Dulceață de dovlecei

S
Dulceață de dovlecei

Am tot auzit de dulceață de dovlecei, că s-ar putea compara cu dulceața de ananas... Am fost reticentă, mai ales că mie nu-mi plac în mod deosebit dovleceii. Dar a ieșit minunată. Chiar aduce a ananas. Mânuțele din imagine sunt ale băiețelului meu care nu se satură să guste :).

Ingrediente

Dovlecei
1500 g
   
Zahăr
1 kg
   
Zahăr vanilat
4 buc
   
Zeamă de lămâie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Se curăță dovleceii de coajă și sâmburi.

Dulceață de dovlecei - Pas 1
Pas 2

Se taie dovleceii cubulețe.

Dulceață de dovlecei - Pas 2
Pas 3

Dovleceii se pun în apă clocotită, cât să-i acopere. Se fierb 5 minute.

Dulceață de dovlecei - Pas 3
Pas 4

Apoi se pun într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă de apă.

Se mai pun odată în apă clocotită, se fierb 5 minute. Apoi se pun în strecurătoare, se limpezesc cu apă rece și se lasă să se scurgă.

Dulceață de dovlecei - Pas 4
Pas 5

Într-o oală se pun 300 ml și 1 kg de zahăr. Se fierbe acest sirop cam 25 minute la foc mic, până se leagă.

Dulceață de dovlecei - Pas 5
Pas 6

Apoi se adaugă zahărul vanilat și dovleceii. Se fierb 15-20 minute.

Dulceață de dovlecei - Pas 6
Pas 7

Se adaugă zeama de lămâie, mai lăsăm să dea un clocot și oprim focul.

Dulceață de dovlecei - Pas 7
Pas 8

Eu am sterilizat borcanele. Erau deja aburite în cuptor când mi-am amintit de poză :)

Dulceață de dovlecei - Pas 8
Pas 9

Am pus dulceața în borcane și apoi la căldurică între pături.

Dulceață de dovlecei - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 buc (borcane de 400 ml)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Colecții: Conserve

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 13 Jul 2013, 21:28

O, ce reteta interesanta, multumim mult Soni! Trebuie sa incerc si eu, am auzit de ea dar tot eram destul de reticenta.

timotei
timotei 23 Jul 2013, 22:53

Soni eu fac exact ca tine dulceta din dovlecei numai ca eu o fierb mult si are alta culoare

ianadeea
Andreea (ianadeea) 02 Aug 2013, 09:53

Salut Soni. Am facut acum o saptamana aceasta reteta, ca mi-a tras cu ochiul de cand am vazut-o; si a iesit mega-buna, exact cum o descrii tu, cu gust usor de ananas si lamaie, dulce-acrisoara, aromata, racoritoare, ca o dulceata buna-buna de vara. M-am inspirat putin si din reteta originala, de la Laura Sava, si am pus 1/2 baton vanilie in loc de zaharul vanilat, si a iesit divin, se vedeau punctuletele negre de samburi din pastaie, de sotul m-a intrebat: "Ce-ai pus acolo, piper ? "  ... Deci, Lena, e verificata si f. ok reteta, se face relativ repede, partea cu curatatul dovleceilor dureaza putin, si poate parea migaloasa, dar in rest timpul de lucru nu-i unul fabulos, si merg toate bine si rapid , rezultatul final se merita pe deplin. Felicitari de reteta, multumim. Pupici tuturor fetelor gospodine 

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 24 Jun 2015, 10:17

Buna ziua,

1,5 kg dovlecel curatat? Multumesc!

enzza23
enzza23 28 Aug 2015, 18:45

Delicioasa......sunt ani buni de cand o pregatesc.Eu, pentru a-i da un plus de savoare si culoare in ultimele 5 min adaug putin morcov dat pe razatoarea mica.

E fantastica si racoritoare!

Nota mea pentru rețetă: