Ciorba cu taietei si fasole

Ciorba cu taietei si fasole

Ciorba din categoria "ai grija sa nu inghiti si lingura" - una din cele mai bune si preferata tuturor din familie. Am descoperit combinatia cand eram in liceu, in gazda la o doamna foarte gospodina - de la ea am invatat foarte multe, inclusiv si aceasta ciorba. O puteti face cu orice carne va place - dar de preferat cu pui, rata, gasca, etc.

Sa zicem asa - este o ciorba gospodareasca, gustul este perfect - si sa stiti ca fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar si Sofia a mancat-o cu mare pofta - si taieteii si fasolele, fugeau.....

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
puteti folosi si numai o parte din el - depinde cat de mare aveti oala
Ardei gras
1 buc
eu am folosit congelat
Ceapa alba
3 buc
Morcovi
1 buc
Cartofi
3 buc
Fasole fiarta
1 pahare
puteti lua si fasole din conserva
Pasta de tomate
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
Bors acru
1 pahare
potriviti de acreala care va place - dar nu exagerati
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc
Sare
1 linguri
Taietei de casa
200 g
sau 1 ou + 1 pahar de faina - sa-i faceti repede cat fierbe ciorba.

Pasi de urmat

1

Carnea se spala, se pune la fiert in apa cat s-o acopere bine. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin, ardeii taiati si 1 ceapa. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet pana este gata carnea.

2

Daca nu aveti fasole la conserva - in timp ce fierbe carnea fierbeti si fasolea. La mine a fost fasole alba mare, uscata - am inmuiat-o peste noapte si am fiert-o pana s-a facut moale.

3

Curatati si spalati legumele - cartofii le taiati cubulete, morcovii rondele.

4

Dupa ce a fiert carnea, aduagati morcovii si cartofii - amestecati, lasati sa fiarba, faceti focul mic si mai lasati sa fiarba pana sunt gata legumele- la mine de obicei dureaza 25-30 de minute.

5

In acest timp puneti la calit o ceapa taiata marunt cu putin ulei.

6

Cand se rumeneste usor ceapa, adaugati 2 linguri de pasta de rosii, amestecati si stingeti focul.

7

Cand au fiert legumele din ciorba, adaugati fasolele fierte si prajeala de rosii cu ceapa. Potriviti de sare, acriti cum va place cu bors. Lasati sa fiarba toate 5 min.

8

Apoi adaugati verdeata (la mine este congelata) si 1 ceapa cruda taiata marunt.

 

9

Amestecati bine, stingeti focul si lasati sa se patrunda 15-20 de minute.

10

Daca nu aveti taieteii deja pregatiti ii faceti repede cat fierbe ciorba.

Faceti aluat de taietei dintr-un ou si 1 pahar de faina. Lasati sa se odihneasca putin, apoi il mai framantati o data si peste 5-10 minute il puteti intinde intr-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulati si taiati, sa va iasa taieteii frumosi.

11

Fierbeti taieteii in apa cu sare 2-3 minute.

12

II scurgeti de apa, clatiti cu putina apa rece si ii puneti intr-o farfurie, amestecate cu 1-2 linguri de ulei rafinat - sa nu se lipeasca.

13

Cand serviti ciorba adaugati in fiecare farfurie cateva linguri de taietei. Merge perfect cu putina smantana, dar nu este obligatoriu.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 litri
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

lycica
lycica 16 nov 2018, 18:03

Lena, am observat că în unele ciorbe faceți prăjeala (ceapa cu tomat), iar în alta nu. Cum se schimbă gustul? Cum mai bine de făcut? E mare diferență? Observ că ingredientele practic sunt aceleași, dar acest pas diferă și sunt curioasă când și care metodă folosim. Mulțumesc, în rest, încă o dată, pentru tot efortul tău.

lena
Elena (lena) lycica 16 nov 2018, 18:52

Da, prajeala da gust foarte bun la ciorba, dar are 2 minusuri: ia timp si efort, se considera ca nu e chiar sanatoasa. Eu o fac cand am pofta, incerc sa nu abuzez, de ex ciorba de rata cu varza e obligatoriu cu prajeala👍👍👍👍.

Vicutzza
P V (Vicutzza) 18 dec 2016, 15:20

Foarte shi foarte gustos!!! 

Nota mea pentru reteta:
aleinad
aleinad 19 apr 2016, 20:26

yamy

Poza mea pentru reteta:
aleinad
aleinad 19 apr 2016, 20:24

tare gustoasa !!merita facuta

Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 16 dec 2014, 17:35

Lena, stii sa faci magie in bucatarie! Absolut delicioasa ciorbita. Am facut-o cu carne de gisca si cind am gustat rezultatul final, am putut zice doar wow ;) e adevarat ca mi-a luat cam mult timp, dar asa e cind faci ceva nou. Multa inspiratie tie si in continuare.

Nota mea pentru reteta:
adelyna
adelyna 22 feb 2011, 16:46

lena scuze pentru  postarea facuta..aici...pot  sa zic ca sunt o  fana inraita... a ciorbei  de burta... dar nustiu  exact cum se face..pot  sa zic cas o  mica gospodina la 20 de ani.. e una dintre mancarile ce imi plac la nebunie dar nustiu  exact cum se face 

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 07 feb 2011, 23:53

Ai avut dreptate ,face parte din categoria,,ai grija sa nu inghiti si lingura,, cred ca e la fel de buna cu orice carne.Cu toate ca ne ,,suna,, ciudat,a fost  delicioasa! si...am inceput sa folosim ceapa cruda maruntita(la final) si la alte ciorbe,ff buna

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 06 feb 2011, 22:39

taiteii nu se pot pune in oala de ciorba?

doar la servire?

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 02 feb 2011, 14:20

Mi se pare o ciorba super! Si sunt incantata si de reteta de taietei, pe care n-o stiam. Sambata voi face ciorba asta.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 02 feb 2011, 14:20

chiar azi m-am gandit la asa ceva cu fasole ,ca mai demult cand eram la mama acasa am mancat bors cu fasole si chiar m-am gandit ce bine ar fi multumesc pt reteta

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile