Zacuscă de fasole păstăi şi dovlecei
rețeta postată de CATALIN SORIN NECHITA (Catalin21)
Anul acesta am avut foarte multe păstăi şi dovlecei şi nemaştiind ce să fac cu ei am inventat această rețetă. Sper să vă placă, aşa că:
POFTĂ BUNĂ!
Ingrediente
●
Păstăi
5 kg
spălate, fierte în apă cu sare şi scurse
●
Dovlecel
5 kg
curățat de coajă şi de seminţe
●
Morcovi
3 kg
2,5 kg să rămână curățați
●
Ardei gras
2 kg
1,5 kg curățat
●
Capia
2 kg
1,5 kg curățat
●
Ulei
2 l
e suficient şi 1,5 litri după cum vreți de uleios
●
Bulion
2 buc
2 cutii de bulion Sultan la 800g bucata
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Se curăţă şi se spală păstăile, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi dau la răcit.
Pas 2
Ceapa curățată şi spălată se taie julien, ardeii curăţaţi şi spălați se taie fideluță, morcovul curățat şi spălat se dă pe răzătoarea mare sau se taie rondele (cum vă este mai uşor, nu are nici o influenţă). În oala se înfierbântă jumătate din cantitatea de ulei şi se călesc pe jumătate legumele de mai sus. După ce s-au călit legumele, se scot din oală cu o strecurătoare şi se dau la răcit.
Pas 3
Curăţăm dovlecelul, de coajă şi de semințe. Îl dăm prin maşina de carne (prin sita normală sau prin aia mare după cum doriţi să fie consistenţa zacuştii), tocăm şi păstăile şi legumele călite. Punem la înfierbântat zeama rămasă de la călit şi restul de ulei, adăugăm compoziţia rezultată (care a fost amestecată bine într-un lighean mai mare) şi din momentul în care începe să fiarbă dăm focul la mic şi fierbem 2,5 ore. După ce a fiert adăugăm bulionul şi sare după gust şi mai fierbem 30 minute. Punem zacusca în borcanele spălate şi sterilizate în prealabil (eu le pun în cuptor la 150 grade aproximativ 30 min) şi le punem sub pături până se răcesc (vreo 2 zile) după care le dăm la cămară.
Pas 4
Au ieșit 30 de borcane de 720 ml.
Cantitate:
30 buc
(borcane de 720ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
240 min
Data publicării: