Zacusca cu vinete (mai bucati).
In sfarsit ajung si eu in al 12-lea ceas sa postez reteta mea de zacusca. Anul trecut am inceput cu ceva poze, nu la toti pasii, anul acesta am continuat, am terminat de vreo 3 saptamani si numai acuma ajung sa v-o arat si voua. Mai sunt inca produse chiar frumoase pe piata asa ca grabiti-va, inarmati-va cu timp si faceti-o.
Trebuie sa va spun ca eu zacusca rea nu am mancat niciodata,indiferent de cine si cum a fost facuta.
Dupa mine este conserva la care se munceste cel mai mult in timp, si eu fiind o fiinta care de obicei ma complic, e si mai mult de lucru, dar rezultatul este cel asteptat.
Eu va scriu cantitatile ingredientelor dintr-o portie de-a mea, dar sa nu va mire ca la pasi poate vedeti mai mult sau mai putin, cratite, oale diferite, ca v-am spus ca am poze din 2 ani. Sa trecem la treaba ca e ceva de munca.
Ingrediente
●
Gogosari rosii
2 kg
puteti si ardei rosii
●
Piper macinat
1 lingurita
●
Ulei de floarea soarelui
700 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
. Principalele ingrediente.
Pas 2
Vinetele,gogosarii si ardeii se pun la copt, iar rosiile se cresteaza in forma de cruce si se oparesc ca sa se poata curate mai usor
Pas 3
Vinetele se pun la scurs si se lasa 3-4 ore. Eu le las si peste noapte. Din 5 kg de vinete f. mari (cam 5 buc),curatate si scurse imi raman cam 2,200 kg,deci mai putin de jumatate.
Pas 4
Vinetele se toaca mai mare-bucati cu un cutit de securit-lemn ce aveti. Gogosarii-ardeii se taie fasii lungi, si ceapa se taie Julien.
Pas 5
Eu pe aragaz am o plita groasa si mai pun si o tigla. Pun pe tigla o cratita (eu am facut si in oala ca nu am avut asa cratita mare care insa e mai buna avand suprafata de evaporare mai mare) se pune uleiul si cand e fierbinte se adauga ceapa taiata. Se mesteca si se lasa pana devine sticloasa.
Pas 6
Rosiile se decojesc si se taie bucati. Peste ceapa se pun gogosarii si rosiile si se amesteca cateva minute.
Pas 8
. Acum incepi sa amesteci. La inceput focul poate fi mai mare pana incepe sa fiarba, apoi se face mic si se lasa 4-5 ore sa borboroseasca mestecand mereu. (anul acesta am fiert 7 ore). Ingredientele la inceput –vedeti- sunt mai bucati-fasii,dar in final dupa atata fierbere se zdrobesc. Mai raman doar cateva bucatele care noua ne plac mult. Acuma punem si sarea, piperul si foile de dafin. E bine sa le pui intregi si sa le numeri ca la sfarsit sa le scoti si sa stii numarul.
Pas 9
La inceput compozitia e multa-mie nu mi-a incaput in oala si am bagat si in cratit-, dar cu timpul scade mult.
Pas 10
In acest an nu a stopit asa ca in alti ani, dar totusi am pus deasupra ceva -2 picuratoare ca nu aveam unu asa mare si a fost ok.
Pas 11
Prin fierbere culoarea se mai inchide si scade mult. Cand este gata scoateti foile de dafin sau nu, cum doriti.
Pas 12
Borcanele trebuie sa fie spalate si uscate. Eu le bag in cuptorul cald in tava de aragaz, si torn zacusca in ele fierbinti si imediat le infiletez. Apoi le acopar cu paturi si le las asa pana se racesc a doua zi.
Pas 13
. Si parca n-ar fi de-ajuns a doua zi le pun la fiert in bain maria lasandu-le 30 minute de cand incepe sa fiarba apa. In cratita in care fierb,pun pe fundul ei carpe,apa rece si apoi borcanele. Am fiert vreo 3 ture, eu facand o cantitate mare (39 borcane de mai multe marimi). Imediat le scot si din nou le acopar cu paturi ca sa se raceasca incet (in apa se racesc repede),si doua zile dureaza ceea ce e f. bine. In nici un caz nu se strica. ASi acuma mai am 8 borcane de anul trecut. Cam aceasta e reteta mea si as dori sa nu fiti descurajati citind-o, ca finalul nu va va dezamagi.
POFTA BUNA !
Cantitate:
10 kg
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
100 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)