Brioșe roz

Brioșe roz

Nu știam cum să le numesc, am zis să fie roz (Sofia le zice așa "L..oz:). Și surpriză, sunt nu numai roz dar și foarte sănătoase, mai ales pentru copilași - pentru că acea culoare frumoasă roz le-o dă sfecla roșie.

Am văzut ideea într-o emisiune la TV, nu am pus exact aceleași ingrediente pentru că erau multe și exotice, dar am folosit ideea cu sfecla roșie pasată. Am improvizat, chiar am notat și ingredientele pe care le-am pus, și am fost f. surprinsă de rezultat - au crescut frumos, au avut consistența f. bună, gustul de sfeclă nu se simte, zici că sunt făcute cu vișine.

Sofia le mănâncă cu o viteză surprinzătoare - tot mergea la bucătărie, mai lua una și satisfăcută zicea "L..oz". A fost și o veselie să le facem - a amestecat și ea coca roz, a pus și în forme - deci eu zic că ar fi și o activitate în plus de lucrat cu copiii.

Ingrediente

Sfeclă roșie
1 buc
o fierbeți din timp
Ouă
2 buc
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
0.5 pahare
paharul a fost de 300 ml
Ulei de măsline
3 linguri
puteți folosi și ulei simplu
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
0.5 pahare
același pahar de 300 ml
Făină de secară
0.5 pahare
   
Fulgi de cocos
0.5 pahare
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Zahăr de trestie
0.5 pahare
plus 2-3 linguri pt topping
Nuci măcinate
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Sfecla roșie fiartă o tăiați bucăți și o pasați bine cu un blender vertical.

Brioșe roz - Pas 1
Pas 2

Adăugați ouăle la pasta de sfeclă, amestecați bine cu un tel - dacă observați că nu s-a pasat bine sfecla și mai aveți bucățele, dați încă o dată cu blenderul. Datorită la ouă compoziția se va blenda mai bine.

Brioșe roz - Pas 2
Pas 3

Urmează iaurtul - amestecați.

Brioșe roz - Pas 3
Pas 4

Apoi uleiul și esența de vanilie, amestecați totul.

Brioșe roz - Pas 4
Pas 5

Amestecați toate ingredientele uscate - făinile, zahărul, nuca de cocos și praful de copt.

Brioșe roz - Pas 5
Pas 6

Adăugați compoziția lichidă la cea uscată, amestecați bine cu un tel.

Brioșe roz - Pas 6
Pas 7

Aici vedeți culoarea aluatului, un roz frumos - perfect și o plăcere să lucrezi cu el.

Brioșe roz - Pas 7
Pas 8

Într-un bol mai mic amestecați 2-3 linguri de zahăr de trestie cu puțină nucă măcinată.

Brioșe roz - Pas 8
Pas 9

Puneți aluatul în formele de brioșe, să le umpleți cam la 3 sferturi.

Brioșe roz - Pas 9
Pas 10

Presărați în fiecare brioșă câte puțin amestec de nucă cu zahăr de trestie (acesta se caramelizează mai bine decât zahărul alb). Puneți brioșele la cuptor, cam 180 de grade până trec testul scobitorii.

Atenție cu scobitoarea la formele de silicon!

Brioșe roz - Pas 10
Pas 11

Le scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Brioșe roz - Pas 11
Pas 12

Apoi le scoateți din forme și serviți cu plăcere :)

Brioșe roz - Pas 12
Pas 13

Aici și o secțiune.

Poftă Bună!

Brioșe roz - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Karen
Karen 15 Mar 2011, 11:07

Imi par excelente si mai ales culoarea iar gustul nu poate fi decat bun!

Ai gatit vreodata rubarba??am in curte si nu stiu cum sa o gatesc,parca mi-e teama ca stiam de frunze ca sunt otravitoare...iar coditele....nu am gasit pe net nimic convingator :(

Ai o dulceata de fetita,sa fie sanatoasa! chiar vroiam sa te intreb daca nu gatesti si ceva pt bebe,adica 8-12 luni... ex.biscuiti sau si ceva gatit.multumesc!

lena
Elena (lena) Karen 15 Mar 2011, 11:10

Cu rubarba nu am gatiti nimic, nu prea se gaseste aici in Romania

Pentru copii am retete pe aici, depinde si la ce este alergic - stii tu cum este cu diversificarea. Voi face cu timpul si o mica rubrica cu retete pentru copii.

silvia24may
silvia (silvia24may) 15 Mar 2011, 22:13

merci de reteta arata a fi tareeeeeee apetisanta,...chiar te rugam Lena sa faci o rubrica ptr bebe

Ellena
Elena (Ellena) 16 Mar 2011, 00:04

Ce bine arata! yam-yam vreau si eu    ! Lena le-ai pus in forme si apoi in tava normala? sau in tava pentru briose?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Elena (Ellena) 16 Mar 2011, 08:32

Am pus in formele mici de silicon Ellena

spiriduena
elena (spiriduena) 17 Mar 2011, 00:31

Eu nu am deloc incredere in formele acestea de silicon, nu stiu exact de ce ( pare un fel de plastic ) si apoi cum sa-ti dai seama care sunt cu adeevarat de calitate ?

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 18 Mar 2011, 01:16

Multumesc Lena! ar fi de mare ajutor o mica rubrica pt bebe ,o asteptam cu mult interes si cu siguranta ca ar fi multe mamici doritoare...pupici

zuzu2
zuzu2 18 Mar 2011, 11:10

Arata apetisant.De unde ti-ai cumparat formele de briose?Eu nu am vazut asa forme pana acum.Felicitari pt tot ce faci.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) zuzu2 18 Mar 2011, 11:41

Multumesc Zuzu, formele pt briose sunt de la kitchenshop.ro.

Adriana09
Adriana09 20 Mar 2011, 20:50

Trebuie sa incerc !:D

amalia80
amalia80 19 Dec 2011, 16:29

Originala combinatia si ma gandesc sa incerc si eu reteta dupa perioada postului. Mi-e teama insa sa nu folosesc prea multa sfecla rosie, cam cat avea a ta? 250 gr e ok?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) amalia80 19 Dec 2011, 16:33

Da, cam 200-250, una medie. Sa nu-ti fie frica, sigur nu ai ce strica aici.

dasca
... (dasca) 24 Oct 2012, 15:56

mmmmmm.......mama ce gustos arataaaa...le-as inhata pe toate

ianadeea
Andreea (ianadeea) 29 Jan 2013, 09:26

Salut, Lena. Am facut si eu briosele tale roz, si vreau sa zic ca sunt 100% incantata: gust fin, ca de visina, dulci-acrisoare, pufoase si putin umede, o delicatesa, care e totodata bomba de vitamine. Ca sa fie mai "dietetice" am folosit 1/2 pahar faina integrala de grau, pe langa 1/2 pah faiana secara, iar in loc de zahar si esenta de vanilie am pus 1 plic zahar vanilat si aproape1 lingurita esenta de stevie. Au iesit divine, e a doua oara cand le fac, mie mi-au iesit 6 buc, probabil formele de briose sunt mult mai maricele ca ale tale. Si servirea am facut-o cu topping de spuma de fructe de padure, si cateva feliute de kiwi deasupra. Iti vine sa le manaci si cu ochii si cu nasul aceste briose  .. Multumesc de reteta. Pupici.

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 09:29

Ce ma bucur ca ti-a placut aceasta reteta!

Buna ideea cu stevia, am inceput si eu s-o folosesc mai activ.

Spuma de fructe de padure cum ai facut-o?

ianadeea
Andreea (ianadeea) 29 Jan 2013, 09:44

Am vrut sa scriu si despre spuma, dar m-am gandit ca ma lungesc prea mult. Pentru spuma de fructe de padure am folosit: cam 200g iaurt grecesc (Pilos, de 10% grasime) batut cu 1 plic zahar vanilat, apoi adaugate vreo 3-4 linguri de Creme Patisserie (stiu, nu-i 100% natural, dar e o idee buna pe post de "intaritor" frisca; cu ajutorul lui, merge facuta frisca si din iaurt Cremosso, de 3,5%, iese mai acrisoara, dar si mai dietetica, gustul e f. bun). Apoi, dupa intarire am adaugat un paharut de fructe de padure (zmeura, afine, fragute, mure) conservate cu zahar dupa metoda ta de conservare in pahare plastic. Am mai mixat putin, timp in care fructele s-au zdrobit si spuma s-a intarit si mai tare. Eu o pastrez la frigider acoperite, pt a mai decora restul de briose, sau pt a fi mancata pur si simplu. Matusa mea face spuma de fructe de padure/capsuni si numai din albusuri (batute bine albusurile, apoi cu ceva zahar pana stau bat, si apoi fructele de padure, sau capsunile, lasate cu zahar vreo 15 min inainte, se intareste apoi si mai bine spuma), este o delicatesa vara.

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 09:52

Interesanta ideea cu iaurtul si Creme patisserie(este aia lichida, frisca vegetala?), trebuie s-o incerc si eu cumva.

Multumesc mult de sfaturi!

ianadeea
Andreea (ianadeea) 29 Jan 2013, 10:07

Lena, ma bucur mult ca pot impartasi si eu ceva interesant pentru tine  .

Da, este frisca aceea vegetala din comert, arata asa: http://www.whiteland.ro/Data/Sites/1/GalleryImages/Library/images/meg_2047767_creme_1l_rgb.jpg  , se gaseste la 1l, 500g, dar si mica, la 200g. De obicei nu iau mai mult de una mica, sau una de 500g, ca o folosesc doar pe post de intaritor, adaug cateva linguri, sau foarte-foarte rar, cateodata , fac frisca doar din ea, cand e graba mare; dar noi stim, ca-i deja indulcita, are destule E-uri, stabilizatori, etc. Asa, in cantitati mici, si doar pe post de intaritor (decat sa pui plicuri de praf intaritor) merge f. bine. Iar cu stevia, si eu eram tare sceptica initial, referitor la puterea de indulcire, nu stiam exact cantitatile, numai incercand, si am vazut si pe site-uri diverse sugestii, m-am mai prins de cantitati. Pt o praji medie, sau un tortulet mic, ne-"ciocolatos" merge folosita 1/2 lingurita extract stevie, iar pt unul mare, ciocolatos, sau o cantitate mai mare de praji poate merg chiar 1-1.5 lingurite, mai mult de atat nu cred sa fie necesar. Te pupic, sa ai o zi frumoasa.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 Feb 2013, 22:36

Uite aici dovada, Lena. L-am pus atunci pe sotior sa-i faca poza briosei roz decorata, dar doar acum am transferat pozele. Sunt cele mai bune briose, chiar si nedecorate, iar cat de curand am de gand sa folosesc aceasta reteta sa fac un mini-tort "Martisor" de 1 Martie. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 25 Feb 2013, 22:38

Foarte frumos!

Buna ideea cu martisorul :)

ianadeea
Andreea (ianadeea) 04 Mar 2013, 09:16

Salut, Lena. Revin cu poza de la tortul Martisor. Am folosit, pe langa frisca simpla, (cu iaurt  de 10%) si acea spuma de fructe de padure, tura asta facuta doar din zmeura. A iesit ceva f. bun, racoritor, ce vestea primavara. Din cantitatile de aici de pe site iasa exact o forma mica de asta tip "Pannetone", n-am adaugat nimic in plus. Singura "adaptare" a fost putina esenta de capsuni (de Dr Oetker) in loc de esenta de vanilie. Cei ce au gustat din tort au fost incantati. Pupici. PS: urmeaza mai jos si poza cu sectiunea ...

Poza mea pentru rețetă:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 04 Mar 2013, 09:17

Sectiunea tortuletului. Va urez o zi buna tuturor!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 04 Mar 2013, 09:22

Esti foarte bravo! Si m-am bucurat tare de toate pozele tale :)

Este un mare norocos sotul tau si ma bucur ca utilizezi asa bine retetele si iti sunt de folos.

Te pup!

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 13 Mar 2013, 17:10

eu am facut aceste briosh minunate de 8 martie!
au ramas totzi invitatzii cu gura cascata shi mie mi-au placut foarte mult!
tzin minte shi acum ce shoc am avut kind am gustat primul briosh, o explozie de gusturi! o recomand tuturor 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 21 Jan 2015, 18:49

Cu aceasta rețeta am avut o experiența deosebita! Am povestit alor  mei ce conține si le-am arătat pozele. După ce am preparat-o am avut surpriza sa nu fie chiar pe gustul lor. Nu stiu ce nu le-a plăcut f clar însă mie mi s-a părut ok. Ideea e ca face parte din categoria ori îți place f tare ori deloc. O prietena de-ale mele o face des si fata ei e incantata. 

Poza mea pentru rețetă:
zara
zara 12 Feb 2016, 14:50

la aceasta reteta am adaugat 4 cuisoare macinate si gustul a fost delicios, sotului i-au placut foarte mult, cuisoarele dand un gust fin si placut, secretul e sa nu fie multe cuisoare, n-am putut sa nu impartasesc asta cu voi

Nota mea pentru rețetă: