Ingrediente
●
Pentru lemon curd: lămâi
2 buc
●
Pentru merenga italiană: albușuri
2 buc
●
Zahăr
230 g
130 g pentru albușuri (bezea italiană), plus pentru lemon curd încă 100 g.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Mai întâi facem lemon curdul.
Regula este: la o lămâie - 1 ou, 50 g zahăr, 10-15 g unt.
Inițial, am făcut din 3 lămâi, dar a ieșit atât de acru (au fost extrem de acre lămâile), încât pentru înghețată am folosit doar o parte din lemon curdul, așa că mai bine faceți mai puțin, din 2 lămâi.
Razi coaja de la 2 lămâi și o adaugi la 100 g zahăr. Amesteci
Pas 2
Din lămâi storci sucul, torni în zahăr, amesteci.
Pas 3
Ouale le bați cu furculița, fără spumă. Le adaugi la suc.
Pas 4
Lași să stea o jumătate de oră, ca răzătura de coajă să-și lase aroma. Neapărat strecori printr-o sită ca să îndepărtezi coaja răzuită și eventualele bucățele de albuș neamestecat, care s-ar îngroșa în procesul fierberii și s-ar transforma în fulgi de albuș.
Torni amestecul în cratiță, adaugi 30 g unt și fierbi la foc mic (nu pe baie de aburi) până se îngroașă, vreo 10-15 min.
Pas 6
Între timp, faci bezea italiană:
2 albușuri le bați tare
Pas 7
Peste 130 g de zahăr torni 40 ml apă și amesteci bine ca să mai dizolvi din zahăr.
Apoi pui pe foc și amesteci bine ca să se dizolve restul de zahăr. Ții pe foc până încep să se facă bule pe fundul cratiței. Aduci până la fierbere, dar nu lași să fiarbă.
Pas 8
Siropul îl iei de pe foc și-l torni în fir în albușurile bătute, mixând cu mixerul. Mai bați încă 15 min.
Compoziția se va înălbi, va fi lucioasă și netedă.
Pas 10
Pentru a face înghețata propriu-zisă, amesteci încet, cu telul, frișca cu bezeaua, adică albușurile, apoi cu lemon curdul. Lemon curdul nu-l pui pe tot odată, adaugi o parte, apoi guști să vezi dacă nu este prea acră compoziția. Eu am făcut din 3 lămâi, dar am folosit cam jumătate din cantitate; cealaltă am pus-o la frigider și am folosit-o pentru altă înghețată.
Pas 11
Pui înghețata în caserolă și la congelator. Eu am lăsat-o la congelator pe noapte, așa că nu am amestecat deloc în ea, dar totuși mi-a ieșit destul de cremoasă.
Cantitate:
800 g
(aproximativ, nu am cântărit 800g-1 kg, ceva de genul)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: