașii rețetei
Smantana
200 g
   
Sare
1 lingura
+1.5 linguriță pentru găluște
Piper negru macinat
0.25 lingurite
sărați și piperați după gust
Patrunjel verde
2 linguri
   

Pasi de urmat

Pas 1

Încingeți bine uleiul într-o tigaie și rumeniți bucățile de carne pe ambele părți.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 1
Pas 2

Le treceți într-un tuci sau cratiță și lăsați la o parte.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 2
Pas 3

În tigaia și uleiul în care s-au rumenit bucățile de carne, adăugați ceapa tocată (nu foarte mărunt) - amestecați și căliți 2-3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați ardeiul tăiat julien și usturoiul mărunțit puțin, amestecați și mai lăsați 3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 4
Pas 5

După acest timp puneți boiaua - amestecați și lăsați 1 minut la călit - nu mai mult!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați 1 pahar de apă în tigaie, amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 6
Pas 7

Turnați compoziția din tigaie peste carnea din cratiță.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 7
Pas 8

Adăugați frunza de dafin și apă cât să acopere carnea - nu prea mult peste.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 8
Pas 9

Puneți pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 40-50 de minute, sau până este gata carnea (dacă-i pui/găină de casă, fierbeți mai mult, cât este nevoie).

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 9
Pas 10

Sosul mai scade după fiert, așa și trebuie.

Dacă puneți prea multă apă, va fi mai greu să îngroșați papricașul, să nu fie chiar apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 10
Pas 11

Acum facem repede aluatul pentru găluște.

Într-o farfurie adâncă bateți cele 2 ouă și adăugați puțină sare.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 11
Pas 12

Adăugați făina până obțineți un aluat puțin mai gros decât cel de clătite - cam ca o smântână groasă.

Amestecați bine cu telul sau furculița să nu fie cocoloașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 12
Pas 13

Cu o lingură luați câte puțin din acest aluat și puneți în oala cu carne.

Nu amestecați imediat după fiecare - după ce ați pus tot aluatul, lăsați vreo 2 minute să fiarbă încet, apoi amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 13
Pas 14

Nu le fierbeți mai mult de 5 minute, nu este nevoie.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 14
Pas 15

Amestecați smântâna cu 3 linguri de făină și câteva linguri de apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 15
Pas 16

O adăugați în mâncare după ce au fiert găluștele, amestecați și lăsați să mai fiarbă 2-3 minute - până începe să se îngroașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 16
Pas 17

La mine papricașul parcă nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de făină cu puțină apă și am adăugat în mâncare. Am lăsat să mai fiarbă puțin până am văzut că este de consistența care ne place.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 17
Pas 18

Potriviți de sare, puteți adăuga puțin piper măcinat și pătrunjel tocat.

Amestecați și închideți focul, lăsați 10-15 minute să se pătrundă sub capac.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 18
Pas 19

Și gata, serviți - nu uitați că cel mai gustos este s-o mâncați cu pâină înmuiată în sos :)

Cred că s-ar potrivi bine și o mămăligă aici.

Poftă Bună!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

Mario745591
Mario745591 21 Feb 2022, 20:33

Super reteta! Multumesc!

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 Jan 2019, 11:17

Lalena,sa stii ca sunt destul de avansata in varsta si nu mie rusine sa spun  ca ma inspir din retetele tale,am facut si eu papricasul si a iesit f. bun, tu nu complici rwtetele sunt  usoare, multumim

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 Jan 2019, 12:19

Cu drag! Multumesc mult de apreciere si va sustin in tot ce ziceti - niciodata nu esti prea expert in toate, ca sa nu fii deschis la chestii simple si altfel 😉😉😉 Nu prea am timp sa complic retetele 🤓☺️

irachka
irachka 13 Oct 2018, 21:49

Cea mai tare receta, sotul meu o adora❤️😘😍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 07 Oct 2016, 16:13

Asa o reteta cautam din pofta pt o mancarica cu smantana! si cum nu suntem mari amatori de faina fiarta(da probleme de stomac si nu e recomandata nici copiilor) am facut in felul urmator:am prajit carnita (aici ceafa porc,dar merge pui,vita,curcan...),am scos-o si in acelasi ulei am calit ceapa si ardei(3 cepe si 3 ardei rosii mari),am adaugat ca si in reteta carnita si apoi apa cat sa le cuprinda si am lasat la fiert pana a scazut bine.apoi am trecut direct la dres-ul cu smantana(ce-i drept am pus o lingura de faina in smantana si doua galbenusuri de ou ca sa stea "legata") .in felul acesta cantitatea de faina este redusa considerabil...A iesit o bunatate...daca vreti, incercati cu incredere!foarte buna si reteta originala!!!

Nota mea pentru reteta:
BlinkBlink895
Blink Blink (BlinkBlink895) Eduardu (eduardu) 26 Nov 2016, 12:44

parca era reteta de paprikas cu galuste de faina? ceea ce ati gatit imi seamana mai mult a ciulama...ca sa nu mai spun ca pt copii cu siguranta nu sunt bune galustele, dar merge bine carnea de porc....

eduardu
Eduardu (eduardu) Blink Blink (BlinkBlink895) 27 Nov 2016, 17:07

Merge foarte bine carnea de porc la copii..cu masura...ca orice alt aliment de altfel. Ce ar fi sa acceptam alte gusturi,pareri si sfaturi culinare fara sa ne ironizam...

vyorelya
vyorelya 06 Jul 2015, 12:00

am facut papricasul a esit fparte bun! de fapt inca nu am mincat, doar am gustat, astept sa vina sotul. nu am avut boia si am inlocuit pasta de tomate si am facut din pui de tzara din ala fraged.. iti multumesc scumpa lena pentru reteta!!!

Nota mea pentru reteta:
Alinusa C.
Alinusa C. 09 May 2015, 23:35

Mă tentează sa o încerc, însă nu prea sunt fanul găluștelor din faina așa ca mă gândeam sa le înlocuiesc cu cele clasice din gris...ce părere ai ? 

lena
Elena (lena) Alinusa C. 12 May 2015, 09:09

Da, cred ca ar merge si cele cu gris.

Dorinitza
Dorinitza 06 Jan 2015, 17:33

Foarte buna ! Iti mulțumesc din suflet Lena pentru minunatele tale retete !

Nota mea pentru reteta:
mimix
mimix 25 Jun 2014, 17:16

Foarte buna reteta a iesit exact cum facea bunica mea!!eu am mai afugat bucatele de morcovi , pastai telima si mazare

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 29 Apr 2014, 01:46

Am facut si eu azi papricas cu mici modificari,am pus carne de curcan si usturoiul lam pus la urma si eu nu am pus verdeturi.Eu am pus mai putina faina ca ne place sa iinmuem piinea in sos ,am servit cu castraveti murati tot dr la tine si piine de casa tot de la tine,pun si poza

Poza mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 27 Apr 2014, 16:35

De obicei nu postez comentarii pentru ca ar putea parea ca sunt impartial. Dar la aceasta reteta nu pot sa nu spun ca mi-a facut o placere enorma deoarece mi-am adus aminte de gustul copilariei mele - aceasta era una din retetele de baza ale mamei mele. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile