Iaurt de casă

Iaurt de casă

Înțeleg că oficial diferența între diverse iaurturi-sana-chefir-lapte bătut din comerț este prezența anumitor bacterii lactice, dar la mine acasă la țară sunt doar două - Kefirul (laptele înăcrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) și un fel de Iaurt rapid și gustos făcut de mama, rețeta căruia vă dau mai jos. Nu știu ce bacterii conțin, doar că puteți să le faceți simplu și fără mare bătaie de cap.

Din start vă spun că am făcut totul cu ingrediente direct de la sursă (vaca) și nu știu cum iese cu lapte și smântână cumpărată, dar dacă încercați îmi spuneți în comentarii, eventual și cu poze.

Iaurtul făcut așa iese gustos, cremos și chiar vă recomand să-l încercați.

Ingrediente

Lapte
1 l
de preferat lapte de țară
Smantana
3 linguri
smântână simplă, fermentată - sau iaurt/chefir dacă îl vreți mai dietetic

Pași de urmat

Pas 1

Laptele se fierbe și se lasă la răcorit 2-3 ore - trebuie să fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.

Iaurt de casă - Pas 1
Pas 2

Adăugați atunci smântâna.

Iaurt de casă - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine cu lingura sau telul, să uniformizați compoziția.

Iaurt de casă - Pas 3
Pas 4

Turnați laptele într-un borcan, cană sau carafă și lăsați 6-8 ore la temperatura camerei, să se prindă.

Iaurt de casă - Pas 4
Pas 5

După acest timp observați că laptele este mai ferm la consistență, deci este gata.

Îl amestecați cu o lingură să uniformizați compoziția.

Iaurt de casă - Pas 5
Pas 6

Aici mai aproape, să vedeți cum iese. Imediat cum s-a prins bine, îl amestecați și puneți la frigider, să nu se acrească prea tare.

Iaurt de casă - Pas 6
Pas 7

Are o consistență mai fină și cremoasă decât laptele simplu înăcrit - dar nu stă chiar așa ferm ca iaurtul din comerț.

Puteți să-l mâncați cu lingurița sau de băut simplu. Noi l-am amestecat cu miere și fructe - bestial a fost!

Poftă Bună!

Apropo, pentru cei care fac iaurt sau vreți să faceți cu iaurtiera, aveți o discuție foarte utilă pe forum.

Iaurt de casă - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 l (2 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 4 (3 voturi)
Colecții: Utile

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

sabina.
sabina. 02 Apr 2019, 22:37

Buna seara. Iaurtul din lapte de capra, se obtine dupa aceeasi metoda, va rog?

lena
Elena (lena) sabina. 03 Apr 2019, 06:50

Da, din orice lapte.

Dancris06
Dancris06 19 Apr 2016, 07:59

Buna Lena! Am facut iaurt dupa reteta ta..a iesit foarte bun la gust, dar se intinde ca mucii. Din ce cauza a putea fi? Poate fi din cauza ca am pus iaurt rece direct de la frigider?

lena
Elena (lena) Dancris06 19 Apr 2016, 12:44

Posibil si de la calitatea laptelui, eu nu am pus iaurt in lapte atunci, pusesem cateva linguri din alt lapte acru. Ambele erau din lapte de tara, cu cel din comert s-ar putea sa existe situatii din astea.

AndreeaTeleaga209
Andreea Teleaga (AndreeaTeleaga209) Dancris06 18 Jan 2017, 18:34

Este din cauza cuibului. Daca mai faceti de cateva ori pastrand cuib de la o tura la alta, trec mucii si se face numai bun.

RuxandraIrina
RuxandraIrina Andreea Teleaga (AndreeaTeleaga209) 29 Jun 2017, 09:05

Vai, multumesc pentru informatie! Si eu ma tot intrebam de ce iese asa. Eu fac din lapte de bivolita ca am o sursa de incredere.

Ira B
Ira B 09 Aug 2015, 13:02

salut Lena,vreau sa-te intreb dar daca punem fructe in iaurt de va lega iaurtul??????multumesc...

lena
Elena (lena) Ira B 10 Aug 2015, 12:22

Adaugati fructele dupa ce se leaga iaurtul.

CarmenAugusta
CarmenAugusta 09 May 2015, 00:03

Lena sa stii ca nu iese la fel de ferm ca si in comert fiindca nu contine lapte praf. Eu am o microferma de capre (www.dingradinaevei.ro/ro/) si la fel iese iaurtul, mai subtine, insa gustul nu se compara cu cel din comert!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AndreeaTeleaga209
Andreea Teleaga (AndreeaTeleaga209) CarmenAugusta 18 Jan 2017, 18:32

Iese mai gros daca firbeti laptele pana scade vreo 15-20% din cantitate.

Grety
Grety 03 Apr 2015, 22:25

Kefirul se face daca ai granulele de kefir, inainte de revolutie se gaseau de vanzare, i se spunea "ciuperca de Kefir". Cauta pe net si afli si originea. Ce se face din lapte crud la temperatura camerei este lapte prins iar daca il amesteci se numeste lapte batut.

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:15

Sănătate cind bei acest chefir de casa 

Poza mea pentru rețetă:
gabi71ro
gabi71ro 11 Jun 2014, 22:52

Prin 1992 frecventam Polonia, iar in Wroclaw stateam in chirie la o batrana. Intr-o zi terminasem o galetusa de smantana (cred ca era 16%), cum sunt astazi in voga si la noi, si mi-era lene s-o spal. Asa ca am umplut-o cu lapte (3%) din comert, am acoperit-o partial si am lasat-o la soare vreo 4-5 ore. Dupa aceea am bagat maglavaisul la frigider peste noapte. Dimineata cand m-a chemat batrana la micul dejun, am scos galetusa, am gustat (sa ma conving ca nu moare nimeni) si am servit-o si pe ea. (Stiu...de ce n-am facut testul pe ea???). A iesit superb! Batrana m-a rugat sa-i arat cum am facut si a vrut ca din prima sa faca o cantitate mai mare. Asadar, a luat o oala de vreo 10 L, si i-am aratat cum sa faca. Am uns oala, fara retineri, cu smantana dintr-o cutie si am umplut-o cu lapte. Am scos oloiul in balcon la soare si pe la 4 seara avea iaurtul gata. L-a pus in sticlute mici ca de "sana" pe vremea lui Ceausescu, si a burdusit frigiderul. Dimineata a intarziat cu chematul la masa....pentru ca si-a luat toate sticlutele din frigider si le-a distribuit la cunostinte. S-a intors cu mai multi bani decat castigam eu in doua zile!!! Atat de bun era! Dupa acest succes neasteptat, n-am mai platit chirie ci din contra, faceam cu batranica iaurt iar ea il distribuia. Puneam banii 50-50 si castigam la fel.

Pentru mine chestia asta a durat cam o luna, timp in care am castigat mult mai mult decat cu ce faceam eu vanzand diferite flecustete. M-am intors acasa cu o mica avere pe care desigur ca la acea varsta am topit-o cu fetele si distractia.

In RO chestia nu a putut fi replicata pentru ca noi suntem mai diferiti.

In concluzie, reteta scrisa de Lena e buna rau! Si zau nu se merita sa folositi bilute de chefir. Gustul il puteti regla din temperatura de fermentare (stiinta zice 26-32 grade C) si din smantana folosita.

Celor interesati de branzeturi si lactate, le recomand:

http://www.selene.ro/articole/lapte/lapte-2

lena
Elena (lena) gabi71ro 12 Jun 2014, 11:57

Interesanta si utila experienta ta Gabi :)

Merci mult si de link, bun de citit.

afb
afb 10 May 2014, 16:46

Buna Lena!!Nu s-a inchegat deloc iaurtul.Nu stiu ce s-a intamplat.O sa mai incerc inca o data.

Draculina969
Draculina969 26 Jun 2013, 13:25

am facut de mai multe ori iaurtul...iese foarte bun la gust,insa nu imi iese tocmai solid...nu ca ar fi o problema...pt mine e perfect..

chiar acum il savurez cu un pumn de cirese fara samburi,un pumn de fulgi de ovaz si o lingura de miere...delicios!

Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 06 Sep 2012, 16:28

Oau, ce chestie, nu m-as fi gandit, adica nu am stiut ca se poate face iaurt in casa. E bine de stiut, mersi

Arată toate comentariile