Zacusca cu vinete (mai bucati).

Zacusca cu vinete (mai bucati).

In sfarsit ajung si eu in al 12-lea ceas sa postez reteta mea de zacusca. Anul trecut am inceput cu ceva poze, nu la toti pasii, anul acesta am continuat, am terminat de vreo 3 saptamani si numai acuma ajung sa v-o arat si voua. Mai sunt inca produse chiar frumoase pe piata asa ca grabiti-va, inarmati-va cu timp si faceti-o.
Trebuie sa va spun ca eu zacusca rea nu am mancat niciodata,indiferent de cine si cum a fost facuta.
Dupa mine este conserva la care se munceste cel mai mult in timp, si eu fiind o fiinta care de obicei ma complic, e si mai mult de lucru, dar rezultatul este cel asteptat.
Eu va scriu cantitatile ingredientelor dintr-o portie de-a mea, dar sa nu va mire ca la pasi poate vedeti mai mult sau mai putin, cratite, oale diferite, ca v-am spus ca am poze din 2 ani. Sa trecem la treaba ca e ceva de munca.

Ingrediente

Vinete
4 kg
Gogosari rosii
2 kg
puteti si ardei rosii
Ceapa alba
1 kg
Rosii
2 kg
Piper macinat
1 lingurite
Sare
1 linguri
Foaie de dafin
6 buc
Ulei de floarea soarelui
700 ml

Pasi de urmat

1

. Principalele ingrediente.

2

Vinetele,gogosarii si ardeii se pun la copt, iar rosiile se cresteaza in forma de cruce si se oparesc ca sa se poata curate mai usor

3

  Vinetele se pun la scurs si se lasa 3-4 ore. Eu le las si peste noapte. Din 5 kg de vinete f. mari (cam 5 buc),curatate si scurse imi raman cam 2,200 kg,deci mai putin de jumatate.

4

Vinetele se toaca mai mare-bucati cu un cutit de securit-lemn ce aveti. Gogosarii-ardeii se taie fasii lungi, si ceapa se taie Julien.

5

 Eu pe aragaz am o plita groasa si mai pun si o tigla. Pun pe tigla o cratita (eu am facut si in oala ca nu am avut asa cratita mare care insa e mai buna avand suprafata de evaporare mai mare) se pune uleiul si cand e fierbinte se adauga ceapa taiata. Se mesteca si se lasa pana devine sticloasa.

6

 

 

 Rosiile se decojesc si se taie bucati. Peste ceapa se pun gogosarii si rosiile si se amesteca cateva minute.

7

 Apoi se adauga vinetele.

8

. Acum incepi sa amesteci. La inceput focul poate fi mai mare pana incepe sa fiarba, apoi se face mic si se lasa 4-5 ore sa borboroseasca mestecand mereu. (anul acesta am fiert 7 ore). Ingredientele la inceput –vedeti- sunt mai bucati-fasii,dar in final dupa atata fierbere se zdrobesc. Mai raman doar cateva bucatele care noua ne plac mult. Acuma punem si sarea, piperul si foile de dafin. E bine sa le pui intregi si sa le numeri ca la sfarsit sa le scoti si sa stii numarul.

9

 La inceput compozitia e multa-mie nu mi-a incaput in oala si am bagat si in cratit-, dar cu timpul scade mult.

10

 In acest an nu a stopit asa ca in alti ani, dar totusi am pus deasupra ceva -2 picuratoare ca nu aveam unu asa mare si a fost ok.

 

11

Prin fierbere culoarea se mai inchide si scade mult. Cand este gata scoateti foile de dafin sau nu, cum doriti.

12

 Borcanele trebuie sa fie spalate si uscate. Eu le bag in cuptorul cald in tava de aragaz, si torn zacusca in ele fierbinti si imediat le infiletez. Apoi le acopar cu paturi si le las asa pana se racesc a doua zi.

13

. Si parca n-ar fi de-ajuns a doua zi le pun la fiert in bain maria lasandu-le 30 minute de cand incepe sa fiarba apa. In cratita in care fierb,pun pe fundul ei carpe,apa rece si apoi borcanele. Am fiert vreo 3 ture, eu facand o cantitate mare (39 borcane de mai multe marimi). Imediat le scot si din nou le acopar cu paturi ca sa se raceasca incet (in apa se racesc repede),si doua zile dureaza ceea ce e f. bine. In nici un caz nu se strica. ASi acuma mai am 8 borcane de anul trecut. Cam aceasta e reteta mea si as dori sa nu fiti descurajati citind-o, ca finalul nu va va dezamagi.
POFTA BUNA !
 

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 kilograme
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 100 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)
Colectii: Conserve

Comentarii

Iosipitsa
Iosipitsa 03 oct 2015, 07:29

Nu am mai facut niciodata pana acum zacusca, asta va fi prima mea incercare, am sa revin cu isprava! :)

tiki
tiki 03 oct 2015, 23:41

Succes si sa te inarmezi cu rabdare. Trebuie pregatite toate mai din timp. Ca sa coci tot, apoi preparat, spalat borcane,... totul in aceeasi zi  e cam mult.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 06 nov 2015, 19:20

Imi place cu bucati mai mari, cu totul alt gust fata de zacusca maruntita la robot/masina tocat. Tare buna !

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 nov 2015, 08:59

Ma bucur ca ti-a placut.

AdrianaIlo749
Adriana Ilo (AdrianaIlo749) 27 iun 2016, 15:52

Cate borcane v-au iesit cu cantitatile de mai sus?

tiki
tiki Adriana Ilo (AdrianaIlo749) 27 iun 2016, 18:03

10 borcane, dar depinde si cat le fierbi. Eu fierb (orice, si gemuri si dulceata f. mult ca mi-e frica sa nu se strice) foarte mult. In fotografie am facut dintr-o cantitate mult mai mare.

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 oct 2016, 08:59

Eu am facut de 2 ori si mi-a iesit extraordinar de gustos (musafirii si familia a fost tare incintata ) astazi m-am apucat sa fac reteta de Castraveti murati la otet si sper sa-mi aiasa. Multumesc foarte mult de retetele minunate :) 

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Swartz Georgetta (Georgetta) 17 oct 2016, 09:40

Ma bucur ca v-a placut.Si borcanele mele (19 mi-ai iesit) sunt acuma sub ...plapumioara. Numai bine.