Parizer de casa

Parizer  de  casa

Vin cu o reteta de Parizer de casa, din piept de pui sanatoasa si gustoasa. Cel din comert are o cantitate mica de carne separata mecanic, contine sorici, slanina, soia, coloranti, conservanti, arome...etc. Aici ingredientele sunt simple, accesibile oricui, se face si foarte usor si repede. Se poate face cu diferite feluri de carne(vita, pui, porc,curcan). Poza de sus este cu carne de vita, dar ce voi posta este cu carne de pui. Acest parizer de casa este dupa o reteta marocana.

Ingrediente

Carne de pui
300 g
Gris
100 g
Ulei
70 ml
Masline
50 g
Ierburi diverse
1 lingurite
Frunze de patrunjel
2 linguri
Usturoi
2 buc
catei
Boia dulce
1 lingurite
Curry
1 lingurite
Sare
1 lingurite
jumatate lingurita
Cimbru
1 lingurite
jumatate lingurita
Piper
1 lingurite
putin
Oua
3 buc

Pasi de urmat

1

Ingredientele de care avem nevoie. Scriu aici ca maslinele pot fi inlocuite cu ce va place:ciuperci, ardei colorati, cascaval, piper boabe..sau nu adaugati nimic.

2

In cana punem:oule, grisul,uleiul, usturoiul zdrobit, si condimentele, sarea, boiaua, ierburile aromate, curry, cimbrul, piperul. Nu conteaza ordinea. Mixam bine cu blenderul.

3

Apoi adaugam carnea dorita (pui, vita, porc, curcan). Mixam pane devine o pasta omogena.

4

Turnam compozitia obtinuta intr-un bol si adaugam maslinele sau ce doriti voi (cum am scris la Pasul 1) si cele 2 linguri de patrunjel verde (eu am avut congelat). Amestecam bine.

5

Apoi intindem pe masa folie alimentara in 3-4 straturi, turnam compozitia si-i dam forma de rulou.Strangem foarte bine si legam la ambele capete.

6

Ruloul il invelim bine si in folie de aluminiu si-l inchidem bine la capete. Apoi se pune la fiert intr-o oala in apa rece si se lasa 35-45 de minute de cand incepe sa fiarba apa. Folia de aluminiu se innegreste, dar e bine ca nu ajunge in contact cu carnea.Se scoate-atentie ca e greu- cu o paleta si sa elimia folia de aluminiu, lasandu-se sa se raceasca in folia alimentara. Cand s-a racit se introduce in frigider (tot in folie) si se lasa cel putin 4 ore.

 

7

Apoi il  feliem si-l servim ca gustare sau la micul dejun. Se pastreaza in frigider invelit in plastic 4 zile. Dupa cum vedeti nu contine nimic chimic, are o cantitare mica de ulei si se  si fierbe. Deci sanatos. Va doresc

POFTA  BUNA !

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 50 min
Data publicarii:
Colectii: Aperitive Festive

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

CristinaState134
Cristina State (CristinaState134) 04 oct 2017, 11:01

In reteta apar ouale. Cate se pun? La ingrediente ati uitat sa le treceti...

PopConstantin378
Pop Constantin (PopConstantin378) 04 oct 2017, 14:33

Nu prea e parizer preparatul asta!!!Poate un fel de...rulada...Parizerul fara ingredientul plamani fierti si macinati proportie 15-20%,gusa de porc,carne macra de porc si vita plus altele...nu e parizer!!!Deci sa rebotezam reteta propusa drept...rulada...De acord?

tiki
tiki Pop Constantin (PopConstantin378) 04 oct 2017, 14:35

Asa se cheama in reteta marocana dupa  cum am spus, si parca ei nici nu mananca porc. Asa am facut si eu.  Puteti sa-i spuneti cum doriti.

tiki
tiki Pop Constantin (PopConstantin378) 04 oct 2017, 14:48

Am mai gasit acuma inca doua retete de Parizer de PUI si tot cam acelasi lucru contin. Nu poti baga in parizerul de pui,plamai,carne de porc, gusa de porc......Atunci nu mai e de pui.  Vedeti si D-voastra.

PopConstantin378
Pop Constantin (PopConstantin378) tiki 04 oct 2017, 15:42

Da!Este drept!Putem sa-l botezam cum dorim si sa-i spunem parizer de sobolan...Sa nu uitam de unde vine denumirea de parizer!!!Impropriu de la...Paris cum am fi tentati sa credem!In realitate este un preparat italiandin zona bologneza...Carnat bolognez!Botezarea a fost facuta de catre nemti care produceau acest carnat in Piata Paris din Berlin...si au raspandit produsul foarte consumat in zona respectiva cu denumirea de parizer sau carnat parizian!Nemtii dupa cum stiti sunt mari mancatori de carnat de predilectie de porc...deci mai putin de pui!Asta nu inseamna ca nu pot produce si din pui...Totul este ca materia prima sa fie FOARTE FIN MACINATA!Uneori se afuma alteori nu doar se fierbe!Compozitia parizerului este aproape identica cu a cremvurstiului dar altfel de ...prezentare!!!Va aduceti aminte de restaurant-beraria Gambrinus din Buc?Pe vremuri aici langa berea excelenta la halba se servea si cremvursti la gratar...preparati dupa reteta proprie!Era o minunatie!!!Naiba stie de ce dar alaturi de mustar special,pasta de hrean se servea si ..smantana....acrisoara...O nebunie....

tiki
tiki Pop Constantin (PopConstantin378) 04 oct 2017, 17:02

Da,acuma nu mai gasesti ce a fost. Vad ca scrieti si de mustar. Zilele urmatoare o sa postez si mustarul care-l fac eu acasa sa vedem ce-mi spuneti ca trebuie sa mai adaug.Eu il fac de ani de zile, si ne place la toti si e si sanatos stiind ce bag in el.

Albinuta
Albinuta Pop Constantin (PopConstantin378) 05 oct 2017, 16:22

Stiti reteta de parizer sau de crenvusti? M-ati facut curioasa, as vrea sa incerc si eu sa fac in casa!

PopConstantin378
Pop Constantin (PopConstantin378) Albinuta 05 oct 2017, 20:38

Cremvursti:

-450 g pulpa vita;450 g pulpa porc macra.;400 g gusa porc;400g slanina proaspata porc,250 g geata pisata fin;35 g sare/gust;1 lingurita mica piper macinat(de-aia pentru bebe);1 g nucsoara rasa;2-3 pastai cardamom sau inlocuiti cu coriandru macinat o lingurita mica,3 g boia dulce,40 g ceapa,405 catei de usturoi/gust;intestine de oaie sau porc.

Carnurile,grasimile,se taie cubulete si se dau la congelator cam o ora;se scoate si se toaca totul asa congelat de doua ori(cu satarul).Se trece apoi prin blender impreuna cu ceapa si usturoiul pana se obtine o pasta fina.Secretul este tocarea foarte fina la blender pana la consistenta de pasta.Totul se bune in robot si se framanta adaugand gheata pisata fin.Se pot face cuburi la congelator si se trec prin blender.Framantarea sa se faca in jur de 20-25 minute,apoi se adauga condimentele si se mai framanta 20 minute.Nu va formalizati cu timpul care este mare...dar este foarte important...Nu framantati cu mana...si carnea trebuie sa fie foarte rece,sa nu se incalzeasca...!!!Pasta trebuie sa fie omogena!Si pufoasa!Se da pasta la frigider 30 minute in timpul asta intestinele se pun in apa cu otet sau si cu felii de lamaie!Se umplu intestinele si se "gatuie"din 20 in 20 cm(un schiop/palma).Se atarna pe bara(in camara) si se lasa la zvantat pana a doua zi!~Daca dorim se pot afuma la fum rece cam 2 ore dupa zvantare deoarece se amarasc daca se afuma nezvantati.Dupa afumare se lasa la "odihna" ca sa intre bine aroma de fum in ei!!!Afumati sau nu,se fierb apoi la abur atarnati peste o oala mare in care clocoteste apa si emana vapori ;cam 10-15 minute!Unii ii scufunda in apa care clocoteste potolit pret de 5-7 minute.Se pot pastra la frigider 7-8 zile,se pot si congela,vida, pastrarea putandu-se astfel face pentru mai mult timp!Eu consum si la gratar si sunt formidabili cu mustar de casa sau nu...cu pasta de ardei iute pe post de mustar...cu pasta de hrean cu smantana,chili...Reteta este laborioasa dar rezultatele sunt deosebite!!!!Succes si pofta mare!Per aspera ad astra...

PopConstantin378
Pop Constantin (PopConstantin378) Pop Constantin (PopConstantin378) 05 oct 2017, 20:41

A se citi 4-5 catei de usturoi...(sau dupa gust)Daca nu va place coriandrul sau mirodenia aia indiana puteti renunta!Eu nu renunt!

tiki
tiki 04 oct 2017, 14:33

Scuze. Am trecut la mine, acuma, dar vad ca aici nu apare. 3 oua trebuie. E foarte greu pentru mine sa postez si de aceea am uitat, fiind si 12 noaptea. Imi pare rau. Va multumesc ca mi-ati spus, scuze din nou.

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) 04 oct 2017, 15:22

Tiki, tu ce ierburi ai pus? Mulțumesc.

tiki
tiki Ona Frantz (OnaFrantz381) 04 oct 2017, 16:59

Eu imi fac intr-un borcanas un amestec din verdeturi uscate: oregano,salvie,patrunjel verde,cimbru,busuioc, piper,sare. Se poate si rozmarin,dar mie nu-mi place. Si cand am nevoie adaug cite o lingura/lingurita..Are Lena o reteta grozava de sarmale arabesti Dolma si acolo trebuie un amestec de 7 condimente. L-am gasit pe net sa-l iau, dar trebuia sa comand de minim 60 lei (el costa vreo 4 lei),plus transportul,asa ca si pe acela mi l-am facut si e f.interesant si bun. Succes.

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) tiki 04 oct 2017, 18:37

Mulțumesc frumos!

mthmb
mthmb 04 oct 2017, 15:31

Exact asta ii lipseste unui parizer, plamani fierti. Chair ma intrebam ce nu are parizerului din alimentara... PLAMANI. Si daca tot e de pui musai trebuie sa aiba gusa de porc si carne de vita.

Propun ca de astazi inainte toti cei care posteaza retete aici sa le trimita inainte lui Constantin Pop sa le adauge el plamanii si gusa de rigoare si sa ne spuna cum se cheama in realitate.

In seara asta ma gandeam sa fac o budinca de vanilie, cu lapte, zahar si un plic cu un praf galben luat de la magazin. Astept denumirea corecta si ingredientul pe care mai trebuie sa-l adaug... probabil rinichi.

l.e.
l.e. 04 oct 2017, 17:04

3 oua scrie 

timotei
timotei 04 oct 2017, 17:23

Oameni buni vad ca tare va mai deranjeaza denumire, mie una mii totuna cum se numeste ca doar la multe retetele schimb ingredients din unele sau altele motive sau nu pun ca nu ne place . Good job Tiki, iti dai seama cite critice are Lena la atitea retete.

tiki
tiki timotei 04 oct 2017, 17:53

Multumesc Timotei,,dar nu-ti cade bine. Lena face cu atata dragoste si daruire,ne impartaseste secrete pe care alti bucatari nu o fac  si nu-ti iese preparatul.Si in loc de multumiri mai aude si critici. Daca nu-ti place mai bine taci ca si asa nu rezolvi nimic. Nimeni nu schimba ingredientele. Daca tu faci reteta, fa-o cum vrei adauga ce-ti place. Si la postarea aceasta, eu ma misc incet ca nu ma pricep,dar e al naibi de greu. Cred ca am facut vreo 70 de poze,apoi stai si alege-le,sorteaza-le, scrie, mai ajungi pe la mijloc si nu stii din ce cauza ti se sterge tot, am ajuns si la sfarsit si a disparut tot. Ia-o de la capat. In fine. E mai usor sa faci rau decat bine. Stiu ca e ceva sanatos, ce am bagat acolo si mananc cu placere..Daca ar fi si afumat (dar nu cu aroma de fum), ar fi si mai gustos,dar....asta e. Te pup.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 05 oct 2017, 19:36

arată mai mult a lebăr, important e însă să fie gustos...

tiki
tiki 05 oct 2017, 23:18

Doamne ce-i pe aici !!!! ??? Nu-mi place. De stiam nu postam.