Mustar de casa

Mustar  de  casa

De aproximativ 2 ani am aflat de aceasta reteta de mustar si vazand cat de simplu se face, nu-mi mai lipseste din casa. Recunosc ca mai cumpar si din comert cand imi trebuie o cantitate mai mare (fac gogosari in sos de mustar mult), acesta fiind si mai iute. Va voi da reteta de baza, la care veti putea face anumite adaugiri dupa cum va place. O sa scriu la sfarsit.

Ingrediente

Mustar boabe
120 g
Vin alb sec
120 ml
Otet de mere
100 ml
Apa plata
55 ml
Sare
2 lingurite
Miere
2 lingurite
Scortisoara macinata
0.5 lingurite
Nucsoara
0.5 lingurite
Cuisoare
5 buc
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Aici sunt toate ingredientele de care avem nevoie. Imi cer scuze, dar eu cred ca scriu prea amanuntit. Poza aceasta putea sa nici nu fie si sa incep direct.

Mustar  de  casa - Pas 1
Pas 2

Boabele de mustar se macina cu rasnita de cafea,apoi se cern printr-o sita fina (cea ce ceai) -eu nu fac-,si se pune intr-un borcan de 800 gr.

Mustar  de  casa - Pas 2
Pas 3

Punem pe rand toate ingredientele cu exceptia turmericului. Adaugam apa, vinul,otetul de mere,sarea, mierea,scortisoara,

Mustar  de  casa - Pas 3
Pas 4

Aici am adaugat si cuisoarele.

Mustar  de  casa - Pas 4
Pas 5

Radem apoi nucsoara (nu-mi place deloc acest lucru) si o punem si pe ea peste celelalte ingrediente.

Mustar  de  casa - Pas 5
Pas 6

Aici este nucsoara pusa. Amestecam bine. A mai ramas numai turmericul care-l vom adauga numai peste 48 de ore. Aici s-ar termina reteta de baza. Am amestecat bine si am pus capacul si lasam la frigider pentru 48 de ore. In acest timp mai amestecam din cand in cand.

Mustar  de  casa - Pas 6
Pas 7

Eu am impartit mustarul in doua si intr-un borcan am mai adaugat cateva boabe galbene si cateva negre de mustar, ca sa am si putin in stil Dijon.

Mustar  de  casa - Pas 7
Pas 8

Cam asa arata, dar trebuie amestecat.

Mustar  de  casa - Pas 8
Pas 9

Inchidem borcanele si le bagam la frigider pentru 48 de ore, dar nu uitam sa mai amestecam din cand in cand. Vreau sa va spun ca acesta este un mustar iute. Ca sa nu fie chiar asa foc, (eu totdeauna fac, dar acuma din cauza postarii am uitat),fierbeti vinul cu otetul si numai apoi il turmati peste praful de mustar. Fierbinteala ii mai ia din iuteala. Dar tot ramane destul de piscacios.

Mustar  de  casa - Pas 9
Pas 10

Dupa cele 48 de ore,timp in care mustarul a absorbit tot lichidul,scoatem borcanele si adaugam in fiecare cate un varf de cutit cu turmeric (curcuma) pentru culoare si amestecam. Daca doriti mai dulce acuma mai puteti adauga miere.

Mustar  de  casa - Pas 10
Pas 11

Mustarul se pune in borcanase potrivite, se inchid bine cu capace si se pastreaza mult timp in frigider, din cauza vinului si otetului.De acum se poate  consuma. Daca vreti puteti sa nu puneti otet deloc ci numai vin (225 ml). Puteti face si mustar cu hrean si ghimbir. La aceasta reteta de baza, adaugati o bucatica de ghimbir ras (cam 4 cm),si o radacina mica de hrean ras. Este extrem de iute. Nu am facut ca si asa acesta pisca suficient. Reteta pe care v-am prezentat-o este foarte aromata, iute, foarte intens si nu seamana cu cel din comert. Va doresc succes si POFTA  BUNA !

Mustar  de  casa - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 05 Oct 2017, 11:33

Super! Dar cum fac daca nu vreau sa pun vin? Cu ce înlocuiesc? Și nu mă interesează dacă nu mai are același gust. Mulțumesc

tiki
tiki Carmen Nedelea 05 Oct 2017, 11:52

N-am facut fara vin si m-am uitat si pe etichetele din comert,nu la toate si ele au vin. Incearcati,dar adaugati atunci otet si apa mai multa.Otetul stiu ca poate fi omis si sa pui numai vin,dar invers ba.Nu e ceva scump, asa ca nu e nici o paguba, si  precis nu va fi de aruncat. Dar pana acuma niciodata nu am stiut ca bobita asta mica de mustar poate fi asa iute. Succes.

tiki
tiki 05 Oct 2017, 11:53

Lena, vezi ce marca e masina mea de cafea?

tiki
tiki 05 Oct 2017, 11:57

Din alta tura,cand am facut numai un fel. A ajuns la C-ta. Asta si rosiile uscate fac furori acolo si ma scapa de cate o mica atentie.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 05 Oct 2017, 12:54

Da, da, am remarcat :)

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:20

Draga Lena, am citit din nou de curand reteta postata de tine cu Tocana de vinete (zacusca din Basarabia) in care promiteai si o reteta mai elaborata. Iarta-ma ca te intreb, ai postat-o cumva si nu o gasesc eu? Acum zacustile sunt pe ultima suta de metri si parca as dori si un alt fel de zacusca decat cea clasica. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:27

Buna Adriana, da am postat la Conserve, uite aici - https://www.lalena.ro/reteta/980/Zacusca-de-vinete/

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 05 Oct 2017, 16:55

multumesc mult pt. raspunsul rapid

Irina
[email protected] (Irina) 22 Nov 2020, 13:11

Excelent muștarul, am făcut reteta de cateva ori și suntem foarte încântați de gust. Iti mulțumim mult!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki [email protected] (Irina) 22 Nov 2020, 13:28

Cu mare drag. Ma bucur ca va placut. Si eu fac tot timpul, nu mai cumpar din comert.  Parca pisca cam tare si se mananca mai incet ca cel din magazin, dar ne place.