Plachie dulce de orez

Este unul din cele mai iubite deserturi ale copilariei mele, pe langa Baba Neagra se servea la multe ocazii si mese, neaparat coapta la cuptor de lemne in oale de lut. Mult timp nu puteam s-o reproduc pana nu m-am mai consultat inca o data vara trecuta cu matusa mea de la tzara.

Nu este un orez cu lapte simplu - mai mult un fel de orez cu lapte si oua, copt bine, cu miros intens de unt si vanilie. Am reusit chiar s-o fac si fara cuptor, pe aragaz - la gust era cam 99% ca cea a bunicii. Va recomand s-o incercati, ca o varianta de orez cu lapte ceva mai deosebita - cu gust de budinca.

Stiu ca termenul de "plachie" inceamna altceva in Romania, dar asa o cheama mancarea asta la noi acasa si nu am vrut sa-i adaptez numele.

Ingrediente

Orez - bob rotund
1 pah
pahar de 250ml la toate ingredientele
Lapte
3 pah
Zahar
5 linguri
puneti dupa gust, dar este bine sa fie mai dulce
Oua
3 buc
Unt
50 g
Esenta de vanilie
1 buc
si o mana de stafide optional

Pasi de urmat

1

Intr-un tuci sau cratita cu fund gros puneti la fiert 1 pahar de apa(250ml).

2

Orezul il spalati si adaugati in apa cand incepe sa fiarba, amestecati periodic si lasati la foc mic pana absoarbe aproape toata apa.

3

Cand apa aproape s-a absorbit adaugati laptele amestecat cu zahar, faceti focul mare sa fiarba, apoi iarasi focul mic si amestecati periodic pana va fierbe bine orezul.

4

Compozitia trebuie sa fie groasa ca la un orez cu lapte clasic - luati cratita putin de pe foc si adaugati untul.

5

Tot acum puneti vanilia, stafidele optional - amestecati bine.

6

Bateti ouale bine si le turnati peste orez, amestecati.

7

Acum aveti 2 optiuni:

1. Acoperiti cratita cu capac si puneti la foc mic pe aragaz sa fiarba la foc foarte mic timp de 40-50 de minute.

8

2. Acoperiti cu folie de aliminiu si o puneti la cuptor, la 150 grade timp de 1 ora.

9

In ambele cazuri trebuie sa va iasa asa ceva in tuci. Se vede ca orezul s-o copt bine si are marginile maronii.

10

Se serveste fierbinte sau calda - dar si rece nu-i de neglijat :)

Fetele moldovence, daca cunoasteti si alte variante de plachie va invit mai jos la rubrica de comentarii sa le scrieti.

Pofta Buna!

Cantitate: 700 grame (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

timotei
timotei 20 mar 2014, 15:40

Eheee Lena cu reteta asta mai dat jos, miam adus aminte de copilarie,o fac numaidecit si revin cu poze.

Elena BM
Elena BM 20 mar 2014, 21:31

Doamne, de cind nam mai mincat asa ceva,cred ca eram copil inca, ....miai facut pofta, o fac numaidecit cit de curind posibil !!!

raluca57
raluca57 21 mar 2014, 07:33

Bunica ne facea, apoi am facut eu pt baietii mei. Eu puneam la mijloc un strat de mere rase pregatite ca pt placinta (scortisoara, vanilie...). O bunatate!!!!! Raluca

g.snejana
g.snejana 22 mar 2014, 10:48

salut, Lena, eu vreau sa iti spun ca bunica si mamica mea pun in plachie in loc de zahar, miere si plachea face o culoare foarte frumoasa, maronie. Merci pu toate recetele tale delicioase

Iulchitay
Iulchitay 06 nov 2015, 10:07

In nordul R.Moldova se gateste acest "orez dulce" dupa un pic alta reteta. In loc de unt se pune ulei si se mai pune si o ling-ta de bicarbonat pentru ai da nuanta de maroniu.De cate ori am facut acest preparat dupa reteta mamei mele niciodata nu a iesit in cuptorul de aragaz atat de bun pe cat de gustos si aromat iese din cuptorul cu lemne :) E cam aceeasi chestie si cu "baba neagra" din cuptorul cu lemne ies niste bucate de te lingi pe degete.

Miulika
Miulika 13 iun 2016, 14:19

La noi se mai adauga bucatele de prune uscate,gutui fierte in vin si coaja rasa de portocala,immm o bunatate!

Nota mea pentru reteta: