Ghiveci de legume

Nota 5 (4 voturi)
*****

      Una din cele mai populare mancaruri dar nu inteleg de ce pe internet am gasit retete care prezentau mai mult un terci, dar nu legume sotate si intregi cat de cat. Si cum nu am mai insistat cu cautatul, am zis sa o fac dupa capul meu, de fapt vedeam rezultatul perfect in minte si am reusit sa-l fac exact asa cum imi trebuia (folosindu-ma si din ce am mai invatat la cursurile de bucatari despre proprietatile legumelor si timpii de fierbere).

      Deci, mi-a iesit o bunatate, chiar si la cei mai mofturosi in a legumelor cred ca le-ar place. Asa ca folositi acest sezon de legume naturale si delicioase si faceti un ghiveci(eu nu planificam sa gatesc, dar mergand prin piata de legume si vazand toata varietatea am inceput sa salivez de acolo la ce vroiam sa fac cu ele:)

Ingrediente

Fasole galbena pastai
200 g
Conopida
300 g
Dovlecei
1 buc
Ardei gras
2 buc
Vinete
1 buc
Morcov
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Cartofi
3 buc
Pasta de tomate
2 linguri
eu am pus din sosul meu magic pentru mancaruri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Sare
1 lingurite
Piper negru
0.25 lingurite
puneti si sarea si piperul dupa gust

Pasi de urmat

1

Fiindca nu toate legumele se prelucreaza termic in acelasi fel si acelas timp, le-am grupat cat de cat si vedeti in pasi cum le-am pregatit pentru ghiveci.

Aici in poza vedeti fasolea curatata si spalata, rupta bucati medii. Conopida taiata bucati mici si spalata.

Ghiveci de legume - Pas 1
2

Dovleceii, vinetele si ardeii se spala, curata si se taie bucati mai maricele. Nu am poza cu morcovii, cartofii si ceapa - acestia se curata si se spala.

Ghiveci de legume - Pas 2
3

Pastaile se fierb 3 minute in apa cu sare.

Ghiveci de legume - Pas 3
4

Si imediat se scot intr-un vas cu apa rece(ca sa oprim procesul de gatire, legumele sa fie al dente).

Ghiveci de legume - Pas 4
5

La fel se fierbe conopida, 3 minute si se scoate intr-un vas cu apa rece.

Ghiveci de legume - Pas 5
6

Incingeti ulei intr-o tigaie si caliti pe foc iute dovleceii. Cand sunt gata, adica usor rumeni,  ii scoateti intr-o farfurie, dar nu le scoateti cu tot cu ulei, acesta il lasati in tigaie.

Ghiveci de legume - Pas 6
7

In uleiul in care ati calit dovelcelul, aduagati ardeii si la fel - caliti pana se rumenesc usor si scoateti din ulei.

Repetati procedura si cu vinetele.

Ghiveci de legume - Pas 7
8

Aici vedeti acest amestec de legume calite, le-am pus intr-un bol mai adanc in care voi amesteca ghiveciul la final.

Ghiveci de legume - Pas 8
9

Si mai avem putina treaba la plita si gata :)

Morcovii taiati rondele se calesc intr-o alta tigaie cu putin ulei.

Ghiveci de legume - Pas 9
10

Peste vreo 5 minute adaugati ceapa taiata julien - amestecati si lasati sa se caleasca vreo 10 mnute.

Ghiveci de legume - Pas 10
11

Adaugati pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.

Ghiveci de legume - Pas 11
12

Si acum momentul final - toate legumele se amesteca.

La dovlecei, vinete si ardei adaugati pastaile si conopida(scoase din apa).

Ghiveci de legume - Pas 12
13

Apoi adaugati cartofii taiati cubulete.

Ghiveci de legume - Pas 13
14

Si ultima serie de legume: amestecul de morcovi si ceapa.

Puneti putina sare (restul sarati dupa ce scoateti ghiveciul din cuptor), piperul. Amestecati bine toate legumele, dar atent sa nu le faceti terci.

Ghiveci de legume - Pas 14
15

Mutati toata compozitia intr-o tava de cuptor adanca.

Ghiveci de legume - Pas 15
16

Puneti deasupra o folie de aluminiu si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade, pentru 1 ora.

Dupa acest timp, incercati cartofii daca sunt gata, daca nu - mai lasati cat este nevoie.

Ghiveci de legume - Pas 16
17

Este delicios si cald si rece, ca mancare sau ca o garnitura.

Pofta Buna!

Ghiveci de legume - Pas 17
Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

popanda
*****
popanda (07 October 2011, 08:29)

 F bine arata bv asa fac si eu ghiveciul nu pot renunta la calit si mai adaug frunze de dafin vreo 3asa ca e puternic mirosul de dafin multumim de ideii!

nadia77 (07 October 2011, 09:38)

Bun ghiveciul.L-am facut si eu,dar pentru iarna,pus in borcane capsate si sterilizate .Desi nu ma omor cu legumele adunate toate intr-un singur fel,mi-a iesit o bunatate de ghiveci pt iarna.Pupici.

lyly
lyly (07 October 2011, 10:37)

Buna treaba ! O sa incerc si eu aceasta reteta.

Un sfarsit de saptamana minunat!

*****
olguta (07 October 2011, 21:41)

Eu fac doua variante de ghiveci:

1. ghiveci din vinete - ceapa, morcov, rosii, ardei, vinete

2. ghiveci din dovlecei - ceapa, morcov, rosii, ardei si dovlecei

Imi place insa ideea cu canopida. Inca ma mai gindesc in privinta pastailor si a cartofilor

lena
lena (08 October 2011, 17:39)

Olguta, astea de care spui tu sunt mai moldovenesti, le fac si eu - le numesc "tocana". Dar ghiveciul traditional romanesc se face cu cat mai multe legume, aici in reteta mergeau chiar si ciuperci, dar n-am avut.

mita
mita (09 October 2011, 19:55)

Folia de aluminiu la cuptor nu pre e buna .............

lena
lena (09 October 2011, 19:56)

De ce?

mita
mita (15 October 2011, 17:40)

La temperaturi ridicate ionii de aluminiu trec in alimente.Are efecte nocive si agraveaza diferite boli si cum gasim aluminiu in alimente E173 macar sa nu mai adaugam si noi,desigur asta     e parerea mea.Salutari.

lilianamunteanu
lilianamunteanu (29 January 2012, 23:27)

O garnitura excelenta pentru o zi obisnuita. Gustul este intens si aromat. Legumele se patrund si se creaza un dans al gusturilor de toamna care mai de care. Mi-a placut enorm!

Cori
Cori (09 March 2012, 21:53)

Foarte bun!

imacandi (18 May 2012, 14:30)

 cred ca se confunda prea des notiunea de dietetic cu cea de post.

 

tiki
*****
tiki (21 August 2013, 21:49)

Azi am facut si eu o portie sanatoasa de ghiveci. Eu nu am pus atatea ingrediente,dar ceea ce m-a mirat Lena la tine,e faptul ca pui pasta de tomate si nu rosii !!! Eu am pus si orez fiert separat , la fel cartofi fierti, asa ca la cuptor am lasat vreo 30 minute si a fost excelent. Eu faceam tot  pe aragaz. Si am ornat cu putina verdeata. Multumesc si ma gandesc ca esti in concediu ca iti simt lipsa. Pupici.

*****
Marghiolita (18 December 2013, 11:34)

 Foarte buna reteta si bine explicate etapele ! Eu înlocuiesc uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline (mai putin colesterol), si conopida cu brocoli, iar ca ardei gras pun si verde si galben si gogosar rosu, sa fie mai colorat ! Si mai adaug si o mâna de mazare (de la cutie!) si doi catei de usturoi. În privinta foliei de aluminiu, sincera sa fiu, cred ca daca nu intra in contact cu legumele, nu pune vreo problema. Eu folosesc cratita de inox, cu capac de sticla termorezistenta, dar trebuie avut grija sa nu aiba elemente (mânere) de ebonita (sau plastic !). Se mai pot folosi castroane sau tavi de Yena cu capac. 

steffania (07 January 2014, 17:47)

cel mai bun ghiveci pe care l-am mancat pana acum..cu ghiveciul asta dau clasa la toate gospodinelemersi Lena!

 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena