Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Reteta pe care demult am ochit-o si planificam s-o fac - si pacat ca am asteptat atat....o bunatate, frageda, aromata...altfel nici nu poate fi, doar este o reteta clasica frantuzeasca :)

Variante am gasit pe net foarte multe, si mai simple si mai sofisticate - eu am ales o combinatie simpla, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva si cred ca am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesa.... si puteti sa va delectati familia fara mari complicatii.

Usturoi din start va spun ca trebuie chiar atat, eu credeam ca este mult, dar dupa ce am mancat din ea as mai fi pus vreo 20 de catei de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale si o sa va vina sa-l mancati simplu pe paine.

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
sau puteti sa folositi numai pulpe - merge si asa
Usturoi
40 buc
40 de catei
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
1 lingurite
Piper negru
0.25 lingurite
Maghiran uscat
0.5 lingurite
optional
Chimen
0.25 lingurite
optional sau folositi chimion

Pasi de urmat

1

Puiul se spala bine, se transeaza si se taie bucati mici. Pe un prosop de hartie uscati bine bucatile de carne.

2

Intr-o tigaie fierbinte turnati ulei, lasati sa se incinga bine si uleiul (ca sa rumeniti puiul, nu sa-l fierbeti).

Puneti atent bucatile de pui si lasati sa se rumeneasca.

3

Va recomand sa folositi o sita din aia pentru a proteja peretii de ulei - la prajire sare cam mult ulei aici.

Intoarceti bucatile de pui si le rumeniti bine pe toate partile.

4

Si uitati vedetele  - cateii de usturoi - mai ales ca acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat...Am fost chiar corecta aici si am numarat fix 40 de bucati - sa nu cumva sa nu iasa reteta :)

5

Usturoiul se curata, desi in unele variante am vazut ca se lasa asa cu coaja - am zis ca este mai comod de mancat asa - si am facut bine.

6

Dupa ce scoateti bucatile de pui din tigaie adaugati usturoiul si il lasati sa se caleasca putin - cam 5 min- amestecati periodic.

7

Dupa acest timp adaugati vinul sau coniacul. Amestecati si lasati sa fiarba 5 minute, sa se evapore alcoolul.

8

Apoi adaugati sarea, piperul si daca vreti si aveti maghiranul si chimenul. Amestecati bine si stingeti focul.

9

Bucatile de pui le puneti intr-o tava simpla de cuptor, in care asterneti multa folie de aluminiu (ca sa puteti acoperi si deasupra carnea).

Sau folositi o tava de cuptor mai mica cu capac.

10

Puneti usturoiul calit printre bucatile de pui - peste fiecare bucata de carne turnati sosul preparat.

11

Inveliti bine carne cu folie sau daca aveti tava cu capac, puneti capacul.

Puneti carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.

12

Dupa acest timp scoateti tava din cuptor, scoateti capacul sau folia de deasupra si cu o pensula ungeti din nou toate bucatile de pui cu sosul format. Mai puneti la cuptor pentru 10-15 minute - as recomanda sa le mai scoateti si sa le mai ungeti dar ar fi suficient si macar o data.

13

Si gata, serviti cu ce va place - cartofi, orezi, legume - orice salata...etc.

Ma gandesc acum de ce oare vreun programator nu inventeaza ceva ca sa putem si mirosi mancarea asta din poze :) Ca sa va convinga repede sa fugiti la piata, sa preparati reteta si sa vedeti ce bunatate este

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Lavi
Lavi 05 iul 2011, 12:32

arata demential

Nota mea pentru reteta:
Dana37
Dana37 05 iul 2011, 13:50

....deci....sosul se toarna peste carne si se acopera cu folia de aluminiu??????

lena
Elena (lena) Dana37 05 iul 2011, 16:16

Dap, sosul se toarna peste carne si se acopera cu folie.

sorina
sorina 05 iul 2011, 17:29

Pentru ca sa nu mai sara asa rau uleiul la prajeli, eu pun sare in tigaie!!

Incercati!

LORINDA
LORINDA 05 iul 2011, 22:28

waw. yummy...pe 15 e ziua mea si chiar ma intrebam cu ce sa-mi surprind musafirii..cred ca reteta de la tine ar avea succes! saru'mana!

sarah
sarah 06 iul 2011, 22:41

imi amintesc ca am vazut reteta undeva si mi sa parut enorma cantitatea de usturoi.daca tu zici ca ai facut si ai iesit bun o sa incerc si eu la scara redusa adica 2 pulpe si vreo 15 catei de usturoi.uleiul de palmier nu sare deloc la prajit si are gust neutru.o seara minunata!

danielle
danielle 18 iul 2011, 22:48

am pus exact 40 de catzei de usturoi si a ieshit nemaipomenit de bun. Foarte gustos...am avut un usturoi local (nu chinezesc)si l-am mancat cu mare placere .Un deliciu....

Mery75
Mery75 01 nov 2011, 13:49

E super..........Merita incercat, sigur o sa fiti incantate,

onicavasi
onicavasi 15 mar 2012, 14:59

Se poate face si fara vin/coniac?

lena
Elena (lena) onicavasi 15 mar 2012, 16:40

Incearca, dar de fapt mirosul de vin cu usturoi are o savoare deosebita.

tiki
tiki 06 iul 2013, 08:44

Buna Lena, cred ca o sa fac si eu mai ales ca maine e duminica. Cred ca e f.bun.Tot ce faci tu e nemaipomenit.Am totusi de facut o singura obiectie,sau un sfat mai bine-zis.Privind folia de Al. Spun in general ca am vazut la mai multe retete. Niciodata nu se pune DIRECT pe ingredient.Deci folia,da,dar apoi o foaie de copt si apoi acel aliment.Cand tine loc de capac,nici o problema,dar nu invelit ingredientul (pestele, cartofii sau ce o fi ,direct pe  aluminiu).Insa fiecare face cum vrea,eu ma refer la sanatate ca si asa mancam destule "prostii",dar daca ne putem feri.....de ce sa nu o facem.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 06 iul 2013, 14:02

Multumesc mult de sfat, o sa-l aplic chiar azi!

tiki
tiki 27 iul 2013, 16:38

Buna Lena

Ai avut dreptate. Am pus 52 catei de usturoi, dar puteam sa pun si 70.

Multumesc pt reteta - a fost o masa pe cinste.

Poza mea pentru reteta:
sveta100
sveta100 21 iun 2014, 23:05

Cautam o reteta care ar necesita mai mult usturoi, cumparasem mai mult candva si nu aveam ce face cu el si iata, am gasit destinatia de utilizare ...mmmm...ce bunatate, atat de frageda carnea, o aroma deosebita, deloc iute de la usturoi, exact asa incat sa iti doresti sa o mananci pe toata. Cu siguranta o voi mai pregati de multe ori.

Veronica81
Veronica81 16 oct 2014, 17:52

Draga Lena,

Suna foarte bine fripturica si abia astept sa o incerc. O singura problema am, daca pot taia usturoiul in 2-3 bucati. Am un usturoi gigant, un catel e cam cat 2-3 din poza ta. Stiu ca orice modificare poate schimba gustul, nu stiu dc si in cazul asta, asa ca mai bine intreb. Multumesc frumos.

lena
Elena (lena) 16 oct 2014, 17:56

Poti sa- l tai in 2, de proba lasa cativa intregi, cred ca vor fi bine.

adeia
adeia 14 dec 2014, 22:11

O reteta delicioasa!printre complimente,mancarea a disparut imediat! :-)

Merci,lena!

RalucaDumitrescu693
Raluca Dumitrescu (RalucaDumitrescu693) 23 mai 2016, 21:18

Foarte foarte bun!!multumim pentru reteta

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 04 aug 2016, 12:02

Salut Lena am prăjit Bucățile de pui dar din păcate nu am putut sa continui sa stins lumina ce pot sa fac ca sa salvez recenta

lena
Elena (lena) tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 04 aug 2016, 12:30

Continuati cand se aprinde lumina, nu se intapla nimic :) Sau puneti la foc mic in tigaie adanca, cu capac, poate un pic de apa sa fiarba in aburi.

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 21 aug 2016, 16:41

Dar ce pot înlocui vinul sau coniacul

lena
Elena (lena) tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 21 aug 2016, 18:12

Incercati sa faceti fara vin sau coniac.