Cartofi gratinati la cuptor (Gratin Dauphinois)

Mai nou am inceput sa studiez bucataria frantzuzeasca, si ca o prima reteta, eu zic una dintre cele mai populare din Franta, sunt acesti cartofi gratinati. Variatii si combinatii sunt foarte multe, eu am ales sa fac reteta de baza, cea cu lapte, smantana dulce si unt. Rezultatul a fost unul mult peste asteptari - cartofii s-au imbibat cu lapte si unt, se topeau in gura, erau pufosi si moi, sosul foarte fin, deci -  am reusit inca o data sa primesc laude de la sot :) si sa va prezint si voua aceasta reteta minunata si simpla. Urmati toate recomandarile si va asigur ca veti avea un pic din aroma Frantei in casa dvs.

Ingrediente

Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie sa fie neaparat acest soi de cartofi, contin mai mult amidon si se folosesc anume la acest tip de mancare
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
400 ml
mai nou am gasit si smantana dulce de la Sanlacta, este proaspata - am gasit-o la Real
Lapte de vaca
400 ml
Unt
50 g
Sare
1 lingurite
Piper negru
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Se curata si se spala cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.

2

Apoi se taie rondele de 6-7 mm.

3

Aranjati un strat de cartofi intr-o tava de cuptor, cu borduri mai inalte. Presarati cu sare si piper.

In asa fel faceti 3-4 straturi de cartofi, in functie de inaltimea tavii. Respectiv fiecare strat il presarati cu sare si piper.

4

Asa arata cutia de smantana dulce pe care am folosit-o.

5

Amestecati laptele cu smantana dulce.

6

Turnati compozitia de lapte si smantana in tava cu cartofi - dar ATENTIE  - turnati incet la marginea tavii ca sa nu spalati toata sarea si piperul de pe cartofi. Apoi untul il taiati bucatele si distribuiti uniform pe toata suprafata cartofilor (asta pentru a face o crusta frumoasa si pentru aroma).

7

Dati tava la cuptor la o temperatura medie pentru aproximativ o ora, pana se absoarbe lichidul din cartofi si daca testati cu un cutit cartofii veti observa ca intra foarte usor. Recomand dupa ce sunt gata sa-i mai lasati 15-20 de min la un foc mai mic acoperiti cu o folie de aluminiu - ca sa nu se rumeneasca prea tare cartofii, dar sa absoarba incet toate aromele.

8

Se mananca neaparat calzi. De garnitura - au fost asa de buni ca nu am mancat nici o salata sau carne cu ei.

Ca si variatii puteti pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau sa presarati cascaval deasupra. Dar recomand sa incercati mai intai reteta de baza apoi sa experimentati.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (4 portii)
Timp de preparare: 80 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lyly
liliana (lyly) 04 dec 2009, 08:11

Bunnnnn....

Seamana cu cartofii frantuzesti

lena
Elena (lena) 04 dec 2009, 09:01

Pai sunt cartofii frantzuzesti de fapt, doar ca este o reteta de baza, clasica.

nina
nina 04 dec 2009, 10:19

se pare ca sunt ff buni ,de incercat!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 04 dec 2009, 19:40

Lena, nu ne mai omori cu retete din astea, ca salivam pe-aici si e pooost. Dar trece el... :D

lumi
luminita (lumi) 06 dec 2009, 13:52

Arata foarte bine. Daca intram mai  devreme pe calc o faceam astazi . Multumesc frumos Lena!

angi
angi 06 dec 2009, 20:44

Sunt foarte gustosi.Si eu ii prepar asa,doar ca pun deasupra cascaval

 

Crista
Cristina Sabau (Crista) 07 dec 2009, 18:49

sambata am gatit ..... hmmm au iesit deliciosi ..... au un gust  foarte special , chiar si dupa 2 zile .... ieri am fost la tara , la ai mei si mi-a parut rau ca nu i-am dus simami sa guste .... dar asa i-am mancat eu tot!!!

Galia
Galia 08 dec 2009, 22:19

Cei mai deliciosi dintre toti cartofii deliciosi  pe care i-am mancat vreodata!!!!

Bravooooooooo!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Claudia75
Claudia75 31 ian 2010, 18:30

Deliciosi. Asa o sa-i prepar de acum inainte. 

nina
nina 31 ian 2010, 21:42

super,poti lasa imaginatiasa lucreze,adaugand si alte condimente,dar retea de baza e ff buna si nu e cstisitoare!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 05 dec 2010, 17:21

Am facut azi la pranz acesti cartofi si mi-au iesit f.buni! dar am o intrebare:cartofi trebuie sa stea in sos de smantana si lapte?ai mei asa au iesit!dar sunt f.gustosi!

strutioana
strutioana 17 mar 2011, 14:59

ai mei acuma sunt in cuptor ...deabea astept sa-i scot 

strutioana
strutioana 17 mar 2011, 16:23

am cam dato in bara cu cartofii astia ...nu mi-au iesit ...nu stiu de ce ...nui bai mergem mai departe..cred ca am pus prea putina smant. si lapte ca nu aveam nici cartofi multi 

Nina-Andreea
Nina-Andreea 11 dec 2011, 18:41

Și acum îmi lasă gura apă! Lângă am făcut șnițele din piept de pui!

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 22 feb 2012, 16:47

buna!eu sunt o fana a gratin dauphinois-ului,dar se face putin diferit in franta,cartofii curatati se dau intr-un clocot,apoi se taie feliute si se pun in tava.apoi pregatim sosul bechamel:untul il topim,peste turnam faina ca pt rantas,apoi turnam lapte,lasam sa fiarba,prin fierbere se ingroasa apoi aprim focul dupa ce s_a facut de consistenta cremei de cremsnit o luam de pe foc si adaugam sare si nucusoara praf.punem peste si apoi dam la cuptor,dupa ce incepe sa fiarba in cuptor punem cascaval ras(emental ) pe deasupra,si lasam pana se rumeneste.sunt mai multe retete,dar mie imi place si cu lardonul(sunculita afumata sau kaiser) putin rumenit,amestecat cu cartofii si apoi punem bechamelul,apoi la cuptor si apoi cascavalul!pofta mare!

dianka
Diana Ranga (dianka) 18 dec 2012, 02:40

Meniul meu din seara asta. Eu zic ca a iesit delicios, daca si cei "carnivori" au ramas multumiti. Multumim LaLena.ro, de cind am dat intimplator de site-ul tau, experimentez mai des pe la bucatarie :)

dianka
Diana Ranga (dianka) 18 dec 2012, 02:41

Meniul din seara asta. Eu zic ca a iesit delicios, daca si cei "carnivori" au ramas multumiti. Multumim LaLena.ro, de cind am dat intimplator de site-ul tau, experimentez mai des pe la bucatarie :)

Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 ian 2013, 20:58

Buna Lena, imi plac tare asa cartofi, si de cind sunt in Franta am mincat mai des asa mincarica, dar acasa abia azi am incercat sa-i fac. Deci tot a fost bine la gust, aroma, aspect, dar nu mi s-a ingrosat sosul de lapte, deci a ramas intocmai asa de subtire precum l-am pus . Spune-mi te rog ce-am putut sa gresesc, ca parca am urmarit bine reteta pas cu pas. multumesc

lena
Elena (lena) 31 ian 2013, 21:11

Sosul se ingroasa doar daca smantana a fost grasa si a fiert mai mult in cuptor.

Daca le scoti mai repede va fi un sos mai lichid.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 ian 2013, 21:18

smintina a fost de 30 % si in cuptor a stat o ora asa, apoi inca 20 min la temperatura mica cu folie deasupra

lena
Elena (lena) 31 ian 2013, 21:49

Atunci pune mai putin lapte. Eu am avut cazuri cand s-a facut mai groasa, dar si cand a fost mai lichida. Poate are ceva si soiul de cartofi...

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 31 ian 2013, 21:56

o sa incerc, multumesc mult de sfaturi! 

Corina.Iasi
Corina.Iasi 10 iul 2015, 22:29

Deliciosi! Am reusit sa pozez doar ultimul cartof :))

Poza mea pentru reteta: