Varză călită (o variantă)

Varză călită (o variantă)

În copilărie nu îmi plăcea deloc. Până într-o zi când mama a tot insistat să îmi pună puțină varză călită în farfurie, lângă cartofii mei prăjiți. De atunci ador această mâncare! Și am și învățat să o prepar! Varianta asta e de post, dar se pot adăuga cârnați, salam ori ceva șuncă (ce se vor căli împreună cu legumele, la început). Mai puteți pune și foi de dafin ori piper boabe (dar mie nu îmi plac). Sau se mai poate băga la cuptor mai spre sfârșit, când nu e făcută chiar de tot. Poftă bună să aveți!

Ingrediente

Varza
1 buc
mică sau jumătate mare
Ulei
4 linguri
linguri de lemn
Ceapa
1 buc
mică
Ardei rosu
1 buc
o jumătate, capia sau gras
Bulion
1 linguri
lingură de lemn
Sare,piper,boia dulce
1 linguri
după gust

Pasi de urmat

1

Pregătim ingredientele.


2

Tăiem mărunt ceapa și ardeiul.

3

Tăiem varza fâșii cât mai subțiri. Eu o pun într-un vas adânc și o și spăl, dar nu e obligatoriu dacă ați curațat bine foile de deasupra.


4

Într-o cratiță/oală mai voluminoasă, punem la calit în ulei ceapa și ardeiul.

5

După 2-3 minute, adăugăm și boiaua.


6

După ce s-au călit, adăugăm varza. Și imediat punem peste ea sarea, să se lase puțin.


7

Amestecăm bine și lăsăm la călit la foc mai mic.


8

Vom vedea că se va schimba la culoare. Mama reușește să o prepare fără să mai adauge deloc apă, eu însă nu. Așa că, atunci când văd că se lipește, pun câteva picături de apă fierbinte peste ea și amestec, lăsând în continuare pe foc la călit.

9

Când e făcută varza (putem gusta - durează vreo 30 de minute cred), adăugăm bulionul.


10

Apoi piperul.

11

Și e gata. Stingem focul.


12

Se poate servi cu smântână. Ori cu cartofi pai! Poftă bună!


Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 3 bucati (3 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 70 min
Data publicarii:

Comentarii

vulpea-roz
vulpea-roz 17 oct 2013, 14:29

Nu pui nicio iarba, cimbru, marar? Fac si eu maine, cu mamaligutza, yum-yum!

Adya
Adya 14 nov 2013, 17:23

Eu am doar varza acra? pot sa folosesc asa?

Nina-Andreea
Nina-Andreea 28 nov 2013, 12:02

 Vulpea-roz: eu nu pun nicio iarbă, cimbru, mărar, etc. pentru că nu îmi plac...dar puteți pune orice condiment din ăsta, după preferințe; hiar și foi de dafin (pe care le scoateți la final) sau piper negru boabe. Merge perfect cu mamaliguță!

Adya: puteți folosi și varză acră, bineînțeles! Chiar mai bună va ieși! În cazul ăsta, nu mai trebuie bulion (doar dacă chiar vă place așa de mult bulionul).

tiki
tiki 19 iun 2015, 15:30

Buna, Si eu fac varza calita f. des.  Am facut cu acra deoarece mai am inca in butoi !!! Eu o fac cu untura (asa stiu de la bunica, mama), ceapa, foi dafin, ienibahar-boabe, cimbru uscat, piper negru macinat si.... in cuptor. E f. buna.

Poza mea pentru reteta:
MarianaIezaru400
Mariana Iezaru (MarianaIezaru400) 15 aug 2017, 14:56

se adauga foaie de dfin si sare de lamaie dupa gust