Rosii murate

Rosii murate

Anul acesta am ocazia sa va arat retete de muraturi de acasa, direct de la sursa, de la mama, cu rosii din gradina si verdeturile de pe langa casa. Am mai pus poze cu Vacanta la tzara, partea a 2-a, sa vedeti ce mai facem pe aici si roada frumoasa de rosii.

Mama este experta in reteta de rosii murate, stie sa le faca foarte bine, cu multe verdeturi, ierburi si improvizatie. In fiecare an se mananca primele, le luam la pachet in borcane, butoaie si savuram iarna.

Din pacate pentru a face muraturi ca lumea trebuie sa aveti un beci racoros, lucru cam imposibil la oras, dar daca le puneti undeva prin noiembrie cand deja este racoare, merg facute si la balcon(eventual cu conservant). La varza asa si fac, dar rosiile facandu-se mai repede, se cam bahlesc daca le fac pe caldura si le tin in balconul cald.

Oricum reteta si proportiile sunt perfecte, cele mai bune rosii murate la butoi mancate vreodata sunt acestea si pacat sa nu va arat reteta si metoda.

Va invit la comentarii cu retetele si sugestiile voastre de muraturi, chiar va rog mult!

Ingrediente

Rosii
10 kg
aproximativa cantitatea - depinde de volumul rosiilor si butoiului rosiile trebuie sa fie tari, chiar putin verzi
Verdeturi/mirodenii
1 kg
frunze de hrean, de visine, de struguri, de coacaze; marar verde sau uscat, telina(frunze), usturoi, frunza de dafin, ardei rosu iute(optional), piper negru boabe.
Ardei gras
2 buc
Sare pentru muraturi
2 pahare
pahar de 250ml
Zahar
1 pahare
Apa
10 l
de obicei zaharul si sarea se pun la 10l de apa, oricare cantitate de muraturi faceti

Pasi de urmat

1

Rosiile se spala, se aleg - incercati sa nu puneti rosii prea coapte si moi. Mama le lasa si coditele.

Aveti grija sa fie rosii bune din surse sigure, daca sunt din acelea crescute artificial s-ar putea sa nu va iasa muraturile.

2

Spalati si pregatiti frunzele, mirodeniile - aici am pus chiar si flori de craite, au un miros f.bun si dau aroma buna la muratura.

3

In butoiul curat(sau borcan de sticla) se pune un rand de mirodenii si frunze - apoi un rand de rosii. Si tot asa se continua pana umpleti butoiul.

4

Nu uitati sa puneti printre rosii si 1-2 ardei grasi, pentru aroma.

5

Dupa ce s-a umplut butoiul, ultimul strat,  puneti obligatoriu niste frunze de hrean(sau radacini de hrean) si frunze de struguri. Asta ca sa nu se faca mucegai si "floare" deasupra.

6

In 10 litri de apa rece de izvor dizolvati sarea si zaharul.

7

Duceti butoiul in beci si turnati apa cu sare si zahar.

Inchideti bine capacul, sa nu lase aer si lasati asa minim 1 luna sa fermenteze.

8

Noi am facut si o varianta mai rapida, pentru a putea gusta din ele si sa fac poze pentru site.

Am facut intr-un borcan de sticla, aceesi procedura, doar ca le-am lasat afara la cald 3 zile, sa fermenteze mai repede. Apoi le-am pus in beci pentru 2 saptamani.

 

9

S-au facut perfecte, minunate! Rosiile sunt usor murate, putin dulci dar bune, bune. Deci si asta este o varianta rapida pentru pofticiosi.

Zeama devine mai tulbure si are o aroma si gust..... ca se bea prima! Merge bine si in ciorbe in loc de bors acru.

10

Si aici dovada.... va garantez ca sunt la fel de bune cum si arata!

Daca aveti posibilitate, sa le incercati neaparat.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 kilograme (atat are butoiul mamei)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

Daniela B.
Daniela B. 03 aug 2019, 10:11

Salut, as putea sa fac in borcane receta aceasta, cum fac să-mi tina pina in ianuarie macar? Cum oare le conservez ?Mulțumesc.

lena
Elena (lena) Daniela B. 04 aug 2019, 08:43

Doar la frigider, altfel folositi reteta de rosii marinate, este pe dite.

LenaLeanca174
Lena Leanca (LenaLeanca174) 24 sep 2017, 22:51

Salut Lena, am pregătit aceasta recetă de murături cu doi ani în urma, au fost cele mai bune murături pe care le-am mîncat vreodată. Anul acesta le-am făcut iar abia aștept să fie gata să putem mînca din ele. Eu aleg roșii verzi și un pic roze se potrivesc de minune și nici nu se fac moi niciodată. Îți mulțumesc pentru recetă.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lena Leanca (LenaLeanca174) 25 sep 2017, 08:14

Ooo, ma bucur tare mult! Sa le savurati cu placere si pofta 👍

nata14
nata14 03 iul 2017, 04:58

Buna Lena! Am facut si eu muraturi la borcan, merci pt receta, dar cred ca am folosit mult prea multa sare :(, aveam doar din aia de Himalaya si am folosit mai multa, au trecut 3 sapt , au stat o sapt la murat la cald si au facut mucegai la suprafața, lam curatit si leam dat la frigider! Miroase bine, si pare sa fie făcute , au gustat o felie din ardeiul gras pe care la-am pus deasupra(sa țină rosiile in moare) dar e foarte rau la gust si foarte Sărat :( crezi ca am stricat muraturile cu prea multa sare? Le mai pot salva?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nata14 03 iul 2017, 10:50

Sarea de Hymalaia are alta compozitie chimica si sigur asta e problema. Pentru muraturi folositi numai sare simpla neiodata.

Si din pacate nu se mai poate salva reteta :(

Aly Sc
Aly Sc 07 oct 2016, 13:36

Buna,Lena.Am pus si eu muraturi si mi sa balit apa, mai pot salva cv? Multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Aly Sc 07 oct 2016, 15:41

Din pacate nu mai merge salvat,  eventual scoase rosiile, spalate si daca sunt murate deja sa le mancati repede. Mai tin la frigider cateva zile, fara moarea aceea.

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 16 sep 2016, 13:09

spune-mi te rog se pastreaza si la cald rosiile dupa receta asta sau numai in beci la rece.eu vreau in borcane sa fac

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 16 sep 2016, 13:20

Acestea numai la rece din pacate...

Pantera
Pantera 14 oct 2015, 12:25

Buna, Lena, vreau sa pun si eu muraturi asortate (rosii, telina, ardei, conopida, castraveti, morcovi) intr-un butoi de plastic cu capac, problema e ca aici nu gasesc conservant si nici beci nu am, am posibilitatea sa le depozitez intr-o debara unde sunt in jur de 20 de grade. Se vor tine, ce as mai putea adauga in saramura in loc de conservant?

lena
Elena (lena) Pantera 14 oct 2015, 12:27

Hmm, nu prea vor tine - puteti incerca sa mai adaugati niste otet, sa fie conservant dar nu stiu cat ca sa fie sigur.

Recomand sa nu faceti mult, sa nu stricati ingredientele. Mai bine faceti cantitate mica de test.

savaelena
savaelena 24 sep 2015, 10:04

am facut doar 5 borcanase de 700 ml (am ales rosii mai mici) pe care le tin la frigider caci nu am beci.  am urmat strict reteta si s-au primit niste rosii minunate! sunt delicioase! multumesc muuuuuuuuult!!!

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 14 sep 2015, 20:50

Mersi voi incerca

lena
Elena (lena) 14 sep 2015, 20:27

Cred ca se poate, sigur nu ai ce strica :)

Olesea Ursu
Olesea Ursu 17 oct 2013, 10:18

buna Lena, am si eu o intrebare...de ce se pune zahar la rosii murate? merci! 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Olesea Ursu 17 oct 2013, 10:55

Sa fermenteze mai repede si sa aiba un gust usor dulceag - anume la rosii si pepeni verzi se recomanda sa pui zahar in saramura.

Arata toate comentariile