Cozonac-Floare cu mac

O super idee de a forma un cozonac ceva mai artistic, dar in acelasi timp foarte simplu - nu va speriati, este totul banal si repede(nu am nici eu timp sa stau prea mult in bucatarie:).

Aluatul dospit dulce puteti sa-l folositi oricare va place, doar rulati si formati floarea ca in pasii de mai jos. La fel se poate folosi si scortisoara, stafide sau cacao in loc de mac, sau altele la ce va duce imaginatia.

Foarte aratos, gustos si de senzatie - se serveste cel mai bine rupt bucati :)

Ingrediente

Lapte
250 ml
Zahar
3 linguri
+0.5 pahar pentru presarat foaia
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 lingura drojdie uscata
Oua
1 buc
+ 1 ou sau doar galbenus pt uns deasupra
Unt
50 g
+ 30g pentru uns cozonacul inauntru
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Mac
0.5 pah
Faina alba calitate superioara
400 g

Pasi de urmat

1

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, lasati la o parte 10 minute.

2

Dupa acest timp adaugati oul, sarea, vanilia, untul topit(50g), uleiul - amestecati bine cu un tel.

3

Nu adaugati toata faina o data - puneti pentru inceput doar 300g, amestecati cu o lingura si vedeti daca aluatul nu este prea lipicios.

Daca mai trebuie adaugati cate putin, sa fie suficient ca sa-l puteti scoate pe masa si framanta - dar nici prea tare si dens.

4

Presarati niste faina pe masa si scoateti aluatul din bol, incet si ajutandu-va cu faina framantati un aluat moale(poate putin lipicios, dar mai bine asa decat prea tare).

5

Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati 50 min-1 ora sa creasca bine(isi dubleaza volumul).

6

Dupa acest timp il intindeti pe masa presarata cu faina intr-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.

7

Ungeti foaia cu putin unt topit.

8

Presarati zahar si mac pe toata suprafata.

9

Rulati strans.

10

Taiati capetele ruloului(le vom folosi mai jos).

11

Treceti ruloul pe o tava de cuptor si il suciti in forma de cerc/covrig.

Taiati cu o foarfeca felii din el, dar nu pana la capat.

12

Cam la 2-3 felii distanta una din ele se intoarce invers - spre centrul ruloului.

13

Indreptati si aranjati simetric rulourile care raman pe loc.

14

Cele 2 capete de rulou taiate mai sus se pun in mijlocul cozonacului.

15

Ungeti cu ou batut cozonacul si il lasati sa creasca 20-30 minute in tava.

16

Il coaceti timp de 30-40 minute la cuptor preincalzit la 180 grade - pana se rumeneste frumos.

17

Lasati sa se racoreasca apoi serviti cald sau rece - bun, bun!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

piti
Daniela (piti) 08 feb 2015, 23:40

Draga Lena ,

multumesc pentru tot ce faci si impartasesti cu noi .Toate retetele pe care le-am facut au fost reusite si  foarte apreciate de familia mea .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 nov 2013, 20:33

Multumesc. O sa fac si cu intregi ca se aseaza mai bine,dar ma gandeam ca-ti raman printre dinti . O seara buna.

tiki
tiki 14 nov 2013, 19:09

Buna seara. Te rog frumos Lena sa-mi raspunzi cand ai timp,daca semintele de mac le macini? Eu da, dar vad ( cred ca nu ma insel) ca sunt semintele intregi ?. Eu nu am facut si nici nu am cumparat cu mac niciodata pana acuma,ca mie imi place mai mult nuca,dar acuma am facut si cu mac si voi mai face. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 14 nov 2013, 20:11

Salut Tiki, macul se poate macina sau lasa asa intreg, chestie de gust si preferinte.

Aici sunt seminte intregi.

LicaStar
Lica (LicaStar) 10 nov 2013, 21:04

Varianta cu stafide, deliciooooos...

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 nov 2013, 13:30

Buna. Ia priviti ce frumusata. Wow,wow. Si cand te gandesti ca numai din 1/2 de portie. Sunt f.incantata. Pe jumatate de foaie am pus mac si pe jumatate nuca macinata cu albus de ou (se vede si in poza partea de mai departe-nuca). Rulourile mi s-au cam sucit.De ce? Am vrut sa fac in tava de silicon si cum nu am foarfeca de "gatit",am taiat cu cutitul pe masa (sa nu tai si tava) si apoi asa facuta "floarea",am mutat-o in tava si s-a cam stricat,dar nu se vede. Chiar ca e de poza. Cum au spus si fetele :un aluat de sa te joci. Multumesc din nou.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 10 nov 2013, 14:35

Corina, cred ca merge facut si in varianta clasica, de ce nu?

Bravo fetele pentru rezultate, arata foarte bine cozonacii!

HDorina
HDorina 09 nov 2013, 15:33

DELICIOS si foarte simplu de gatit. Multumim draga Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 nov 2013, 16:05

Aici și o secțiune pufoasă tare!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 nov 2013, 16:01

Primul meu cozonac!!!! Absolut perfect! A crescut, s-a rumenit, a fost și lăudat! Cu acest aluat se lucrează extrem de ușor, practic te joci cu el! Aș fi preferat să fie puțin mai dulce; nu am măsurat zahărul din umplutură, am presărat așa, puțin. Am mai pus mac și foarte puțină cacao. Sunt curioasă dacă îmi va ieși la fel de bine și frumos și într-o tavă normală, de cozonac/chec.

Poza mea pentru reteta:
Matei Cosmin
Gabi (Matei Cosmin) 04 nov 2013, 17:56

A iesit buna, foarte simpla si gustoasa. Multumesc pentru reteta !

Poza mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 02 nov 2013, 15:10

Si aici poza de dupa...si eu de obicei fac retetele cu jumatate de compozitie dar arata prea bine si am zis sigur se mananca repede si asa s-a intamplat:)...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile