Sos Bolognese

Un sos foarte bun care se foloseste la prepararea pastelor sau lasagniei, nu ezitati sa-l incercati.

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Usturoi
4 buc
catei mici
Ulei de masline
50 ml
Carne tocata de porc
300 g
Carne tocata vita
300 g
Rosii cubulete din conserva de 300g
2 buc
2 cutii de conserve
Vin alb demisec
100 ml
Busuioc uscat
1 lingurite
sau busuioc proaspat
Sare
0.5 lingurite
sarati dupa gust

Pasi de urmat

1

Taiati ceapa si usturoiul cubulete.

2

Carnea se toaca, in caz ca nu aveti carnea deja tocata din comert.

3

Ceapa si usturoiul se calesc putin in uleiul de masline.

4

Rosiile se paseaza cu mixerul. Daca nu aveti rosiile in cutii, luati rosii proapete, le decojiti, taiati cuburi si pasati.

5

In ceapa si usturoiul calit se adauga carnea, se amesteca continuu pana cand  se evapora apa.

Se adauga vinul si iarasi se asteapta pana se evapora lichidul.

6

Se adauga pasta de tomate, se amesteca.

7

Se adauga sarea, busuiocul si piper negru, daca va place. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

8

Dupa 2 ore sosul scade putin, atunci este gata. Cel mai important in aceasta reteta este faptul ca sosul trebuie sa se coaca aceste 2 ore.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 03 apr 2016, 12:27

Pe langa ingredientele retetei de sus, folosesc morcov la cantitatile pe care le-ai dat, as pune 2 morcovi mijlocii, folosesc telina sau asazisa apio. Rosiile sunt mai bune neconservate dar daca e iarna sa fie-n suc nu bulion, pun si vin alb la fiert, iar cand servim cu paste (scurte de preferat) pt. nepotica sunt unele mici tubulare). Nu pun ceapa.

 

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 03 dec 2015, 11:28

E f.bine.

natacahul
natacahul 23 nov 2015, 14:38

As dori sa aflu daca adaug suc de roshii e bine sau nu??

gospodina1
gospodina1 08 mai 2015, 23:30

Gatesc si eu acest sos foarte des. Eu pun rosmarin si piper cind aproape e gata si nu adaug vin. Folosesc atit rosii la conserva cit si proaspete ca sa nu iasa acru.

Nota mea pentru reteta:
danyelle
Diana (danyelle) 25 dec 2013, 21:01

Si eu pregatesc acest sos des, dat fiind ca locuiesc linga  Bologna si este foarte renumit. In original se numeste "ragù bolognese". Chiar in aceste zile l-am pregatit cu o mica modificare: se pune mai putin sos de tomate (iese mai putin acru)  si pe parcurs se adauga lapte pentru a face carnea mai moale si a "taia" di grasimea uleiului. Ah, si dupa cum vrea receta originala foarte important  la inceput se face un amestec din ceapa ,morcov si telina (la noi nu am vazut in comert..) tocat foarte marunt (mai binein robot... eu asa nu mai gasesc bucatele de legume in sos ) si fara usturoi. 

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 09 feb 2012, 13:55

Foarte bun sosul, numai ca eu folosesc carne de pui

Poza mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 nov 2010, 19:21

Ce pacat ca abia acum mi-am dat seama cat de benefic este sa adaugi vin la prepararea carnii.

Ii da o aroma si gust deosebit.

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 23 sep 2010, 19:02

Dureaza ceva prepararea lui, dar merita. E delicios!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 22 sep 2010, 16:07

Am facut si au acest sos astazi si l-am mancat cu macaroane (melcisori). Mi s-a parut usor de facut si extrem de gustos. Singura problema e timpul de fierbere de 2 ore. Il pot face doar cand sunt acasa toata dimineata. Oricum, merita, e mult mai bun decat ceea ce faceam pana acum sau ce se gaseste in comert.

Nota mea pentru reteta:
ionelita
ionelita 08 oct 2009, 17:29

am facut si eu sosul si mi se pare super bun,busuiocul face toata treaba...pana acum il luam de la magazin dar nu se compara cu cel facut in casa...sotul meu si cu mine il adoram.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile