Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)
Reteta pe care demult am ochit-o si planificam s-o fac - si pacat ca am asteptat atat....o bunatate, frageda, aromata...altfel nici nu poate fi, doar este o reteta clasica frantuzeasca :)
Variante am gasit pe net foarte multe, si mai simple si mai sofisticate - eu am ales o combinatie simpla, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva si cred ca am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesa.... si puteti sa va delectati familia fara mari complicatii.
Usturoi din start va spun ca trebuie chiar atat, eu credeam ca este mult, dar dupa ce am mancat din ea as mai fi pus vreo 20 de catei de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale si o sa va vina sa-l mancati simplu pe paine.
Ingrediente
●
Pui intreg
1 buc
sau puteti sa folositi numai pulpe - merge si asa
●
Usturoi
40 buc
40 de catei
●
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
●
Ulei de floarea soarelui
50 ml
●
Piper negru
0.25 lingurite
●
Maghiran uscat
0.5 lingurite
optional
●
Chimen
0.25 lingurite
optional sau folositi chimion
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puiul se spala bine, se transeaza si se taie bucati mici. Pe un prosop de hartie uscati bine bucatile de carne.
Pas 2
Intr-o tigaie fierbinte turnati ulei, lasati sa se incinga bine si uleiul (ca sa rumeniti puiul, nu sa-l fierbeti).
Puneti atent bucatile de pui si lasati sa se rumeneasca.
Pas 3
Va recomand sa folositi o sita din aia pentru a proteja peretii de ulei - la prajire sare cam mult ulei aici.
Intoarceti bucatile de pui si le rumeniti bine pe toate partile.
Pas 4
Si uitati vedetele - cateii de usturoi - mai ales ca acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat...Am fost chiar corecta aici si am numarat fix 40 de bucati - sa nu cumva sa nu iasa reteta :)
Pas 5
Usturoiul se curata, desi in unele variante am vazut ca se lasa asa cu coaja - am zis ca este mai comod de mancat asa - si am facut bine.
Pas 6
Dupa ce scoateti bucatile de pui din tigaie adaugati usturoiul si il lasati sa se caleasca putin - cam 5 min- amestecati periodic.
Pas 7
Dupa acest timp adaugati vinul sau coniacul. Amestecati si lasati sa fiarba 5 minute, sa se evapore alcoolul.
Pas 8
Apoi adaugati sarea, piperul si daca vreti si aveti maghiranul si chimenul. Amestecati bine si stingeti focul.
Pas 9
Bucatile de pui le puneti intr-o tava simpla de cuptor, in care asterneti multa folie de aluminiu (ca sa puteti acoperi si deasupra carnea).
Sau folositi o tava de cuptor mai mica cu capac.
Pas 10
Puneti usturoiul calit printre bucatile de pui - peste fiecare bucata de carne turnati sosul preparat.
Pas 11
Inveliti bine carne cu folie sau daca aveti tava cu capac, puneti capacul.
Puneti carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.
Pas 12
Dupa acest timp scoateti tava din cuptor, scoateti capacul sau folia de deasupra si cu o pensula ungeti din nou toate bucatile de pui cu sosul format. Mai puneti la cuptor pentru 10-15 minute - as recomanda sa le mai scoateti si sa le mai ungeti dar ar fi suficient si macar o data.
Pas 13
Si gata, serviti cu ce va place - cartofi, orezi, legume - orice salata...etc.
Ma gandesc acum de ce oare vreun programator nu inventeaza ceva ca sa putem si mirosi mancarea asta din poze :) Ca sa va convinga repede sa fugiti la piata, sa preparati reteta si sa vedeti ce bunatate este
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(5-6 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)