Baigli - Cozonac Unguresc

Sau i se mai spune Saviecuta cu mac si nuca - o reteta superba, un fel de cozonac in care domina umplutura si nu aluatul. Imi place foarte mult metoda rapida si simpla de preparare, fara mult framantat si metode sofisticate de dospire.

Aluatul este mai dens si se potriveste perfect cu umplutura - singura problema la aceasta reteta este ca nu prea poti sa te opresti din mancat :) O buna metoda este sa mai congelati cateva bucati din cozonac si il aveti oricand la indemana de pofta, dezghetat cu cateva ore inainte - isi pastreaza perfect textura si gustul, am testat si mi-am facut rezerve!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
550 g
Lapte
450 ml
Unt
125 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 lingura drojdie uscata
Oua
2 buc
+1 ou pentru uns deasupra
Zahar
10 linguri
+ 10 linguri pentru umpluturi
Mac
200 g
Nuci macinate
250 g

Pasi de urmat

1

Incalziti putin 200ml de lapte(aveti grija sa nu fie fierbinte!) si il amestecati cu drojdia si 1 lingura de zahar.

2

Turnati acest amestec peste faina din bol si lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.

3

Adaugati untul moale, 2 oua, 9 linguri de zahar si incepeti sa framantati aluatul - la inceput va recomand s-o faceti su o spatul/lingura mai mare pana se incorporeaza faina.

4

Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si framantati-l cam 3-5 minute sa se uniformizeze textura, daca mai este nevoie adaugati faina.

Daca cumva vi se pare la framantatul in bol ca faina este multa, mai aduagati putin lapte.

5

Impratiti aluatul in 4 bucati si lasati-l sa se odihneasca 10 minute.

6

In acest timp pregatim umpluturile:

- macul il macinati bine - eu o fac in aparatul de macinat cafea - si amestecati cu 5 linguri de zahar, jumate de pahar de lapte(125ml) - pana devine o compozitie groasa si umeda, dar sa nu curga.

7

- nuca macinata(in rorbot sau masina de tocat carne) se amesteca cu 5 linguri de zahar si jumate de pahar de lapte(125ml). Amestecati si daca mai trebuie adaugati lapte pana aveti umplutura densa si umeda, dar nu lichida sa curga!

8

Intindeti din fiecare bila de aluat cate o foaie dreptunghiulara, 1/3 din foaie o lasati putin mai groasa - cika ajuta sa nu crape cozonacii la copt. La mine oricum s-au crapat, asa ca nu insist neaparat.

9

Fiecare umplutura este pentru 2 foi de aluat, deci puneti cate jumate din cantitate.

Intindeti bine pe toata suprafatа foii si o presati usor cu lingura.

10

Rulati strans.

11

La fel faceti restul aluatului - va ies 4 rulade pe care le aranjati in tava de aragaz, unsa cu putin ulei sau asternuta cu hartie de copt.

Ungeti ruladele cu un ou batut si lasati 20-30 minute sa se odihneasca, in acest timp puneti cuptorul la incalzit, la 200 grade.

12

Se coc 10 minute la 200 grade, apoi micsorati la 180 si mai lasati 30 minute - sau pana se rumenesc frumos. Dupa ce s-au copt, lasati sa se raceasca complet.

Am facut de cateva ori Baigli, diferite retete si toate mi-au crapat la copt - deci m-am resemnat, daca aveti voi vreun truc sa nu crape ruladele, va rog sa mi-l spuneti si mie :)

13

Feliati si savurati - sunt absolut delicioase!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (4 rulade)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 48

CarmenLaura205
Carmen Laura (CarmenLaura205) 25 dec 2016, 10:00

ca sa nu va crape cozonacul nu pune-ti atat de multa drojdie, e bn ca aluatul (fiecare bila data prin faina) , bagati in pungi si in prosop la frigider ptr 5 ore, se da deasupra cu galbenus, se lasa putin sa se usuce , iar se repeta operatia cu galbenusul iar cand acesta este uscat se da cu albus, cat le faceti cu ou deasupra le bagati cu tava in frigider sa nu dospeasca--reteta mea e cu 8 lingri de smantana incalzita usor in care amestecam dorjdia si 1 lingura zahar pudra pn se omogenizeaza dupa care adaugam 500 gr faina, 1 ou, putina sare si un unt, nu se framanta decat se amesteca pana iese aluatul, cand intindeti foile , bilutele se dau usor prin faina si se intind pe masa facuta cu putin ulei--incercati si voi--umplutura la alegere mac sau nuca fiarta in lapte --400 gr nuca, 400 gr zahar si lapte 

LoredanaRus566
Loredana (LoredanaRus566) 23 dec 2016, 01:13

Arata foarte bine. Abia aștept sa il fac si eu

Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 iul 2016, 19:51

Si poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Antonik Antonik (Antonik) 12 iul 2016, 23:32

Arata super, merci de poze si comerariu!

tiki
tiki 08 apr 2016, 12:47

VICTORIE. Nu mi-au mai crapat. Am citit pe aici pe undeva sa-i intep pe lateral.Am facut-o si tot au crapat.Am mai citit sa nu-i rulez strans.Acuma asa, am facut si am si intepat si NU mi-au mai crapat. Am facut 3 buc. Daca se vede ceva e de la  mine cum i-am dezlipit, dar ei sunt ok. (aici nu mai trebuie sa ma loghez).Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nata2
Țîbîrna Natali (Nata2) 27 feb 2016, 23:10

Am facut si eu. Super gustos.!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tamas
tamas 04 apr 2015, 16:30

Multumes pentru reteta, sunt foarte buni! Nu va mirati ca au crapat doar sunt cozonaci unguresti si sunt plini de "ki vagyok en" adica de cine mi-s eu, dar cei drept ii drept, sunt foarte gustosi si sunt bineveniti pe masa de Paste! O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
lore.mogos
lore.mogos 17 apr 2014, 20:57

Eu am intepat toata suprafata cu furculita(a rezultat un model dragut) si acrapat foarte putin doar pe cate o laterala

Poza mea pentru reteta:
lore.mogos
lore.mogos 17 apr 2014, 20:52

A iesit perfect cu toate ca am uitat sa adaug cele doua oua

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 19 ian 2014, 19:45

Buna. Am facut si eu acesti cozonaci minunati si la fel, mi-au crapat si mie, in plus si la taiere mi se desprindea partea de deasupra. Dar nu a fost nici o problema ca au avut mare trecere.Am facut numai 2 (cum obisnuiesc),1 cu nuca si 1 cu mac.Desi am pus 150 gr.nuca (,nu 125 gr. cat ar fi fi fost 1/2),mi s-a parut putina.Data viitoare voi face cu mai multa ca ne place tare nuca. Inca o data multumesc de toate retetele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 27 dec 2013, 20:32

demult imi doream sa fac acest cozonac ,a fost foarte apreciat de familia mea .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile