Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille)

Nota 5 (6 voturi)
*****

      Unul din torturile preferate ale copilariei mele, foarte moale cu aroma de lapte si unt - este absolut delicios. Am incercat de mai multe ori sa-l prepar acasa, de fiecare data ceva nu era bine - ba erau foile prea groase, ba crema curgea si nu mai ramanea nimic in el, sau era uscat... si plus la toate vroiam sa-l fac si repede :)

Ei, acum cu descoperirea Cremei de galbenusuri si lapte totul a fost simplu si perfect - mi-a iesit exact asa cum trebuie cu aroma si textura care o tineam minte.

Deci acest tort/prajitura este ceva asemanator cu Cremes-ul, doar ca are mai multe foi de aluat si nu are stratul acela gros de crema. Aceste foi se inmoaie de la crema de lapte si devin foarte fragede si imi place mult ca nu este un tort foarte dulce.

Foile de aluat le puteti face acasa din aluat de foietaj pregatit de voi sau cumparat (asa cum am facut eu). Poate pe viitor voi mai da o varianta din acest tort cu aluatul pregatit in casa, dar acum sa va arat reteta rapida si mai simpla.

In plus imi place ca nu trebuie infrumusetat foarte sofisticat, asa este felul lui - se orneaza sau cu faramituri in aluatul de foietaj copt si ramas sau cu ceva nuca de cocos.

Semipreparate

1 buc
adica o portie din reteta expusa

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
1 kg
luati sau 1 pachet cu 2 foi de aluat in el, sau 2 pachete - daca are doar o singura foaie.
Nuca de cocos
100 g
este pentru infrumusetare, sau puteti sa-l ornati cu faramituri din aluat sau biscuiti

Pasi de urmat

1

Eu am cumparat un aluat de foietaj care avea 2 foi in el, fiecare am impartit-o in jumatate si asa am avut 4 foi de tort din fiecare. Daca gasiti foietaj doar cu 1 singura foaie, mai bine luati 2 pachete.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 1
2

Fiecare foaie de aluat am intins-o cu facaletul, sa fie cam de 3 mm grosime.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 2
3

Foaia o treceti pe o tava de cuptor. Pentru a face foile toate de aceeasi dimensiune, masurati prima cu o hartie de copt, o taiati si asa veti masura si restul foilor intinse dupa aceasta hartie.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 3
4

Apoi cu o furculita intepati bine toata foaia si o puneti la cuptor, la temperatura medie - 180-200 grade.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 4
5

Lasati pana se rumeneste bine, apoi o scoateti, o racoriti si o treceti pe un fund sau platou.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 5
6

In asa fel coaceti toate cele 4 foi, le racoriti si acum sunt gata de uns cu crema de lapte.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 6
7

Preparati crema de galbenusuri si lapte, cu ea vom unge tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 7
8

Ungeti bine toate foile, puneti un strat gros de crema pe fiecare - distribuiti asa crema ca sa va ajunga pentru tot tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 8
9

Tortul il lasati 2-3 ore la temperatura camerei, apoi il puneti la rece pentru inca 4-5 ore - asta-i cea mai importanta parte, sa se inmoaie bine.

Perfect este sa-l preparati seara si il lasati peste noapte sa se inmoaie.

Dupa acest timp veti observa ca el se mai lasa, cu un cutit puteti sa mai taiati si invelati marginile si il infrumusetati cum va place.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 9
10

Eu nu m-am complicat prea mult, l-am ornat cu nuca de cocos si gata - este atat de bun ca nici nu am observat cum arata :)

Pofta Buna!

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 10
Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

ioananic
ioananic (29 December 2010, 14:26)

Yamyyyyy,cu siguranta o sa-l fac si eu! multumim Lena.

Ellena
Ellena (29 December 2010, 15:10)

F.simplu daca ai foile deja cumparate...pentru ca crema se face si ea repede....si e fain ca nu mai stai sa migalesti cu decoratul tortului :)

Felicitari!!!

 

crina
crina (29 December 2010, 16:17)

Este o reteta extraordinara , am facut-o si mi-a iesit buna , buna rau de tot , dealtfel ca toate retetele tale. Multumesc pentru sprijinul acordat in alegerea  retetelor  gustoase din site-ul tau pe care il consult de fiecare data cand sunt in cumpana cu alegerea meniurilor.

Eu iti urez multa sanatate tie si familiei tale ,succes in tot ce intreprinzi ,iar anul 2011 sa fie cat mai rodnic si mai cu spor in casa ta si in afacerile tale . LA MULTI ANI !!!

tinaa (29 December 2010, 18:07)

EU NU PREA CUMPAR FOI  : MAI BINE LE FAC EU CÄ IESE MAI BUNE :CE RETETA POTI SAMI DAI  PENTRU FOI MERSI  LA MULTI ANI

lena
lena (29 December 2010, 18:47)

Tina poti sa faci cu orice foitaj de casa - voi pune si o reteta dar mai incolo - nu le reusesc pe toate acum din pacate.

larissa
*****
larissa (30 December 2010, 21:48)

super gustoasa arata

Olga37 (30 December 2010, 23:24)

Sunt sigura ca este foarte buna ,de-abia astept sa-l fac si eu!!!

stiuca
stiuca (31 December 2010, 10:26)

ioi mai fetelo .voi umblati nu-mai cu lucrurii SFINTE.Cred ca este doar pentru GUSTAT.

crina
crina (01 January 2011, 20:13)

No ,mai fato este numai de mancat

stiuca
stiuca (02 January 2011, 13:15)

Larisa poti sa-l si gusti dupa ce-l faci ,ca sa te convingi cu adevarat de ideie ok .

alinuta
*****
alinuta (04 January 2011, 14:57)

am facut si eu acest tort este foarte bun il recomand tuturor .multumim lena pentru minunatele retete

Stepa A.D.
Stepa A.D. (06 March 2011, 16:30)

"Napoleon". Weekend-ul urmator incerc sa-l fac si eu.

vicusha
*****
vicusha (26 January 2012, 00:00)

Este tortul preferat al sotului, il pregatesc atit de des ca m-am experimentat in pregatirea foilor, le fac foarte rapid, foile avind dimensiunea tavii de la aragaz,  iar cind e gata, il tai in doua si ca sa fie mai inalt, le suprapun, iar crema o pregatesc dupa reteta ta :)

*****
Guera (23 February 2012, 02:36)

L-am pregatit aseara pentru prima oara, eu zic ca mi-a iesit chiar foarte bine, caci prietenele mele "s-au indragostit " de el si nu prea a ramas...!:) Mersi Lena pentru retete, pregatesc des bucate de aici!:) Cu timpul si experienta eu zic c-o sa-mi iasa la perfectie!:)

lilianamunteanu
lilianamunteanu (23 February 2012, 21:33)

Minunat, decadent de gustos, impresionant, o aroma intensa de lapte si cremos asa cum imi place mie. Cel mai cremos tort!

iricami
*****
iricami (14 October 2012, 19:19)

Am facut aceasta reteta pentru prima data iar rezultatul a fost uimitor! Un gust cremos, fin, parfumat. Multumesc Lena pentru reteta ! Am ornat jumatate de tort cu cocos iar cealalta cu zahar pudra si foaie maruntita fin, pentru toate gusturile....Un tort ideal pentru orice ocazie .

 

miniraton (21 March 2013, 16:27)

merge foietajul asta cu "crema cu lapte si ou "?

 

lena
lena (23 March 2013, 16:30)

Sigur ca merge, este din aceeasi categorie de creme cu lapte.

Lucia AB (23 March 2013, 17:03)

se taie greu tortul si blaturile sunt destul de tari,parca elastice..ma poti ajuta sa inteleg in ce am gresit...sunt incepatoare

lena
lena (23 March 2013, 22:02)

Elastice si moi trebuie sa fie foile gata inmuiate - daca nu a iesit, sau a fost prea gros aluatul de foietaj, putina crema si nu a stat suficient la inmuiat.

miniraton (26 March 2013, 11:42)

merci de raspuns

 

Baronesse
Baronesse (28 October 2013, 17:49)

 Am facut si eu tortul acesta....intr-o noapte , fiindca numai atunci am apucat, si trebuia facut pe a doua zi...asteptam musafiri.  Eram rupta de oboseala, dar asa de placut a fost prepararea acestui tort, incat era ceva magic.. Iar rezultatul a fost....ceva senzational. Este o reteta deosebita si foarte buna!!! A ramas unul dintre preferatele familiei.  SIncer iti multumesc Lena pentru timpul acordat noua, si retetele exacte si bine explicate.Iti doresc sanatate si fericire tie , familiei tale dragi, Sofiei.

Roberto (03 February 2014, 10:52)

 Cam asa mi-a venit "napoleonul" meu - e o gustosenie 

*****
LoriB (29 June 2014, 18:19)

 Excelent! Tocmai am mancat 2 bucati zdravene si o pregatesc si pe cea de a treia. Nu este greu de facut, crema este buna rau si cred ca o sa umplu si tarte cu ea si cu fructe. Multumesc pentru reteta!!!

diana-madalina
diana-madalina (15 July 2014, 01:23)

 Salut Lena propunemi te rog o crema sa fie perfecta pt  acest tort si sa nu contina oua crude  abia astept  sal incerc multumesc

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena