Papricas de pui cu smantana si galuste

Papricas de pui cu smantana si galuste

Mancarea care l-a facut pe sotul meu sa stearga farfuria cu paine, si asta dupa ce a cerut si o portie suplimentara :)

Demult ma uitam pe reteta de papricas in diverse variante, asta mi-a parut mai interesanta si mai completa - si chiar a fost extraordinara. Recomand sa incercati neaparat, sosul, galustele, toate sunt perfecte si la locul lor.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
eu am pus pulpe dezosate si fara piele
Ceapa alba
3 buc
Ardei gras rosu
1 buc
daca sunt ardei mai mici puneti 2 bucati
Usturoi(catei)
5 buc
Boia ardei dulce
1 linguri
puteti pune si iute daca va place
Foaie de dafin
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Oua
2 buc
pentru galuste
Faina alba
3 linguri
+faina pentru galuste, vedeti pasii retetei
Smantana
200 g
Sare
1 linguri
+1.5 lingurita pentru galuste
Piper negru macinat
0.25 lingurite
sarati si piperati dupa gust
Patrunjel verde
2 linguri

Pasi de urmat

1

Incingeti bine uleiul intr-o tigaie si rumeniti bucatile de carne pe ambele parti.

2

Le treceti intr-un tuci sau cratita si lasati la o parte.

3

In tigaia si uleiul in care s-au rumenit bucatile de carne, adaugati ceapa tocata(nu foarte marunt) - amestecati si caliti 2-3 minute.

4

Apoi adaugati ardeiul taiat julien si usturoiul maruntit putin, amestecati si mai lasati 3 minute.

5

Dupa acest timp puneti boiaua - amestecati si lasati 1 minut la calit - nu mai mult!

6

Apoi adaugati 1 pahar de apa in tigaie, amestecati.

7

Turnati compozitia din tigaie peste carnea din cratita.

8

Adaugati frunza de dafin si apa cat sa acopere carnea - nu prea mult peste.

9

Puneti pe foc si cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 40-50 de minute, sau pana este gata carnea(daca-i pui/gaina de casa, fierbeti mai mult, cat este nevoie).

10

Sosul mai scade dupa fiert, asa si trebuie.

Daca puneti prea multa apa, va fi mai greu sa ingrosati papricasul, sa nu fie chiar apa.

11

Acum facem repede aluatul pentru galuste.

Intr-o farfurie adanca bateti cele 2 oua si adaugati putina sare.

12

Adaugati faina pana obtineti un aluat putin mai gros decat cel de clatite - cam ca o smantana groasa.

Amestecati bine cu telul sau furculita sa nu fie cocoloase.

13

Cu o lingura luati cate putin din acest aluat si puneti in oala cu carne.

Nu amestecati imediat dupa fiecare - dupa ce ati pus tot aluatul, lasati vreo 2 minute sa fiarba incet, apoi amestecati.

14

Nu le fierbeti mai mult de 5 minute, nu este nevoie.

15

Amestecati smantana cu 3 linguri de faina si cateva linguri de apa.

16

O adaugati in mancare dupa ce au fiert galustele, amestecati si lasati sa mai fiarba 2-3 minute - pana incepe sa se ingroase.

17

La mine papricasul parca nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de faina cu putina apa si am adaugat in mancare. Am lasati sa mai fiarba putin pana am vazut ca este de consistenta care ne place.

18

Potriviti de sare, puteti adauga putin piper macinat si patrunjel tocat.

Amestecati si inchideti focul, lasati 10-15 minute sa se patrunda sub capac.

19

Si gata, serviti - nu uitati ca cel mai gustos este s-o mancati cu paina inmuiata in sos :)

Cred ca s-ar potrivi bine si o mamaliga aici.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 ian 2019, 11:17

Lalena,sa stii ca sunt destul de avansata in varsta si nu mie rusine sa spun  ca ma inspir din retetele tale,am facut si eu papricasul si a iesit f. bun, tu nu complici rwtetele sunt  usoare, multumim

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 ian 2019, 12:19

Cu drag! Multumesc mult de apreciere si va sustin in tot ce ziceti - niciodata nu esti prea expert in toate, ca sa nu fii deschis la chestii simple si altfel 😉😉😉 Nu prea am timp sa complic retetele 🤓☺️

irachka
irachka 13 oct 2018, 21:49

Cea mai tare receta, sotul meu o adora❤️😘😍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 07 oct 2016, 16:13

Asa o reteta cautam din pofta pt o mancarica cu smantana! si cum nu suntem mari amatori de faina fiarta(da probleme de stomac si nu e recomandata nici copiilor) am facut in felul urmator:am prajit carnita (aici ceafa porc,dar merge pui,vita,curcan...),am scos-o si in acelasi ulei am calit ceapa si ardei(3 cepe si 3 ardei rosii mari),am adaugat ca si in reteta carnita si apoi apa cat sa le cuprinda si am lasat la fiert pana a scazut bine.apoi am trecut direct la dres-ul cu smantana(ce-i drept am pus o lingura de faina in smantana si doua galbenusuri de ou ca sa stea "legata") .in felul acesta cantitatea de faina este redusa considerabil...A iesit o bunatate...daca vreti, incercati cu incredere!foarte buna si reteta originala!!!

Nota mea pentru reteta:
BlinkBlink895
Blink Blink (BlinkBlink895) Eduardu (eduardu) 26 nov 2016, 12:44

parca era reteta de paprikas cu galuste de faina? ceea ce ati gatit imi seamana mai mult a ciulama...ca sa nu mai spun ca pt copii cu siguranta nu sunt bune galustele, dar merge bine carnea de porc....

eduardu
Eduardu (eduardu) Blink Blink (BlinkBlink895) 27 nov 2016, 17:07

Merge foarte bine carnea de porc la copii..cu masura...ca orice alt aliment de altfel. Ce ar fi sa acceptam alte gusturi,pareri si sfaturi culinare fara sa ne ironizam...

lena
Elena (lena) 16 nov 2015, 16:57

Sa va fie de bine, multumesc de comentariile obiective :)

vyorelya
vyorelya 06 iul 2015, 12:00

am facut papricasul a esit fparte bun! de fapt inca nu am mincat, doar am gustat, astept sa vina sotul. nu am avut boia si am inlocuit pasta de tomate si am facut din pui de tzara din ala fraged.. iti multumesc scumpa lena pentru reteta!!!

Nota mea pentru reteta:
Alinusa C.
Alinusa C. 09 mai 2015, 23:35

Mă tentează sa o încerc, însă nu prea sunt fanul găluștelor din faina așa ca mă gândeam sa le înlocuiesc cu cele clasice din gris...ce părere ai ? 

lena
Elena (lena) Alinusa C. 12 mai 2015, 09:09

Da, cred ca ar merge si cele cu gris.

Dorinitza
Dorinitza 06 ian 2015, 17:33

Foarte buna ! Iti mulțumesc din suflet Lena pentru minunatele tale retete !

Nota mea pentru reteta:
mimix
mimix 25 iun 2014, 17:16

Foarte buna reteta a iesit exact cum facea bunica mea!!eu am mai afugat bucatele de morcovi , pastai telima si mazare

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 29 apr 2014, 01:46

Am facut si eu azi papricas cu mici modificari,am pus carne de curcan si usturoiul lam pus la urma si eu nu am pus verdeturi.Eu am pus mai putina faina ca ne place sa iinmuem piinea in sos ,am servit cu castraveti murati tot dr la tine si piine de casa tot de la tine,pun si poza

Poza mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 27 apr 2014, 16:35

De obicei nu postez comentarii pentru ca ar putea parea ca sunt impartial. Dar la aceasta reteta nu pot sa nu spun ca mi-a facut o placere enorma deoarece mi-am adus aminte de gustul copilariei mele - aceasta era una din retetele de baza ale mamei mele. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile