Ciorbă de salată verde cu afumătură

Ciorbă de salată verde cu afumătură

Știam de această rețetă de ciorbă cu salată verde dar până acum nu am îndrăznit să încerc și îmi pare tare rău. Mi se pare genială, foarte gustoasă, completă, chiar și copiii au savurat totul până la ultima linguriță. Oricum suntem mari fani de ciorbe cu afumătură, cea cu cartofi este una din preferatele noastre la fel.

Ușor puteți renunța la partea cu afumătură și faceți o ciorbă cu salată verde și pui, în acest caz săriți pasul cu călitul afumăturii, o înlocuiți cu carnea fiartă din ciorbă. Dar totuși afumătura își are farmecul ei aici, mai ales că am avut una afumată de la țară, cu un miros extraordinar...

Inițial mă gândeam să înlocuiesc oțetul cu borș acru, dar să știți că și el are gustul lui, care se "pupă" cu toate celelalte ingrediente.

Ingrediente

Supa de carne
3 l
puteți înlocui cu supă de legume sau apă simplă
Costita afumata de porc
300 g
sau orice afumătură aveți sau vă place
Ceapa alba
1 buc
   
Usturoi (catei)
4 buc
   
Oua
4 buc
   
Smantana fermentata grasa, 25-30%
200 g
   
Ulei
50 ml
   
Marar tocat
3 linguri
   
Ceapa verde
3 buc
plus alte verdețuri aromatice preferați
Salata verde
1 buc
o salată verde mare sau 2 mai mici
Otet de mere
4 linguri
   
Sare
1 lingura
   

Pasi de urmat

Pas 1

Chiar dacă puteți înlocui supa de carne cu apă eu totuși recomand să o fierbeți repede, ciorba va fi mult mai bună.

Eu fac așa - pun într-o cratiță 2-3 pulpe de pui(pe urmă, din ele așa fierte, fac Pui în smântână), niște țelină, păstârnac, 1 ceapă și 1 morcov. Torn cam 2-3 litri de apă să acopere bine carnea și legumele.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă scot spuma, pun o frunză de dafin, fac focul mic și las aproximativ 1 oră. Dacă este găină de țară, o fierb până e gata.

Legumele pentru supă nu le-am trecut la lista de ingrediente, le adăugați voi în funcție de cum preferați să faceți.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 2
Pas 3

După acest timp le scot din supă, dau la o parte carnea și fac din ea puiul cu smântână a doua zi.

Legumele le arunc, își lasă totul în supă.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 3
Pas 4

Dacă avem supa gata sau este în proces de fierbere, pregătim restul ingredientelor.

Într-un bol se bat bine cu o furculiță 3 ouă, puțină sare și 1 albuș(gălbenușul lui îl vom amesteca cu smântâna la final și vom drege ciorba).

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 4
Pas 5

Încingeți bine o tigaie cu puțin ulei sau unt și turnați cu polonicul amestecul de ouă. Faceți așa 2-3 omlete subțiri, le rumeniți bine pe ambele părți(se întorc ușor cu o spatulă).

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 5
Pas 6

Apoi tăiați felii subțiri aceste clătito-omlete, lăsați deocamdată la o parte.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 6
Pas 7

Ne ocupăm acum de afumătură.

O tăiați felii subțiri și puneți într-o tigaie încinsă. Dacă o aveți mai grasă nu adăugați ulei, va lăsa suficientă grăsime. Dacă este mai mult cu carne, puneți câteva linguri de ulei în tigaie.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 7
Pas 8

Căliți afumătura cam 10 minute, apoi adăugați ceapa tocată mărunt, amestecați și mai lăsați 5 minute.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 8
Pas 9

Acum puneți și usturoiul tocat, amestecați, lăsați 2 minute și închideți focul.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 9
Pas 10

În cratița cu supă adăugați salata verde(spălată frunză cu frunză și tăiată bucățele mici), omleta și afumătura călită din tigaie.

