Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator

Ce păcat să nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdețurile, fructele și legumele posibile - la iarnă sigur mă enervez că parcă ceva mi-a mai scăpat. Așa a fost și cu frunzele de viță de vie pentru sarmale, când cele din comerț sunt sărate, rupte... numa' enervare când vrei niște sărmăluțe bune și fragede. Anul ăsta mi-am făcut din start rezervă, după ce am luat de la o bătrână din piață vreo 15 legături de frunze - m-am și apucat de treabă, vedeți mai jos cum.

Apropo, la fel puteți să faceți și frunzele de ștevie, am testat - sunt perfecte după decongelare, parcă sunt proaspete pregătite pentru sarmale.

Recomand congelatorul pentru toată lumea, faceți o investiție dar sigur sunteți mulțumiți tot anul de legume și fructe naturale. Pe parcurs vă voi mai arăta și alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferată și cea mai comodă și rapidă - nu sar capacele și nu se strică nimic.

Ca bonus o postare pe forum despre mica mea vacanță.

Ingrediente

Frunze de viță
20 buc
asta pentru o tură mică de sarmale, puneți frunze câte vreți
Apă
3 l
   
Sare
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Frunzele se spală una câte una și se lasă puțin la scurs.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 1
Pas 2

Apă se pune la fiert, când începe să clocotească adăugați sarea.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 2
Pas 3

Adăugați frunzele și lăsați 20-30 de secunde să se opărească. Observați că se schimbă culoarea, atunci repede le scoateți.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 3
Pas 4

Le puneți sub jet de apă rece și lăsați 2-3 minute să se răcorească.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 4
Pas 5

Lăsați frunzele opărite să se scurgă bine de apă, eu le pun de obicei într-o sită sau în oala aceea specială pentru paste.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 5
Pas 6

Apoi luați câte o frunză, o puneți pe un fund și urmați atent pașii - eu am mai testat diverse metode de congelare și vă promit că asta-i cea mai optimă și elegantă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 6
Pas 7

Îndoiți frunza din ambele laturi, să fie de lățime cam cât un deget.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 7
Pas 8

Și ușor din margine rulați frunza ca o țigaretă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 8
Pas 9

Și voila! Una bucată frunză pentru o sarma delicioasă este gata :)

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 9
Pas 11

Puneți aceste mici rulouri într-o pungă, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucăți în fiecare pungă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 11
Pas 12

După ce ați completat punga, ușor scoateți aerul din ea și o legați mai strâns, să nu se balabănească frunzele acolo.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 12
Pas 13

Și aici, într-o pungă mai mare am pus toate punguțele mici - la iarnă îmi scot cât trebuie și sunt gospodină :)

Le puneți la congelator, când vă trebuie le scoateți obligatoriu din timp, să se decongeleze natural - altfel le stricați și rupeți.

Poftă Bună!

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc (puneți câte vreți)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Colecții: La CONGELATOR, Conserve

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

miriamfloryol
miriamfloryol 27 Jun 2011, 20:56

hmm am mancat sarmale in foi de vita cu samantana in italia aduse din Romania ,,,,super bune ca la noi in Romania ,,,,,,

gabidari
gabriela (gabidari) 28 Jun 2011, 11:13

pun si eu de citiva ani la congelator  frunze de vita de vie ...si chiar stau foarte bine.

Violette
Violette 28 Jun 2011, 14:00

Imi place metoda ta de conservare. Sigur o voi proba.Iti multumesc pentru retetele minunate cu care ne incanti. Desi nu-ti trimit comentarii, te asigur ca le citesc/experimentez(cele mai multe!).

lena
Elena (lena) 28 Jun 2011, 16:07

Multumesc mult Violette, si ma bucur mult ca va plac retetele!

Mari6o
Mari6o 29 Jun 2011, 22:37

am o intrebare: dupa ce le punem in congelator, cind vrem sa le folosim, cum o facem? este vreo procedura iarasi sau pur si simplu se lasa la dezghetat?
mersi

miriamfloryol
miriamfloryol 29 Jun 2011, 22:50

se lasa la dezghetat ,,,,,nimic mia mult Mari

Mari6o
Mari6o 30 Jun 2011, 00:40

mersi mult!

GRETA
GRETA 18 Sep 2014, 10:59

Frunzele de vita de vie se pot pastra si in peturi. Se spala frunzele una cate una si se pun la scurs.Se ruleaza cateva frunze (cat sa intre pe gura petului )si se leaga cu ata pentru a nu se desface.Petul se spala in prealabil si se usuca, apoi se introduc in el frunzele rulate . Cand este plin se inchide petul. Se depoziteaza in camara la intuneric(pentru a nu se decolora prea tare frunzele). Pentrua putea  folosi frunzele se taie petul Nu necesita conservanti....e ffff

simplu.Eu am folosit peturi de 0,5l .  Succes.

Paula P
Paula P 23 Oct 2014, 18:00

Greta si eu pun frunzele de vita tot in pet, numai ca nu le spal inainte (tre sa le astept sa se usuce), ci le spal inainte de folosire si nici nu le leg pt ca nu se desfac sulurile. Eu le depozitez in debaraua din apartament si n-au nimic. Cand se scot din pet, se oparesc in apa cu sare ca si frunzele proaspete. Intr-adevar e muuuult mai simplu si nu ocupa spatiul din congelator. 

popescu
popescu 05 Jun 2015, 13:21

Metoda este foarte buna, referitor la frunzele de vita in congelator.

tiki
tiki 29 Nov 2015, 10:41

Buna. Lena, vreau sa te intreb ceva, daca stii sa-mi raspunzi. Eu nu am facut niciodata sarmale in fr.de vita,La noi nu se obisnuieste si mi se parea un lucru migalos, micute, dar imi plac. Acuma, luandu-mi aceest dispozitiv/aparat.. (asa-i zice)  am facut. (Parca tot mai bine mergea cu mana. Hahaha,numai ca-s toate egale,si dragute). Nu am gasit la magazin nici o frunza, ca cica nu aduc ca nu trec. Si am luat de la piata, de la o femeie,care le-a tinut in saramura. Mari, frumoase, nu ma pricep. Eu le-am spalat,le-am oparit si le-am facut. Toate bune pana aici. Dupa 2 ore ,gust una, carnea facuta, foaia...talpa. Mai adaug apa cu bulion si mai las 2 ore, Fix la fel.Carnea buna, am pus si costita afumata, cimbru o bunatate,dar...fr.nu se poate manca. Ma gandesc ca femeia asta a adunat frunzele, mai spre toamna, cand erau batrane, sau ce, ca nu ma pricep.Vad aici ca tu ai postat prin iunie.Deci asta vreau sa te intreb-scuza paranteza cam lunga-, cam cand sunt frunzele bune ptr, "recoltare" ? Ca la anu vreau si eu sa-mi adun de pe aici de la vecinii care au vie. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 01 Dec 2015, 14:09

Dap, asta-i problema, frunzele nu se culeg oricand, anume cele mai bune si fragede sunt cele noi.

Ma gandesc si eu sa-mi iau aparat din asta de sarmale, imi place ca le face pe toate la fel. :)

tiki
tiki 11 Dec 2015, 20:43

Multumesc de raspuns. Nu stiu ce sa spun despre acest.....aparat. Nu e grozav. Fragil, din plastic. Din 3 sarmale,iese 1. Sau poate toate, cand si cand, de ma gandeam cand le faceam ca mai repede le faceam cu mana. Adevarat ca sunt egale si dragute.  Faci cum vrei. Pupici.