Ghiveci de legume

Una din cele mai populare mancaruri dar nu inteleg de ce pe internet am gasit retete care prezentau mai mult un terci, dar nu legume sotate si intregi cat de cat. Si cum nu am mai insistat cu cautatul, am zis sa o fac dupa capul meu, de fapt vedeam rezultatul perfect in minte si am reusit sa-l fac exact asa cum imi trebuia (folosindu-ma si din ce am mai invatat la cursurile de bucatari despre proprietatile legumelor si timpii de fierbere).

Deci, mi-a iesit o bunatate, chiar si la cei mai mofturosi in a legumelor cred ca le-ar place. Asa ca folositi acest sezon de legume naturale si delicioase si faceti un ghiveci(eu nu planificam sa gatesc, dar mergand prin piata de legume si vazand toata varietatea am inceput sa salivez de acolo la ce vroiam sa fac cu ele:)

Ingrediente

Fasole galbena pastai
200 g
Conopida
300 g
Dovlecei
1 buc
Ardei gras
2 buc
Vinete
1 buc
Morcov
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Cartofi
3 buc
Pasta de tomate
2 linguri
eu am pus din sosul meu magic pentru mancaruri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Sare
1 lingurite
Piper negru
0.25 lingurite
puneti si sarea si piperul dupa gust

Pasi de urmat

1

Fiindca nu toate legumele se prelucreaza termic in acelasi fel si acelas timp, le-am grupat cat de cat si vedeti in pasi cum le-am pregatit pentru ghiveci.

Aici in poza vedeti fasolea curatata si spalata, rupta bucati medii. Conopida taiata bucati mici si spalata.

2

Dovleceii, vinetele si ardeii se spala, curata si se taie bucati mai maricele. Nu am poza cu morcovii, cartofii si ceapa - acestia se curata si se spala.

3

Pastaile se fierb 3 minute in apa cu sare.

4

Si imediat se scot intr-un vas cu apa rece(ca sa oprim procesul de gatire, legumele sa fie al dente).

5

La fel se fierbe conopida, 3 minute si se scoate intr-un vas cu apa rece.

6

Incingeti ulei intr-o tigaie si caliti pe foc iute dovleceii. Cand sunt gata, adica usor rumeni,  ii scoateti intr-o farfurie, dar nu le scoateti cu tot cu ulei, acesta il lasati in tigaie.

7

In uleiul in care ati calit dovelcelul, aduagati ardeii si la fel - caliti pana se rumenesc usor si scoateti din ulei.

Repetati procedura si cu vinetele.

8

Aici vedeti acest amestec de legume calite, le-am pus intr-un bol mai adanc in care voi amesteca ghiveciul la final.

9

Si mai avem putina treaba la plita si gata :)

Morcovii taiati rondele se calesc intr-o alta tigaie cu putin ulei.

10

Peste vreo 5 minute adaugati ceapa taiata julien - amestecati si lasati sa se caleasca vreo 10 mnute.

11

Adaugati pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.

12

Si acum momentul final - toate legumele se amesteca.

La dovlecei, vinete si ardei adaugati pastaile si conopida(scoase din apa).

13

Apoi adaugati cartofii taiati cubulete.

14

Si ultima serie de legume: amestecul de morcovi si ceapa.

Puneti putina sare (restul sarati dupa ce scoateti ghiveciul din cuptor), piperul. Amestecati bine toate legumele, dar atent sa nu le faceti terci.

15

Mutati toata compozitia intr-o tava de cuptor adanca.

16

Puneti deasupra o folie de aluminiu si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade, pentru 1 ora.

Dupa acest timp, incercati cartofii daca sunt gata, daca nu - mai lasati cat este nevoie.

17

Este delicios si cald si rece, ca mancare sau ca o garnitura.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

Irina black
Irina black 29 sep 2015, 16:50

E minunat, cu greu te poti opri din mancat! Eu am pus si soia texturata, dupa ce am hidratat-o (soia e foarte indicata femeilor la menopauza). 

Cats
Cats 13 iul 2015, 15:50

Foarte bun ghiveciul, tocmai l-am facut, de exceptie! Am adaugat si ciuperci, le-am pus crude, taiate in bucati, odata cu cartofii.

Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 24 iun 2015, 13:32

Foarte buna reteta. E cel mai gustos ghiveci mancat vreodata.

Nota mea pentru reteta:
andra6monica
andra6monica 19 aug 2014, 17:50

Poza mea pentru reteta:
andra6monica
andra6monica 19 aug 2014, 17:33

Foarte buna, aratoasa si exact asa cum zici nu se borsesc toate, am mai adaugat niste verdeata deasupra, excelent. Nu m-am gandit sa- fac la cuptor. Multumesc !

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 21 aug 2013, 21:49

Azi am facut si eu o portie sanatoasa de ghiveci. Eu nu am pus atatea ingrediente,dar ceea ce m-a mirat Lena la tine,e faptul ca pui pasta de tomate si nu rosii !!! Eu am pus si orez fiert separat , la fel cartofi fierti, asa ca la cuptor am lasat vreo 30 minute si a fost excelent. Eu faceam tot  pe aragaz. Si am ornat cu putina verdeata. Multumesc si ma gandesc ca esti in concediu ca iti simt lipsa. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 09 mar 2012, 21:53

Foarte bun!

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 ian 2012, 23:27

O garnitura excelenta pentru o zi obisnuita. Gustul este intens si aromat. Legumele se patrund si se creaza un dans al gusturilor de toamna care mai de care. Mi-a placut enorm!

Poza mea pentru reteta:
olguta
Olga Gancearuc (olguta) 07 oct 2011, 21:41

Eu fac doua variante de ghiveci:

1. ghiveci din vinete - ceapa, morcov, rosii, ardei, vinete

2. ghiveci din dovlecei - ceapa, morcov, rosii, ardei si dovlecei

Imi place insa ideea cu canopida. Inca ma mai gindesc in privinta pastailor si a cartofilor

Nota mea pentru reteta:
popanda
Andreea Popescu (popanda) 07 oct 2011, 08:29

F bine arata bv asa fac si eu ghiveciul nu pot renunta la calit si mai adaug frunze de dafin vreo 3asa ca e puternic mirosul de dafin multumim de ideii!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile