Mamaliga - reteta de baza

Mamaliga - reteta de baza

Reteta de mamaliga nu este grea, dar totusi pentru incepatorii in bucatarie sunt necesare cateva explicatii de baza. Eu mi-am dat seama ca trebuie sa fac aceasta reteta cand Sofia mea si-a exprimat dorinta s-o pregateasca singura. Dar sunt sigura ca s-ar putea si cei mai experimentati in bucatarie sa descoperiti ceva interesant in instructiunile de mai jos.

Desi pe site am deja 2 retete de mamaliga - Mamaliga Moldoveneasca(daca vreti s-o taiati cu ata) si Mamaliga Tupperware(varianta rapda la microunde), a venit necesitatea unei retete universale, pe care s-o puteti gati atat pe aragaz, dar si la cuptorul cu microunde, in oricare alt vas potrivit.

Asadar, poftim reteta de mamaliga de casa, intoteauna perfecta, explicata pe pasi si la indemana oricui!

Ingrediente

Malai
1 pahar
oricare marime, dar aveti grija sa masurati cu acelasi pahar malaiul si apa
Apa
3 pahare
o puteti combina in jumatate cu lapte, pentru un gust si mai bun
Sare
1 lingurita
Unt
30 g
in varianta de post nu puneti

Pasi de urmat

1

Varianta pe aragaz:

Intr-o cratita, de preferat cu fund mai gros, turnati 3 pahare de apa rece.

Observati ca trebuie sa masurati apa si malaiul cu acelasi pahar sau cana.

2

Puneti-o pe aragaz si aprindeti focul, adaugati in apa 1 lingurita de sare si amestecati pana se dizolva complet.

3

Cand incepe sa fiarba apa din cratita, adaugati cate putin malaiul - se mai spune "in ploaie", si in acelasi timp, repede amestecati cu un tel.

Neaparat recomand sa folositi un tel la mamaliga, in acest fel niciodata nu veti avea mamaliga cu cocoloase. Se poate si cu o lingura de amestecat, dar veti observa ca trebuie sa lucrati mai atent si mai greu se desfac cocoloasele formate.

4

Dupa ce ati amestecat bine, lasati pana incepe sa fiarba toata compozitia si faceti focul cat mai mic.

Mamaliga are tentinda sa "scuipe" in procesul de fierbere mai intens, si veti avea stropi de malai peste tot.

5

Lasati sa fiarba incet 10 minute la foc mic, periodic mai amestecati in oala. La final compozitia devine mai groasa si bine umflata.

Acum puteti adauga untul, lasati sa se topeasca, amestecati bine inca o data cu telul si inchideti focul.

6

Serviti imediat mamaliga, daca o lasati mai mult de 10 minute in cratita se va intari si isi pierde putin din textura cremoasa.

Cea mai simpla servire este sa puneti cateva linguri din mamaliga fierbinte in farfurie.

7

Puneti deasupra orice branza telemea preferati, smananta si savurati!

Bineinteles niste jumari, carnati, tochitura sau scrob nu incurca deloc, dar este delicioasa si asa simpla.

8

Varianta la microunde:

Luati un vas adanc potrivit pentru cuptorul cu microunde - de sticla sau plastic special. Turnati in el 3 pahare de apa si 1 pahar de malai.

9

Amestecati bine cu telul si puneti vasul la microunde pentru 5 minute.

10

Dupa acest timp scoateti din cuptor si amestecati toata compozitia cu un tel.

Initial veti observa ca merge mai greu, malaiul se umfla si se lasa la baza, dar insistati si totul va fi bine.

11

Cam asa arata dupa aceasta prima amestecare, compozitia trebuie sa fie uniforma si fara cocoloase.

Puneti bolul inapoi in cuptorul cu microunde, pentru inca 5 minute.

12

Apoi adaugati sarea, untul, amestecati bine si serviti ca orice mamaliga normala.

13

Daca doriti sa serviti mamaliga in forma rotunda perfecta, in portii mici sau mai mari, va sugerez sa folositi aceasta metoda simpla:

- luati o cana, un bol, farfurie adanca, etc - o ungeti cu putin unt sau ulei.

14

- puneti in el mamaliga cat este foarte fierbinte si inca ceva mai lichida;

- presati bine si nivelati cu o lingura. Lasati pe masa pentru 5-10 minute.

15

Apoi o rasturnati pe farfurie si observati ca este ceva mai prezentabila si frumos servita.

Serviti calda cu orice va place.

Pofta Buna!

PS. Apropo, mamaliga rece o puteti felia si praji in ulei sau unt, este delicioasa!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:

Comentarii

lycica
lycica 19 feb 2021, 12:56

Perfectă detaliere a rețetei! Mulțumim!