Biscuiți grecești de post

Biscuiți grecești de post

O primă rețetă de post în acest sezon și vă recomand aceste fursecuri foarte simple de preparat, elementul surpriză la ingrediente este vinul alb care le face fragede și aromate.

Aș recomanda rețeta nu numai în post, chiar nu prea vă dați seama ce ingrediente are, aluatul se lucrează foarte bine, chiar trebuie să le încercați.

Ingrediente

Vin alb demisec
250 ml
sau vin alb demidulce
Ulei de floarea-soarelui
250 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Praf de copt
1 lingura
   
Făină albă calitate superioară
500 g
poate să vă trebuiască mai mult sau mai puțin în funcție de calitatea făinii
Nuci măcinate
300 g
   
Gem de casă
3 linguri
   
Zahăr pudră
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Se amestecă vinul cu uleiul, esența de vanilie și sare.

Biscuiți grecești de post - Pas 1
Pas 2

Adăugați praful de copt și făina pe parcurs, amestecați cu lingura și vedeți să nu puneți prea multă făină.

Din păcate nu am calculat exact cantitatea de făină, deci vă uitați singuri :(

Biscuiți grecești de post - Pas 2
Pas 3

Amestecați aluatul cu lingura mai întâi, apoi după ce se leagă începeți să folosiți și mâinile.

Biscuiți grecești de post - Pas 3
Pas 4

Scoateți aluatul pe masă și îl frământați puțin, iese o cocă foarte plăcută, nelipicioasă și ușor de lucrat.

Lăsați 15 minute să se odihnească.

Biscuiți grecești de post - Pas 4
Pas 5

În acest timp preparați umplutura - nucile mărunțite le amestecați cu gem.

Biscuiți grecești de post - Pas 5
Pas 6

Puneți gemul mai atent, compoziția trebuie să fie mai groasă, ca să nu curgă din biscuiți.

Biscuiți grecești de post - Pas 6
Pas 7

Aluatul se împarte în 2 bucăți, frământați ușor și mai lăsați 5 minute.

Biscuiți grecești de post - Pas 7
Pas 8

Fiecare aluat se întinde într-o foaie de maxim 3-4 mm grosime, se taie rondele cu un pahar, se pune umplutura.

Se apropie marginile și se lipesc bine, ca la niște colțunași, dacă știți despre ce este vorba:)

 

Biscuiți grecești de post - Pas 8
Pas 9

Se pun fursecurile pe o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei și se dau la cuptor, temperatura 180-200 de grade.

Biscuiți grecești de post - Pas 9
Pas 10

Sunt gata când se rumenesc ușor, cam în 40-45 de minute.

Biscuiți grecești de post - Pas 10
Pas 11

Lăsați să se răcorească bine, le treceți prin zahăr pudră și serviți cu mare plăcere la un ceai fierbinte :)

Poftă bună!

Biscuiți grecești de post - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 porții mici și ușoare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Elena.M
Elena (Elena.M) 17 Nov 2011, 22:10

Lena,deci extraordinara. Nu ai vrea sa stii de cand tot intru pe adresa ta sa vad daca ai mai postat ceva. Referitor la reteta asta........FARA CUVINTE. Maine o prepar,revin cu eventualele cuvintele de lauda. Te pup.

nusica
nusica 18 Nov 2011, 08:04

Reteta,e minunata,fursecuri cu umplutura de gem.Vinul ,am citit,e cam interzis in post.Deci,dupa randuiala adevarata a postului mare,lunea,miercurea si vinerea nu se mananca untdelemn,si in astfel de zile nu se consuma vin,apoi martea,joia si in weekend se mananca untdelemn si este dezlegare la vin.Atunci putem sa savuram aceste minunate fursecuri.Multumim,Lena

Kamessytta
Kamessytta 18 Nov 2011, 10:21

Hmmmmm, asta imi aduce aminte de o reteta de aluat pe care il foloseam pe vremea comunismului.Era doar faina, margarina si vin.Se punea umplutura ca la orice placinta cu mere sau branza si dupa ce se scotea din cuptor se pudra cu zahar.Dupa ce se racea si mai ales a doua zi daca rezista era dementiala, ti se topea in gura....Din pacate nu mai stiu cantitatile si nu am gasit pe net reteta.Aceste fursecuri cred ca sunt la fel de bune.O sa le incerc in curand, multumim pentru reteta....Pupici.

lyly
liliana (lyly) 18 Nov 2011, 13:02

Interesanta!!!! Am notat-o....

anarica
anarica 18 Nov 2011, 13:37

minunata , multumesc astept altele

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 18 Nov 2011, 15:48

Cu toate ca-i cam mare cantitatea de ulei, cred ca o sa fie bune. O sa le incerc a le face maine .

milica
milica timaru (milica) 18 Nov 2011, 19:35

multumim Lena sunt ff  buni  am incercat  sunt un deliciu

gabidari
gabriela (gabidari) 19 Nov 2011, 14:24

Lena cu ce as putea inlocui vinul??

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 19 Nov 2011, 15:13

Am facut biscuitii si au iesit foarte buni. Multumesc pentru reteta.

lena
Elena (lena) 19 Nov 2011, 15:38

Nu stiu Gabidari, chiar nu-mi dau seama

Mery75
Mery75 19 Nov 2011, 19:50

Acum fac acesti biscuiti. La aluat mi-a intrat 600g faina, Revin mai tarziu cu restul de pareri.

Elena.M
Elena (Elena.M) 20 Nov 2011, 15:00

Lena,am facut  biscuiti mi-au iesit f.buni,am fost multumita.Cat au fost calzi,au fost fragezi,dar a doua zi am avut surpriza sa numai fie asa fragezi. S-au c-am intarit. Ce am gresit la reteta?

lena
Elena (lena) Elena (Elena.M) 20 Nov 2011, 15:59

Sincera sa fiu nu stiu, pot fi mai multi factori - faina, vinul, si modul de pastrare si modul de framantare...

Mery75
Mery75 20 Nov 2011, 18:28

Am facut aseara biscuitii. Sunt f f f buni.La mine au iesit putin crocanti. Super buni asa imi si imaginam ca o sa iese. Sunt super multumita de rezultat. Bravo LENA.......astept urmatoarea provocare......te sarut si iti doresc o duminica minunata alaturi de cei dragi.

stiuca
stiuca 20 Nov 2011, 19:50

Asdtazii am mincat

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 21 Nov 2011, 13:33

Cel mai bine sa se faca cantitati mai mici care sa fie consumate  calde.

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 22 Nov 2011, 11:10

As pune reteta aceasta in topul celor mai simple,ieftine si DELICIOASE!!! Am pus migdale(nu am avut nuca) si dulceata de capsuni ,sunt nemaipomeniti!!! puteti taia cu forme diferite si doar pudrati cu zahar sau chiar fara (am incercat si asa )tot super sunt.

Daca nu vreti crocanti (desi asa sunt biscuitii ) puteti intinde foaia putin mai groasa.O sa fac reteta si de Craciun,sunt incantata de gust !!!  poate depinde si de vin ,faina ,framantat....Multumim Lena!!!!!nota 10000000000

Nota mea pentru rețetă:
valerica
valerica 23 Nov 2011, 11:49

Eu in loc de ulei pun untura de porc, desigur nu mai sunt de post, dar is deliciosi, ti se topesc in gura. Ii fac de cind eram copil.

valerica
valerica 23 Nov 2011, 11:50

Vinul se poate inlocui cu bors acru sau chefir

Nota mea pentru rețetă:
elen is
elen is 09 Dec 2011, 15:00

Foarte buni. Nota 10

Nota mea pentru rețetă:
elen is
elen is 09 Dec 2011, 15:00

Foarte buni. Nota 10

Elena.M
Elena (Elena.M) 02 Jan 2012, 23:11

i-am facut din nou si mi-au iesit super buni.te pup lena

Poza mea pentru rețetă:
Simina
Simina 12 Jul 2013, 22:04

Arata mai mult ca si niste cornuri dar sunt super bune ! :))))))  

Nota mea pentru rețetă:
S.L.
S.L. 20 Dec 2013, 16:31

Se poate de inlocuit uleiul cu margarina?

lena
Elena (lena) S.L. 20 Dec 2013, 19:18

Nu am incercat, dar cred ca ar merge.

Sara-Ioana
Sara-Ioana 03 Mar 2014, 12:29

cu ce as putea sa ii mai umplu..fetita mea nu are voie nuci, migdale, alune, nuca cocos...:(..tot ce poate fi posibil alergen...

lena
Elena (lena) 03 Mar 2014, 12:32

Puneti niste pesmet ca sa fie mai groasa compozitia de gem.

Sau felii de mere/banane,  pasta de caise uscate stafide prune uscate.

kasana
kasana 13 Oct 2014, 13:47

Am facut reteta dar nu stau lipiti cand ii coc in cuptor.care e secretul sa nu se mai desfaca?

MayaCristina
MayaCristina 29 Mar 2015, 16:40

Foarte buni. Aroma deosebita, usor de facut. Multam pentru reteta.

Issa
Issa 03 Apr 2015, 21:17

Coca a iesit minunata, prajiturelele se topesc in gura pupici Lena si mersi ca ne bucuri cu recete

esmeralda
esmeralda 10 Apr 2016, 06:14

Am facut cornulete cu magiun - au iesit excelente! Am mai pus un pic de zahar in aluat ca magiunul e acrisor. La mine s-au copt super rapid (cam 15-17 minute).  Am tavalit cornuletele calde in zahar praf. Nu am avut nuci dar magiunul era mai tare si nu s-a scurs deloc. Am incercat si  cu rahat - prea dulceag -meuh. Dar magiunul le-a facut de nota 10. Un truc: daca aluatul e intins mai subtirel cornuletele ies deosebit de fragede. Merci Lena!

Diana D.
Diana D. 20 Oct 2016, 15:58

Lena, te rog, da-mi un sfat. Pot inlocui praful de copt cu bicarbonat? Eu evit sa folosesc praful de copt. Vreo idee? Multumesc foarte mult si iti multumesc pentru atatea idei excelente!

lena
Elena (lena) Diana D. 20 Oct 2016, 16:06

Poti inlocui bineinteles, dar praful de copt tot din bicarbonat este.

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 04 Mar 2018, 19:17

Au ieșit niște biscuiți neașteptat de fini pentru astfel de ingrediente. Mulțumesc Lena de rețetă!

Eu am completat vinul cu puțin kombucha mai acru (cred că merge chiar înlocuit vinul cu el) și am tăiat aluatul în pătrate pentru a nu mai remodela resturile, apoi i-am modelat cum ai spus tu și au ieșit aproape la fel cu ai tăi. Și i-am umplut cu magiun îndulcit cu puțin cu zahăr vanilat. Superbi!!! Nota 10 pentru rețetă!

Nota mea pentru rețetă:
AmarieCristiMirela964
Amarie Mirela (AmarieCristiMirela964) 21 Mar 2018, 14:17

 

Nota mea pentru rețetă:
irinutam
irinutam 01 Sep 2023, 18:49

Am făcut astăzi acești biscuiți și sunt delicioși!!!

Mulțumim, dragă Lena, pentru această rețetă, ca și pentru toate rețetele tale!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: