Tort cu miere si smantana

Tort cu miere si smantana

Demult vroiam sa pun aceasta reteta, asteptam o ocazie potrivita si cred ca pe langa o pasca ar merge si asa un tort de casa rapid, delicios si frumos. Pandispanul moale se combina perfect cu crema de smantana si eventual niste visine, combinatie mai buna si mai simpla nu exista.

Sunt multe retete de torturi cu miere, asta-i cea mai simpla din cele pe care le stiu si din proprie experienta va spun ca place la toata lumea, chiar si la cei mai mofturosi - are un gust si aroma ca un tort "de casa" - de fiecare data imi aminteste de dulciurile mamei, simple si bune.

Multumiri Nataliei de la care am vazut si am avut ocazia si sa gust acest tort minunat!

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
200 g
pentru aluat
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Miere
150 g
Smantana
200 ml
pentru aluat
Faina alba calitate superioara
280 g
Smantana 20% grasime
700 ml
sau chiar mai grasa - eventual sa mai aveti si niste intaritor de frisca
Zahar
150 g
pentru crema
Esenta de vanilie
1 buc
Nuca taiata marunt
100 g
eventual si niste visine

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati cu telul ouale, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

2

Adaugati miere, amestecati.

3

Urmatoarea este smantana - amestecati.

4

Si ultima vine faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

5

Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt - la mine tava are diametru de 28 cm.

6

Acum partea cea mai importanta si mai sensibila a retetei - aveti grija cum coaceti pandsipanul.

Trebuie pus la 180 de grade, observati ca dupa 15 minute se rumeneste bine(din cauza mierii din compozitie), dar aveti grija - inca nu este gata. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si lasati inca vreo 15-20 de minute pana trece testul scobitorii.

7

Lasati sa se racoreasca bine apoi il scoateti din tava - aici l-am pus cu fundul in sus, sa se raceasca mai repede.

8

Merge ornat imediat dupa ce s-a racorit pandispanul.

Fiindca la coacere face un mic motz,acesta il tai(il mananca Sofia de obicei:) - ca sa pot orna tortul mai bine.

9

Tai pandispanul in 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.

10

Smantana se bate bine cu zahar si vanilie, sa se intareasca putin - daca nu vrea ii puneti intaritor de frisca.

11

Peste prima foaie pun smantana din abundenta si visine(optional).

12

Apoi puneti a 2-a foaie si restul de smantana. Ornati dupa preferinta - eu prefer simplu cu nuci sau visine.

Lasati tortul minim 4-5 ore la frigider sa se inmoaie si patrunda bine.

13

Si am ales sa va pun ca poza de prezentare felia de tort - cred ca intelegeti de ce :)

Bun, bun si chiar va recomand sa-l incercati!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (19 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 118

RoxanaNaftanaila679
Roxana Naftanaila (RoxanaNaftanaila679) 17 apr 2020, 15:41

Am pus zaharul la blat...off. Pot sa pun mai putin  lla smantana? Sper sa fie bun. Il.mancam cu multa apa;)

lena
Elena (lena) Roxana Naftanaila (RoxanaNaftanaila679) 17 apr 2020, 20:19

Sigur, micsorati putin la crema.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 03 apr 2020, 12:28

Buna, iata si torticul cu secțiunea in tabla de joc de dame.  

S-a imbibat perfect, gustul: blatul cu miere cu visinele și crema de smîntînă este o combinație ft ft reușită! 

Merci Lena pt rețete! 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 03 apr 2020, 13:18

Minunat! Multa sanatate si La Multi Ani va doresc!🤗🤗🤗❤️

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 02 apr 2020, 17:22

Buna Lena! Ma pregatesc sa fac acest tort azi si citind rețeta pe aplicație mi-am dat seama ca pui zahăr in aluat si in crema. Dar in lista de ingrediente nu apare zaharul pt aluat, ci numai cel pt cremă.  Cautind apoi pe site am vazut ca acesta este in lista. Deci vroiam doar sa te informez 😉 posibil este cv problema la aplicație 😏

Te pup 😘

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 02 apr 2020, 17:32

Asa este, sunt acum pe cale sa corectez, am aflat de curand despre problema😉

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 02 apr 2020, 17:47

Si apropo, cineva scrie in comentarii ca încălzește la aburi amestecul de oua+zahar+bicarbonat+miere, insa nu vad asta in pașii rețetei.  Este la alegerea noastră?  Sau totuși un pas important pt a obtine reacția dintre bicarbonat cu miere?

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 02 apr 2020, 18:06

Nu, este optional, eu nu incalzesc.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 02 apr 2020, 22:49

Multumesc pt raspuns reactiv! L-am si făcut.  Doar ca am pus iaurt in loc de smîntînă in blat.  A crescut ft frumos si e ft ft gustos. L-am montat intr-un mod special- prima dată fac asa montare 🙂 si cu multa visina in sucul ei, sint nerăbdătoare sa-l gustam maine cu ocazia a 8 lunițe a fetiței noastre 😊

Revin mâine cu impresii dupa degustare 😉

lesealeseonok983
lesea leseonok (lesealeseonok983) 27 nov 2018, 23:30

Foarte gustos)) am încercat foarte multe Rețete si niciodată nu mi se primeau)) de aceasta data a ieșit super pufos si gustos)) Multumesc pentru rețeta ))

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LudmilaMoga538
Ludmila Moga (LudmilaMoga538) 22 aug 2017, 13:49

Bun,bun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ludmila Moga (LudmilaMoga538) 23 aug 2017, 09:02

Ma bucur mult, pofta buna sa aveti!

SaboiAna975
Ana (SaboiAna975) 06 feb 2017, 21:44

Gustos si usor de facut!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 24 nov 2016, 22:01

Delicioasa 😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 10 oct 2016, 11:00

Foarte moale si fraged si gustos. Multumim.... Să mîncat foarte repede.... Îmi pare rău ca nu am reușit poza cu o felie să fac...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 11 apr 2016, 11:35

este foarte gustos tortul si usor de preparat! musafirii au fost incintati si multumiti! la fel iti multumesc si eu scumpa lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 feb 2013, 22:54

Un tortulet reusit, l-am facut pentru nasica mea draga, Medeea, care a fost f. incantata de el. Pentru un copilas mic mi s-a parut cel mai sanatos si aspectuos tort. Dupa gustul meu trebuia sa insiropez putin blatul, a fost cam uscat, sau poate am eu acea mini-obsesie cu insiropatul torturilor . In rest, f. bun. Multumesc, Lena, de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile