Varză tocată murată

Varză tocată murată

Rețeta a fost inspirată de mulțimea de oameni care ducea varza cu sacii de la piață :) Din cauza că nu am condiții normale pentru a face varză murată întreagă (să-mi spuneți dacă cineva murează varză întreagă și cum o țineți la balcon) am început în fiecare an să fac această rețetă de varză tocată murată.

Este rețeta pe care o făcea bunica, mama - eu am luat-o efectiv de pe internetul rusesc, pentru că de fapt de acolo vine ideea, ei o pun la ciorbe, salatele de iarnă și plăcinte. De obicei, iarna la noi se mănâncă mai întâi această varză apoi trecem la restul conservelor și murăturilor. Fac cu ea salată amestecată cu Salată de legume la borcan, puțină ceapă și ulei - sau Plăcinte cu varză murată - fără ele nu trece nicio iarnă.

Respectați toate instrucțiunile de mai jos ca să vă iasă o varză murată potrivit de acră și să nu fie amară și moale. Aș vrea doar să accentuez că anume această varză murată și fermentată conține cele mai importante vitamine, varza murată cu oțet din păcate nu le are - doar prin fermentare se obține tot ce este mai bun. Pentru cei ce țin post, mai ales le recomand s-o faceți, este indispensabilă în posturile rusești și foarte, foarte populară pentru proprietățile ei gustative și curative.

Ingrediente

Varză albă
10 kg
Puteți lua orice cantitate aveți nevoie, eu fac mai multă pentru că întotdeauna nu ne ajunge, se mănâncă f.repede
Morcovi
2 kg
   
Sare pentru murături
5 linguri
sare fără iod

Pași de urmat

Pas 1

Varza se toacă mărunt, după cum vă place - eu o parte am făcut-o cu această răzătoare luată din piață, și restul am făcut la robot - din păcate mi-a mărunțit-o prea tare, dar nu prea aveam timp și am zis că nu schimbă la gust -- doar aspectul.

Varză tocată murată - Pas 1
Pas 2

Morcovii se spală, se curăță, se dau prin răzătoarea medie și se adaugă la varză. Adăugați sarea și cu mâinile o presați și frecați bine până lasă multă zeamă.

Varză tocată murată - Pas 2
Pas 3

Observați dacă puneți făcălețul în varză se vede zeama, cam așa de mult trebuie să fie, să nu vă fie milă de ea :) Și de sare să nu uit să vă spun, după ce o presați bine, gustați de sare, ar trebui să fie la fel de sărată ca o salată normală poate un pic mai mult - dar nu sărată f.mult.

Varză tocată murată - Pas 3
Pas 4

Apoi partea importantă și strategică pentru a se face varza perfect - o presați bine cu o farfurie plată, sau un fund rotund, puneți o greutate (puneți un borcan cu apă sau ca la mine cu suc) și pe lateral băgați făcălețul, să ajungă până la fundul cratiței. Foarte important, pentru că această procedură permite gazelor formate în timpul fermentării să iasă și să nu facă varza amară.

Varză tocată murată - Pas 4
Pas 5

Lasăți cratița la temperatura camerei și veți observa că în 1-2 zile începe să fermenteze, se face spumă, ies bule de aer și se mai ridică varza deasupra. Mai mișcați ușor făcălețul periodic ca să iasă gazele mai bine.

Varză tocată murată - Pas 5
Pas 6

În fiecare zi, cât fermentează varza (cam 3-5 zile în funcție de temperatura camerei), ridicați presul și cu făcălețul amestecați varza, iarăși o presați și montați instalația șmecheră de lăsat gazele să iasă.

Varză tocată murată - Pas 6
Pas 7

Veți observa că după 3-5 zile varza nu mai fermentează, se "liniștește", se limpezește. Asta-i indicatorul că este gata de pus în borcane. Bine, și bineînțeles o gustați, să fie acrită suficient, dacă nu este o mai lăsați 1 zi.

Varză tocată murată - Pas 7
Pas 8

Spălați borcanele, le lăsați să se scurgă bine și le umpleți cu varză - important este să o presați bine în borcan, să nu plutească în zeamă. Luați cu mâinile varza din cratiță, o stoarceți/scurgeți bine și puneți în borcane, așa până se umple, apoi adăugați zeama ca să o acopere și 1-2 linguri de ulei să nu prindă alte mirosuri și să se păstreze mai bine.

Varză tocată murată - Pas 8
Pas 9

Mi-au ieșit din 10 kg de varză - 9.5 litri de varză murată presată în borcane. Le puneți la rece, de preferat la frigider, sau un balcon/cămară rece.

Varză tocată murată - Pas 9
Pas 10

Se poate mânca deja de atunci de când o puneți la borcane, se murează f.bine. Cum am și spus merge f.bine ca o salată, la orice mâncare de carne, cartofi, fasole, hrișcă, etc. La fel merge și la ciorbe și la plăcintele cu varză (călită cu un pic de ceapă), și cei mai buni sunt colțunașii cu varză, mai ales în post.

Poftă Bună!

Varză tocată murată - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 l (10 litri de salată)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

Dana Voina
Dana Voina 13 Oct 2016, 13:19

Mi-a iesti prea sarata , oare mai pot face ceva? e doar de 2 zile in saramura

Multumesc

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 09 Oct 2016, 16:54

Eu fac varza murata si o tin pe balcon; sta pana dupa Pasti.Ea ingheata, ea se dezgheata; a, da, balcon deschis; acolo e gradina mea vara; nu l voi inchide; atata gradina am.

Anna Aniuta
Anna Aniuta 23 Apr 2016, 17:14

Varza gata murata poate fi pastrata in borcane de plastic?(PET food grade) Pentru consum curent, 2-3 saptamini, la frigider? Multumesc

lena
Elena (lena) Anna Aniuta 24 Apr 2016, 09:52

Da, se poate.

sov
sov 13 Nov 2015, 14:00

Si daca pun borcanele in camara, se pastreaza mai multe luni? Tine macar un an?Sau trebuie consumata rapid?

lena
Elena (lena) sov 13 Nov 2015, 21:49

Deci, sa ne intelegem, toate muraturile facut natural - fara otet, conservant si sterilizare se tin la rece, la frigider.

In frigider sta f.bine si 4-5 luni, mai mult, nu. In camara nici vorba, doar la balconul rece iarna.

Daca le tineti in camara se bahlesc si vor mirosi urat chiar in 2-3 saptamani.

Violetta
Violetta 09 Nov 2015, 20:03

asta am facut. sper sa lase in cateva ore macar. mi-e frica sa nu se strice daca sta 2-3 zile fara zeama. facaletul il pot inlocui cu altceva? ceva din lemn?

lena
Elena (lena) Violetta 09 Nov 2015, 20:05

Coada de la o lingura de lemn, de ex.

diana.elena
diana.elena 29 Dec 2014, 21:14

Mi.a iesit super...am facut jumate din compozitie si din 5 kg de varza mi.au iesit 4.5 l

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 04 Nov 2010, 21:57

Foarte gustoasa varza, de fapt e mai mult o salata de varza murata.

E buna de calit si de utilizat la placinte

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 28 Oct 2010, 23:09

Exact acest amestec l-am facut si eu, bine, cantitati mai mici, si cu el am umplut ardei grasi, iar peste ei am turnat o saramura (1 lingura sare la 1 litru apa). Sunt foarte gustosi! Umplutura e simpla, dar delicioasa!

Nota mea pentru rețetă:
eli
elena teodoru (eli) 28 Oct 2010, 09:13

ai toata admiratia mea pentru prezentarea retetei si pentru,harnicia ta.Pentru varza murata in capatani intregi,eu pun si gutui pt o aroma aparte si boabe de porumb (o mana) pentru gustul acidulat.A,si  o sfecla rosie atat cat sa coloreze un pic moarea.In rest,se pun mirodenii; frunze de visin,hrean,cimbru,marar uscat.Nu stiu daca am fost destul de explicita!

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 28 Oct 2010, 08:45

arata delicios, Lena!

merita incercata!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile