Gulaș cu carne de porc

Gulaș cu carne de porc

Gulașul cu carne de porc este asemănător cu Guiașul Unguresc.

Gulaș, guiaș – cum se pronunță în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulașului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roșii și chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluștele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate și una de făină, vreo două frunze dafin și vreo trei căței de usturoi, o frunză de țelină.

Tot la variabile ar intra și forma de agregare (supă sau tocăniță). Eu optez pentru tocăniță.

Această tocăniță este foarte bună făcută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experiență pentru că am mâncat, făcută la ceaun în aer liber.

Merită să încercați!

Ingrediente

Pulpă de porc/vită
500 g
se pot folosi și costițe, eu de această dată am folosit costiță
Costiță afumată de porc
250 g
   
Cartofi roșii
500 g
   
Unt
50 g
   
Ceapă albă
2 buc
2 bucăți mai mari sau 3 mai mici
Morcovi
2 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Usturoi
2 buc
2 căței
Boia dulce
1 lingurita
opțional puteți pune și o linguriță de boia iute
Roșii decojite
150 g
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
o legătură
Sare
1 lingurita
după gust
Piper
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Mi-am pregătit ingredientele.

 

Gulaș cu carne de porc - Pas 1
Pas 2

Topim cubul de unt și se amestecă cu uleiul de floarea-soarelui.

Carnea de porc se taie cuburi mari și se pune la prăjit.

Gulaș cu carne de porc - Pas 2
Pas 3

Se adaugă costița afumată, tăiată bastonașe.

Gulaș cu carne de porc - Pas 3
Pas 4

Când carnea capătă culoarea aurie, se scoate într-un castron.

Gulaș cu carne de porc - Pas 4
Pas 5

În grăsimea rămasă, se călește ceapa, morcovul tăiat feliuțe, sare, piper și usturoiul tocat sau zdrobit.

Gulaș cu carne de porc - Pas 5
Pas 6

Când usturoiul s-a înmuiat se adaugă roșiile decojite. Am folosit din conservă gata tăiate bucățele.

Gulaș cu carne de porc - Pas 6
Pas 7

Adăugăm și ardeiul gras tocat cubulețe.

Gulaș cu carne de porc - Pas 7
Pas 8

Apoi punem și carnea cu frunzele de dafin.

Se acoperă totul cu apă și se lasă la fiert.

Gulaș cu carne de porc - Pas 8
Pas 9

Când carnea e aproape fiartă se adaugă cartofii cubulețe și se mai lasă max 20 min.

Până când s-au fiert cartofii și carnea.

Se condimentează cu boiaua de ardei dulce sau picantă.

Gulaș cu carne de porc - Pas 9
Pas 10

La sfârșit se pune pătrunjel verde și se servește cu murături.

Serviți cald!

Să aveți poftă mare!

Gulaș cu carne de porc - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 80 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 10 Feb 2011, 10:18

Aveai dreptate ca seamana mult mancaricile noastre, vezi ca eu prajeala cu rosii o pun mai la urma, ca sa nu se intareasca cartofii si sa fiarba mai repede. Dar cand fac fara cartofi, numai gulasul, la fel pun prajeala cu carnea impreuna la fiert.

Ellena
Elena (Ellena) 10 Feb 2011, 15:43

Mersi de sfat Lena. Acum am pus asa ca aveam rosile gata fierte sin conserva,iar cartofii de aici cu siguranta nu se intaresc, sunt f.diferiti de cei din Romania.

Nu pot face cartofi prajiti aici decat cumparati congelati, pentru ca se inmoaie f.mult si nu mai intelegi nimic de ei!

freakydr
Anca (freakydr) 26 Feb 2011, 09:53

aaaaaahhhhh nebunie de reteta ! Daca iti mai aduci aminte Lena , te-am rugat acum ceva timp sa postezi daca ai ceva reteta de Gulas ! De fiecare daca cand ajung in Ungaria sau in Austria pur si simplu nu ma pot abtine sa nu mananc gulas ! Asa ca si sfat pt Ellena , ai putea sa pui si niste galuste micute daca o faci Gulas supa , iar ca sa fie picanta exista o pasta de ardei "Eros pista" se numeste , o gasesti la Kaufland - ii schimba gustul foarte mult ! 

Multumesc ca ai postat reteta asta !

Ellena
Elena (Ellena) 26 Feb 2011, 13:22

Mersi pentru sfat  Freakydr am sa tin cont!

hanna
hanna 11 Oct 2013, 15:32

se  poate face si cu ceafa de porc?

lena
Elena (lena) hanna 11 Oct 2013, 17:18

De ce nu? Merge orice carne va place.

hanna
hanna 11 Oct 2013, 18:49

rezultatul!

Poza mea pentru rețetă:
IDanutzza
IDanutzza 24 Jan 2014, 17:02

asta e prima rețetă încercată de pe site :D a fost absolut delicioasă și laudată!!!! Pregătită pentru tata și e mai cunoscător decât mine.

Mulțumim !!!

Poza mea pentru rețetă:
ionica02
ionica02 18 Nov 2014, 17:22

lena ai niste retete fabuloase nemaipomenite si explici totul pas cu pas sunt foarte incantata de rezultate multumim esti o scumpa!!!! :*

 
 
Nota mea pentru rețetă: