Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille)

Unul din torturile preferate ale copilariei mele, foarte moale cu aroma de lapte si unt - este absolut delicios. Am incercat de mai multe ori sa-l prepar acasa, de fiecare data ceva nu era bine - ba erau foile prea groase, ba crema curgea si nu mai ramanea nimic in el, sau era uscat... si plus la toate vroiam sa-l fac si repede :)

Ei, acum cu descoperirea Cremei de galbenusuri si lapte totul a fost simplu si perfect - mi-a iesit exact asa cum trebuie cu aroma si textura care o tineam minte.

Deci acest tort/prajitura este ceva asemanator cu Cremes-ul, doar ca are mai multe foi de aluat si nu are stratul acela gros de crema. Aceste foi se inmoaie de la crema de lapte si devin foarte fragede si imi place mult ca nu este un tort foarte dulce.

Foile de aluat le puteti face acasa din aluat de foietaj pregatit de voi sau cumparat (asa cum am facut eu). Poate pe viitor voi mai da o varianta din acest tort cu aluatul pregatit in casa, dar acum sa va arat reteta rapida si mai simpla.

In plus imi place ca nu trebuie infrumusetat foarte sofisticat, asa este felul lui - se orneaza sau cu faramituri in aluatul de foietaj copt si ramas sau cu ceva nuca de cocos.

Semipreparate

1 buc
adica o portie din reteta expusa

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
1 kg
luati sau 1 pachet cu 2 foi de aluat in el, sau 2 pachete - daca are doar o singura foaie.
Nuca de cocos
100 g
este pentru infrumusetare, sau puteti sa-l ornati cu faramituri din aluat sau biscuiti

Pasi de urmat

1

Eu am cumparat un aluat de foietaj care avea 2 foi in el, fiecare am impartit-o in jumatate si asa am avut 4 foi de tort din fiecare. Daca gasiti foietaj doar cu 1 singura foaie, mai bine luati 2 pachete.

2

Fiecare foaie de aluat am intins-o cu facaletul, sa fie cam de 3 mm grosime.

3

Foaia o treceti pe o tava de cuptor. Pentru a face foile toate de aceeasi dimensiune, masurati prima cu o hartie de copt, o taiati si asa veti masura si restul foilor intinse dupa aceasta hartie.

4

Apoi cu o furculita intepati bine toata foaia si o puneti la cuptor, la temperatura medie - 180-200 grade.

5

Lasati pana se rumeneste bine, apoi o scoateti, o racoriti si o treceti pe un fund sau platou.

6

In asa fel coaceti toate cele 4 foi, le racoriti si acum sunt gata de uns cu crema de lapte.

7

Preparati crema de galbenusuri si lapte, cu ea vom unge tortul.

8

Ungeti bine toate foile, puneti un strat gros de crema pe fiecare - distribuiti asa crema ca sa va ajunga pentru tot tortul.

9

Tortul il lasati 2-3 ore la temperatura camerei, apoi il puneti la rece pentru inca 4-5 ore - asta-i cea mai importanta parte, sa se inmoaie bine.

Perfect este sa-l preparati seara si il lasati peste noapte sa se inmoaie.

Dupa acest timp veti observa ca el se mai lasa, cu un cutit puteti sa mai taiati si invelati marginile si il infrumusetati cum va place.

10

Eu nu m-am complicat prea mult, l-am ornat cu nuca de cocos si gata - este atat de bun ca nici nu am observat cum arata :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

lena
Elena (lena) 04 iul 2015, 10:02

Mai bine faci 2, ca sa fie sigur :)

vyorelya
vyorelya 03 iul 2015, 13:20

salut lena! am nevoie de ajutor: daca folosesc reteta ta de foietaj de pe site, cit ar merge sa fac o bucata sau doua? multum. anticipat de raspuns

lena
Elena (lena) 24 apr 2015, 13:37

Vezi ca singura ti-ai dat si seama unde e greseala :)

Normal ca untul imediat se intareste si se taie de la crema rece, dar tot bun este

LoriB
LoriB 29 iun 2014, 18:19

Excelent! Tocmai am mancat 2 bucati zdravene si o pregatesc si pe cea de a treia. Nu este greu de facut, crema este buna rau si cred ca o sa umplu si tarte cu ea si cu fructe. Multumesc pentru reteta!!!

Nota mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 03 feb 2014, 10:52

Cam asa mi-a venit "napoleonul" meu - e o gustosenie 

Poza mea pentru reteta:
iricami
iricami 14 oct 2012, 19:19

Am facut aceasta reteta pentru prima data iar rezultatul a fost uimitor! Un gust cremos, fin, parfumat. Multumesc Lena pentru reteta ! Am ornat jumatate de tort cu cocos iar cealalta cu zahar pudra si foaie maruntita fin, pentru toate gusturile....Un tort ideal pentru orice ocazie .

 

Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 23 feb 2012, 21:33

Minunat, decadent de gustos, impresionant, o aroma intensa de lapte si cremos asa cum imi place mie. Cel mai cremos tort!

Poza mea pentru reteta:
Guera
Guera 23 feb 2012, 02:36

L-am pregatit aseara pentru prima oara, eu zic ca mi-a iesit chiar foarte bine, caci prietenele mele "s-au indragostit " de el si nu prea a ramas...!:) Mersi Lena pentru retete, pregatesc des bucate de aici!:) Cu timpul si experienta eu zic c-o sa-mi iasa la perfectie!:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 26 ian 2012, 00:00

Este tortul preferat al sotului, il pregatesc atit de des ca m-am experimentat in pregatirea foilor, le fac foarte rapid, foile avind dimensiunea tavii de la aragaz,  iar cind e gata, il tai in doua si ca sa fie mai inalt, le suprapun, iar crema o pregatesc dupa reteta ta :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alinuta
alinuta 04 ian 2011, 14:57

am facut si eu acest tort este foarte bun il recomand tuturor .multumim lena pentru minunatele retete

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile