Sos Bolognese

Un sos foarte bun care se foloseste la prepararea pastelor sau lasagniei, nu ezitati sa-l incercati.

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Usturoi
4 buc
catei mici
Ulei de masline
50 ml
Carne tocata de porc
300 g
Carne tocata vita
300 g
Rosii cubulete din conserva de 300g
2 buc
2 cutii de conserve
Vin alb demisec
100 ml
Busuioc uscat
1 lingurite
sau busuioc proaspat
Sare
0.5 lingurite
sarati dupa gust

Pasi de urmat

1

Taiati ceapa si usturoiul cubulete.

2

Carnea se toaca, in caz ca nu aveti carnea deja tocata din comert.

3

Ceapa si usturoiul se calesc putin in uleiul de masline.

4

Rosiile se paseaza cu mixerul. Daca nu aveti rosiile in cutii, luati rosii proapete, le decojiti, taiati cuburi si pasati.

5

In ceapa si usturoiul calit se adauga carnea, se amesteca continuu pana cand  se evapora apa.

Se adauga vinul si iarasi se asteapta pana se evapora lichidul.

6

Se adauga pasta de tomate, se amesteca.

7

Se adauga sarea, busuiocul si piper negru, daca va place. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

8

Dupa 2 ore sosul scade putin, atunci este gata. Cel mai important in aceasta reteta este faptul ca sosul trebuie sa se coaca aceste 2 ore.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

ionelita (08 October 2009, 17:29)

am facut si eu sosul si mi se pare super bun,busuiocul face toata treaba...pana acum il luam de la magazin dar nu se compara cu cel facut in casa...sotul meu si cu mine il adoram.

mincaciosii
mincaciosii (16 October 2009, 23:37)

Buna Lena....ai incercat sa prajesti bacon inainte de a praji carnea tocata??? eu folosesc pe linga busuioc si oregano si maghiran.....iar cascavalul il pun doar la sfirsit pe deasupra ca un strat gros.Baconul(costita afumata) ii da un gust de zici ca nu e adevarat......sa le vezi pe fetite mincind...se bat turcii la gurile lor...altfel fac tot la fel ca tine...

lena
lena (17 October 2009, 09:33)

Interesanta idee, o sa incerc si asa.De cascaval - la inceput puneam doar deasupra, dar am observat ca este mai gustos daca pui si printre straturi.

vero79 (27 November 2009, 09:36)

multumim pentru reteta si eu am facut sosul si este extraordinar de bun

nota10+

TaniaA (02 September 2010, 10:15)

am facut acest sos pentru lasagna, dar n-am avut timp la dispozitie ca  sa-l fierb 2 ore, l-am fiert maxim 1 ora si mi s-a parut ok si asa.

gabriela29sv
gabriela29sv (05 September 2010, 21:25)

Buna din nou, vreau sa precizez ca am facut deja lasagna dupa reteta ta ,cam a 7 -a oara deja ...e foarte buna reteta si am recomandat-o cu caldura tuturor prietenelor mele. Totusi am facut o mica modificare, in loc de carne de porc amestecata cu vita eu pun carne de pui cu vita(familia mea nu prea este fan al carnii de porc) si imi iese foarte buna si asa, chiar laudata 

Nota 10 pentru toate retetele tale minunate si mai ales pentru efortul care il depui impartasind si cu noi...

amalia80 (21 September 2010, 15:52)

Un sos destul de greu de pregatit, dar rezultatul este pe masura. Prima data cand am facut acest sos l-am facut conform retetei de pe cutia de lasagna si acolo era mentionat si morcovul (2 morcovi rasi). Cred ca iese mai dulce, dar este delicios.

Emma (22 September 2010, 16:07)

Am facut si au acest sos astazi si l-am mancat cu macaroane (melcisori). Mi s-a parut usor de facut si extrem de gustos. Singura problema e timpul de fierbere de 2 ore. Il pot face doar cand sunt acasa toata dimineata. Oricum, merita, e mult mai bun decat ceea ce faceam pana acum sau ce se gaseste in comert.

MariaP (23 September 2010, 19:02)

Dureaza ceva prepararea lui, dar merita. E delicios!

Lavi
Lavi (03 November 2010, 16:41)

eu mai adaug si putin ardei iute, numai pentru gust!

acest truc il stiu de la mama care locuieste in italia si mi-a dat reteta lor!

Galia
Galia (29 November 2010, 19:21)

Ce pacat ca abia acum mi-am dat seama cat de benefic este sa adaugi vin la prepararea carnii.

Ii da o aroma si gust deosebit.

Cori
Cori (09 February 2012, 13:55)

Foarte bun sosul, numai ca eu folosesc carne de pui

m4r1n4 (31 January 2013, 20:06)

lena, la pasul nr. 5 e totul scris corect? se fierbe pana scade apa sau pana NU scade apa?

lena
lena (31 January 2013, 20:09)

Da, o sa corectez.

danyelle
danyelle (25 December 2013, 21:01)

Si eu pregatesc acest sos des, dat fiind ca locuiesc linga  Bologna si este foarte renumit. In original se numeste "ragù bolognese". Chiar in aceste zile l-am pregatit cu o mica modificare: se pune mai putin sos de tomate (iese mai putin acru)  si pe parcurs se adauga lapte pentru a face carnea mai moale si a "taia" di grasimea uleiului. Ah, si dupa cum vrea receta originala foarte important  la inceput se face un amestec din ceapa ,morcov si telina (la noi nu am vazut in comert..) tocat foarte marunt (mai binein robot... eu asa nu mai gasesc bucatele de legume in sos ) si fara usturoi. 

anhelik
anhelik (31 August 2014, 16:02)

 Danyelle, sunt de acord cu tine, aceasta este reteta originala. Ceapa se pune putina, chiar si jumatate, un morcov mic, o bucatica de tulpina de telina si patrunjel. Secretul sta in timpul de coacere, se lasa la foc mic cat mai mult posibil, 2-3-4 ore. In Toscana  unele gospodine ajung la fiert o pulpa de iepure si 2-3 ficatei.