Salata de vinete

Salata de vinete

Nici nu mi-am dat seama ca intre atatea retete de salate pe site nu o am pe preferata mea reteta de salata de vinete. As manca-o oricand si oriunde, imi place atat de mult ca nu trece nici un sezon in care sa nu congelez cate minim 20 de pungi de vinete coapte.

Pe parcurs am tot lucrat reteta, am mai aflat mici chestii si detalii de la gospodine mai experimentate ca sa-mi iasa salata de vinete cat mai perfecta si mai buna - cremoasa, fina si cu usor miros de fum.

Aici este varinata de salata de vinete cu maioneza, daca vreti s-o faceti de post, puneti cate putin ulei si il incorporati incet, sau folositi maioneza de post.

Ingrediente

Vinete
2 buc
alegeti vinete mari, care sunt elastice la apasare
Ceapa alba
1 buc
mai pun si usturoi sau usturoi uscat
Maioneza
100 g
de casa sau cumparata

Pasi de urmat

1

Luati o tigaie mai veche, sau folositi o tabla speciala de copt vinete(am gasit in piata).

O incingeti bine si puneti vinetele la copt, periodic le mai intoarceti.

2

Le tineti bine pana se inmoaie(daca intra cutitul ca in unt, sunt gata).

3

Lasati putin sa se racoreasca si apoi le curatati sub jet de apa rece.

Multi zic ca isi pierd putin din aroma, dar am observat ca sunt foarte bune si asa - in schimb se curata repede si frumos, nu raman bucatele mici carbonizate. Le puneti apoi la scurs intr-o sita.

4

Asa scurse le puteti congela in pungi, sau le faceti mai departe salata.

Iarna cand le decongelati isi pastreaza perfect aroma si textura, recomand neaparat sa va faceti rezerve.

5

Am observat ca este mai gustoasa cu maioneza de casa, recomand sa nu leneviti si sa faceti repede :)

6

Vinetele le puteti toca marunt cu un blender.

Dar, dupa multe recomandari si cand am chef le toc cu ceva de lemn, sau aici cu o spatul de silicon Tupperware.

Mai intai se aleg atele(pe parcurs ce tocati vinetele se vor evidentia) si se arunca.

7

Apoi le tocati continuu si marunt.

8

Le amestecati cu maioneza sau cu ulei in varianta de post.

9

Adaugati ceapa tocata marunt, amestecati.

In loc de ceapa mai pun usturoi proaspat sau usturoi pudra.

10

Si gata, o serviti pe painica proaspata si savurati :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame (4-5 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

sarian
sarian 09 iul 2012, 16:27

Da, da, mare adevăr când spui că este o salată minunată. fripturile, îngheţatele şi salata de vinete le-aş mânca zilnic fără să mă plictisească. Şi roşiile! Dar că la mine timpul de preparare este ceva mai mare : obligatoriu trebuie să coc 5 kg de vinete care devin felul I, II, II pentru toată casa timp de trei zile.

Mie îmi place f. mult muştarul pe care, deşi mi se reproşează că stric gustul mâncării din farfurie, al asociez cu deosebit respect! Voi căuta dacă ai reţeta de maioneză pe site dar am o întrebare: de când eram mică eu făceam maioneza mamei, manual, că nu existau la noi mixere, turnând uleiul pic cu pic! Pe atunci nu se ştia că muştarul leagă maioneza şi poţi să învârteşti lingora în toate sensurile şi să torni uleiul în flux continuu fără grijă. Am însă amici care nu vor muştar în maioneză şi am ţncercat cu răbdare şi cu diferite mărci de ulei şi nu mi s-a legat. Mi-a plăcut totdeauna să fac toate amestecurile fără mixer. cu mixerul se leagă şi fără muştar? mulţumesc anticipat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) sarian 09 iul 2012, 17:04

Sarian, eu am maioneza pe site, vezi la Semipreparate. Si pun mustarul la urma pt gust, nu pt legare, oricum este optional, dar si mie imi place gustul de mustar in maioneza.

sarian
sarian 09 iul 2012, 17:17

Mii de mulţumiri distinsă doamnă Lena. Mă duc la reţetă. Felicitări pentru minunatul dumneavoastră site pe care l-am văzut crescând aşa de frumos.

Elizabeth
Elizabeth 09 iul 2012, 18:41

Este salata preferata a mamei! si ea face rezerve pentru iarna(in cantitati destul de mari)...recunosc,este delicioasa..si mirosul de copt,ca le coace la foc de lemne......mi s-a facut o poftaaa. miine stiu deja ce fac! Merci!!!

Nina-Andreea
Nina-Andreea 09 iul 2012, 23:42

Salata de vinete e și preferata mea! Mama o face exact așa, dar exact-exact! Însă numai cu ceapă, niciodată cu usturoi! E excelentă cu brânză telemea, cu roșii și cu chifteluțe.

Poza mea pentru reteta:
mamafericita
mamafericita 10 iul 2012, 22:52

buna tuturor !!!

ahhhh,salata de vinete este de fapt .... super - extra vara!!!!gstoasa,usor de facut si "de aranjat" in atat de multe feluri!!!!! bunnaaaaaaa(iiiiaaammmmmmiiiii)

cateva mentiuni doar : 1.se coc fff bine si repede pe gratar(poate fi folosit si pe balconul unui apartament de bloc) ;daca nu, cateva copate pe flacara aragazului si majoritatea in tava patrata ,neagra de la cuptorul aragazului ; se fac repede si sunt ffff bune

2.pentru cei care au robleme cu fierea : inainte de a adauga uleiul, cat vinetele mai sunt caldutze, se adauga cam 50 ml lapte CLOCOTIT / 1KG miez de vinete !!! in acest fel nu vor mai exista necazuri  cu fierea ! aveti incredere !!mai mult decat atat, "inghit" mai putin ulei !!!

3. eu fac maioneza fff usor : 1 galbenus crud 1 linguritza de mustar,apoi ulei cat trebuie;niciodata nu mam complicat cu ou crud ou fiertm,etc,etc,etc

daca folosesc maioneza la oua umplute sau la salata boeuf, sau la dovlecei cu maionza,etc ,pun in ea 3-4 linguri de iaurt;este mult mai buna si "taie "hgustul de gras datorat cantitaii mari de ulei

SPORLA MUNCA,dragilor

Nota mea pentru reteta:
flori17
flori17 11 iul 2012, 14:35

Multumim, Lena pentru retete!

Daca poate fi vorba de niste sugestii, imi permit sa va transmit cateva. Astfel:

- se zice, si eu respect aceasta indicatie chiar daca se murdareste aragazul, ca salata iese mai alba daca vanata este coapta DIRECT pe flacara aragazului. Ideal ar fi sa le putem coace la focul unui gratar, la fel ca acela pe care se face carnea. Ies minunate si merge extrem de repede. Esential este contactul direct cu flacara. Pentru a evita o murdarire excesiva a aragazului, l-am acoperit cu folie de aluminiu. Se gaseste in bucati individuale de 60x60, special pentru acest scop, aprox. la 4 lei bucata. Folia nu trebuie aruncata, ci merge refolosita, adica o lasati acolo pentru ca se preteaza la o stergere rapida cu un burete de vase si putin detergent.

- dupa ce am ridicat-o de pe foc, trec imediat la curatare dupa metoda vazuta la un bucatar profesionist, adica se pune vanata culcata pe un ziar. Se taie coada si imediat se cresteaza in lung, cum ar fi la un peste. Cele doua parti se desfac. Ies aburi, e fierbinte, dar cu o lingura de supa se aduna miezul si se pune direct in sita la scurs. Chiar daca nu s-ar curata imediat, este indicat sa fie crestate in lung pentru eliberarea aburilor care prin condensare schimba culoarea in ceva inchis, chiar vinetiu. Este important sa fie lasate la scurs, macar pana se racesc.

- vara las salata natur. Folosesc maioneza doar iarna, cand mi se pare ca dupa dezghetare lasa foarte multa zeama si apoi devin usor uscate, deshidratate. Maioneza le da, intr-adevar, o aroma si eleganta deosebite.

- Pentru dferitele retete de maioneza, imi permit sa o recomand si eu pe cea facuta cu BLENDERUL VERTICAL, adica cel de mana. Folosesc paharul blenderului si reteta din cartea aparatului de peste 11 ani. Dureaza 2 minute fara nicio exagerare si apoi pot adauga iaurt in proportie de 50% chiar. La vinete pun insa maioneza simpla fara iaurt, pentru a le mentine consistenta si a nu face salata prea subtire.

Va doresc o vara cat mai suportabila si inca o data multumiri Lenei!

lena
Elena (lena) 11 iul 2012, 16:45

Va multumesc mult pentru completari si ma bucur mult ca impartiti cu toti utilizatorii experientele voastre!

sara33
sara33 14 iul 2012, 11:52

buna lena!cu salata de vinete mi-ai ajuns la suflet!o ador si,ca si tine as manca oricand!si eu o fac la fel,cu ceapa si maioneza dar fara usturoi,si coc vinetele(si ardeii)in cuptor,e practic si fara prea multa bataie de cap!dar cate bordeie atatea obicee!si fara prea multe comentarii,rezultatul!pupici si numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 18 iul 2012, 19:54

buna lena!apropo de coptul vinetelor,am uitat sa va dau un pont,eu le coc in cuptor si pt nu a avea parte de explozii,intep vinetele cu varful cutitului,si dupa ce s-au copt,le pun asa calde intr-o punga(cam pt o 1/2 de ora apoi le curat sub jetul de apa),apoi la scurs in sita!pontul cu folia de aluminiu eu il folosesc frecvent,pt a proteja aragazul.v-am pupat!

sara33
sara33 18 iul 2012, 19:58

si apropos de salata de vinete cu usturoi,aici o fac evreicele,dar fara ceapa,am gustat si e buna!pupici

irinutza
irinutza 27 ian 2013, 14:43

o salata super,si o repet intotdeuna cu placere.

Poza mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 13 sep 2013, 00:15

Delicioasa salata, mai ales ca am facut si maioneza in casa...Grand merci! 

Poza mea pentru reteta:
hanna
hanna 14 sep 2013, 16:44

foarte bune! ...si o mica dedicatie :p

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 sep 2013, 17:00

O, merci mult de dedicatie!

Sa aveti pofta buna!

delfysis
cristina (delfysis) 23 mai 2014, 12:48

buna Lena, de data asta am facut salata de vinete cu maioneza rapida de post . A iesit exact cum imi doream, o culoare deschisa si buuuna rau la gust . Merci pt sfat . Am luat vinete mari si elastice la apasare .

Poza mea pentru reteta:
mogaldeata
mogaldeata 16 iun 2014, 22:41

Buna, Lena! Cum coci vinetele pe tabla?  Pui tabla pe aragaz si ungi tabla cu ceva sau nu? Nu iese fum? Nu se afuma toata bucataria?

lena
Elena (lena) mogaldeata 17 iun 2014, 13:56

Le coc pe tabla subtire, nu trebuie unsa nici intr-un caz cu ulei - iese fum dar cu ulei va si mai rau.

Cand sunt la tzara incerc s-o fac pe jaraticul de lemne, dar in mare parte acasa, miroase bucataria vreo 2 zile a fum, dar incerc sa fac mai mult o data.

tiki
tiki 22 iul 2014, 22:01

Buna. Azi uitandu-ma la retede de vinete am dat si de aceasta -cunoscuta- reteta. Si cum mai aveam putina salata de ieri am facut si o poza. Eu niciodata nu fac maioneza la aparitia vinetelor, pana pe la sfarsitul lui august. Mi se pare ca mai taie din gustul lor. Cand se mai intaresc si innegresc prin septembrie fac si maioneza. Nu am cumparat din comert niciodata. Dar pana acuma am facut numai cu ceapa, si cu masline uscate anul trecut dupa reteta de aici. O sa fac zilele urmatoare si cu usturoi. Noi suntem invatati ca aceasta salata sa o servim cu ardei copti. Ne place mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 08 nov 2014, 23:32

Imi place la nebunie salata asta, e gustoasa si sanatoasa, cu usturoi e un deliciu, stiam de reteta demult, dar m-am hotarit sa o fac vazind-o la tine pe site! esti o minune ca ne ajuti in bucatarie! MULTUMESC!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 14 nov 2014, 14:39

Foarte bune Lena,pe langa "placinta" de pui de pe site-ul tau am facut si aceasta salata f buna.Nota 10 *****!! Multa sanatate!

Poza mea pentru reteta: