Sos pesto din leurda.

Sos pesto din leurda.

Acuma mi-am amintit ca am promis anul trecut la Sosul Genovese ca am si eu Sosul din leurda, scris pas cu pas, dar ca deja trecuse sezonul si-l voi posta anul acesta. Eu am fost ieri la adunat leurda, deci precis mai puteti face acest minunat sos.

Ingrediente

Frunze de leurda
200 g
Seminte de pin
100 g
sau de migdale,nuci, caju
Parmezan ras
75 g
Sare
10 g
mare,grunjoasa
Ulei de masline
120 ml
Suc de lamaie
2 linguri
Usturoi
3 buc
catei - optional

Pasi de urmat

1

Acest sos se face, f. repede, daca ai tot ce-ti trebuie, insa cel mai frumos este sa mergi in padure sa aduni leurda.

2

Se alege leurda,se rup coditele mari. Eu am ales direct cum trebuie.

3

Se spala in 2-3 ape, si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

4

  Pregatim toate ingredientele. Eu am pus si seminte de pin si miez de nuca

5

   Punem totul in mixer. Eu am pus si 3 catei de usturoi.(desi ea e f. usturoiata, dar imi place mult usturoiul) Trebuie sa va spun ca leurda nu intra toata deodata in mixer, ci trebuie facuta  in aprox. 3 transe

6

 Se adauga si sucul de la o jumatate de lamaie sau cum va place de acru sau mai putin.

7

Gata. Este un sos f. bun. Eu  il mananc pe paine prajita sau fac paste.

8

    Dupa  ce am terminat si am mestecat totul f. bine, se pune in borcane (ies 2),si se adauga deasupra o pelicula de ulei. Asta se face de cate ori consumam din borcan, ca sa se pastreze bine.

9

  Dupa cum v-am spus mai fac si cu paste. Pun cateva linguri de sos si cateva linguri din apa in care au fiert pastele.

10

   Acest sos se pastreaza in frigider pana la 6 saptamani si se spune ca si in caserole in congelator mai multe luni. (eu am pus si cand sa-l folosesc a fost amar).

Dar in concluzie este un sos f. bun.

 POFTA  BUNA !

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 grame
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)
Colectii: Sosuri diverse

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lena
Elena (lena) 07 mai 2015, 12:13

Foarte buna reteta Sanda, multumesc mult de poze si pasi!

tiki
tiki 07 mai 2015, 14:26

Buna. E de anul trecut. Pai seamana cu cel de busuioc.(Genovese). Vreau sa fac acuma Placinta asta rapida cu spanac si branza, dar cu  leurda ca am fost acuma si am cules (de 2 zile).Era inflorit deja, dar asa frumos. Am facut ca o ciorba de spanac;sos din acesta; ca spanac si mai am.(sa fac placinta). Ma inverzesc toata de atata leurda. Hahaha.

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 08 mai 2015, 09:25

Buna, doamna Sanda. Stiu ca sunteti din Sibiu. Unde putem gasi acea "oaza" de leurda?? Eu stau in Valea Aurie, adica aproape in padure, dar nu stiu sa fi vazut.. Scuze, Lena, ca pun intrebarea aici, dar nu m-am putut abtine, foarte frumoase poze, imi vine un chef nebun de plecat prin padure la cules. Va pup. 

Carmen Silvia
Carmen Silvia 08 mai 2015, 15:22

multumesc mult pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 mai 2015, 21:38

Buna. Nu,nu ianadeea. Nu stau in Sibiu, ci in Medias. In Greweln este padurea facuta f. frumos acest an (la drum ma refer).  E plina de leurda si miroase a usturoi de-ti suceste nasu. Noi ii spunem "aișor". de la ai, egal  usturoi. Pupici.

pop florentina
pop florentina 08 aug 2015, 15:44

Super idee..eu o sa fac cu spanac..multumesc..

tiki
tiki 08 aug 2015, 20:25

Si eu  spun la fel: super idee cu spanac.  O sa fac si eu. Pupici.