Ciorba de salata verde cu afumatura

Ciorba de salata verde cu afumatura

Stiam de aceasta reteta de ciorba cu salata verde dar pana acum nu am indraznit sa incerc si imi pare tare rau. Mi se pare geniala, foarte gustoasa, completa, chiar si copiii au savurat totul pana la ultima lingurita. Oricum suntem mari fani de ciorbe cu afumatura, cea cu cartofi este una din preferatele noastre la fel.

Usor puteti renunta la partea cu afumatura si faceti o ciorba cu salata verde si pui, in acest caz sariti pasul cu calitul afumaturii, o inlocuiti cu carnea fiarta din ciorba. Dar totusi afumatura isi are farmecul ei aici, mai ales ca am avut una afumata de la tzara, cu un miros extraordinar...

Initial ma gandeam sa inlocuiesc otetul cu bors acru, dar sa stiti ca si el are gustul lui, care se "pupa" cu toate celelalte ingrediente.

Ingrediente

Supa de carne
3 l
puteti inlocui cu supa de legume sau apa simpla
Costita afumata de porc
300 g
sau orice afumatura aveti sau va place
Ceapa alba
1 buc
Usturoi (catei)
4 buc
Oua
4 buc
Smantana fermentata grasa, 25-30%
200 g
Ulei
50 ml
Marar tocat
3 linguri
Ceapa verde
3 buc
plus alte verdeturi aromatice preferati
Salata verde
1 buc
o salata verde mare sau 2 mai mici
Otet de mere
4 linguri
Sare
1 lingura

Pasi de urmat

Pas 1

Chiar daca puteti inlocui supa de carne cu apa eu totusi recomand sa o fierbeti repede, ciorba va fi mult mai buna.

Eu fac asa - pun intr-o cratita 2-3 pulpe de pui(pe urma, din ele asa fierte, fac Pui in smantana), niste telina, pastarnac, 1 ceapa si 1 morcov. Torn cam 2-3 litri de apa sa acopere bine carnea si legumele.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 1
Pas 2

Cand incepe sa fiarba scot spuma, pun o frunza de dafin, fac focul mic si las aproximativ 1 ora. Daca este gaina de tara, o fierb pana e gata.

Legumele pentru supa nu le-am trecut la lista de ingrediente, le adaugati voi in functie de cum preferati sa faceti.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp le scot din supa, dau la o parte carnea si fac din ea puiul cu smantana a 2-a zi.

Legumele le arunc, isi lasa totul in supa.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 3
Pas 4

Daca avem supa gata sau este in proces de fierbere, pregatim restul ingredientelor.

Intr-un bol se bat bine cu o furculita 3 oua, putina sare si 1 albus(galbenusul lui il vom amesteca cu smantana la final si vom drege ciorba).

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 4
Pas 5

Incingeti bine o tigaie cu putin ulei sau unt si turnati cu polonicul amestecul de oua. Faceti asa 2-3 omlete subtiri, le rumeniti bine pe ambele parti(se intorc usor cu o spatula).

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 5
Pas 6

Apoi taiati felii subtiri aceste clatito-omlete, lasati deocamdata la o parte.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 6
Pas 7

Ne ocupam acum de afumatura.

O taiati felii subtiri si puneti intr-o tigaie incinsa. Daca o aveti mai grasa nu adaugati ulei, va lasa suficienta grasime. Daca este mai mult cu carne, puneti cateva linguri de ulei in tigaie.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 7
Pas 8

Caliti afumatura cam 10 minute, apoi adaugati ceapa tocata marunt, amestecati si mai lasati 5 minute.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 8
Pas 9

Acum puneti si usturoiul tocat, amestecati, lasati 2 minute si inchideti focul.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 9
Pas 10

In cratita cu supa adaugati salata verde(spalata frunza cu frunza si taiata bucatele mici), omleta si afumatura calita din tigaie.

Puneti oala la fiert, cand da in clocot faceti focul mic si lasati sa fiarba domol 10-15 minute.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 10
Pas 11

Acum amestecati un galbenus crud cu smantana grasa.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 11
Pas 12

Turnati pe rand in acest amestec, cam 2-3 polonice de ciorba fierbinte, mixati bine.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 12
Pas 13

Turnati amestecul de smantana in cratita, adaugati sare dupa gust, otetul de mere si verdeata tocata marunt(eu am pus marar si ceapa verde).

Lasati pe foc doar pana incepe sa fiarba, nu lasati sa fiarba intens!

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 13
Pas 14

Deci, cum a dat in clocot ciorba cu tot ce ati dres-o, inchideti focul, puneti un capac si lasati sa se patrunda asa 15-30 de minute.

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 14
Pas 15

O serviti cu un ardei iute dupa preferinte si cu mare pofta, la noi s-a terminat prea repede...

Pofta Buna!

Ciorba de salata verde cu afumatura - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 l (7-8 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

dir
dir 17 Apr 2018, 10:37

Ce mult ai muncit la ea! În Ardeal asta-i rețetă tradițională cu afumătură și lactate; asemănător se poate face cu spanac, urzici și nu știu mai ce... În alte părți ale țării, cred că se face mai „light”. Pentru mulți de pe aici ține de gusturile copilăriei, deci - din păcate - s-ar putea ca unii pretențioși pasionali să te acuze de „blasfemie”, pentru că la ei în casă așa ceva nu s-a mai pomenit. Ai grijă pe FB... Noi nu ne complicăm cu supă de carne, punem apă, folosim mai multă salată verde la o ciorbă, eu adaug o lingură de făină în lapte/ smântână fermentată slabă sau iaurt (ce mă inspiră atunci) ca să nu am emoții, dar mama nu pune, și pun mai mult lactat decât tine; pun și mai mult oțet de mere (cam un polonic), dar ceilalți bucătari din clan nici nu vor să audă de așa ceva - folosesc oțet din vin. Omleta o fac toata o dată, ca pe o plăcintă și o tai cubulețe, dar alții o consideră ingredient opțional. Afumătura îi dă un farmec aparte. Este una dintre puținele ciorbe care chiar îmi plac.  

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 Apr 2018, 10:52

Vai doamne ce buna este. Da, aceasta este  ciorba  de salata cum se face in Ardeal. Cu afumaura neaparat. Este unica ciorba- care asa am vazut la bunica si mama- pe care o fac in cratita, nu in oala. Calesc afumatura, dupa care adaug salata rupta si o calesc si pe ea,apoi adaug apa (de aceea folosesc cratita ca sa se poate amesteca mai  bine). Cu otet, cu omleta, usturoi...etc. Si cu mamaliga cu branza de burduf langa. Acuma merg in padurea sa adun leurda si voi face fix la fel. Si salata si leurda congelez anume ptr. aceasta ciorba. Mi-e o foame acuma de as manca 2 farfurii.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 Apr 2018, 10:55

Hahaha. Acuma am postat si vad ca a mai aparut un comentariu mai sus, care nu era cand eu am inceput sa scriu. Gata plec.

AndrasEleonora625
Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 20 Apr 2018, 23:37

Şi eu tot din Ardeal sunt, dar la noi ciorba de salată se face simplă, în loc de apă sau supă de pui, se pune lapte sau iaurt. E o ciorbă fără carne şi de cele mai multe ori se mânca împreună cu tocăniţa de pui, dacă e făcută cu iaurt. Deci şi în Ardeal : câte bordeie, atâtea obicee. Sunt din zona dintre Alba Iulia şi Târnave şi acum am auzit ptr. prima dată de ciorbă de salată cu carne. 

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 23 Apr 2018, 11:33

chiar cate bordeie atatea obiceie. la noi ciorba de salata are totdeauna afumatura, omleta cu marar, bors si leustean. nu folosim carne deoarece datorita afumaturii si dresaturii de galbenusuri si smantana ciorba e foarte consistenta. exista si varianta foarte light, de post, dar atunci folosim zarzavat cuburi putin calit si, pentru consistenta, adaugam orez.