Puneți oala la fiert, când dă în clocot faceți focul mic și lăsați să fiarbă domol 10-15 minute.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 10
Pas 11

Acum amestecați un gălbenuș crud cu smântâna grasă.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 11
Pas 12

Turnați pe rând în acest amestec, cam 2-3 polonice de ciorbă fierbinte, mixați bine.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 12
Pas 13

Turnați amestecul de smântână în cratiță, adăugați sare după gust, oțetul de mere și verdeața tocată mărunt(eu am pus mărar și ceapă verde).

Lăsați pe foc doar până începe să fiarbă, nu lăsați să fiarbă intens!

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 13
Pas 14

Deci, cum a dat în clocot ciorba cu tot ce ați dres-o, închideți focul, puneți un capac și lăsați să se pătrundă așa 15-30 de minute.

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 14
Pas 15

O serviți cu un ardei iute după preferințe și cu mare poftă, la noi s-a terminat prea repede...

Poftă Bună!

Ciorbă de salată verde cu afumătură - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 l (7-8 porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

dir
dir 17 Apr 2018, 10:37

Ce mult ai muncit la ea! În Ardeal asta-i rețetă tradițională cu afumătură și lactate; asemănător se poate face cu spanac, urzici și nu știu mai ce... În alte părți ale țării, cred că se face mai „light”. Pentru mulți de pe aici ține de gusturile copilăriei, deci - din păcate - s-ar putea ca unii pretențioși pasionali să te acuze de „blasfemie”, pentru că la ei în casă așa ceva nu s-a mai pomenit. Ai grijă pe FB... Noi nu ne complicăm cu supă de carne, punem apă, folosim mai multă salată verde la o ciorbă, eu adaug o lingură de făină în lapte/ smântână fermentată slabă sau iaurt (ce mă inspiră atunci) ca să nu am emoții, dar mama nu pune, și pun mai mult lactat decât tine; pun și mai mult oțet de mere (cam un polonic), dar ceilalți bucătari din clan nici nu vor să audă de așa ceva - folosesc oțet din vin. Omleta o fac toata o dată, ca pe o plăcintă și o tai cubulețe, dar alții o consideră ingredient opțional. Afumătura îi dă un farmec aparte. Este una dintre puținele ciorbe care chiar îmi plac.  

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 Apr 2018, 10:52

Vai doamne ce buna este. Da, aceasta este  ciorba  de salata cum se face in Ardeal. Cu afumaura neaparat. Este unica ciorba- care asa am vazut la bunica si mama- pe care o fac in cratita, nu in oala. Calesc afumatura, dupa care adaug salata rupta si o calesc si pe ea,apoi adaug apa (de aceea folosesc cratita ca sa se poate amesteca mai  bine). Cu otet, cu omleta, usturoi...etc. Si cu mamaliga cu branza de burduf langa. Acuma merg in padurea sa adun leurda si voi face fix la fel. Si salata si leurda congelez anume ptr. aceasta ciorba. Mi-e o foame acuma de as manca 2 farfurii.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 Apr 2018, 10:55

Hahaha. Acuma am postat si vad ca a mai aparut un comentariu mai sus, care nu era cand eu am inceput sa scriu. Gata plec.

AndrasEleonora625
Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 20 Apr 2018, 23:37

Şi eu tot din Ardeal sunt, dar la noi ciorba de salată se face simplă, în loc de apă sau supă de pui, se pune lapte sau iaurt. E o ciorbă fără carne şi de cele mai multe ori se mânca împreună cu tocăniţa de pui, dacă e făcută cu iaurt. Deci şi în Ardeal : câte bordeie, atâtea obicee. Sunt din zona dintre Alba Iulia şi Târnave şi acum am auzit ptr. prima dată de ciorbă de salată cu carne. 

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 23 Apr 2018, 11:33

chiar cate bordeie atatea obiceie. la noi ciorba de salata are totdeauna afumatura, omleta cu marar, bors si leustean. nu folosim carne deoarece datorita afumaturii si dresaturii de galbenusuri si smantana ciorba e foarte consistenta. exista si varianta foarte light, de post, dar atunci folosim zarzavat cuburi putin calit si, pentru consistenta, adaugam orez.