Chec cu ceai și gem (de post)

Chec cu ceai și gem (de post)

Un chec foarte simplu de preparat, chiar banal aș zice - dar la gust nu-l deosebiți de unul clasic - este foarte bun, ușor aromat, umed și fraged.

Mi-a plăcut mult că am putut utiliza gemul mai vechi care se adună prin borcane și nu mai știu unde să-l dau și ce să mai gătesc.

Ingrediente

Ceai negru
2 linguri
pentru a face infuzie mai tare - avem nevoie de 1.5 pahare de ceai negru
Făină albă calitate superioară
12 linguri
am combinat și cu făină integrală de grâu
Zahăr
150 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Gem de casă
6 linguri
eu am pus de vișine
Ulei fără miros
5 linguri
   
Esență de vanilie
1 buc
puteți adăuga și scorțișoară
Nucă tăiată mărunt
0.5 pahare
mai puteți adăuga stafide, prune uscate, etc.

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi se face infuzia de ceai negru - într-o cană sau ceainic se toarnă 2 pahare de apă clocotită peste 2 linguri de frunze de ceai. Lăsați acoperit minim 10 minute.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 1
Pas 2

În acest timp pregătim restul ingredientelor - într-un bol puneți făina, praful de copt, zahărul și vanilia.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați gemul, uleiul, 1.5 pahare din ceaiul puțin răcorit - amestecați bine cu un tel.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 3
Pas 4

Am pus nucile mărunțite.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 4
Pas 5

Dacă aluatul este prea lichid mai adăugați 2-3 linguri de făină - eu am pus făină integrală.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 5
Pas 6

Coca trebuie să fie ca o smântână mai groasă.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 6
Pas 7

Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu ulei și presărată cu pesmet.

Eu am pus în tava de silicon, nu am uns cu nimic.

O puneți la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 7
Pas 8

După acest timp testați cu scobitoarea și dacă este bine se scoate din cuptor.

Lăsați să se răcorească, apoi îl puneți pe un platou sau farfurie.

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 8
Pas 9

Se servește cald sau rece - delicios oricum și un gust foarte bun, aduce a dulciurile bunicii.....

Poftă Bună!

Chec cu ceai și gem (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (9-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Roxana
Roxana 15 Jun 2022, 13:40

Un chec delicios, gustos, aromat de la ceaiul negru, gem, prune uscate ( am folosit eu ), putina scortisoara ( am adaugat eu ); categoric, reteta este de repetat. Se prepara rapid si usor cu ingrediente la indemana. Felicitari si multumesc pentru reteta! O zi minunata tuturor! ( din pacate, nu am poza, insa rezultatul a fost foarte aspectuos ).

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Roxana 15 Jun 2022, 13:56

Super, ma bucur mult ca v-a placut! Multumesc mult pentru comentariu.😉

Melisa
Melisa 08 Apr 2016, 17:24

Mulțumesc mult pentru toate sfaturile bune si recetele foarte gustoasep

Melisa
Melisa 08 Apr 2016, 16:44

E posibil de inlocuit praful de copt cu bicarbonat de sodiu si daca e posibil cit asi putea pune???

lena
Elena (lena) Melisa 08 Apr 2016, 16:50

Da, inlocuiti cu 1lingurita de bicarbonat stins cu otet.

serafima
tcaci (serafima) 13 Mar 2012, 04:07

Lena, paharul de citi ml. ar trebui sa fie? mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 13 Mar 2012, 07:24

Serafima, toate paharele care sunt indicate pe site sunt de 250ml.

alinutza85
alinutza85 06 Mar 2012, 16:40

merci mult vicusha...eu ma uitasem pe site dar nu le-am vazut

vicusha
vicusha 06 Mar 2012, 11:28

Alinutza85, reteta de sfintisori este pe site, cauta mucenici moldovenesti

alinutza85
alinutza85 05 Mar 2012, 22:28

LENA E POSIBIL O RETETA DE SFINTI ???MERCI

Geea
Geea 05 Mar 2012, 21:00

Am facut si eu acest delicios chec si am pus scortisoara .Se face super repede

Poza mea pentru rețetă:
Anairda
Anairda 05 Mar 2012, 09:47

Am facut de multe ori acest chec, dar in loc de ceai pun suc sau apa minerala, iese mult mai pufos.

Elena.M
Elena (Elena.M) 04 Mar 2012, 23:44

Nu stiu daca ma crezi dar am incercat aproape toate checurile si prajiturile de post si imi plac f.tare.Pe cat de simplu se fac pe atat de gustoase sant.Maine sigur voi prepara acest chec.Mersi ca postezi retete de post,chiar am nevoie.Te pup

Arată toate comentariile