Carnati de casa

      La mine acasa mama face destul de des carnati, intotdeauna din cele mai bune ingrediente(de preferat de casa) si reteta de carnati stiu anume asa s-o fac. Metode sunt multe, diferite, dar dupa mine asta-i cea mai simpla si accesibila pentru orice gospodina, pe viitor promit sa mai incerc si alte retete, astept si sugestiile voastre la comentarii.

Factorul cel mai important la carnatii de casa a mamei este sa alegeti corect procentul de carne grasa si mai slaba. Daca este doar carne slaba, carnatii sunt prea uscati si seci - prea multa grasime tot strica, asa ca cel mai bine este sa fie cam 80% carne slaba si vreo 20% carne grasa.

Va recomand neaparat sa mai si congelati daca tot planificati sa faceti o tura - ii congelez proaspeti si la necesitate decongelez in voie, si la cuptor cu ei - asa o sa aveti intotdeauna carnati de casa buni, calitativi pt orice ocazie.

Ingrediente

Carne de porc (pulpă)
1 kg
sa fie cu putina grasime, mai puteti adauga si ceva carne de vita sau oaie
Usturoi (catei)
100 g
Piper, sare
1 lingurite
dupa gust, puteti adauga si alte condimente
Matze de porc curatate
200 g
le gasesc sarate in magazin, la fel puteti lua si matze de oaie

Pasi de urmat

1

Aici carnea folosita - si mai grasa si mai slaba.

2

Se curata si spala usturoiul.

3

Matzele se prepara conform instructiunilor de pe pachet - de obicei se inmoaie in apa calda vreo 30 de minute si se clatesc de cateva ori.

4

Moment important - carnea de preferat sa nu o dati prin masina de tocat cu gauri mici.

Sau se taie foarte marunt, sau se foloseste un accesoriu cu gauri mari la masina de tocat - eu am tocat-o cu robotul, sa fie bucati de carne si mai mici si mai mari pe acolo.

5

In tocatura de carne si usturoi adaugati sare, piper si eventual alte mirodenii preferate - eu as mai pune niste coriandru macinat - se potriveste perfect aici.

Incercati sa nu exagerati cu multe mirodenii, se va pierde mirosul de carne si usturoi.

6

Se monteaza accesoriul de carnati pe masina de tocat carne(cutitul mic si sita se scot, ramane doar "melcul mare") - cred ca stiti cum se face, daca ceva mai intrebati in comentarii.

Se imbraca matzul, cat incape la maxim, ce ramane taiati.

7

Si incepeti sa formati carnatii - aveti grija sa nu-i umpleti prea tare, dar nici foarte usor - cu mana usor reglati grosimea pe parcursul umplerii.

8

Se aranjeaza in tava unsa cu putin ulei apoi cu un ac se intzeapa bine si mai des pe toata lungimea carnatului. Daca nu faceti asta s-ar putea sa explodeze si sa crape carnatii in cuptor.

9

Puneti tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 20-30 de minute.

10

Dupa acest timp observati ca se lasa cam multa zeama, ar fi bine sa o scurgeti aproape pe toata.

11

Cu o pensula se mai ung carnatii cu grasimea si zeama ramasa in tava si se mai pun pentru 15 minute aproximativ la cuptor, sa se mai rumeneasca si glazureze.

12

Gata, ii savurati calzi sau reci cu orice garnitura preferata.

Bineinteles ca puteti sa-i faceti si mai subtiri cu matze de oaie, mai adaugati si ceva carne de miel in compozitie si aveti alti carnati, dar sunt sigura ca la fel de deliciosi.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (3-4 порции)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

MAMI DE PITICI MICI (27 September 2012, 20:22)

 Foarte buni carnatii de casa, atat in timpul anului (dar mai rar) cat si de sarbatori. Eu personal pun in umplutura si putin cimbru uscat si boia de ardei (atat iute cat si dulce). In ultimul timp am incercat si carnatii facuti numai din carne de vaca, sau amestecat vaca cu pui sau curcan. Desi ati putea crede ca sunt mai uscaciosi neavand grasime ca si cei din carne de porc, totusi nu e asa. Am adaugat putina apa in compozitie ca sa nu ramana asa vascoasa si sa nu uit, am folosit mate de oaie. Ies mai subtirei, dar la fel de buni si aromati.

Multumim Lena pentru toate retetele delicioase pe care le postezi (am incercat si papanasii  de zilele trecute- o nebunie!)

Kolea (27 September 2012, 23:10)

Buna lena,

Un amic de-al meu, oltean, de aici din America de Nord mi-a spus ca un carnat de casa adevarat, este daca are usturoi in...draci! Anul trecut, imreuna cu sotia mea, am facut carnati de casa, din piept si pulpe de curcan si piept de pui. A fost munca foarte multa, dar se merita. Am avut in vizita o familie de nord americani, iar cand au gustat carnatii pusi pe masa, ne-a intrebat de unde i-am cumparat! I-am spus ca-s de casa! Excellent, a zis vizitatoarea noastra. In loc de grasime am pus ulei de masline, apoi anumite "ierburi". Vreau sa spun ca musafira noastra mananca mereu "eat out" si n-a mai mancat asemenea carnati! Le-am dat si lor pentru acasa si s-au bucurat enorm. Din pacate, copiilor nostri nu le-au placut, deoarece nu-s asa de "gustosi" ca cei din...comert! Cu respect, Kolea

catapaul (14 January 2014, 01:04)

 Arata foarte apetisant...va rog sa-mi spuneti daca se dubleaza cantitatea de carne se dubleaza si restul ingredientelor/mirodeniilor ?va multumesc

 

 

lena
lena (14 January 2014, 09:05)

De obicei mirodeniile se pun dupa preferinte si gust, mai sarat/piperat, cum va place.

Dar obiectiv, da, daca dublati carnea normal sa dublati si restul.

catapaul (14 January 2014, 10:17)

 Va multumesc frumos pentru raspuns si sa stiti ca datorita retetelor dvs m-am apucat de gatit :)...cu succes spune sotia si fiul meu :)

lena
lena (14 January 2014, 14:23)

O, mai interesant cand spun asta barbatii, de obicei este cam invers :)

Spor la gatit si pofta buna!

Kolea (14 January 2014, 19:14)

Buna Lena,

In Noiembrie trecut am facut carnati de porc, cam 15 kg. Proportia 30% vita, 55% porc si 15% grasime porc. Ce-am "introdus" nou? Praz! Am trecut prin masina de tocat carne, patru legaturi de praz, aproximativ 12-14 tulpini cu frunze cu tot. In rest, aceleasi ingrediente! Vreau sa-ti spun ca cei ce-au "gustat" carnatii nostrii, ne-au cerut...reteta. Care-i difernta cand se indroduce prazul in compozitie? Carnatii sunt mai moi, adica, nu te ineci cu ei.Incercati! Se pot gati la cuptor sau in tigaie! Pofta buna!

Nota: Carnatii proaspeti i-am pus in pungi de plastic (i-am facut...roata) dupa care I-am pus in lada frigorifica in mai multe pungi.

Kolea (14 January 2014, 19:16)

Erata: carnati de casa, nu de porc.Scuze!

lena
lena (14 January 2014, 19:17)

Merci de sfat, chiar trebuie sa incerc si eu neaparat!