Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei

C
Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei

Anul acesta am avut foarte multe păstăi şi dovlecei şi nemaştiind ce să fac cu ei am inventat această rețetă. Sper să vă placă, aşa că:

POFTĂ BUNĂ!

Ingrediente

Păstăi
5 kg
spălate, fierte în apă cu sare şi scurse
Dovlecel
5 kg
curățat de coajă şi de seminţe
Ceapă
4 kg
   
Morcovi
3 kg
2,5 kg să rămână curățați
Ardei gras
2 kg
1,5 kg curățat
Capia
2 kg
1,5 kg curățat
Ulei
2 l
e suficient şi 1,5 litri după cum vreți de uleios
Bulion
2 buc
2 cutii de bulion Sultan la 800g bucata
Sare
20 g
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Se curăţă şi se spală păstăile, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi dau la răcit.

Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei - Pas 1
Pas 2

Ceapa curățată şi spălată se taie julien, ardeii curăţaţi şi spălați se taie fideluță, morcovul curățat şi spălat se dă pe răzătoarea mare sau se taie rondele (cum vă este mai uşor, nu are nici o influenţă). În oala se înfierbântă jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc pe jumătate legumele de mai sus. După ce s-au călit legumele, se scot din oală cu o strecurătoare şi se dau la răcit.

Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei - Pas 2
Pas 3

Curăţăm dovlecelul, de coajă şi de semințe. Îl dăm prin maşina de carne (prin sita normală sau prin aia mare după cum doriţi să fie consistenţa zacuştii), tocăm şi păstăile şi legumele călite. Punem la înfierbântat zeama rămasă de la călit şi restul de ulei, adăugăm compoziţia rezultată (care a fost amestecată bine într-un lighean mai mare) şi din momentul în care începe să fiarbă dăm focul la mic şi fierbem 2,5 ore. După ce a fiert adăugăm bulionul şi sare după gust şi mai fierbem 30 minute. Punem zacusca în borcanele spălate şi sterilizate în prealabil (eu le pun în cuptor la 150 grade aproximativ 30 min) şi le punem sub pături până se răcesc (vreo 2 zile) după care le dăm la cămară.

Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei - Pas 3
Pas 4

Au ieșit 30 de borcane de 720 ml.

Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei - Pas 4

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (borcane de 720ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Colecții: Conserve

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 01 Aug 2014, 17:14

Interesanta reteta.Dar, te rog spune-mi exact cum pui borcanele in cuptor pt.30 min.Adik, le pui cu capac sau fara si, le asezi intr-o tava cu apa,prosoape sau direct pe un gratar?Iti doresc o zi buna.Violeta

Catalin21
CATALIN SORIN NECHITA (Catalin21) 02 Aug 2014, 12:45

Buna

Borcanele le sterilizez inainte dea pune zacusca astfel:

le pun intr-o tava in cuptorul incalzit la 150g,(capacele le pun separat in alta tava) si le las acolo pana e gata zacusca de pus in borcane. Sau daca nu incap toate dupa ce se sterilizeaza o tura le scoateti si puneti restul. Ideea e sa fie borcanele bine uscate ( nu trebuie neaparat sa fie fierbinti).