Muștar de casă

Muștar de casă

De aproximativ 2 ani am aflat de această rețetă de muștar și văzând cât de simplu se face, nu-mi mai lipsește din casă. Recunosc că mai cumpăr și din comerț când îmi trebuie o cantitate mai mare (fac gogoșari în sos de muștar mult), acesta fiind și mai iute. Vă voi da rețeta de bază, la care veți putea face anumite adăugiri după cum vă place. O să scriu la sfârșit.

Ingrediente

Muștar boabe
120 g
   
Vin alb sec
120 ml
   
Oțet de mere
100 ml
   
Apă plată
55 ml
   
Sare
2 lingurite
   
Miere
2 lingurite
   
Scorțișoară măcinată
0.5 lingurite
   
Nucșoară
0.5 lingurite
   
Cuișoare
5 buc
   
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Aici sunt toate ingredientele de care avem nevoie. Îmi cer scuze, dar eu cred că scriu prea amănunțit. Poza aceasta putea să nici nu fie și să încep direct.

Muștar de casă - Pas 1
Pas 2

Boabele de muștar se macină cu râșnița de cafea, apoi se cern printr-o sită fină (cea de ceai) -eu nu fac-, și se pune într-un borcan de 800 gr.

Muștar de casă - Pas 2
Pas 3

Punem pe rând toate ingredientele cu excepția turmericului. Adăugăm apa, vinul, oțetul de mere, sarea, mierea, scorțișoara,

Muștar de casă - Pas 3
Pas 4

Aici am adăugat și cuișoarele.

Muștar de casă - Pas 4
Pas 5

Radem apoi nucșoara (nu-mi place deloc acest lucru) și o punem și pe ea peste celelalte ingrediente.

Muștar de casă - Pas 5
Pas 6

Aici este nucșoara pusă. Amestecăm bine. A mai rămas numai turmericul care-l vom adăuga numai peste 48 de ore. Aici s-ar termina rețeta de bază. Am amestecat bine și am pus capacul și lăsăm la frigider pentru 48 de ore. În acest timp mai amestecăm din când în când.

Muștar de casă - Pas 6
Pas 7

Eu am împărțit muștarul în două și într-un borcan am mai adăugat câteva boabe galbene și câteva negre de muștar, ca să am și puțin în stil Dijon.

Muștar de casă - Pas 7
Pas 8

Cam așa arată, dar trebuie amestecat.

Muștar de casă - Pas 8
Pas 9

Închidem borcanele și le băgăm la frigider pentru 48 de ore, dar nu uităm să mai amestecăm din când în când. Vreau să vă spun că acesta este un muștar iute. Ca să nu fie chiar așa foc, (eu întotdeauna fac, dar acum din cauza postării am uitat), fierbeți vinul cu oțetul și numai apoi îl turnați peste praful de muștar. Fierbințeala îi mai ia din iuțeală. Dar tot rămâne destul de pișcăcios.

Muștar de casă - Pas 9
Pas 10

După cele 48 de ore, timp în care muștarul a absorbit tot lichidul, scoatem borcanele și adăugăm în fiecare câte un vârf de cuțit cu turmeric (curcuma) pentru culoare și amestecăm. Dacă doriți mai dulce acum mai puteți adăuga miere.

Muștar de casă - Pas 10
Pas 11

Muștarul se pune în borcănașe potrivite, se închid bine cu capace și se păstrează mult timp în frigider, din cauza vinului și oțetului. De acum se poate consuma. Dacă vreți puteți să nu puneți oțet deloc, ci numai vin (225 ml). Puteți face și muștar cu hrean și ghimbir. La această rețetă de bază, adăugați o bucățică de ghimbir ras (cam 4 cm), și o rădăcină mică de hrean ras. Este extrem de iute. Nu am făcut că și așa acesta pișcă suficient. Rețeta pe care v-am prezentat-o este foarte aromată, iute, foarte intensă și nu seamănă cu cel din comerț. Vă doresc succes și POFTĂ BUNĂ!

Muștar de casă - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 05 Oct 2017, 11:33

Super! Dar cum fac daca nu vreau sa pun vin? Cu ce înlocuiesc? Și nu mă interesează dacă nu mai are același gust. Mulțumesc

tiki
tiki Carmen Nedelea 05 Oct 2017, 11:52

N-am facut fara vin si m-am uitat si pe etichetele din comert,nu la toate si ele au vin. Incearcati,dar adaugati atunci otet si apa mai multa.Otetul stiu ca poate fi omis si sa pui numai vin,dar invers ba.Nu e ceva scump, asa ca nu e nici o paguba, si  precis nu va fi de aruncat. Dar pana acuma niciodata nu am stiut ca bobita asta mica de mustar poate fi asa iute. Succes.

tiki
tiki 05 Oct 2017, 11:53

Lena, vezi ce marca e masina mea de cafea?

tiki
tiki 05 Oct 2017, 11:57

Din alta tura,cand am facut numai un fel. A ajuns la C-ta. Asta si rosiile uscate fac furori acolo si ma scapa de cate o mica atentie.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 05 Oct 2017, 12:54

Da, da, am remarcat :)

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:20

Draga Lena, am citit din nou de curand reteta postata de tine cu Tocana de vinete (zacusca din Basarabia) in care promiteai si o reteta mai elaborata. Iarta-ma ca te intreb, ai postat-o cumva si nu o gasesc eu? Acum zacustile sunt pe ultima suta de metri si parca as dori si un alt fel de zacusca decat cea clasica. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:27

Buna Adriana, da am postat la Conserve, uite aici - https://www.lalena.ro/reteta/980/Zacusca-de-vinete/

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:55

multumesc mult pt. raspunsul rapid

Irina
[email protected] (Irina) 22 Nov 2020, 13:11

Excelent muștarul, am făcut reteta de cateva ori și suntem foarte încântați de gust. Iti mulțumim mult!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki [email protected] (Irina) 22 Nov 2020, 13:28

Cu mare drag. Ma bucur ca va placut. Si eu fac tot timpul, nu mai cumpar din comert.  Parca pisca cam tare si se mananca mai incet ca cel din magazin, dar ne place.