Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise)

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise)

Eu i-aș spune mai mult "Sos de vanilie", pentru că o cremă ar fi ceva mai groasă - dar așa zice rețeta lui Jamie Oliver, deci așa să fie :)

Este un sos foarte fin, gustos și mătăsos - îl puteți folosi la multe rețete - înghețată, budinci, prăjituri, etc.

Îl fac de mai mult timp pentru a face înghețată din el, dar o mică parte este bine de păstrat la congelator pentru a avea un sos de vanilie la o prăjitură cu mere/brânză la îndemână oricând.

Ingrediente

Lapte
500 ml
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
500 ml
o puteți înlocui cu lapte
Zahăr
6 linguri
   
Esență de vanilie
1 buc
eu am pus vanilie naturală
Gălbenușuri de ou
8 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Aici și sursa rețetei, Jamie rules :)

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 1
Pas 2

Lapte (și smântâna dulce) se fierbe cu 4 linguri de zahăr și esență de vanilie (vanilie pură).

După ce a fiert luați cratița de pe foc și o lăsați 10-15 minute să se pătrundă aroma de vanilie cu laptele.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 2
Pas 3

Într-un bol separați gălbenușurile și adăugați 2 linguri de zahăr.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 3
Pas 4

Le bateți bine.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 4
Pas 5

Adăugați câte 1 polonic de lapte fierbinte și amestecați bine după fiecare.

Așa încorporați tot laptele.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 5
Pas 6

Puneți acest amestec pe foc și amestecați continuu.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 6
Pas 7

Observați că foarte repede crema devine puțin mai groasă și lucioasă, lipindu-se de spatele lingurii.

În acest moment o luați repede de pe foc!

Dacă ezitați se va brânzi, dar....dacă totuși s-a brânzit - o treceți printr-o sită și ați reparat-o.

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 7
Pas 8

Și gata, o serviți și caldă și rece.

Dacă vreți s-o încălziți o puneți pe baie de aburi.

Merge bine și congelată, deci f. practică.

Poftă Bună!

Cremă de ou și lapte (Crème Anglaise) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

gabriela29sv
gabriela29sv 14 Jun 2012, 18:41

Draga mea Lena, eu ador aceasta crema (creme aglaise)...mai ales cu prajitura negresa de post...e absolut delicioasa.In general aceasta crema(sos) merge perfect cu prajiturile de cacao.Multumesc frumos pentru reteta,acum o sa fac si eu acasa.

Nota mea pentru rețetă:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 May 2013, 09:44

Tocmai ieri am facut aceasta crema din 1/2 ingrediente, si a fost super. Am servit-o cu spuma de fructe de padure, si si goala (cateva linguri bune  ) . Exact ce ai zis tu Lena am patit initial: adica mi s-a branzit destul de tare, si nici trecuta prin sita nu era 100% "dreasa". De aceea am mai lasat-o mai bine de 1 ora la frigider apoi am batut-o putin cu mixerul, a iesit ceva senzational, fin, nici nu ziceai ca a fost vreodata branzita. Multumesc de reteta, o voi repeta numaidecat. 

tiki
tiki 29 Oct 2013, 11:51

Buna Lena. Te rog spune-mi daca inlocuiesc smantana cu lapte, vine de 2 ori lapte ? 500 in loc de smantana  500 lapte = 1 litru? (Ma rog cantitati mai mici,cum doresti.) ca acuma fac Clafoutis cu mere si poate sa fac si acest sos-crema. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 29 Oct 2013, 11:53

Dap, pui 1 litru de lapte. Dar vezi ca iti iese multa pentru Clafoutis, dar o mai poti congela si folosi oricand iti trebuie.

tiki
tiki 29 Oct 2013, 12:09

Da,multumesc,am banuit, de aceea am si scris  "cantit,mai mici....." ,poate fac chiar 1/4 numai sa vad cum e ca am si inghetata.(imi vin 2 prietene dupa masa). Am si o cutie de smantana dulce,dar n-as desface-o daca pot inlocui cu lapte. Pupici.

tiki
tiki 29 Oct 2013, 18:40

Am revenit. Am facut 1/4 de cantitate. Suficienta. Dar nu stiu cum trebuie sa fie consistenta. Cam subtire. Imi curge, nu e crema, mi-a iesit ca un aluat de clatite ,o idee mai grosut. Putin mi s-a taiat (deci nu mai puteam lasa pe foc), am reparat-o urgent cu mixerul si nu se mai vede nimic. Gustul bun,dar cam subtire. La tine pe prajitura parca sta ca o crema.. Poza e cam intunecata ca nu am lumina buna. Nu-ti poti da seama de consistenta.Vei vedea la Clafoutis cand voi posta (cu ajutoare).

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 29 Oct 2013, 18:44

Pai da, daca esti atenta si vezi mai bine ce scrie la pasul 11 de la Clafoutis, am mentionat ca am pus 1 lingura de amidon ca sa fie mai gros sosul.

El de la mama lui asa trebuie sa fie lichid, dar eu l-am ingrosat cu putin amidon.

tiki
tiki 30 Oct 2013, 16:23

Eeeeeee,alta viata. L-am "reparat". Intr-un craticior am pus 1 lingurita de amidon si tot cate putin din acest sos, am mestecat,apoi am pus pe foc si a dat un clocot. Nici vorba sa se branzeasca. F.bun, adica mai gros ca si inainte era tot la fel de gustos. (nu stiu ce se intampla cu aceste anunturi de raspuns pe e-m !!!.Vad ca mi-ai rasp.la 18,44 si pe mine (eram chiar aici) m-a anuntat ca a sosit la 23 !!! Dar nu intotdeauna. ). Multumesc pentru rabdare. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Jana
Jana 15 May 2014, 15:37

Delicioasa!!! Mi-a iesit din prima. Multumesc pentru retete.

Poza mea pentru rețetă:
caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 11:45

Dacă sa branzit rău se mai poate repara?

caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 11:50

Vroiam sa fac înghețată. ........

lena
Elena (lena) 12 Nov 2014, 11:58

Vedeti pasul 7.

caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 12:37

Am trecut prin sita și s-a separat în partea branzita care a rămas în sită și partea lichidă care s-a scurs și era la fel ca apa. Partea branzita nu mi se părea ok ca să o pot îngheța... Am pus niște amidon dar tot branzita e. Sa o îngheț a așa? Iese ceva?

lena
Elena (lena) caryna1507 12 Nov 2014, 12:41

Mai bine nu daca este prea apoasa, faci alta.

caryna1507
caryna1507 12 Nov 2014, 12:59

Mulțumesc mult...