Tartă cu mere, de post

Tartă cu mere, de post

Încă o rețetă pe care am încercat-o la atelier - a fost atât de bună că nici nu am apucat să gust din ea, imediat a fost împărțită în vreo 30 de porții și a dispărut de pe platou. Eram sigură că este bună, după cum mi s-a spus, așa că am repetat-o încă o dată și acasă, pentru poze și test :)

Spre surprinderea mea, aluatul este o invenție bună de medaliat - chiar nu aș face diferența între un aluat făcut cu unt/margarină și acesta - foarte bun, fărâmicios, moale și fraged. Evitam să fac tartele de post anume pentru că refuz să folosesc margarină, deci am găsit soluția! Plus la toate, procesul de preparare este extrem de simplu și rapid, deci chiar o rețetă exemplară.

Stratul de tort-gele de deasupra puteți să-l înlocuiți cu o budincă de post de vanilie (preparată din lapte vegetal și praf de budincă la plic) sau chiar cu un gem de caise/zmeură, etc.

Să nu uitați să vedeți și secțiunea tartei de la ultimul pas, chiar o să vă convingă s-o încercați neapărat.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
320 g
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Apă caldă
120 ml
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Sare
0.25 lingurite
   
Mere
5 buc
   
Zahăr
0.5 pahare
   
Gelatină - tort gele de la Dr. Oetker
1 buc
1 plic - sau puteți pune gem, sau budincă de post de vanilie

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mai mare se pune făina, uleiul, apa caldă, praful de copt și sarea.

Tartă cu mere, de post - Pas 1
Pas 2

Cu o lingură amestecați bine și adunați aluatul.

Tartă cu mere, de post - Pas 2
Pas 3

Va fi un aluat moale și deloc lipicios, îl frământați vreo 2-3 minute pe masă să se uniformizeze.

Tartă cu mere, de post - Pas 3
Pas 4

Cu făcălețul întindeți aluatul și îl puneți într-o tavă de tarte - unsă cu puțin ulei, dacă este teflonată nu neapărat. Presați ușor cu mâinile să se muleze pe tavă și tăiați cu un cuțit resturile care mai rămân.

Tartă cu mere, de post - Pas 4
Pas 5

Merele se curăță și se feliază subțire. Se aranjează peste aluat și se presară puțin zahăr - după preferințe și scorțișoară.

Tartă cu mere, de post - Pas 5
Pas 6

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade și lăsați cam 40 de minute - de obicei ar trebui să se rumenească bine bordurile.

Scoateți tava din cuptor și lăsați puțin să se răcorească.

Tartă cu mere, de post - Pas 6
Pas 7

Preparați Tort-Gele-ul după instrucțiunile de pe plic și îl turnați peste mere.

Se gelifiază imediat așa că tarta se poate servi și caldă.

Tartă cu mere, de post - Pas 7
Pas 8

Și cam atât, foarte simplă și deosebit de bună - chiar o recomand și pentru cei care nu țin post.

Poftă Bună!

Tartă cu mere, de post - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

nusica
nusica 19 Mar 2012, 01:07

Draga Lena,uite ce-am gasit,scris de Laura Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/diverse/vreau-sa-stiu-totul-despre-gelatina.

lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 06:39

Nusica stiu articolul, mulutmesc de link, daca stii Tort -Gele-ul este pe baza de gelatina vegetala - agar-agar, este o alga si este cel mai nou si bun inlocuitor al gelatinei simple. Aici l-am folosit pt ca este de post.

Oricum parerile sunt multe si diverse referitor la gelatina clasica, eu sunt undeva pe la mijloc :)

nusica
nusica 19 Mar 2012, 07:38

Da,Lena,am auzit de aceasta gelatina,vegetala,deci,asta ,de la dr. Oetker e vegetala,bine ca am aflat,atunci reteta e buna pt post,ea,reteta,oricum e minunata,dar aveam o indoiala in ceeea ce priveste gelatina.Multumim,Lena ca ai rabdare cu noi,iti doresc o zi minunata si,daca poti,nu te supara pe noi.

lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 07:41

Nusica, si eu nu stiam ca este vegetala - si anume Tort-Gele-ul este vegetal, cealalta Gelatina este simpla. Te pup.

Cri Elena
Cristina Elena (Cri Elena) 19 Mar 2012, 09:37

Felicitari Lena foarte frumos arata tarta si sunt sigura ca este si foarte buna!pentru reteta!

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 14:33

Draga Lena, am facut aceasta tarta imediat ce am primit pe email "reteta zilei" pentru ca am fost cucerita de simplitatea ingredientelor si de cat de rapid se poate face.Mie mi-a iesit tarta mai galbena pentru ca am facut tort-gele-ul cu suc natural de portocale.Am gustat deja doua portii ;) si e DELICIOASA !!! Multumesc frumos pentru reteta,o zi frumoasa.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 14:38

Si sectiunea ...:)

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 19 Mar 2012, 15:16

Gabriela esti foarte tare, si tarta arata super, bravo!

gabriela29sv
gabriela29sv 19 Mar 2012, 15:24

Daca postezi atatea retete minunate...nu rezist sa nu le incerc...mai devreme sau mai tarziu intra toate pe mana mea hihihi ;).o sa mai revin cu poze de la alte retete incercate.pupici

Geea
Geea 29 Mar 2012, 11:19

Draga Lena, cum la atelierul de gatit nu am apucat sa gust din aceasta tarta, am zis sa  incerc  si  eu sa o fac , urmand bineinteles si instructiunile tale de aici de pe site. Iata ce a iesit :

Poza mea pentru rețetă:
Geea
Geea 29 Mar 2012, 11:24

O tarta deosebit de buna, nu foarte dulce, cu un aluat faramicios si fraged .

Poza mea pentru rețetă:
Alma Camelia
Alma Camelia 25 Dec 2012, 02:29

Wow ! O reteta foarte simpla, dar tarta e delicioasa. Intr-adevar aluatul e fraged si, exceptand tort-gele-ul, tarta nu are aproape deloc zahar.Indraznesc sa cred ca merele pot fi inlocuite cu alte fructe. Ce parere aveti ? Eu am folosit un plic de tort gele Stilla( de la Kaufland ) caci asa s-a nimerit sa am in casa atunci cand am gasit reteta pe site si a iesit cam mult si cam diluat, dar a insiropat foarte bine tarta.De aceea cred ca nu strica putina insiropare pentru indulcire si fragezire a aluatului.Pentru mine tarta facuta cu doua zile inainte de Craciun a fost o bucurie anticipata, un cadou pe care mi l-am facut singura. Dar si sotul meu a fost extrem de incantat.Felicitari, Lena ! Am incercat sa incarc si poza, dar, desi am micsorat-o mult, nu este acceptata.

muresanim
muresanim 17 Apr 2013, 14:58

buna Lena,

sunt de meserie educatoare si sapt viitoare voi preda fructele de primavara. Le-am propus copiilor mei sa facem impreuna o tarta cu capsiuni. Am mai gatit impreuna si vreau sa-ti spun ca, desi au doar 6 ani, se descurca de minune. Intrebarea mea este, evident,  daca pot pune la reteta ta in loc de mere capsiuni. Mi-e frica ca ei sunt ma moi..si sa nu fie asta o prob.

ms. Ioana

lena
Elena (lena) 17 Apr 2013, 15:02

Salut Ioana,

Cred ca merge sa pui capsuni, poate sa presari un pic de gris pe aluat sa absoarba excesul de suc.

Sa aveti spor la treaba

Baronesse
Baronesse 04 Nov 2013, 21:39

Lena, am facut-o acum 2 sapt, nici n-am clipit bine, si a disparut de pe farfurie.  In weekend vreau s-o repet .  O idee: (nu prea postesc, si nu stiu, dar ma gandesc ca zaharul vanilat merge si in post)  dar eu am adaugat un pliculet de zahar vanilat in aluat si i-a dat o  aroma placuta .  Poate incercati si voi ;)

Nyto
Nyto 22 Mar 2014, 14:49

BUNA ZIUA! AM FACUT SI EU ASTAZI TARTA SI MI-A IESIT FF BUNA.ITI MULTUMESC PENTRU TOATE RETETELE CARE LE POSTEZI.SA AI O ZI FRUMOASA SI MULTA SANATATE!

StefyRizzy
Stefana (StefyRizzy) 18 Jun 2014, 00:46

Saptamana trecuta,iar eram cu gandul sa fac ceva dulce si bun.Am ales tarta Tatin,si iata aici rezultatul !!

Poza mea pentru rețetă:
StefyRizzy
Stefana (StefyRizzy) 18 Jun 2014, 00:48

Iar nu m-am putut abtine de la dulce.Ori de cate ori am liber si sunt acasa,imi vin inspiratiile si ma las dusa de dorinta de a face ceva nou si bun.Am optat ptr tarta Tatin iar rezultatula fost unul extrem de bun!! :D

Poza mea pentru rețetă:
marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 14 Feb 2015, 17:34

stefyrizzi: ai adaugat aceiasi poza la distanta de 2 minute cu alt comentariu... zau asa! 

Dian4ik
Dian4ik 11 Apr 2016, 11:38

M-am indragostit de tarta asta. Iar blatul este o descoperire pentru mine! O s ao gatesc la vara cu capsuni si cirese :) Mercy Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Dian4ik
Dian4ik 11 Apr 2016, 11:39

Mercy!

Poza mea pentru rețetă:
ancamoga85
ancamoga85 22 Apr 2016, 17:47

Ce rost are gelatina? Se poate si fara, nu?

lena
Elena (lena) ancamoga85 22 Apr 2016, 17:56

Da, dar nu e gelatina, este tort-gele pe baza de agar-agar.

IulianaPilescu658
Iuliana Pilescu (IulianaPilescu658) 29 Jun 2016, 16:10

Delicioasa!

Ekaterinka
Ekaterinka 01 Mar 2017, 21:32

in cel mai rau caz as putea pune gelatina normala?sau daca pun gem,il pun tot dupa ce scot tarta din cuptor?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 02 Mar 2017, 20:04

Da, merge gelatina, dar gemul se poate pune in cuptor cu merele, tot va fi bine cred.

Ekaterinka
Ekaterinka Elena (lena) 02 Mar 2017, 20:37

ok,multumesc.incerc si vad ce iese

Ekaterinka
Ekaterinka 13 Mar 2017, 14:34

inca o reteta minunata,simt ca as putea sa o maninc pe toata fara mustrari mari de constiinta .i-am pus gelatina,am tinut-o la frigider vreo ora si gata bunatatea.multumesc frumos Lena

Patrice
Patrice 18 Mar 2017, 21:11

Multumesc Lena pentru reteta, e o prajitura foarte buna de post.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
florina23
florina23 07 Aug 2017, 21:12

Draga Lena, am incercat cu placere multe dintre retetele tale! Sunt absolut grozave! Am niste afine la congelator si as vrea sa le folosesc intr-o tarta de post. Pot folosi aluatul din aceasta placinta si sa incorporez fructele decongelate in gelatina dr oetker? Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) florina23 10 Aug 2017, 14:07

Sigur, merge si asa.

Ana Manole
Ana Manole 29 Nov 2017, 12:39

Draga Lena, vreau sa incerc aceasta reteta, dar am o nelamurire stiu ca gelatina este de origine animala, tort-gelee este tot gelatina, nu? Deci ar trebui sa folosesc altceva? Dar ce anume? Multumesc.

lena
Elena (lena) Ana Manole 29 Nov 2017, 12:47

Nu, anume tort-gele-ul este pe baza de agar vegetal.

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 28 Feb 2018, 18:48

Minunată rețetă! Bună și proaspătă dar și a doua zi când blatul se înmoaie.

Nota mea pentru rețetă: