Rulou de curcan cu ciuperci

A
Rulou de curcan cu ciuperci

Aveam in casa fel de fel de ciuperci din care vroiam sa fac ceva mai deosebit. Dupa indelungi cautari am decis sa adaptez o reteta de-a lui Jamie Oliver pe care sa o poata face si sotul, pentru prima data in postura de bucatar 100%, eu neputand decat sa ii dau indicatii de de pe margine si sa ii fac poze.

Pe parcurs planul initial a suferit modificari, dar rezultatul a fost ceva extraordinar !

Am estimat timpii de executie, noi ne-am balbait pe traseu asa ca a durat foarte mult.

Ingrediente

Piept de curcan
1 kg
fara piele
Ciuperci champinion
170 g
la borcan, intregi
Galbiori uscati
25 g
jumatate de pachet
Ciuperci asortate de padure
100 g
in saramura
Ceapa verde
4 buc
1 legatura
Usturoi
2 buc
catei
Patrunjel verde
1 lingurite
Ulei de masline
2 linguri
Vin alb
1 pahare
Smantana
150 ml
Mustar
2 linguri
din cel cu boabe intregi
Aluat foietaj
800 g
Ou
1 buc
Sare si piper
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Adunam ingredientele. Nu am mai folost ardeii copti, dar am introdus aluatul frantuzesc.

2

Cu vreo 2 ore inainte am pus la inmuiat galbiorii, conform instructiunilor de pe pachet. Se pun in apa rece si se dau in clocot, apoi se lasa intr-un vas cu apa rece pentru a se hidrata si a ajunge la forma initiala.

3

Am aprins cuptorul la 200 grade si l-am lasat sa se incalzeasca.

Am tocat galbiorii, o parte din ei mai marut, o parte mai mare.

4

Mixul de ciuperci de padure arata extraordinar, au fost taiate in  bucati mari.

5

Ciupercile champonion au avut aceeasi soarta, o parte maruntite, o parte lasate bucati mai mari. Rezultatul l-am grupat pe marime, nestiind cat o sa folosesc exact.

6

Aici sunt cele tocate marunt. pe care imi propusesem sa le folosesc integral Pana la urma nu am mai tinut cont si le-am amestecat.

7

Am taiat ceapa si tocat marunt usturoiul.

8

Intr-o tigaie incinsa am pus uleiul si am calit la foc mic usturoiul si ciupercile.

9

Lipsea ceva. Ah, da, ceapa !

10

Cand s-au muiat si s-a evaporat apa, asezonam cu sare, piper si patrunjel (verde sau uscat) dupa gust si dam deoparte sa se raceasca.

11

Intre timp ne ocupam de curcan. Cu un cutit de filetat am impartit piepul in 4 bucati. Fiecare bucata am despicat-o pe mijloc, fara a o taia de tot.

12

Am umplut fiecare bucata de piept cu ciuperci. Dim compozitie mi-a mai ramas cam 1-2 linguri.

13

Aici a intervenit schimbarea de plan. Nu aveam cum sa inchidem eficient bucatile de piept in asa fel incat sa nu pierdem compozitia minunata pe care o doream cat mai multa, asa ca am scos repede din congelator un pachet de aluat de foietaj si am dezghetat o parte. S-a dovedit insuficient asa ca pana la urma l-am dezghetat pe tot.

Am taiat aluatul fasii. Sotul nu s-a formalizat la estetica.

14

Am infasurat fiecare bucata de piept in fasiile de aluat. Prima incercare nu a fost prea reusita facuta de sot singur, a trebuit "carpita". Am intervenit si eu, unul a tinut cu grija pieptul care deborda de ciuperci si unul infasura aluatul. Pana la urma au iesit rezonabil pentru niste incepatori.

De emotii am pus "strudelele" direct in tava fara sa ne gandim daca nu cumva trebuie unsa sau macar sa folosim hartia de copt

15

Am batut oul si am uns cu el minunatiile.

16

Am pus totul in cuptorul care se incinsese zdravan - nu stiam cat o sa ne ia toata operatiunea - si am lasat 35 de minute pe treapta 3 (200 grade) pe randul din mijloc.

17

Intre timp ne-am apucat de sos. Am pus intr-o craticioara incinsa mustarul si vinul si am lasat pana a disparut mirosul de alcool. Daca am fi folosit o tigaie probabil ca ar fi mers mai repede.

18

Am adaugat smantana si am fiert inabusit ... ar fi trebuit pana cand sosul ramanea lipit de lingura, dar nu am mai avut atata rabdare. Duoa vreo 10 minute l-am declarat gata sil-am luat de pe foc. Se poate asezona dupa gust, noi l-am considerat perfect asa.

19

Dupa 35 de minute "strudelele" aratau bine, dar ne intrebam daca si carnea inauntru o fi gata.

20

Am sacrificat unul si era perfect.

21

Daca tot a fost sacrificat, l-am taiat felii, am pus sos si ne-am batut pe el. Am si uitat de garnitura de ardei copti sau salata de ciupercute de padure la care ne gandisem.

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 bucati (portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lena
Elena (lena) 23 ian 2012, 20:34

M-ati dat jos cu reteta asta! Nota 11 si sincere multumiri si aprecieri, bravo pt asa mancaruri delicioase si deosebite! O idee super cu aluatul de foietaj

AMV
Adriana (AMV) 23 ian 2012, 22:21

De acum, ca mi-a adus sotul informatii pretioase de la atelier despre aluat (multumesc mult, o sa vad cum trimit filmuletele) o sa incerc sa il fac singura. 

AMV
Adriana (AMV) 05 iul 2012, 21:46

Repetir ! De data asta fiind sigura in bucatarie am cumparat pieptul feliat la caserola - mare gresala ! M-am chinuit o gramada sa "asamblez" bucatile taiate haotic.

AMV
Adriana (AMV) 05 iul 2012, 21:48

Gustul a fost insa la fel de bun. O poza in sectiune mai reusita de data asta

Poza mea pentru reteta: