Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)
Rețeta pe care demult am ochit-o și planificam s-o fac - și păcat că am așteptat atât... o bunătate, fragedă, aromată... altfel nici nu poate fi, doar este o rețetă clasică franțuzească :)
Variante am găsit pe net foarte multe, și mai simple și mai sofisticate - eu am ales o combinație simplă, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva și cred că am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesă.... și puteți să vă delectați familia fără mari complicații.
Usturoi din start vă spun că trebuie chiar atât, eu credeam că este mult, dar după ce am mâncat din ea aș mai fi pus vreo 20 de căței de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale și o să vă vină să-l mâncați simplu pe pâine.
Ingrediente
●
Pui întreg
1 buc
sau puteți să folosiți numai pulpe - merge și așa
●
Usturoi
40 buc
40 de căței
●
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
●
Piper negru
0.25 lingurite
●
Maghiran uscat
0.5 lingurite
opțional
●
Chimen
0.25 lingurite
opțional sau folosiți chimion
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Puiul se spală bine, se tranșează și se taie bucăți mici. Pe un prosop de hârtie uscați bine bucățile de carne.
Pas 2
Într-o tigaie fierbinte turnați ulei, lăsați să se încinsă bine și uleiul (ca să rumeniți puiul, nu să-l fierbeți).
Puneți atent bucățile de pui și lăsați să se rumenească.
Pas 3
Vă recomand să folosiți o sită din aia pentru a proteja pereții de ulei - la prăjire sare cam mult ulei aici.
Întoarceți bucățile de pui și le rumeniți bine pe toate părțile.
Pas 4
Și uitați vedetele - cățeii de usturoi - mai ales că acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat... Am fost chiar corectă aici și am numărat fix 40 de bucăți - să nu cumva să nu iasă rețeta :)
Pas 5
Usturoiul se curăță, deși în unele variante am văzut că se lasă așa cu coajă - am zis că este mai comod de mâncat așa - și am făcut bine.
Pas 6
După ce scoateți bucățile de pui din tigaie adăugați usturoiul și îl lăsați să se călească puțin - cam 5 min- amestecați periodic.
Pas 7
După acest timp adăugați vinul sau coniacul. Amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute, să se evapore alcoolul.
Pas 8
Apoi adăugați sarea, piperul și dacă vreți și aveți maghiranul și chimenul. Amestecați bine și stingeți focul.
Pas 9
Bucățile de pui le puneți într-o tavă simplă de cuptor, în care așterneți multă folie de aluminiu (ca să puteți acoperi și deasupra carnea).
Sau folosiți o tavă de cuptor mai mică cu capac.
Pas 10
Puneți usturoiul călit printre bucățile de pui - peste fiecare bucată de carne turnați sosul preparat.
Pas 11
Înveliți bine carnea cu folie sau dacă aveți tavă cu capac, puneți capacul.
Puneți carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.
Pas 12
După acest timp scoateți tava din cuptor, scoateți capacul sau folia de deasupra și cu o pensulă ungeți din nou toate bucățile de pui cu sosul format. Mai puneți la cuptor pentru 10-15 minute - aș recomanda să le mai scoateți și să le mai ungeți dar ar fi suficient și măcar o dată.
Pas 13
Și gata, serviți cu ce vă place - cartofi, orez, legume - orice salată... etc.
Mă gândesc acum de ce oare vreun programator nu inventează ceva ca să putem și mirosi mâncarea asta din poze :) Ca să vă convingă repede să fugiți la piață, să preparați rețeta și să vedeți ce bunătate este 
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(5-6 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)